Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Adames
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 25002Hozzászólás Adames
2014.06.04. 16:49

Látom vita tárgya marad a fa/műanyag téma.
Én azt mondom, hogy nem úgy a helyes, hogy az egyik jobban szól, a másik nem.....
A műanyag hangfal is jól szól, csak másabb a hangja. Valaki ezt nem veszi észre, vagy nagyon elfogult,
de pl. számomra lágyabb, melegebb hangja van a fának, és ezért jobban tetszik.
A műanyag hangfalaknak az áruk az ami első sorban kecsegtető tud lenni.
Szívesen tesztelném a ZLX 15P-t a jelenlegi FBT J15A műanyag hangfalammal. :PPP

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 25003Hozzászólás ---Qgli---
2014.06.04. 19:26

Attila írta:Amúgy semmi köze AlmaTominak a fadobozos hangfalakhoz, sem a műanyaghoz
CSak annyi, hogy Ők is azzal zenélnek.

Egyébként mindegy, mert vagy jól szól valami, vagy rosszul. A műanyag is szólhat jól és a fa is rosszul ( csak a jó hangzás műanyagból olcsóbb ).
De nekem megfelel a műanyag is arra a 25 bulira meg arra 90-100 napra, amit az étteremben töltök egy év alatt bőven megteszi.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 25005Hozzászólás Asterix
2014.06.04. 20:28

Tapasztalataim alapján nem attól függ egy ládának a megszólalási minősége, hogy milyen anyagból van a láda. Nekem ott volt a JBL PRX535 3 utas, nagy fa láda, külön végfokokkal hajtva benne minden, kegyetlenül nehéz láda, és hatalmas nagy, de zenészt nem találtam a környékünkön, aki ki tudott volna belőle hozni olyan hangzást, amit el tudtam volna fogadni. Most a műanyag 13 kg-os ládám tudja...
Szerintem manapság már nem a láda anyaga és nem a hangszórók minősége, hanem a beleszerelt elektronika, mai meghatározza egy ládának a minőségét...
Régebben a hangszórókból próbáltak meg minél többet kihozni, most pedig az elektronikából. Nincs értelme a vitának. Kinek-kinek mi tetszik, mi áll az ízléséhez közelebb. Ezzel az erővel arról is vitatkozhatnánk, hogy a szőke, vagy a fekete nők jobbak? PEdig önmagában még a hajszín semmit sem jelent.... :777 :777

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 25010Hozzászólás ---Qgli---
2014.06.05. 07:07

almatom írta:ha bárkinek is -nevezetesen Qglinak- tetszik a zenei munkásságunk
Ha ezt még nem mutattam feléd, akkor bocs. Hogyne tetszene, amiket csinálsz. Az öt alapérzéken kívül ( ami elengedhetetlen ahoz, hogy valakiből jó zenész váljon ) még a stílusérzéked is piszkosul a helyén van és ehhez még párosul egy jó "szoftverkezelési" tudás. Ettől több nem kell.
almatom írta:azt most is mondom, hogy én semmelyen "mûanyag doboz" hangzást nem hallok a G2-ek esetében.
Hidd el, hogy más sem hallja, csak ráfogják...
Ha becsukott szemmel hallgatná, nem tudná megkülönböztetni a műanyag hangfalat a fa hangfaltól.

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 25011Hozzászólás beejaybudai
2014.06.05. 08:30

Én régebben próbálgattam egymás mellett fa és műanyag hangfalakat, bár azok nem egyforma hangszórókkal szerelet cuccok voltak, sőt még csak nem is azonos márkák, ráadásul nem is felső kategóriások (mert ott ugye egyre kevesebb különbség van a hangfalak között), és azt tudom elmondani, hogy kisebb-közepes hangerőn alig-alig volt különbség (ami volt is, az nem feltétlen a doboz anyagának köszönhető), viszont nagy hangerőnél a műanyag esetében már kezdett előjönni a "műanyag doboz" hang - ezt nem tudom másképp megfogalmazni - a fa doboz esetében pedig meleg, telt maradt a hang. Viszont a mostani, felsőbb kategóriájú hangfalaknál már nem biztos, hogy releváns ez a megállapítás, hiszen a DSP-k már képesek ezt a hatást kompenzálni. Most csak a ZLX15P-ből tudok kiindulni. Lefogadom, hogy nagyrészt a DSP-jének köszönhető a remek hangja. Szerintem ha mellé tennénk a passzív változatát, egy hagyományos végfokkal meghajta, közel sem szólna úgy, mint az aktív változat, sem hangerőben, sem hangképre.

