A DB van még mindig?Asterix írta:Pár decemberi hangosításon túl vagyok és lesz az idén is. Hőfokot sohasem mértem, de ültem plédekbe csavarva a cucc mögött. A hangosításon nem lehetett érezni semmit.
|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 576
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato
- Asterix
- Globális Moderátor
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 493
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
- Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal
Igen, dB van meg.
A SUB15D nagyon gyenge hangfal. Abból min 4 db kell egy rendszerbe... Azért adtam el én is...
A SUB15D nagyon gyenge hangfal. Abból min 4 db kell egy rendszerbe... Azért adtam el én is...
- Adames
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 312
- Hangszer: Korg Pa2
- Adott köszönetek: : 751 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 518 alkalommal
Ezt már nem egy embertől hallottam, hogy a szub folyamatosan limitált, de TOP nem. Azt nem értem akkor, hogy nálam pl. a két 15"-os TOP hangfal viszonylag megfelelő mélyet ad, valamint hangerőben pont megfelelő számomra a 131dB hangnyomás.
Viszont ha egy 132dB-es szub folyamatosan a pirosban van, akkor ezek szerint kevésbé bírja a terhelést, mint a 131-es TOP-ok mélyei, vagy mi? Kizártnak tartom azt, hogy mondjuk Te Gábor hangosabban szeretnéd nyomatni a cuccot, mint én. Tuti, hogy NEM! Ezek alapján viszont nem értem ezt az egészet....mért jelez be olyan hamar a szub, míg a TOP meg bírja, holott nagyobb db értékekkel bír a szub?
Viszont ha egy 132dB-es szub folyamatosan a pirosban van, akkor ezek szerint kevésbé bírja a terhelést, mint a 131-es TOP-ok mélyei, vagy mi? Kizártnak tartom azt, hogy mondjuk Te Gábor hangosabban szeretnéd nyomatni a cuccot, mint én. Tuti, hogy NEM! Ezek alapján viszont nem értem ezt az egészet....mért jelez be olyan hamar a szub, míg a TOP meg bírja, holott nagyobb db értékekkel bír a szub?
- Adames
- Kiemelt tag
Ezt már én is több embertől hallottam, hogy a dB szub gyenge. Sőt....van egy olyan nevezetű Kínai szub, amit Invotone DSX15SA-nak hívnak. Paraméterei alapján csak 128dB-es, míg mondjuk a dB szub 05-ös 129. Már csak, hogy nagyjából egy árkategóriában maradjunk. Na, szóval....nem kevés embertől hallottam már, hogy az Invotone szub hangosabban is, meg szebben is szól. Hát nem tudom....fura azért na. 
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 576
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Kettő elég lenne belőle, de én nem akarom két oldalról hallani a mélyeket, meg annyit már nem is akarok pakolgatni, meg a kocsiba sem fér.
Melyik lenne az a szub, amelyik meggyőzi a két Db-t?Asterix írta:A SUB15D nagyon gyenge hangfal.
- beejaybudai
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 134
- Hangszer: Casio MZ-X 500
- Adott köszönetek: : 393 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
- Kapcsolat:
Pl. Sub18D
Szerintem 12-es vagy 15-ös toppokat csak egy 18-as mély tud rendesen kiegészíteni (vagy két 15-ös, esetleg valamilyen dupla hangszórós láda).
Egy 15-ös szub szerintem 10-es vagy 8-as toppokhoz illik inkább. Elég megnézni a gyári 2.1-es rendszereket.
Szerintem 12-es vagy 15-ös toppokat csak egy 18-as mély tud rendesen kiegészíteni (vagy két 15-ös, esetleg valamilyen dupla hangszórós láda).
Egy 15-ös szub szerintem 10-es vagy 8-as toppokhoz illik inkább. Elég megnézni a gyári 2.1-es rendszereket.
Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.
