Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Ketron - Technikai kérdések/válaszok

Ketron szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

forissandor
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 111
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Re: Ketron - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 29415Hozzászólás forissandor
2014.11.16. 14:36

Üdvözletem innen a messzi távoli és sötét Borsodból!

Egy érdekes dologban szeretnék tőletek tanácsot kérni, ezt a múlt héten már megemlítettem egy barátomnak, akinek szintén Audyája van és hasonlót tapasztalt.
Nos, először is leírom milyen hangcuccom van: jelenleg DB Opera 402 D és 410D front/monitor dolgozik, HK Audio Pro 210 Sub az alja, ami állítható vágási frekijű, van egy Tapco Bland zenekari keverő ami 16 csatornás, egy tartalák Alesis 4 csatornás keverőm, Klotz kábelekkel dolgozom, Neutrik csatlakozókkal.
Ha itthon zenélek az Audyával, eszméletlen hangképe van. Minden a helyén.
Ha bármelyik topládámat hajtom széles sávban, akkor is nagyon jó a hangkép.
Viszont subládával is hajtva nem igazán tetszik a hangja, jó és persze kihallatszik belőle minden, de az igazi dögösség, a kerek selymes mélyek és a lábdob hangja összemosódik. Ezt már sok teremben tapasztaltam, sőt olyan is történt, hogy rendezvény alatt kikapcsoltam a subládát, annyira zavart. Tudom ez teremfüggő is, de nem hiszem, hogy mindegyik teremben fennállt volna ez a probléma.
Pénteken elég nagy teremben zenéltem és hamarabb mentem másfél két órával, hogy végére járjak a dolognak.
Először azt csináltam, hogy az Audya Aux 1 kimenetére kitettem a bőgőt, külön csatornára és a keverő Sub kimenetén keresztül nem tettem frontra a bőgőt, hanem csak a mélyládára. Nem volt rossz, csak ugye hiányzott egy kis közép, egy kis magas is, ezért kitettem frontra a külön csatornán, megeffekteztem és hangszíneltem a bőgőt, hallgatom..... nem rossz, már nem kellene semmi a bőgőre és ott van ahol kell, csak hát sok stylenél nem ugyan azt a bőgőt használom és a hangerőarányokkal is problémák voltak, de mondom jobb mint volt. Igen ám, a midi lejátszó kettes sávját is kitettem ugyan arra az Auxra, ott viszont már teljesen más beállításokat igényelt volna, illetve sok külföldi gyártású midin nem a kettes sávon van a bőgő.... Szóval az egész műsort úgy kell(ene) belőni, hogy már külön sávon jöjjön a bőgő. Na mindegy, jöjjön a lábdob, azt is ki akartam tenni egy külön csatornára, de az audio dobokat nem lehet szétszedni, ezért hagytam az egészet a francba. Elővettem a kis Alesist, rátettem a cuccot és szélessávban elkezdtem hajtani, nem hogy javult volna, romlott.Akkor már ketten agyaltunk, a művház hangtechnikusával, aki volt kedves és kihozta nekem egy próba erejéig a 24 Csatornás Yamaha MG keverőjét, de azzal is mosott lett kissé a hangkép. Akkor már több mint egy órája gondolkodtunk felette, amikor a subládára rákötöttem a topot, megvágtam 120 HZnél, a subládát pedig direktbe keverő nélkül bekötöttem az Audyába.... egy minimális kiemelés kellett a hangszer belső EQ-nál a sub tartományra,illetve az ének részénél a mikrofon eQ magasán kellett picit emelnem és lőn világosság...... Pfffff, a kutya fáját neki hogy szólt.... Össze sem lehetett hasonlítani. Egész éjjel keverő nélkül zenéltem.
Aztán tegnap este kölcsönkértem egy A@H Zed 10 FX-et a dobosomtól, megint hamarabb mentem , tekergettem egy órát és a végeredmény az lett, hogy tegnap megint keverő nélkül zenéltem....
Lehet az én tudatlanságommal van a hiba, ha van valakinek valami jő ötlete, ne tartsa magában..
Zenekarban viszont nincs ilyen gond, ott minden úgy szól ahogy kell, tehát ha minden kötél szakad eljárok keverő nélkül is zenélni, ha ez kell a boldogságomhoz.... :dash2:

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 54
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 29418Hozzászólás tacso
2014.11.16. 19:30

Üdv Forissandor!

