Mint már oly sokszor írtuk, a mikrofon a leg egyénfügőbb hangtechnikai eszköz. Azért pár sort írok, de hangoztatom, hogy rám vonatkoztatva:
A Shure-t ebben az árfekvésben én is elfelejteném. Beta58 alatt számomra ratyi mikrofonokat gyárt. Nekem még az SM58 is az. A PG48 és 58-at jól ismerem. 48-am volt is pár évig. Magas szegények. Az SV szériát meg a vőfélyek veszik előszeretettel. Azok még pocsékabbak. Ott meg még mély sincsen.
Az Audio-Technika Pro szériája szintén nem nagy eresztés. Volt szerencsém őket végigpróbálni, mikor az AT2010-emet vettem. Na azt bátran merném ajánlani, abban biztos nem csalódnál. Nagy dinamikájú, lineáris átvitelű, kis membrános kondi mikrofon. Én nagyon jó áron vettem még 29 ezerért. Ha most is annyiért meg lehetne venni, akkor a 25 ezren felül plusz négy ezeret még neked is megérne. De sajnos már 39 ezer alatt nem kapod meg.
Tízen egy-két ezres kategóriában hallgasd meg a Jefe AVL2600-ot, vagy 106-ot. A Shure és AT kategóriatársait toronymagasan verik.
A Sennheiser 835 szerintem is egy korrekt mikrofon azért a pénzért. Játszottam párhuzamosan két évig egy Irigy Hónaljmirigy stílusú zenekarban is (ezt múltkori írásomban nem is említettem), ahol az énekesünkkel ilyet vetettem. Kicsit gerjedékenyebb, mint mondjuk egy AKG, de jó szolgálatot tett.
Amit feltétlen kipróbálnék a helyedben, az az AKG D770 és a D5. Én szeretem az AKG D880-amat, ami egy dinamikusan szóló és nem gerjedékeny miki, csak már nem gyártanak. A D770 ennek a kis tesója. Nem tudom, hogy mennyivel lehet gyengébb. A D5 meg állítólag a D880 utódja. Igaz ez már 28 ezer pénz.
És még egy kicsit tovább nyújtózkodva 29 ezerért a Rode M2 is érdekes lehet, mert ez már kondi miki. Nem volt szerencsém próbálni, de dinamikában és részletgazdagságban a kondik jók. És ellentétben sokak állításával, nem mindegyik kondi mikrofon gerjed jobban mint egy dinamikus. Ilyen pld. az AT2010-em is.
Ennyi tömören.