|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- goozl
- Kiemelt tag
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 85
- Hangszer: Korg Pa1X Pro,Roland GT6,GT10, Fender Strat kópia.
- Adott köszönetek: : 271 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 325 alkalommal
- Kapcsolat:
Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato
Nos mint gyakorló hangosító, azért nem olyan egyszerű ám a dolog, hogy veszek még 2 db ládát ami jó hangosan szól, azt hadd menjen. Amíg CD-s mutatvány megy 1-2 mikrofonnal addig kisebb a gond, bár a monitorral így is lehet probléma. De mi van ha élő a műsor? Oda nem lehet 5-10 csatornás keverőpulttal kiállni, nem lehet kínai mikrofonokkal normálisan dolgozni. Mindenki gondolja meg, hogy érdemes e milliókat invesztálni, hogy elfogadott (riderképes) megfelelő hangnyomást biztosító, aktívan váltott több utas cucca legyen. Én is végigjártam ezt az utat mire eljutottam a sok ezer wattos, gyári megbízható rendszeremig. A 40 db mikrofonom még a mai napig kevés. Nem azért, mert nincs mit elé dugni a művészeknek, hanem nem mindig a megfelelő típusú, karakterisztikájú vagy adott esetben márkájú van kéznél. Amúgy el kell áruljam nem is a kifelé menő (PA) hanem a monitor a sokkal kényesebb kérdés. HA rossz minőségű és hatásfokú ládákkal, gyenge mikrofonokkal dolgozol garantált a sípolás és az ciki. Azzal is számolni kell, hogy sokszor irdatlan nagy hangerőt kérnek be a művészek a kontrollba. Gyakorlatilag 600W alatt nem lehet normálisan dolgozni. A decibel értékekről nem beszélnék. A PA esetén pedig a mély láda szabadtérre 18"-os szóróval szerelve indul. Ez alatt nem nagyon van értelme, mert egy lábdobrúgás max csak koppanás lesz és ezt a hangtechnikusok nem szeretik, ezt általában a fellépők közlik is a szervezővel, aki a következő évben nem fog hívni. A másik dolog, hogy a nevesebb előadók akik profi hangszerekkel érkeznek a fellépésre joggal várják el, hogy profi hangot toljunk alájuk.
Én azt mondom, hogy a falunap kategória, minimum 24 csatornás keverőpult, 6 Aux-szal, legalább 4 db jó minőségű énekmikrofon (shure SM 58, Beta 58, Audix, Akg stb) 4 hangszermikrofon, 4 térmikrofon, és egy dobszettre való készlet. Legalább 4 lábmonitor. A PA pedig minimum oldalanként 2-2 mély láda és 1-1 topláda. Nálunk ez a minimum ami kimegy egy-egy rendezvényre. Esetleg ha tényleg nincs nagy igény akkor a 24-es keverő helyett egy 16 csatornás kerül ki. Egyszerűen nem érdemes kisebbel kitelepülni ha minőségi melót akarsz. Ez egy nagyon összetett dolog sok komponensről nem beszéltem és sok buktatója van. Ez épp olyan, mint zenésznek lenni, vagy hangszertulajdonosnak. Ha van egy cájgod attól még nem leszel profi hangosító. Nem lebeszélni akarok senkit erről, de rögös és kemény meló eljutni egy tisztességes szintre. Sajnos. De ha kell szívesen írok erről még, és mesélek így 15 év távlatából. A 22 db Dynacord ládámmal még így is a kishalak közé tartozom.
Amúgy a hangfal kérdésre, mindenképp az EV-t javaslom inkább. A Yamaha az Eminence-szel szereli a ládáit és érzéketlenebbek általában mint az EV.
