Egy érdekes dologban szeretnék tőletek tanácsot kérni, ezt a múlt héten már megemlítettem egy barátomnak, akinek szintén Audyája van és hasonlót tapasztalt.
Nos, először is leírom milyen hangcuccom van: jelenleg DB Opera 402 D és 410D front/monitor dolgozik, HK Audio Pro 210 Sub az alja, ami állítható vágási frekijű, van egy Tapco Bland zenekari keverő ami 16 csatornás, egy tartalák Alesis 4 csatornás keverőm, Klotz kábelekkel dolgozom, Neutrik csatlakozókkal.
Ha itthon zenélek az Audyával, eszméletlen hangképe van. Minden a helyén.
Ha bármelyik topládámat hajtom széles sávban, akkor is nagyon jó a hangkép.
Viszont subládával is hajtva nem igazán tetszik a hangja, jó és persze kihallatszik belőle minden, de az igazi dögösség, a kerek selymes mélyek és a lábdob hangja összemosódik. Ezt már sok teremben tapasztaltam, sőt olyan is történt, hogy rendezvény alatt kikapcsoltam a subládát, annyira zavart. Tudom ez teremfüggő is, de nem hiszem, hogy mindegyik teremben fennállt volna ez a probléma.
Pénteken elég nagy teremben zenéltem és hamarabb mentem másfél két órával, hogy végére járjak a dolognak.
Először azt csináltam, hogy az Audya Aux 1 kimenetére kitettem a bőgőt, külön csatornára és a keverő Sub kimenetén keresztül nem tettem frontra a bőgőt, hanem csak a mélyládára. Nem volt rossz, csak ugye hiányzott egy kis közép, egy kis magas is, ezért kitettem frontra a külön csatornán, megeffekteztem és hangszíneltem a bőgőt, hallgatom..... nem rossz, már nem kellene semmi a bőgőre és ott van ahol kell, csak hát sok stylenél nem ugyan azt a bőgőt használom és a hangerőarányokkal is problémák voltak, de mondom jobb mint volt. Igen ám, a midi lejátszó kettes sávját is kitettem ugyan arra az Auxra, ott viszont már teljesen más beállításokat igényelt volna, illetve sok külföldi gyártású midin nem a kettes sávon van a bőgő.... Szóval az egész műsort úgy kell(ene) belőni, hogy már külön sávon jöjjön a bőgő. Na mindegy, jöjjön a lábdob, azt is ki akartam tenni egy külön csatornára, de az audio dobokat nem lehet szétszedni, ezért hagytam az egészet a francba. Elővettem a kis Alesist, rátettem a cuccot és szélessávban elkezdtem hajtani, nem hogy javult volna, romlott.Akkor már ketten agyaltunk, a művház hangtechnikusával, aki volt kedves és kihozta nekem egy próba erejéig a 24 Csatornás Yamaha MG keverőjét, de azzal is mosott lett kissé a hangkép. Akkor már több mint egy órája gondolkodtunk felette, amikor a subládára rákötöttem a topot, megvágtam 120 HZnél, a subládát pedig direktbe keverő nélkül bekötöttem az Audyába.... egy minimális kiemelés kellett a hangszer belső EQ-nál a sub tartományra,illetve az ének részénél a mikrofon eQ magasán kellett picit emelnem és lőn világosság...... Pfffff, a kutya fáját neki hogy szólt.... Össze sem lehetett hasonlítani. Egész éjjel keverő nélkül zenéltem.
Aztán tegnap este kölcsönkértem egy A@H Zed 10 FX-et a dobosomtól, megint hamarabb mentem , tekergettem egy órát és a végeredmény az lett, hogy tegnap megint keverő nélkül zenéltem....
Lehet az én tudatlanságommal van a hiba, ha van valakinek valami jő ötlete, ne tartsa magában..
Zenekarban viszont nincs ilyen gond, ott minden úgy szól ahogy kell, tehát ha minden kötél szakad eljárok keverő nélkül is zenélni, ha ez kell a boldogságomhoz....