Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

czaga
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 45
Hangszer: Korg PA 4XPro, Yamaha Tyros 4
Adott köszönetek: : 89 alkalommal
Kapott köszönetek: : 105 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 1599Hozzászólás czaga
2011.12.12. 10:09

---Qgli--- írta:Sziasztok!
Most vagyok itt először és szeretném megköszönni Zeneboy-nak, hogy ide invitált.
És rögtön kérdéssel is indítok:
Én most akarok aktív cuccra váltani. Azt mondjátok hogy a két Garry lite sazubot megeszi a QSC KSub. Én RCF Sub 702As-ben vagy Sub 705As-ben gondolkodom. Akkor gondolom azok is megeszik a Garry-t. A problémám nekem ott van, hogy nagyon félek a bandpass ládáktól, mert annyira mélyet hoznak, hogy kiesik az ablak a legkisebb hangerőn is.
Top láda téma:
Egyébként én meghallgattam az RCF 315A-t, nekem nagyon nem jött be, fülsértően sok a magasa és ehhez képest minden kevés. Hallgattam a 415A-t is, klasszissal jobb, de én azért 410-et szeretnék.
Szia!
Nem szeretnék senkit megbántani, hogy mi a jobb...
Ha lehetőséged van rá, próbálj kölcsönkérni olyan hangfalat amilyet szeretnél vásárolni, és ismerős hangzású helyen teszteld. A garry Lite Sub előnyére legyen mondva, hogy kicsi a tömege és nem is nagyon drága akár használtan(kb.: 180e-2db) is lehet venni (amit aktív ládánál nem tennék) Elsőre el kel dönteni Sub-ot, vagy mélyet szeretnél. A mélyek álltalában frontládák a sub-ok pedig bandpass-ok.
üdv.: Józsi

üdv.: Czaga József
Eszközök: Korg PA4, Yamaha T4; SHURE B58A; Soundcraft UI16; QSC K series

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Hozzászólás: # 1602Hozzászólás Asterix
2011.12.12. 15:22

---Qgli--- írta:Top láda téma:
Egyébként én meghallgattam az RCF 315A-t, nekem nagyon nem jött be, fülsértően sok a magasa és ehhez képest minden kevés. Hallgattam a 415A-t is, klasszissal jobb, de én azért 410-et szeretnék.
Szia Gabi!

Való igaz, hogy nagyon sok a magas benne. Ezért találták fel az eq-t. Tényleg a magasat vissza kell venni, a mélyet neki nyomni, bár én sokkal több magasat használok a bulik során, mint te, ezt már egy párszor leegyeztettük. De most hétvégén vittem egy passzív szubot hozzá és tökéletesen megszólalt. A másik dolog: fiam diszkózott a 2 RCF-el. Ő a teremben "zenélt" kb fél hangerőn, én 10 méterre a hangfaltól a folyosón kint még nem tudtam telefonálni a hangerő miatt. És mindez 150e forintért. Akkor azt hiszem, hogy nincs miről beszélni.
Én is gondolkodtam a 415-ben, de azt csak újonnan tudtam volna megvenni és sokkal drágábban, annyit pedig nem ér. Így nem kellett eladnom a régi, "nagy" cuccot sem, így vasárnap szabadtéren már 2 teljes cuccal tudok hangoskodni és alig költöttem. Szerintem így már más a gyerek fekvése.

"A problémám nekem ott van, hogy nagyon félek a bandpass ládáktól, mert annyira mélyet hoznak, hogy kiesik az ablak a legkisebb hangerőn is"
Ez nem igaz. Tényleg jó mélye van, de a hangerőszabályzónak ő is engedelmeskedik. Szerintem a stílusodból kiindulva neked nemigen lenne szükséged ekkora subokra.
Egyébként üdv az oldalon.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 974 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 1608Hozzászólás ---Qgli---
2011.12.13. 06:03

Elsőre el kel dönteni Sub-ot, vagy mélyet szeretnél. A mélyek álltalában frontládák a sub-ok pedig bandpass-ok.

Mi a különbség közöttük?
Nekem olyan cucc kell, ami halk hangerőn is szépen hozza a mély hangokat, viszont bálban a diszkós hangzást is nyomja. Jobban szeretnék BassReflex ládát, de aktívban nem találtam ilyen kis teljesítményűt. Segítsetek, ha tudtok! Én olyat keresek, ami megbízható márka - tehát kínait nem veszek - csak újonnan veszem, mert nekem nem egy-két évre, hanem minimum 15 évre kell.