Üdv: Laci
Én azt mondom, hogy a falunap kategória, minimum 24 csatornás keverőpult, 6 Aux-szal, legalább 4 db jó minőségű énekmikrofon (shure SM 58, Beta 58, Audix, Akg stb) 4 hangszermikrofon, 4 térmikrofon, és egy dobszettre való készlet. Legalább 4 lábmonitor. A PA pedig minimum oldalanként 2-2 mély láda és 1-1 topláda. Nálunk ez a minimum ami kimegy egy-egy rendezvényre. Esetleg ha tényleg nincs nagy igény akkor a 24-es keverő helyett egy 16 csatornás kerül ki. Egyszerűen nem érdemes kisebbel kitelepülni ha minőségi melót akarsz. Ez egy nagyon összetett dolog sok komponensről nem beszéltem és sok buktatója van. Ez épp olyan, mint zenésznek lenni, vagy hangszertulajdonosnak. Ha van egy cájgod attól még nem leszel profi hangosító. Nem lebeszélni akarok senkit erről, de rögös és kemény meló eljutni egy tisztességes szintre. Sajnos. De ha kell szívesen írok erről még, és mesélek így 15 év távlatából. A 22 db Dynacord ládámmal még így is a kishalak közé tartozom.
Amúgy a hangfal kérdésre, mindenképp az EV-t javaslom inkább. A Yamaha az Eminence-szel szereli a ládáit és érzéketlenebbek általában mint az EV.
Üdv: Laci
Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.
- Mcmiki
- VIP
- Hozzászólások a témában: 49
- Hangszer: Roland Bk-5
- Adott köszönetek: : 2655 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 712 alkalommal
Sziasztok!
Köszönöm a részletes magyarázatot, nagyon jól esik,hogy már ennyien elláttatok tanácsokkal !
Mint mondtam csak egy kis falusi közösség hangositásáról van szó egy kis iskola udvaron és nem arról,hogy nagy profi hangositásokkal szeretnék foglalkozni, abba nincs lehetöségem belevágni, ill. nekem a zene az életem és az az elsö, azt szeretném fólytatni/tanulni tovább ha a Jóisten segit!
Más évekbe is ugy ment itt a hangositás,hogy eljött egy-egy zenekar akik meg vóltak fogadva 2 toppal meg 1-2 subbal és a saját zenélésük mellett hangositották a programokat is, ami általában abbol áll,hogy a környékbeli tánccsoportok táncához szoljon a zene cd-röl vagy pendrive-rol, délután jön néhány fellépö, azoknak kell nyomni a negativol és max 4 mikrofon kell, mert annál nincs több tagu zenekar!
Idén a gyerek egy 8 csatornás kis Yamaha valami Mg szériából, nyomta le az egészet és 3 mikrofont én adtam 2 meg a hegedüs kollégám, annyi vólt! Én Akg d5-öt használok mivel nagyobb a mély hangja,Shure-ba tul vékony a hangom!
Azért akarok venni én is egy annyi cuccot,hogy tudjam kihangositani a saját zenénket és ez mellett a programokat, igy biztosra fel tudnám minden évben vállalni a rendezvény zenei részét, meg néhány fény dmx-el stb...
Köszönöm mindenkinek a segitséget!
Köszönöm a részletes magyarázatot, nagyon jól esik,hogy már ennyien elláttatok tanácsokkal !
Mint mondtam csak egy kis falusi közösség hangositásáról van szó egy kis iskola udvaron és nem arról,hogy nagy profi hangositásokkal szeretnék foglalkozni, abba nincs lehetöségem belevágni, ill. nekem a zene az életem és az az elsö, azt szeretném fólytatni/tanulni tovább ha a Jóisten segit!
Más évekbe is ugy ment itt a hangositás,hogy eljött egy-egy zenekar akik meg vóltak fogadva 2 toppal meg 1-2 subbal és a saját zenélésük mellett hangositották a programokat is, ami általában abbol áll,hogy a környékbeli tánccsoportok táncához szoljon a zene cd-röl vagy pendrive-rol, délután jön néhány fellépö, azoknak kell nyomni a negativol és max 4 mikrofon kell, mert annál nincs több tagu zenekar!
Idén a gyerek egy 8 csatornás kis Yamaha valami Mg szériából, nyomta le az egészet és 3 mikrofont én adtam 2 meg a hegedüs kollégám, annyi vólt! Én Akg d5-öt használok mivel nagyobb a mély hangja,Shure-ba tul vékony a hangom!
