Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Apelláta
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 14457Hozzászólás Apelláta
2013.06.05. 12:11

goozl írta:hisz maga a hangfal előlapja egyben a hangszóró kosár is.
???? :unknown:
Ez mit jelent?

Üdv.: Apelláta

goozl
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 85
Hangszer: Korg Pa1X Pro,Roland GT6,GT10, Fender Strat kópia.
Adott köszönetek: : 271 alkalommal
Kapott köszönetek: : 325 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14458Hozzászólás goozl
2013.06.05. 13:54

Láttam ilyet szétszedve, a műanyag láda úgy volt kialakítva, hogy az öntött alumínium előlapot levéve, egyben jött ki a hangszóró a ráccsal együtt és effektíve egyben ez az előlap ennek a verziónak a hangszóró kosara is volt. Ergo nem lehet külön kicsavarozni a hangszórót. Nem tudom, hogy mindegyik így van e megoldva.
--------------------------------------------------------------------------

Moderálva:
Amennyiben a Zeneszek.com felhasználója bármelyik témában új hozzászólást kezdeményez, az áttekinthetőség végett nem idézheti a teljes
hozzászólás(oka)t. A [ /quote ] kapcsolók között csak azok a gondolatok szerepelhetnek, amire a felhasználó KONKRÉTAN a választ szánja.
Ha közvetlenül az utolsó hozzászólásra válaszol, az "idézet" beszúrása TILOS!!!

Üdv.
Vladimir

Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.

goozl
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14460Hozzászólás goozl
2013.06.05. 15:31

Nos bocsánat a szabályszegésért, nem idézek ha nem kell. Még meg kell szoknom a szabályokat!
Szóval a JBL EON álztalam látott verziójánál úgy volt megoldva a hangszórókosár, hogy eleve az előlap része. Nem lehetett kivenni magát a hangszórót, hanem csak az előlapot. Ha javítani kellett a szórót, akkor a membrán felől kellett megbontani.
Egyébként javítható így is, csak kellemetlen, hisz nem lehet lecsavarozni a mágneskört.
Amúgy az Eon története a következő:
Tudtommal az amerikai hadseregnek tervezték az alakulóterekre. Ergo beszédre inkább használatos. Kontrollként használtam ilyet több ízben, de nem az igazi szerintem. Láttam olyan "hangmérnököt" aki a kolléga Eonjait szó szerint rugdalta le a színpadról, mert véleménye szerint nem alkalmas erre a feladatra. Fel lett világosítva, hogy a saját drága pénzen vett ládáit lesz szíves a lerugdosni és nem másét..De hát nem vagyunk egyformák.:-)
Még egyszer ezer bocsánat a rutintalanságomért, igyekszem a szabályokat betartani.

Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14461Hozzászólás Attila
2013.06.05. 16:27

Goozl, tegyél meg egy szivességet !
Legyél pártatlan és írd le nekem (nekünk), hogy szerinted melyik jobb: - aktív vagy passzív rendszer ? -és ezen belül melyiket (vagy többes számban) tartod te érdemlegesnek.
Köszi szépen.

Atti

goozl
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14464Hozzászólás goozl
2013.06.05. 20:00

Nos az objektív véleményem az, hogy nem mindegy milyen gyártótól veszel aktívod és passzívot. Ugyanis két féle verzió létezik aktív rendszerek esetén.
A jobbik az, amelyik minden egyes úthoz, tehát úthoz, pl a magashoz középhez tartozik a ládán belül egy végfok, melyet egy aktív váltó szabályoz.
A rosszabbik eset az., amikor a ládában akad egy végfok és mögé kötve egy olyan hangszórókészlet, melyben egy passzív váltó végzi a dolgát.
Ergo olyan mint amikor passzív ládát használunk végfokkal, csak itt a hangfalon belül van a dolog. Létezik állati jó minőségű, dinamikus aktív rendszer is, és igencsak rossz hatásfokú érzéketlen vacak is.
Magam rendszere a következőképpen néz ki.
A váltást egy rendszervezérlő processzor végzi melyet ehhez a rendszerhez terveztek. Dynacord DSP 224, EV Dx34. Ezek után található a teljesítményt szolgáltató végfokok garmada, mely nálam 3 véget jelent egy Carver PM 1,5 a szélles sávú falak számára és 2 db nagyobb teljesítményű végfokot a mély ládáknak. Ezek a végfokok hajtanak oldalanként 6-6 db hangfalat. Ez a "kocka Dynacord". Ehhez a rendszerhez létezik egy úgynevezett rendszervégfok, melyben benne van a hangváltó is.
Az aktív processzorral váltott rendszert illetően azért kedvelem ezt a megoldást, mert a rendszervezérlőben equalizer, limiter és adott esetben kompresszor is található. Ezzel eléggé precízen be lehet lőni a cuccot.