Laci!
Nincs szükségem ekkora szubokra, de nincs kisebb! Nekem mostanában az RCF hangfalak nagyon bejönnek, de ez a legkisebb szub! Meg fogom hallgatni még a Db Flexis szériát, kíváncsi vagyok rá....

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 1613Hozzászólás Zeneboy
2011.12.13. 12:48

Üdv Qgli !

Én azért mondtam ezt, mert használtam nem 1 évig Garry lite hangrendszert! Azt is mondtam neked, hogy abban is több van, csak külön vég+rendszerprocival kell optimálisan tolni nem keverőerősítővel-ahogy Te is- 4 vagy 2.1 ládát! Az igazi hangképét annak a ládának akkor hallod igazán! Azért a pénzért Czagának igaza van könnyű jó kis láda!
A Trevis 1 éve nekem is bandpass! Kültéren még nem igazán voltam a cuccal, de beltéren már voltam elég nagy helyen!
/LÁSD : http://www.4shared.com/file/1Cmw1701/bli_vidik.html Ettől nagyobb terembe nem kellett még, és ide is elég volt!/ Engem megfogott a hangképe, valamint a súlya! A lite széria után már sok láda kiesett a súlya miatt!Az aktív toppom 8"- 500W- 7,7kg, a sub 12"-700W-18kg...Pakolhatóságról annyit, hogy a komplett felszerelésem állványostul fényestül egy suzuki splashbe befért!
A bandpasstól való félelmem hasonló volt de ennél pont az fogott meg, hogy szépen van hangolva, nem túl tolakodó!Emiatt nem a leghangosabb vagy gyomros mélyet adó láda ez kétségtelen!A QSCK Sub a maga 2 db 12"-es hangszóróval szerelt 1000wattjával, természetesen 2-vel van partyban!/Ez hétvégén kiderül mert a kollégával egy nagy helyre megyünk és az én 2 és az ő 1 subbal toljuk majd.../
A dB például nagyon diszkósra van hangolva! Tolakodó 80-100Hz emeléssel! AZ sem mindegy bass reflex és sub esetén meddig van crosszolva! Te, hogy használtad a subokat Kapcsoló lent vagy fent? Hogy tetszett jobban a hangképe? Mert ha lent, akkor max 130 körül vágott akkor 45Hz-125-130ig használtad! Ezt hozza kb. egy Sub is a bandpass egészen biztos! Csak a láda illetve maga a felépítés miatt más!
A teljesítményekkel mindenki dobálózik! Nem találsz kisebbet! Vagyis találni /Gemini meg mást márkát/ de a lényeg, hogy szóljon! Az sosem baj, mert azért van a gain poti, vagy ha auxról küldöd a keverőn a lehetőség, hogy csak annyira szóljon amennyire az adott környezet megkívánja! ! Lehet neked azért is furcsa mert keverőerősítővel egybe hajtottad a topokkal!
Nemrég Malkoval teszteltünk Böszörményben! KV 2 exsub QSC Ksub meg elvittem én is!A KV2 bassreflex! A QSC band pass hatékonyabb volt! 10hZ-el mélyebbre ment a KV! EZ ki jött kis hangerőn, nagy hangerőn ebből semmit sem vettél észre! Ua úgy zörögtek az ablakok a helységben a bass reflexes Kv-tól is!
Szóval a hangolástól függ, vagy a lehetőségektől! A QSC-be is a kolléga csak szabadtéren tudta a mély emelést használni!Beltéren elviselhetetlenül sok mélyet nyomot még 10-15méterre hallgatva is! A lehetőség a lényeg, hogy bírja és ha kell oda lehessen pakolni! A "VAN"-ból vissza lehet venni, viszont ha nincs mihez hozzáadni..akkor halott ügy!
Ahogy nézem 250eft-körül vannak az RCF ládák amiket néztél! Ennyi körül van JBL Bass reflex, KV2 és még akad 1-2! Az tény, hogy Ezek a ládák méretre is nagyobbak sok esetben! 1 jó aktív láda bőven elég! Csa bizony a súlyát is érdemes sokszor nézni! Ott a KW QSC sub ami közel 40kg! De 34kg a Ksub is! Lehet, hogy nagyobbat üt szól, értse mindenki ahogy jól esik, de inkább viszek 2 db 20kg körüli ládát mint 1-el megszakadok!
Megjegyzem az esetek 60%-ban 1 subot viszek, 20%-ban kis bulikra 50főig csak a 2 top is elég/-hely függő!/ , a maradék 20% ha2 sub kell, vagy csak kímélni akarom inkább 2 szóljon!
A dB-t én hallgattam fent a hangfoglaláson! AZ egyik diszkópultos résznél az a rendszer szólt! Nekem az is ua olyan keménynek tolakodónak tűnt, mint amit Rolival próbáltunk nálad! Mindenképp hallgasd meg és ha lehet többet is egymás mellett!

