Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 37710Hozzászólás ---Qgli---
2015.11.24. 10:50

Asterix írta:Pár decemberi hangosításon túl vagyok és lesz az idén is. Hőfokot sohasem mértem, de ültem plédekbe csavarva a cucc mögött. A hangosításon nem lehetett érezni semmit.
A DB van még mindig?

Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 37712Hozzászólás Asterix
2015.11.24. 12:37

Igen, dB van meg.
A SUB15D nagyon gyenge hangfal. Abból min 4 db kell egy rendszerbe... Azért adtam el én is... :777

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 37713Hozzászólás Adames
2015.11.24. 12:48

Ezt már nem egy embertől hallottam, hogy a szub folyamatosan limitált, de TOP nem. Azt nem értem akkor, hogy nálam pl. a két 15"-os TOP hangfal viszonylag megfelelő mélyet ad, valamint hangerőben pont megfelelő számomra a 131dB hangnyomás.
Viszont ha egy 132dB-es szub folyamatosan a pirosban van, akkor ezek szerint kevésbé bírja a terhelést, mint a 131-es TOP-ok mélyei, vagy mi? Kizártnak tartom azt, hogy mondjuk Te Gábor hangosabban szeretnéd nyomatni a cuccot, mint én. Tuti, hogy NEM! Ezek alapján viszont nem értem ezt az egészet....mért jelez be olyan hamar a szub, míg a TOP meg bírja, holott nagyobb db értékekkel bír a szub?

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 37714Hozzászólás Adames
2015.11.24. 13:10

Ezt már én is több embertől hallottam, hogy a dB szub gyenge. Sőt....van egy olyan nevezetű Kínai szub, amit Invotone DSX15SA-nak hívnak. Paraméterei alapján csak 128dB-es, míg mondjuk a dB szub 05-ös 129. Már csak, hogy nagyjából egy árkategóriában maradjunk. Na, szóval....nem kevés embertől hallottam már, hogy az Invotone szub hangosabban is, meg szebben is szól. Hát nem tudom....fura azért na. :roll:

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 37733Hozzászólás ---Qgli---
2015.11.24. 19:24

Kettő elég lenne belőle, de én nem akarom két oldalról hallani a mélyeket, meg annyit már nem is akarok pakolgatni, meg a kocsiba sem fér.
Asterix írta:A SUB15D nagyon gyenge hangfal.
Melyik lenne az a szub, amelyik meggyőzi a két Db-t?

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 37734Hozzászólás beejaybudai
2015.11.24. 19:57

Pl. Sub18D

Szerintem 12-es vagy 15-ös toppokat csak egy 18-as mély tud rendesen kiegészíteni (vagy két 15-ös, esetleg valamilyen dupla hangszórós láda).
Egy 15-ös szub szerintem 10-es vagy 8-as toppokhoz illik inkább. Elég megnézni a gyári 2.1-es rendszereket.

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

Savanya
Újonc
Hozzászólások a témában: 6
Hangszer: pioneer cdj1000

Hozzászólás: # 37735Hozzászólás Savanya
2015.11.24. 20:11

Az rcf evox5 azért lett volna nekem jó mert könnyű, kicsi, és pakolászni is egyszerű lenne, egyébként elektronikus zenéhez keresnék cuccot itthoni gyakorlás céljából valamint néha hangosítani is kisebb max30-40m2-es termekbe. de a hangminőség fontos szempont lenne!
Alternatívaként a DB flexsys f8 +DB sub 12d-t néztem még , ez árban egy kicsivel lenne több párban mint a 2db evox5 , vagy valaki tudna még ajánlani valami hangfal kombót ebben a 6-700 ezer ft-os kategoriában?

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 37739Hozzászólás Apelláta
2015.11.25. 02:01

Adames írta:Ezt már nem egy embertől hallottam, hogy a szub folyamatosan limitált, de TOP nem. Azt nem értem akkor, hogy nálam pl. a két 15"-os TOP hangfal viszonylag megfelelő mélyet ad, valamint hangerőben pont megfelelő számomra a 131dB hangnyomás.
Viszont ha egy 132dB-es szub folyamatosan a pirosban van, akkor ezek szerint kevésbé bírja a terhelést, mint a 131-es TOP-ok mélyei, vagy mi?
Ez két dologtól is függ:

1.
A gyártók (még az elismertebb márkák is) elég blöffölve adják meg a dB értékeiket, tehát nem biztos, hogy az adott hangfal annyit tud, mint amennyi rá van írva. De most ettől tekintsünk el.

2.
Az emberi fül átviteli karakterisztikája nem lineáris. Az 1-5 kHz, azon belül is a 3 kHz körüli hangokra a legérzékenyebb, és ahogy megyünk a hallási határfrekvenciák szélső határai felé, annál érzéketlenebb. Tehát a mélyeket és a magas hangokat kevésbé halljuk, mint a közepeket. Kisebb hangerőn ez a mélyekre még inkább igaz, de a hangnyomás emelkedésével már közel kiegyenlítődik a mély és a magas hangok iránti érzéketlenség.

Mivel a PA topokra jutó frekvencia sávszélesség zöme a közép-mély, közép és közép-magas tartományt teszi ki (persze tartalmaz mély és magas hangokat is), ezért logikus, hogy azokat azonos hangnyomás mellett hangosabbnak halljuk, mint a sub-ok ugyan akkora hangnyomását, ugyanis azokra kimondottan csak a fül által legérzéketlenebb sub-mély hangok jutnak. Ezért ezen csalás korrigálása végett a sub-októl nagyobb dB értéket követel meg a fülünk, hogy ne halljuk azt vérszegénynek. A nagyobb dB-hez meg nagyobb teljesítmény kell. És már sokszor megbeszéltük, hogy a hangosságérzet és a befektetett teljesítmény aránya nem lineáris. Ezért már kis mértékű dB növelés is jelentős teljesítményt igényel a sub-ot meghajtó erősítőtől.

Ezért van az, hogy a közel azonos hangnyomásra képes top és sub közül a sub-ot mindi jobban kihajtjuk, ezzel hatványozottan megterhelve annak végfokát, ezzel elérve annak előbbi beklippelését, mint a top esetében.

Üdv.: Apelláta

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 37743Hozzászólás Asterix
2015.11.25. 08:36

Adames írta:Ezek alapján viszont nem értem ezt az egészet....mért jelez be olyan hamar a szub, míg a TOP meg bírja, holott nagyobb db értékekkel bír a szub?
Aluláteresztő szűrőn keresztül hajtsd meg a Toppodat. Úgy fog villogni a led rajta, mint a karácsonyfa... :lol: :lol:

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 37747Hozzászólás Adames
2015.11.25. 11:25

Az lehet Laci, de mivel nem úgy hajtom meg, ezért jobban bírja, mint egy 15"-os dB szub. De lehet csak optikai csalódás. :roll:

Új hozzászólás