Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Catfish
Újonc
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: Gitár
Adott köszönetek: : 2 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 16275Hozzászólás Catfish
2013.08.28. 07:53

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék tőletek kérni hangosítási rendszer fejlesztéssel kapcsolatban! A dologhoz hozzátartozik, hogy egy amatőr, nonprofit egyesületi zenekar vagyunk, igen szerény költségvetéssel!

Jelenleg egy Yamaha emx 312sc 8 csatornás keverő-erősítőt és WHARFEDALE EVP-215 NEO (2x600w) FS audió monitor hangfalakkal 300W(4db).

Mivel egyre többször kell nagy teremben zenélnünk ezért szeretnénk fejleszteni a technikánkon. Jelenleg a 8 csatorna elég, de így nincs kihangosítva a dob és a basszusgitár.
Első lépésben egy komolyabbnak tűnő Yamaha MG206C-USB keverőt akarunk vásárolni, ami már tökéletesen elég lesz a dob és basszus bekeverésére is. Ám ezek után végfokokra lesz szükségünk. Ehhez kérem a tanácsokat, hogyan válasszunk végfokot, milyen teljesítményűt kell a jelenlegi hangfalainkhoz választani, illetve hogyan oldható meg hogy minden monitor hangfalat külön tudjunk hangerőben és esetleg keverésben is szabályozni!
Van egy technikus kollégánk aki szintén autodidakta hangmérnök :-D, Ő például Ágota végfokokban gondolkodik. A végfokok teljesítményében is vitázunk hogy a 2x600W hangfalakat mekkora teljesítményű végfokokkal érdemes meghajtani.
A másik fontos kérdés, hogy a továbbfejlesztés, pl külön subhangfal és ennek meghajtása, hogyan oldható meg technikailag?
Köszönöm előre is a tanácsokat!

tothtechnika
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 12
Hangszer: Yamaha Tyros 4
Adott köszönetek: : 12 alkalommal
Kapott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 16289Hozzászólás tothtechnika
2013.08.28. 14:36

Nem értek egyet ezzel a nagy sub-os dologgal. Ha az ember korrekt minőségű ládát vesz, a pici is meglepően nagyot tud szólni. Nekem is DB van dva-s08-as mély. Az 131dB-t szól és 12"-os és mindezek ellenére csak 23kg, és ami a legfontosabb aktív! Semilyen körülménxyek között nem venném meg azt a bazi nehéz ládát (50 kiló fölött te jó ég...)

Lakodalmakba egy darab subot viszek és két DB aktív topládát (10"+1"), még sohasem volt kevés, pedig én hangerőfüggő vagyok. Bucsuba, bálokba szoktam elmenni két méllyel, de az már nagyon hangos. Mondjuk ez a mély ez egyáltalán nem olcsó, de vannak a DB palettáin sokkal olcsóbb mélyek. Az rcf-ek is elég jók, az art705-öt is használtam már, ahhoz képest elég jó kis láda, de az sem olcsó.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 492
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Hozzászólás: # 16290Hozzászólás Asterix
2013.08.28. 15:15

Milyen fejmikrofont használsz?

tothtechnika
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 16295Hozzászólás tothtechnika
2013.08.28. 18:55

Catfish írta:Sziasztok!

Tanácsot szeretnék tőletek kérni hangosítási rendszer fejlesztéssel kapcsolatban!
Moderálva: idézet törlés.
V. A fórumot használókkal szembeni elvárások:

Amennyiben a Zeneszek.com felhasználója bármelyik témában új hozzászólást kezdeményez, az áttekinthetőség végett nem idézheti a teljes
hozzászólás(oka)t. A [ /quote ] kapcsolók között csak azok a gondolatok szerepelhetnek, amire a felhasználó KONKRÉTAN a választ szánja.
Ha közvetlenül az utolsó hozzászólásra válaszol, az "idézet" beszúrása TILOS!!!