Üdv: Zeneboy

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 1616Hozzászólás ---Qgli---
2011.12.14. 05:56

Nekem is nagyon sok a súlya miatt esik ki ( ld. JBL-KV2 ) DE az RCF-nek még a súlya is barátságos. Én mindenképpen egy szubot veszek. Nem is akarok kettőt.
A Db tényleg nagyon kemény volt, de meghallgattam a múltkor az RCF 705As is és az sokkal jobban tetszett. Mindegy jövő héten rászánom magam és felmegyek a Pákóhoz meghallgatom, hogy mi újság ezekkel. Mindenesetre köszi Zsolti egy kicsit azért megnyugtattál, hogy bandpasszok is lehetnek jók.

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 1617Hozzászólás Zeneboy
2011.12.14. 14:27

---Qgli--- írta:Nekem is nagyon sok a súlya miatt esik ki ( ld. JBL-KV2 ) DE az RCF-nek még a súlya is barátságos. Én mindenképpen egy szubot veszek. Nem is akarok kettőt.
A Db tényleg nagyon kemény volt, de meghallgattam a múltkor az RCF 705As is és az sokkal jobban tetszett. Mindegy jövő héten rászánom magam és felmegyek a Pákóhoz meghallgatom, hogy mi újság ezekkel. Mindenesetre köszi Zsolti egy kicsit azért megnyugtattál, hogy bandpasszok is lehetnek jók.

Nekem is ez volt a kifogásom! Szólhat bármilyen szépen... Én inkább nem szeretnék sérvet kapni.. így is lehet van...
Mély nélkül nem lehetek, így kompromisszumot kötöttem picit a hangzással! Viszont a piac egyik legkönnyebb aktív subját vettem! + remekül szállítható, szól amit szól -mert erről már meggyőzött- rendszerben meg szerintem teljesen korrekt! Ha megvan MAlko száma kérdezz rá...Hátha segít, meg ha már pesten jársz hallgasd meg a hangáruházban..hátha neked is tetszik!
Megnéztem RCF-ek manual-ját /adatlapját! 27kg-ba hasonló adatokkal /SPL-HZ-Méret-Védelem-Funkció-/ teljesítménnyel bír!

Nincs mit! Nem kell félni hallgasd meg és Boldog karácsonyt hozzájuk:) :mrgreen:
Üdv: Zeneboy

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 1619Hozzászólás Asterix
2011.12.14. 19:51

---Qgli--- írta:Nekem is nagyon sok a súlya miatt esik ki ( ld. JBL-KV2 ) DE az RCF-nek még a súlya is barátságos. Én mindenképpen egy szubot veszek. Nem is akarok kettőt.

D. Zoli most hozatott Csámpaival 2.1-es aktív cuccot. 480e forintba került. dB a SUB, a toppokat nem tudom, hogy milyenek, de állítólag sokáig keresgélt és szállítható jó minőségű cuccot keresett, és ez lett belőle.
Én RCF hangfalakat akartam venni, de a "nagy" zenészek szerint az RCF a 4pro hangfalaknál kezdődik. Én pedig nem szánnék rá annyi pénzt, mert teljesen értelmetlen. Ezt az RCF-et csak az ára/érték aránya miatt vettem meg. Én helyedben meggondolnám, hogy mennyi pénzt adok ki egy hangrendszerért. Megéri-e?