Azért akarok venni én is egy annyi cuccot,hogy tudjam kihangositani a saját zenénket és ez mellett a programokat, igy biztosra fel tudnám minden évben vállalni a rendezvény zenei részét, meg néhány fény dmx-el stb...
Köszönöm mindenkinek a segitséget!
Üdv. Miki!
-
vili2105
- VIP
- Hozzászólások a témában: 105
- Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
- Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 442 alkalommal
Szisztok!
Szerintem McMiki egy kicsit szerényebb dolgokról beszél mint amit előttem leírtatok.
Szerintem külön kéne választani a dolgokat, és helyesen kezelni.
Van a komolytalan hangosítás, ezzel nem is érdemes foglalkozni, mert mikor már azt hinnénk, hogy ennél nincs rosszabb, és ez az alja, akkor jön a pofon, hogy de mégis van.
Van a másik vége, amit itt egy páran csinálnak a félprofi, vagy profi szolgáltatás, szerintem Miki nem erre gondolt, ez kemény milliók, és mégtöbb szakmai tudás. Ezt nem részletezném, leírtátok előttem az alapjait, és ebben én sem vagyok profi, sőt inkább úgy fogalmazok, hogy "egyhén jártas vagyok benne".
A harmadik az amit mi is csinálunk, hogyha elvállalsz egy falunapot, céges bulit, lakodalmat, ahol szinte mi vagyunk a legnagyobb csatornaszámot igénylő zenekar(3 ének, 1 szaxi, 1konga, 1 gitár, 1 elektr.dob, 2 bittentyű), és jön egy-két fellépő fél-playback, vagy táncosok zenei alapokkal, tehát max 3-4 mikrofon, cd alap, vagy max. 2-3 hangszeres.
Erre mi is saját cuccal dolgozunk, 5 mikrofonnal, 2aux-al ha kell kontrollnak.
Párszor fordult elő hogy nagyobb technikát igénylő fellépőket kellett hangosítani, pl. 8 tagú cigányzenekart, akikkel felváltva játszottunk a lagziban, vagy pl. a Menthol nevezetű zenekart gitáralapokkal, akusztikus dobbal, de ezt is meg tudtuk oldani a saját cuccal, plusz béreltem egy jó minőségű mikrofonszettet a dobhoz, plusz egy keverőt, hogy ne a saját beállításainkat kelljen széttekerni.
Eddig mindig köszönetet kaptunk a fellépőktől, és dícséretet, hogy nem sűrűn vagy ilyen jó hangosítás kisebb rendezvényeken.
Szerintem Miki 2 top, 2 sub, egy 16 csatis keverővel, 4-5 mikrofonnal, és egy csipetnyi ízléssel, és tudással a jelenlegi piacon a falunap viszonylatban máris a középmezőnybe helyezheted magad.
Én mindig úgy gondoltam, hogy tartom magam annyira igényesnek, hogy nem megyek el minden gagyi szar cuccal zenélni, ezért ha nekem megfelel a cuccom, talán másnak is meg fog, akár hangban, akár minőségben. Persze nem egy élő Demjén-koncertről beszélek.
Elnéztést, hogy ilyen hosszú lett, és hogy konkrét márkákat, és adatokat nem tartalmaz, de ezt már leírták előttem sokan. Ez pusztán az egyéb személyes véleményem, és érzéseim ezzel a témával kapcsolatban.
Szerintem McMiki egy kicsit szerényebb dolgokról beszél mint amit előttem leírtatok.
Szerintem külön kéne választani a dolgokat, és helyesen kezelni.
Van a komolytalan hangosítás, ezzel nem is érdemes foglalkozni, mert mikor már azt hinnénk, hogy ennél nincs rosszabb, és ez az alja, akkor jön a pofon, hogy de mégis van.
Van a másik vége, amit itt egy páran csinálnak a félprofi, vagy profi szolgáltatás, szerintem Miki nem erre gondolt, ez kemény milliók, és mégtöbb szakmai tudás. Ezt nem részletezném, leírtátok előttem az alapjait, és ebben én sem vagyok profi, sőt inkább úgy fogalmazok, hogy "egyhén jártas vagyok benne".