Alapszabály, hogy minden hangfalnak RMS teljesítményénél dupla akkora végfokot kell használni, így tud a legdinamikusabban megszólalni a rendszer. Ez azt jelenti, hogyha neked van egy 600W - 8 ohmos hangfalad, akkor ahhoz olyan végfok kell, ami kb 2x1800W-os 4 ohmon, hogy ki lehessen használni a hangfalat. Természetesen ha az ember már így használja, ahhoz egy korrekt digitális rendszerproci is kellene. Szóval eslsőkörben azt mondanám, mivel gondolom, hogy nem fogtok venni rendszerprocesszort, olyan végfokot vegyetek, ami a hangfal névleges teljesítményét minimum tudja, de ne legyen sokkal nagyobb.

Ha jól tudom a Ti ládátok 4 ohmos, és QSC RMX végfokot vennék ha szűk a költségvetés pl a rmx 2450-et az 750W-os 4 ohmon. Bár már nem tudom lehet e kapni, de ha van használtan akkor ilyet vennék, mert árához képest elég jól szól, és nagyon megbízható.

A legjobb megoldás aktív hangfalat venni. :) csak hát manapság eladni bármit elég nehéz. Venni is...

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 492
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Hozzászólás: # 16300Hozzászólás Asterix
2013.08.28. 20:43

Tóth Gabi!
Milyen fejmikit használsz?

tothtechnika
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 16305Hozzászólás tothtechnika
2013.08.28. 22:25

AKG-t, pontost típust nem tudok, mikor vettem kb 30.000 Ft volt. Nem vagyok megelégedve vele, nagyon hamar "elmegy" belőle a magas. 2 évig énekeltem bele, erre múlt héten elment a hangom és a sennheiser mikrofonomba énekeltem, amibe az Evelin szokott és majdnem rosszul lettem, hogy mennyivel könnyebb abba énekelni, ugyhogy lehet én is visszatérek a jól be vált mikrofonhoz, de jobb lenne valami értelmesebb fejmikoront venni amiben van magas, mert hosszútávon nem túl kényelmes bele így énekelni.

Catfish
Újonc
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: Gitár
Adott köszönetek: : 2 alkalommal

Hozzászólás: # 16322Hozzászólás Catfish
2013.08.29. 08:32

Köszönöm a válaszod! És itt jön a szokásos de... :-)
Nem írtad rosszul azt hogy egy 600w-os hangfalhoz inkább kisebb teljesítményű erősítőre van szükség, mert ha nagyobb teljesítményű erősítőt használunk akkor a hangfalat tönkre vághatjuk ha a hangfal kapacitásánál nagyobb hangerőt tolunk rá. ÉS ez még csak statikus terhelésnél ok, de mi van akkor ha az erősítő dinamikus kisebb nagyobb teljesítmény hullámai még inkább fölötte vannak a hangfal teljesítményének?

Másik kérdésem mire használjátok a rendszerprocit?

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 16324Hozzászólás Bubamara
2013.08.29. 08:33

Véleményem szerint nem attól vérszegény, mert AKG, hanem attól, hogy nemének, hanem beszéd miki, tehát konferálni, műsort vezetni megfelelő, de énekre alkalmatlan. Normális ének miki 60-100 alatt aligha kapható márkától függetlenül.
Nincs megfelelő frekvenciaátvitel és nincs megfelelő dinamika, presence és tartás a mikiben. Ezért fárad el a hangod.

Buba

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 16330Hozzászólás Bubamara
2013.08.29. 09:15

Használ valaki ilyen bejátszót?
http://mrkool.hu/STAGE_LINE_DMP130MIX_AUDIO_BEJATSZO
Érdekelne a megbízhatóság, hangzás, és a keverő minősége.

Buba

vigo01
VIP
Hozzászólások a témában: 104
Hangszer: Ketron Audya 5 - Korg Pa1000
Adott köszönetek: : 243 alkalommal
Kapott köszönetek: : 418 alkalommal

Hozzászólás: # 16336Hozzászólás vigo01
2013.08.29. 13:47

Mire jó egy ilyen bejátszó?

Ketron Audya 5 - KORG Pa1X - Hill-Audio Andante 1520 - Allen & Heath Zed-10 - Beta 58A

Új hozzászólás