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 1620Hozzászólás ---Qgli---
2011.12.15. 06:34

A 4pro hangfalak egy másik kategóriába tartoznak árban, súlyban és hangzásban is. Ezek a súlyuk és az áruk miatt is kiesnek az én látókörömből.
Beszéltem Zolival a Db Flexis szériát vette 2 db 8-as top + 1 szub. Én ettől többre tartom az RCF-et ( 2db Art 410A + Sub 702As - bár még nem hallottam, csak a manualját néztem ) és ez is kijön 500.000-ból. De van az ElctroVoice-nak egy jó szériája, a LiveX! Fából készült 12-es topok, 132 Db ,21 Kg ( ELX 112P ) 180.000 ropi + Szub ( ELX 118P ) 18-as mély, 32 Kg, 134 Db, 240.000 Ft. Nagyon jó manuallal, csak Magyarországon sehol sem lehet meghallgatni és a hangfal hátulján ott lapul a felirat: Made In China!!!! Csak emiatt félek tőle.
Egyébként nézelődtem és az RCF-nél olcsóbbat nem kapok. Ezzel is van bajom, mert nem tetszik, hogy műanyag hangfal, de jobbat nem tudok. Strapabíró legyen és szóljon úgy, mint a mostani cuccom, ettől többet nem is akarok. ( Nem vagyok én olyan profi zenész, hogy ilyen dolgokon múljanak a bulik. )

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 1661Hozzászólás Asterix
2011.12.18. 13:27

---Qgli--- írta:A 4pro hangfalak egy másik kategóriába tartoznak árban, súlyban és hangzásban is. Ezek a súlyuk és az áruk miatt is kiesnek az én látókörömből.
Beszéltem Zolival a Db Flexis szériát vette 2 db 8-as top + 1 szub. Én ettől többre tartom az RCF-et ( 2db Art 410A + Sub 702As - bár még nem hallottam, csak a manualját néztem ) és ez is kijön 500.000-ból. De van az ElctroVoice-nak egy jó szériája, a LiveX! Fából készült 12-es topok, 132 Db ,21 Kg ( ELX 112P ) 180.000 ropi + Szub ( ELX 118P ) 18-as mély, 32 Kg, 134 Db, 240.000 Ft. Nagyon jó manuallal, csak Magyarországon sehol sem lehet meghallgatni és a hangfal hátulján ott lapul a felirat: Made In China!!!! Csak emiatt félek tőle.
Egyébként nézelődtem és az RCF-nél olcsóbbat nem kapok. Ezzel is van bajom, mert nem tetszik, hogy műanyag hangfal, de jobbat nem tudok. Strapabíró legyen és szóljon úgy, mint a mostani cuccom, ettől többet nem is akarok. ( Nem vagyok én olyan profi zenész, hogy ilyen dolgokon múljanak a bulik. )
Gabi!

Pont azért, mert profi zenész vagy, nem ilyenek múlanak a bulijaid.
Egyébként az EV hangfalat én is néztem, mert nagyon jó ár/érték aránya van, ha igaz, bár hallgatni én sem tudtam, de Zeneboy nagyon leszólta, pedig külfölfön, ahol vettem a Pa3x-et filléres dolog az a hangfal.
Made In China! Lassan a világ vezető gazdasága lesz, mindenki a kínaiakhoz megy kölcsönkérni, nem értem miért kell a kínai cuccokat fikázni. Szerintem a Phonic keverőerősítőm is kínai és itt volt a Dynacord Pm1000 mellette és simán verte minőségben ez a cucc. Akkor miért kell félni a kínaiaktól?

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 1676Hozzászólás ---Qgli---
2011.12.19. 06:19

Ha meg tudnám valahol hallgatni a Electro Voice-ot, akkor lehet, hogy megvenném. Én nem azért tartok a kínai dolgoktól, mert nem jók, hanem azért, mert nem strapabíró, 4-5 év és tönkremegy! Bár Csámpai azt mondta, hogy az electro voice cég nem engedné, hogy olyan dolgok fűződjenek a nevéhez, amik nem strapabírók, DE az autógyártók cégek is már megmondták, hogy nem az autók eladásából fogják a hasznot húzni, hanem a javításából, tehát olyan autókat gyártanak, amiket évente egyszer-kétszer márkaszervízbe kell vinni, javíttatni és ez a haszon! Szerintem ezt akarják elérni a hangfalaknál is. 4-5 évente vegyél új hangfalat! De én nem azért zenélek, hogy a gyártókhoz hordjam a lóvét.

Új hozzászólás