A harmadik az amit mi is csinálunk, hogyha elvállalsz egy falunapot, céges bulit, lakodalmat, ahol szinte mi vagyunk a legnagyobb csatornaszámot igénylő zenekar(3 ének, 1 szaxi, 1konga, 1 gitár, 1 elektr.dob, 2 bittentyű), és jön egy-két fellépő fél-playback, vagy táncosok zenei alapokkal, tehát max 3-4 mikrofon, cd alap, vagy max. 2-3 hangszeres.
Erre mi is saját cuccal dolgozunk, 5 mikrofonnal, 2aux-al ha kell kontrollnak.
Párszor fordult elő hogy nagyobb technikát igénylő fellépőket kellett hangosítani, pl. 8 tagú cigányzenekart, akikkel felváltva játszottunk a lagziban, vagy pl. a Menthol nevezetű zenekart gitáralapokkal, akusztikus dobbal, de ezt is meg tudtuk oldani a saját cuccal, plusz béreltem egy jó minőségű mikrofonszettet a dobhoz, plusz egy keverőt, hogy ne a saját beállításainkat kelljen széttekerni.
Eddig mindig köszönetet kaptunk a fellépőktől, és dícséretet, hogy nem sűrűn vagy ilyen jó hangosítás kisebb rendezvényeken.
Szerintem Miki 2 top, 2 sub, egy 16 csatis keverővel, 4-5 mikrofonnal, és egy csipetnyi ízléssel, és tudással a jelenlegi piacon a falunap viszonylatban máris a középmezőnybe helyezheted magad.
Én mindig úgy gondoltam, hogy tartom magam annyira igényesnek, hogy nem megyek el minden gagyi szar cuccal zenélni, ezért ha nekem megfelel a cuccom, talán másnak is meg fog, akár hangban, akár minőségben. Persze nem egy élő Demjén-koncertről beszélek.
Elnéztést, hogy ilyen hosszú lett, és hogy konkrét márkákat, és adatokat nem tartalmaz, de ezt már leírták előttem sokan. Ez pusztán az egyéb személyes véleményem, és érzéseim ezzel a témával kapcsolatban.
Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp
-
vili2105
- VIP
- Hozzászólások a témában: 105
- Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
- Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 442 alkalommal
Ja, és a legfontosabb egy jó betáp, az biztos amilyen szar hálózatok vannak a falvakon régi szar kábelek stb.
16A-es Kismegszakító, Fi relé nélkül neki sem állj, mert vagy agyonvág az áram, vagy sokat ülsz érte.
16A-es Kismegszakító, Fi relé nélkül neki sem állj, mert vagy agyonvág az áram, vagy sokat ülsz érte.
Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp
- Mcmiki
- VIP
Sziasztok!
Épp egy ennyiben gondolkoztam mint amiket te leirtál Vili, és egyáltalán nem áll szándékomban komolyabb hangositással foglalkozni, nem azért tanultam billentyüzni,hogy most más pályát válasszak, csak saját magam részére szeretnék egy megbizhatobb ill. erösebb falszerelést amivel alkalom adtán ( csak egyszer van évente) ki tudjak állni szabadtérbe is!
Mivel zenész vagyok, vagy legalább is azért probálok tanulgatni,hogy az lehessek, gondoltam könnyebb dolgom lessz mivel sok cuccom már megvan mint pl. kábelek, álványok,mikrofonok ( egy része), lassan gyülnek a fények is, tudom,hogy még ezek mellett nagyon sok minden kell, de jövö év junius végéig megprobálom öket beszerezni.
Ezen kivül,ha valami nem jön össze akkor van egy helyen bérlési lehetöség is, valahogy csak megoldok egy ilyen kisebb falusias rendszert!
Mindenkinek köszönöm ezt a rengeteg segitséget, sokat tanultam az olvasottakból, örülök,hogy ennyire segitökész családnak tagja lehetek!
Épp egy ennyiben gondolkoztam mint amiket te leirtál Vili, és egyáltalán nem áll szándékomban komolyabb hangositással foglalkozni, nem azért tanultam billentyüzni,hogy most más pályát válasszak, csak saját magam részére szeretnék egy megbizhatobb ill. erösebb falszerelést amivel alkalom adtán ( csak egyszer van évente) ki tudjak állni szabadtérbe is!