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 25012Hozzászólás malko
2014.06.05. 09:46

---Qgli--- írta: Hidd el, hogy más sem hallja, csak ráfogják...
Ha becsukott szemmel hallgatná, nem tudná megkülönböztetni a műanyag hangfalat a fa hangfaltól.
Már ne haragudj Gábor de ezt én kikérem magamnak. Az igaz amit Budai ír, hogy alacsony és közepes hangnyomáson még nem igazán lehet észre venni de nagy hangerőnél már iszonyat egy pocsék valami. Legutóbb egy yamaha dsr15 láda volt nálam. Nem hogy hallani lehetett ha nem szabad szemmel láttam, hogy a műanyag oldala eltávolodott az előlaptól. Iszonyú gatyi egy valami láda. Szerintem a mai műanyag ládák közül ami a legjobban van össze rakva az qsc. De ha megengeditek egy néhány gondolat egy-két ma használatos hangfal gyártás dobozának anyagáról. Konkrétan 4db anyagról szeretnék beszélni, 3 fa és a műanyag.

Pozdorja: A legolcsóbb a 3 fa közül akusztikailag és mint masszivitásban nálam a 3-dik helyet foglalja el.

MDF lap: Akusztikailag ő a legjobb viszont nincs olyan masszív mint a rétegelt lemez és a nagy súly miatt már nem igazán használják. 2-dik helyen végez nálam.

Rétegelt lemez: Sajnos árban ő a legdrágább, viszont a legerősebb a 3 közül még ha akusztikailag egy kicsit gyengébb mint az MDF. A legtöbb felső kategóriás hangfalakat még is ebből az anyagból készítik. Köszönhetően a súlyának és a masszivitásának.
Nálam ő a favorit.

műanyag: Mind a két szempontból a leggyengébb. Viszont olcsó jól formálható, alakítható, sajtolható, préselhető....stb
Ott érdemes alkalmazni ahol nem kell nagy hangnyomás. De egy olyan ládát készíteni belőle mint pl a yamaha ahol állítólag 1000W-os erősítő dolgozik és jócskán adja a mélyet is egy baromság. Aki nem hiszi majd nézzen meg egy ilyen ládát nagy hangerőn. Nálam nyilván ez az anyag az utolsó helyezett. Ja és még annyit, hogy nem lenne semmi baj ha vastagabb és komolyabb minőségű lenne a műanyag csak akkor már nem éri meg.

Legjobb lenne ha minden hangfal betonból lenne csak hát a súly az nagy úr.
Még egy és befejeztem. Tavaly találkoztam egy olyan ládával ami szabadtéren volt kirakva 2db 15 colos top láda és 4db 18colos sub. A két felső láda olyan hangnyomást produkált amilyet még életemben nem halottam. Közel merészkedtem hozzá nézegettem, tapogattam, próbáltam megmozdítani de nem bírtam. A végén megtudtam, hogy ez egy cementlapból gyártott hangfal ami közel 90kg nyomott. És ha jól emlékszem egy renkus heinz névre hallgatott.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 25013Hozzászólás ---Qgli---
2014.06.05. 10:07

malko írta:nagy hangerőnél már iszonyat egy pocsék valami
Akkor ezt Asterix-nek mondd, mert ő hajtja szabadtéren nagy hangerőn a műanyagot és akkor ezek szerint Asterix-é "iszonyat egy pocsék valami"!
malko írta:Legutóbb egy yamaha dsr15 láda volt nálam.
A DXR-re gondoltál? ... mert a DSR sorozat az fa - ha jól tudom.

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 25014Hozzászólás malko
2014.06.05. 10:19

Bocsánat DXR. Hát nem tudom, hogy Asterix mint hall vagy mint nem de abban biztos vagyok hogy a hangkép nagyon sokat változik már nagy hangerőn egy műanyag dobozból. Részemről téma lezárva.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 25015Hozzászólás Attila
2014.06.05. 10:28

A DXR biztosan műanyag, a DSR fa.

Adames, a PRX-et főleg Dj-k használják előszeretettel.

- PRX, DXR, ELX - ezeknél mind kamu az 1ooo Watt :P
- 25o talán megengedhető :) Az ETX-re 2ooo-et írnak :lol: -röhög a vakbelem...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Attila 2014.06.05. 10:31-kor.

Atti

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 25016Hozzászólás ---Qgli---
2014.06.05. 10:30

Miből gondolod, hogy kamu az 1000W?