Tegnap hívott egyik „honosított-erdélyi” zenész ismerősöm, ki már évek óta kamionozgat, közben meg németből behozott hangszerekkel seftel. Most akarja eladni a Pa-800-át, mert Pa2-t vesz helyette. Gondolkodott Ketronon is, de lemondott róla, mert mesélte, hogy mit tapasztalt vele kapcsolatosan nem rég:
Egy pesti zenésznek pár hónapja hozott kintről egy Audyát, ami egy nagyon gyönyörű hangszer kívülről, de a látszat csal, mert olyan fosul szólt, hogy az illető, akinek hozta, már gyorsan túl is adott rajta. Én csodálkozva mondtam, hogy ez meglepő számomra, ilyen ócsároló véleményt még Audyával kapcsolatosan nem hallottam. Főleg a hangjára. Azt mondta, hogy pedig ő is hallotta a saját fülével, hogy mikor beraktak egy midi fájlt, hogy szólt. Akinek az Audyát hozta, teljesen meg volt rökönyödve (meg az ismerősöm is), hogy az X1-esére behangszerelt midik sokkal rosszabbul szóltak az Audyán, pedig mivel az az X1-nél komolyabb hangszer, így alapból jobban kellett volna szólnia.
Kérdeztem, hogy de hát ez természetes, próbálta az illető legalább az Audyára optimalizálni a midiket? Mert akkor nem hiszem, hogy ez lett volna a véleménye.
- Á, neki arra nincs ideje, hogy több száz számot áthangszereljen. Berágott, és túladott az Audyán.
Basszus! Az emberünk a mai napig abban a tudatban van, hogy az X1-e jobb hangszer mint az Audya, mert az arra optimalizált midijei azon jobban szólnak. Az Audya stílusai meg ezek szerint nem is érdekelték az illetőt. És az ismerősöm is ezért szidja az Audyát.