Nos visszatérve melyik a jobb melyik a rosszabb. Szerintem a jó rendszer teljesen mindegy, hogy aktív vagy passzív, de minőségi eszközökből álljon. Ha ezeket megfelelő módon illesztjük egymáshoz akkor nem érhet nagy csalódás.
Haknizni én powermixer és 2 db passzív ládát használok, ha kell akkor esetleg mély ládával együtt. Ezt egészítem ki 2 db Wharfedale monitorral külön véggel hajtva. A keverőserősítő egy 16 csatis Studiomaster Horizon, effekttel, Equalizerel 2*700W teljesítménnyel. Ez általában minőségét és teljesítményét illetően is elég szokott lenni. A másik dolog a megfelelő mikrofon kiválasztása, mely adott esetben a saját hangunkhoz illeszkedik. Milyen a jó mikrofon? Ez relatív és mindenkihez más illik. Számomra a kevésbé gerjedékeny, és megfelelően részletgazdag, de nem túlzottan a hibáimat kihangsúlyozandó eszköz. Én a Senheiser MD431-est preferálom, de remek az SM58, Beta 58, régi Shure 565 SD, beta 87, SM 86 is. Vezeték nélküliben Beyerdinamic, S250-eseim vannak 175 MHz környékén dolgoznak, így A digitális televíziózás sem zavarja és kondenzátormikrofonok, így minősége is megfelelő. Végfokokban megfelelően nagy damping faktorú, jó jel-zaj viszonyú, normális minőségű végeket kell használni.
Remélem nagyjából érthetős dolgokat írtam, ha van kérdésetek akkor szívesen állok rendelkezésetekre!
Én meg várom válaszaitokat Korg ügyben a megfelelő helyen..:D

Attila
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14467Hozzászólás Attila
2013.06.05. 20:37

Most személyes kérésem lenne hozzád: - ha passzív hangfalat kellene ajánlanod, - háromutas, min.5ooW-al, mélyláda nélkül, 8 de méginkább 4ohmon, melyik lenne az ?

Atti

goozl
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14468Hozzászólás goozl
2013.06.05. 20:44

Szervusz!

Nos az Electro Voice, Dynacord, KS Audio, NExo. EAW, Turbosound, Zeck ládái nagyon profik.
Konkrét típust azért nem mondanék, mert meg kell hallgatni. Mindenképp 15" hangszóróval szerelt ládát ajánlok. HA nem akarsz sokat költeni rá akkor a régebbi Dynacord Chorus Line, illetve 3 utas falai nagyon korrektek voltak, de csak abban az esetben ha még nem javították őket.
Meg kell hallgatni a hangszereddel mikrofonoddal, hangoddal sokat, ez a lényeg...

Zeneboy
Moderátor
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 14469Hozzászólás Zeneboy
2013.06.05. 20:53

goozl! Mindegyik szériája nagyon profi ezeknek a márkáknak???

Mert én ezen meglepődnék..Hallottam már jó pár hangfalat és bizony a kijelentés nekem erős! Viszont annak örülök, hogy a Turbosound is felkerült ebbe a felsorolásba, csak úgy mint a Nexo!

Miért csak 15" láda jó?
Ha valaki csak 2 ládát akar vinni még azt is mondanám megértem! De mitől szól az jobban mint egy 2.1-egy, ahol "szépen le vannak osztva a szerepek"!

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Attila
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14470Hozzászólás Attila
2013.06.05. 20:54

Ha Dynacordnál maradunk, az evolution és a D-lite mehet ?

Atti

goozl
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14472Hozzászólás goozl
2013.06.05. 20:59

Hali!
Az Evolution nekem szimpatikusabb. Bár mint mondtam meg kell hallgatni az mindent felülír.
Esetleg a BOSE még ami nem rossz..
Nehéz egy szint felett kiválasztani a megfelelőt.
Magam sokat vacilláltam, hogy mi legyen a cucc anno. De a Dynacord meleg hangzása az ami meggyőzött. Ezt lehet szeretni is meg nem is. A hangszórókészlet benne gyárilag EV. Javaslom még azokat a ládákat amiben B&C készlet van azok általában profi megoldások. A Yamaha sem rossz de csak egy szint felett. De ha lehet nem választanám.
Üdv: Laci

Új hozzászólás