-
Savanya
- Újonc
- Hozzászólások a témában: 6
- Hangszer: pioneer cdj1000
Az rcf evox5 azért lett volna nekem jó mert könnyű, kicsi, és pakolászni is egyszerű lenne, egyébként elektronikus zenéhez keresnék cuccot itthoni gyakorlás céljából valamint néha hangosítani is kisebb max30-40m2-es termekbe. de a hangminőség fontos szempont lenne!
Alternatívaként a DB flexsys f8 +DB sub 12d-t néztem még , ez árban egy kicsivel lenne több párban mint a 2db evox5 , vagy valaki tudna még ajánlani valami hangfal kombót ebben a 6-700 ezer ft-os kategoriában?
Alternatívaként a DB flexsys f8 +DB sub 12d-t néztem még , ez árban egy kicsivel lenne több párban mint a 2db evox5 , vagy valaki tudna még ajánlani valami hangfal kombót ebben a 6-700 ezer ft-os kategoriában?
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 413
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal
Ez két dologtól is függ:Adames írta:Ezt már nem egy embertől hallottam, hogy a szub folyamatosan limitált, de TOP nem. Azt nem értem akkor, hogy nálam pl. a két 15"-os TOP hangfal viszonylag megfelelő mélyet ad, valamint hangerőben pont megfelelő számomra a 131dB hangnyomás.
Viszont ha egy 132dB-es szub folyamatosan a pirosban van, akkor ezek szerint kevésbé bírja a terhelést, mint a 131-es TOP-ok mélyei, vagy mi?
1.
A gyártók (még az elismertebb márkák is) elég blöffölve adják meg a dB értékeiket, tehát nem biztos, hogy az adott hangfal annyit tud, mint amennyi rá van írva. De most ettől tekintsünk el.
2.
Az emberi fül átviteli karakterisztikája nem lineáris. Az 1-5 kHz, azon belül is a 3 kHz körüli hangokra a legérzékenyebb, és ahogy megyünk a hallási határfrekvenciák szélső határai felé, annál érzéketlenebb. Tehát a mélyeket és a magas hangokat kevésbé halljuk, mint a közepeket. Kisebb hangerőn ez a mélyekre még inkább igaz, de a hangnyomás emelkedésével már közel kiegyenlítődik a mély és a magas hangok iránti érzéketlenség.
Mivel a PA topokra jutó frekvencia sávszélesség zöme a közép-mély, közép és közép-magas tartományt teszi ki (persze tartalmaz mély és magas hangokat is), ezért logikus, hogy azokat azonos hangnyomás mellett hangosabbnak halljuk, mint a sub-ok ugyan akkora hangnyomását, ugyanis azokra kimondottan csak a fül által legérzéketlenebb sub-mély hangok jutnak. Ezért ezen csalás korrigálása végett a sub-októl nagyobb dB értéket követel meg a fülünk, hogy ne halljuk azt vérszegénynek. A nagyobb dB-hez meg nagyobb teljesítmény kell. És már sokszor megbeszéltük, hogy a hangosságérzet és a befektetett teljesítmény aránya nem lineáris. Ezért már kis mértékű dB növelés is jelentős teljesítményt igényel a sub-ot meghajtó erősítőtől.
Ezért van az, hogy a közel azonos hangnyomásra képes top és sub közül a sub-ot mindi jobban kihajtjuk, ezzel hatványozottan megterhelve annak végfokát, ezzel elérve annak előbbi beklippelését, mint a top esetében.
Üdv.: Apelláta
- Asterix
- Globális Moderátor
- Hozzászólások a témában: 493
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
- Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal
Aluláteresztő szűrőn keresztül hajtsd meg a Toppodat. Úgy fog villogni a led rajta, mint a karácsonyfa...Adames írta:Ezek alapján viszont nem értem ezt az egészet....mért jelez be olyan hamar a szub, míg a TOP meg bírja, holott nagyobb db értékekkel bír a szub?
- Adames
- Kiemelt tag
Az lehet Laci, de mivel nem úgy hajtom meg, ezért jobban bírja, mint egy 15"-os dB szub. De lehet csak optikai csalódás.