|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
-
vili2105
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 105
- Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
- Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 442 alkalommal
Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato
Meg a másik különbség, hogy az aktívnál előerősített jelet viszünk a hangfalhoz, aminek sokkal kisebb a vesztesége, mint a passzív rendszeren az erősített jelnek.
Az aktívban kb 30cm erősített jel megy jó minőségű kábeleken, a passzívon meg 10m.
Az aktívban kb 30cm erősített jel megy jó minőségű kábeleken, a passzívon meg 10m.
Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp
-
tuskaati
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 8
- Hangszer: Tyros 5
- Adott köszönetek: : 63 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 48 alkalommal
A kulcsszó ott volt "minőségi kábelen" Egy jó hangfal kábelnek 10 méteren minimális az ellenállása. Persze ha hangfal kábelről beszélünk. Régen használtunk sima nagyfeszültségű MTK kábelt és az is jó volt. Nem arra való de füllel nem hallod meg a különbséget. Olyan kicsi a veszteség, hogy az csak műszerrel mérhető. Meg persze bizonyos frekvencia tartományokat sem úgy visz át mint egy hangfal kábel de azt megint csak nem biztos hogy hallod.
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 413
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal
De ez nem befolyásolja továbbra sem a fa és a műanyag közti különbséget. Az aktívnál ugyan annyi az eltérés a két anyag között, mint passzívnál. Azt lehet vitatni kinek mi a nagy különbség, de a hangfal aktív, vagy passzív kivitele miben befolyásolná két különböző anyag hangra gyakorolt hatását?---Qgli--- írta:Szerintem nemcsak ennyi a különbség. A passzív cuccnál egy erősítő hajtja a középhangszórót meg a magasat is. Az aktívnál külön erősítő hajtja a két hangszórót nem? Vagy ezt rosszul tudom?Apelláta írta:Az aktív és a passzív cucc között mi csak a különbség? Az, hogy a végfok ládán belül, vagy kívül van.
Egyébként nem minden aktív hangfal bi-amp kivitelű. Állítólag a gagyibb márkák alkalmaznak főleg egy végfokot az aktív falaikban. Nem tapasztalat, csak hallomás részemről. Viszont egyes passzív topokat is lehet bi-amp-ba hajtani, külön-külön külső végfokokkal.
Üdv.: Apelláta
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 413
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal
Az én TFL szériás passzív Proel-jeim top-jai gyárilag bi-amp-ozható kialakításúak:---Qgli--- írta:Ha van egy kétutas hangfalad, amin van egy Speak on bemenet, akkor nem tudod megoldani, hogy a magas sugárzót egy erősítő a közepet meg egy másik hajtsa! Hacsak szét nem szeded a hangfalat és bekötöd külön, de az már barbármunka.
A szub nyilván másik erősítővel van hajtva, de a közép és magas egy úton megy.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Üdv.: Apelláta
- Adames
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 312
- Hangszer: Korg Pa2
- Adott köszönetek: : 751 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 518 alkalommal
Nekem amikor még Garry passzív hangfalaim voltak, akkor annál nagyon lehetett hallani, ha egy aktív műanyag szólt mellette. Akkor a fának sokkal kellemesebb, melegebb hangzása volt.
Legutóbb viszont mikor az EV ELX-et hallgattam, ami mint tudjuk szintúgy fából van, ott már ez a meleg hatás nem volt érzékelhető a műanyag ZLX mellett. Sőt....mint mondtam, a ZLX szebben szólt.
Ami viszont tényleg különbség lehet az aktív/passzív hangfalak között, az az aktívakba beépített elektronika berezonálásának zavaró hangja alacsonyabb frekiknél.
Legutóbb viszont mikor az EV ELX-et hallgattam, ami mint tudjuk szintúgy fából van, ott már ez a meleg hatás nem volt érzékelhető a műanyag ZLX mellett. Sőt....mint mondtam, a ZLX szebben szólt.
Ami viszont tényleg különbség lehet az aktív/passzív hangfalak között, az az aktívakba beépített elektronika berezonálásának zavaró hangja alacsonyabb frekiknél.
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 576
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Havalamit szétszednek és "belerondítanak", az már nekem nem kell.Asterix írta:---Qgli--- írta:Hacsak szét nem szeded a hangfalat és bekötöd külön, de az már barbármunka.Ebben mi a barbár munka? Szerinted mennyivel másabbak azok az emberek, akik azt eredetileg összecsavarozták?
Ebben mi a barbár munka? Szerinted mennyivel másabbak azok az emberek, akik azt eredetileg összecsavarozták?---Qgli--- írta:Hacsak szét nem szeded a hangfalat és bekötöd külön, de az már barbármunka.
- ---Qgli---
- VIP
És akkor is ez lenne a véleményed, ha mondjuk nagyon jól szóló műanyagot hallgattál volna mellette?Adames írta:Nekem amikor még Garry passzív hangfalaim voltak, akkor annál nagyon lehetett hallani, ha egy aktív műanyag szólt mellette.
Ezek az összehasonlítási dolgok nekem mindig valahol sántítanak. Akkor tudnánk különbséget tenni a fa és a műanyag hangfal között, ha mindkét hangfalba ugyanaz az erősítő és ugyanazok a hangszórók kerülnének, de én még ilyet nem találtam.
- ---Qgli---
- VIP
Ebben egyet értünk.Apelláta írta:De ez nem befolyásolja továbbra sem a fa és a műanyag közti különbséget.
- forissandor
- VIP
- Hozzászólások a témában: 86
- Hangszer: ?
- Adott köszönetek: : 268 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal
Tegnapi napon a vásárlást követő harmadik fellépésen megadta magát az Electro Voice ZLX 15 P aktív falam egyik csatornája. A (z egyik legnagyobb magyar)hangszerboltot felhívtam, ahol vettem, mivel garanciás, kb 2-3 hét a javítás, cseredarab akkor jár, ha a javítás meghaladja a 30 napot. Szóval hiába a kedvezményes ár, hiába a kapcsolatrendszer, ha mindenkinek van főnöke és bürokrácia, úgyhogy elmennek ám a büdös faxxxxba... Holnap viszem Buba mesterhez, ha meggyógyítja beszámolok, mi volt a probléma.
- Asterix
- Globális Moderátor
- Hozzászólások a témában: 493
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
- Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal
Még akkor sem tudnánk. Emlékszel amikor meghallgattad a dB rendszeremet? Mindkettőnknek teljesen más hangkép tetszett. Innentől minden összehasonlítás értelmét veszti.---Qgli--- írta:. Akkor tudnánk különbséget tenni a fa és a műanyag hangfal között, ha mindkét hangfalba ugyanaz az erősítő és ugyanazok a hangszórók kerülnének, de én még ilyet nem találtam.