Mivel zenész vagyok, vagy legalább is azért probálok tanulgatni,hogy az lehessek, gondoltam könnyebb dolgom lessz mivel sok cuccom már megvan mint pl. kábelek, álványok,mikrofonok ( egy része), lassan gyülnek a fények is, tudom,hogy még ezek mellett nagyon sok minden kell, de jövö év junius végéig megprobálom öket beszerezni.
Ezen kivül,ha valami nem jön össze akkor van egy helyen bérlési lehetöség is, valahogy csak megoldok egy ilyen kisebb falusias rendszert!
Mindenkinek köszönöm ezt a rengeteg segitséget, sokat tanultam az olvasottakból, örülök,hogy ennyire segitökész családnak tagja lehetek!
Üdv. Miki!
- Mcmiki
- VIP
Most értettem meg a hangfalakról azt amit eddig soha: Tehát ha az általam emlitett Ev Zlx 15- 1000w-on képes elérni 127 db érzékenységet vagyis Spl-t és pl egy Db Opera 605D- 600W-on eléri a 129-130 spl-t akkor a Db nagyobbat szól,erösebb a 600w-al mint az Ev az 1000-el?Apelláta írta:Miki!
Ahogy Csepi is írja, ne a Wattokat, hanem a max. hangnyomást nézd. Minél nagyobb legyen a max. SPL érték, minél kisebb teljesítmény mellett.
Két azonos SPL értékű hangfal közül az a jobb, amire alacsonyabb Wattszám van írva. Annak jobb az érzékenysége. Persze a nyomdafesték sok hazugságot is elbír, még a neves gyártóknál is.
Igy bizony sok ember átverödik aki nem kér tanácsokat,mint ahogy én tettem, szerencsémre, mert én mindenkitöl csak azt hallottam,hogy ez ennyi vattos a másik meg amannyi....
Apelláta nagyon köszönöm,hogy ezt elmagyaráztad nekem, igy már egészen más a helyzet!
Üdv. Miki!
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 413
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal
Szia Miki!
Sőt, ha a két általad említett hangfal közül mindkettőt egyformán, 600 wattal hajtod meg, a Db tudni fog 130 dB-t, az EV csak 124.5 dB-t, ezért a Db majdnem kétszer akkora hangnyomásra lesz képes, mint az EV. És az EV még 1000 wattos végfokkal sem fogja elérni a Db hangerejét, mert ott is csak 127 db-t tud. ...persze, ha igazak a katalógus adatok. Meg hát nem csak a hangerő számít egy hangfalnál.
Sőt, ha a két általad említett hangfal közül mindkettőt egyformán, 600 wattal hajtod meg, a Db tudni fog 130 dB-t, az EV csak 124.5 dB-t, ezért a Db majdnem kétszer akkora hangnyomásra lesz képes, mint az EV. És az EV még 1000 wattos végfokkal sem fogja elérni a Db hangerejét, mert ott is csak 127 db-t tud. ...persze, ha igazak a katalógus adatok. Meg hát nem csak a hangerő számít egy hangfalnál.
Üdv.: Apelláta
- beejaybudai
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 134
- Hangszer: Casio MZ-X 500
- Adott köszönetek: : 393 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
- Kapcsolat:
Sőt, elvileg az én dB Opera 405D falaim is tudnak 128 dB-t 400 W teljesítményen. Persze ezek csak gyári adatok, de ha közel egyformán szól az EV-vel, már az is nagyon jó, mivel csak 400 W a teljesítménye.
Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.
- Mcmiki
- VIP
Megprobálok utánanézni,hátha találok egy pár 605D-t megfelelö áron, azok alapján amiket irtatok róla, szuper jók lehetnek, nekem kisebb bulikon elmenne sub nélkül is és amikor majd meg tudom engedni, veszek hozzá subot vagy idövel 2 subot!

Üdv. Miki!
- Asterix
- Globális Moderátor
- Hozzászólások a témában: 492
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
- Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal
Nagyobb bulikon is elmegy SUB nélkül. Én csak szabadtérre viszek hozzá subot. Egyébként felesleges...