Az a lényeg. hogy megtaláltad a megfelelő és Neked legjobban tetsző hangzás eléréséhez szükséges konstrukciót!!! Nagyon jól és részletesen leírtad a folyamatot de, szerintem ha az ember ezeket nem hallja ott Veled, akkor max csak szurkolhatunk hogy találj rá a lehető legjobbra! Hogy milyen eszközzel (vagy esetleg nélküle) az már teljesen mindegy, a lényeg a végeredmény! Egy másik igazság is van, ami most Nálad is bejött a végén, hogy a szinte mindig a legegyszerűbb setup a leginkább célravezető..."a subládát pedig direktbe keverő nélkül bekötöttem az Audyába...."

De ha mégis elszeparálsz egy bizonyos csatornát (basszus) a többitől, azt csak úgy érdemes, ha minden kíséreted és alapod basszusa ott jön ki!
Ha jól emlékszem egy régebbi hozzászólásodban írtad, hogy a hangszered basszus sávját nem subládára hanem egy rendes basszuscuccra raktad ki... Ebben esetleg lehet ráció, mert az mindig hasznos a mély regiszterben, ha a basszus lejön a lábdobról!
Egy másik lehetőség erre, ha a basszus sáv késik 10-20 milisecundumot a lábdobhoz képest! (Mi így csináljuk)

Más, csak úgy érdekességként!

Ausztriában dolgozó Ketronos barátaim csinálták és csinálják azt, hogy a dalok hangszerelését a koncertcuccon véglegesítik minden egyes esetben. Rögtön hozzáteszem, hogy odakint teljesen másképp kell szólni, mert az első kúpos cintányér hangnál a vendéglátóhelyek vezetői hosszú és jelentőségteljes pillantásokkal fejezik ki értetlenségüket a magyaros virtus ilyen megnyilvánulásainak minden alkalmával. Itt a beállítások jó része(sajnos) a tökösebb hangszínek herélésében merül ki, a vékonyan csordogáló híg libakaki hangzás elérése érdekében, ahol az sem baj, ha a mély frekiken egy zsongító katyvasz szólal meg.
Az osztrák zenészek legtöbbje a Tyros hangzás híve és a vezető stúdiók is előszeretettel hangszerelnek ezen, még a legnagyobb Austro sztároknak is. -Ott erre állt rá a hallgatóság füle!

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

pap66
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 62
Hangszer: hammond
Adott köszönetek: : 153 alkalommal
Kapott köszönetek: : 107 alkalommal

Hozzászólás: # 29420Hozzászólás pap66
2014.11.16. 21:05

Sziasztok !
Hát igen ! A fentiekkel nekem is vannak hasonló tapasztalataim /az AudyávaL/viszont szerintem nem ebbe a topic-ba tartozik.Van egy nagyobb Yami DSR cuccom és egy i Nova kisebb cuccom.Ha az iNovával megyek zenélni akár restibe,vagy kisebb kultúrházba ,mindig tokéletesen szól/két vékony szub és 2 top/Ha a Yamit veszem elo,ue.az gondjaim akadnak mint amit írtok,a basszus nem jon lineárisan szépen,dunnyogva.Pedig nagyon szépen tisztán szól a cucc,nagyon sokat teszteltem mielott beszereztem.Az egész osszkép- mint zenekar valahogy nem áll ossze.Kisebb hangeron szépen megy,de rendesebb kakaóval már nem olyan.Szerintem érdemes a kulon basszus és lábdob kivezetéssel kisérletezni,csak a basszus soha ne nyomja el a lábdobot,ahogy Tacso is írja.Basszus pedig stílust fuggoen kell a toppokba is!Legalább is én így gondolom.
P.

Stewee
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 21
Hangszer: Nord Stage EX88,Ketron SD5,Korg Trinity Plus
Adott köszönetek: : 24 alkalommal
Kapott köszönetek: : 22 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 29421Hozzászólás Stewee
2014.11.17. 06:35

Sziaztok.
Valaki tud abban segiteni,hogy Audya szoftverfrissitést(5a) miként tudom megcsinálni Mac-kel?(4b van fent)csak ablakos installokat találok....olyan gépem meg nincsen.
Másik kérdés,hogy ha felmásolok usb-n mp3 fájlokat a winyóra és nem játsza le a hangszer az mitől lehet?Amik vannak rajta azokat igen,csak az általam felmásoltakat nem.Vmi beállitás kérdése?
Köszi előre is!
Szép napot!
Stewe

marton1974
VIP
Hozzászólások a témában: 433
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 380 alkalommal
Kapott köszönetek: : 870 alkalommal

