Apelláta írta:Tudom, hogy valószínűleg kisebbségben leszek, de én nem értem, hogy aki fülmonitort használ - de ez igaz a hagyományos kontroll hangfalak esetében is -, azt nem zavarja, hogy egész este nem egy közönség felé kimenő abszolút, hanem egy relatív hangképet hall?

Ennek értelmét én csak egy állandó külső hangtechnikus esetében látom, ami a mi esetünkben ritkán fordul elő.
Ez 2 élű dolog, mert én meg azt a hangtechnikust nem találom, akire rá merném bízni a produkciót... (Hiába, az egó...

)Akkor már inkább a fülem, és a fülesem!
Kerek 20 éve dolgozok fülmonitorral, a nagyzenekart is színpadról kevertük, mert különben mindig csak gond volt vele ha másra bíztuk. Az említett nagyzenekar továbbra is így dolgozik: 4 fülmonitor, 1 hangfal monitor a teljes kevert jellel a mixernél álló muzsikusnak. Szerintem övüké a legjobb megszólalás a környékünkön. Továbbra is vallják (én is) hogy pl. egy fesztiválon nagyon kiszolgáltatottá válik a csapat ha nem csak egy sztereó jelet ad le a keverősnek. Természetesen ők is digit pulttal dolgoznak.
Kell egy jó füles! Shure se 215 amit most Bogival használunk, itt minden dinamikai rezdülés pontosan nyomon követhető és a sztereó tér is teljes, ami nagyon fontos ehhez a tevékenységhez. Aztán kell idő, amit az ember tesztre szán és indulhat a próba. Cucc felrak, füles a fülbe, aha! a fülesbe így szól, a cuccon meg így! Korrekció a külső megszólalás javára és megjegyezni (elmenteni) a beállítást. Ha eleget csinálja az ember akkor kialakul a tudat hogy hogyan kell szólni a fülbe ahhoz hogy kint is rendben legyen a dolog.
Ha elég tudományos alapon készíti az ember a produkciót, akkor nincs is nagy különbség... Pl. Ha készítem az alapot, akkor tudom hogy frekiben és sztereó térben hova nem tehetek hangszerelést, mert ott majd pl. az ének lesz, és ha elfoglalom a helyét mondjuk egy trombitával, akkor indul a birkó hangerőben és kész a baj.
Minden új dalnál mindig van külső teszt is az első eljátszás előtt!
Mi az első megjelenő táncospárig alap hangerőn játszunk, ami mellett kényelmesen lehet beszélgetni. Utána a táncosok számának arányában növeljük a hangerőt, amely teljesen független a fülmonitorok hangerejétől.
Aláírom, hogy biztos nem tökéletes, de nekünk ez jött be a legjobban.
Asterix! Én a Shure beta 54 fejmikrofont használtam, aminek a hangjával nagyon meg voltam elégedve, viszont az izzadságtól a tartópánt állító csipeszek szétváltak, és leesett a fejemről. Egy javítás ( Shure szervízben történő újraragasztás) után a helyzet megismétlődött és akkor a teljes vételár beszámításával cseréltem a jelenlegi hagyományos mikrofonra. (Shure KSM 9) Írtam egy részletesebb beszámolót is a tapasztalataimról fejmiksi ügyben, azt itt ebben a topikban megtalálod!
Üdv Mindenkinek!
Ui: Legyetek kezdeményezők és aktívak fórumtalálkozó ügyben! Nagyon szeretnék sokatokkal kezet rázni és beszélgetni!