Hozzászólás: # 29447Hozzászólás marton1974
2014.11.18. 08:26

http://www.ketron.it/index.php?option=c ... 0&lang=ita
A megoldás a szoftver frissítésre az az hogy egy windows-os laptopot addig kölcsön kérsz valakitől és azzal meg tudod csinálni!De pontosabban melyik 4-es szoftver van fenn?Mert van 4.1B meg 4.2B.Nem mindegy!A 4.2B után lehet csak feltenni az 5.0A-t!!!/Mivel minden KETRON hangszer alólról építkezik./
Az mp3-at pedig símán kéne játszani az AUDYA-nak még USB portról is.
2 dologot próbálj ki. :
1.Formázd meg a pendrivot az AUDYA-val és azt a pendrivot csak a hangszerhez használd!
2.A formátummal lehet baj.
De inkább az első lehetőséget tartom megoldásnak...
A HD-n van alapból egy mp3 mappa.Oda másold be az mp3 fájlokat...ha a HD-ről nem játsza le az általad felmásolt mp3 fájlokat,de a gyáriakat igen akkor csakis formátum baj lehet./vagy szerezz be egy windows-os laptopot...és azzal kezeld az AUDYA-t.

Stewee
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 29449Hozzászólás Stewee
2014.11.18. 09:50

Szia.
Köszi a választ!
4.2 van fent.megpróbálaok kérni valakitől.
Az mp3 olyannyira megoldódott,hogy az mp mappán belül mappákba tettem,és az nem tetszett neki.
Most az mp3 főkönytárba tettem,és igy okés.
Az mp3-fileokat is hozzárendeli a hangszer a single reg beállitáshoz?
Txt-ket tudok hozzárendeli a reghez,ahol nincs se midi se mp3,hanem kizárólag stilus van?
Köszi!
Üdv

marton1974
VIP
Hozzászólások a témában: 433
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 380 alkalommal
Kapott köszönetek: : 870 alkalommal

Hozzászólás: # 29455Hozzászólás marton1974
2014.11.18. 13:20

A gyökér könyvtár mappa mint pl.MIDIFILE belüli mappákat tudja kezelni az AUDYA,az XD és SD széria azt sajnos nem tudja.Az mp3 részt nem szoktam annyira használni,mert a midi fájlokat többre tartom az mp3 alapoknál.A txt.fájlokat is símán kezeli a hangszer...de én ezekhez egy tablet pc - t használok...

forissandor
VIP
Hozzászólások a témában: 111
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Hozzászólás: # 29466Hozzászólás forissandor
2014.11.18. 19:25

Jó estét uraim!
Adódott egy kis problémám. Rendeltem a camaro.pl oldalról egy audió stílust. Meg is kaptam egy zip fájlban, kibontottam, benne van a pattern és az audió dobok is, de a stílus nem ismeri fel az audió dobokat. A stílus megy dobok nélkül... A waw fájlokat bemásoltam az user dobszettbe, de akkor sem, Mi ilyenkor a teendő? Sőt a style szerkesztőben sem látom ezeket a waw fájlokat, de a disk menüben igen, és ott le is játssza. Ötlet valakinek? Help!

ööööö, már meg is oldottam, igaz kissé Ketronosan :diablo:

lszlballa
Újonc
Hozzászólások a témában: 3
Hangszer: Tyros 3, Ketron Audya 4, Yamaha S90
Adott köszönetek: : 5 alkalommal
Kapott köszönetek: : 18 alkalommal

Hozzászólás: # 29477Hozzászólás lszlballa
2014.11.19. 11:47

Köszöntelek mindanyiótokat. Nos, Pár hete itt van az Audya 4 modul, Mit mondjak szerintem fantasztikus. Egyre többet bibelődöm vele. Sok mindent nem tudok hiszen a Yamahát szoktam meg. Lassan 15 éve azzal zenélgetek. Sokat dolgoztam a Tyros 3 hangszerrel is, de most hallva az Audyát nem biztos hogy a Yamit választanám. S ha még tudnám hogyan kell stilust szerkeszteni, beállítgatni az EQ stb. Még ezeket meg se találtam rajta. Nem sok idöm van vele bibelődni. A YAMAHA S90 szintimmel midiztem össze. Nagyon teszik benne az, hogy behívok egy hangszint és szól, jól szól mindenféle állítgatás nélkül. Remélem megkedveljük egymást......További szép napot mindenkinek!

Stewee
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 29478Hozzászólás Stewee
2014.11.19. 13:35

Üdv a klubban:)
Én magam is értetlenkedem sokmindenen, de lassan fény derül mindenre.
Stilusszerkesztőt hol találok?:D

Új hozzászólás