Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 492
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 14039Hozzászólás Asterix
2013.04.30. 20:06

A Valkó a rendszerben jó együtt. A Topoknak nagyon nincs aljuk, viszont közép és magas az hatalmasat szól. Ezért kell alá a szub, ráadásul nem egy, hanem oldalanként 2 Valkó szub. A szubot 60 HZ alatt meg kell vágni. Ha szabadtéren, nagy hangerőn akarod használni, akkor még feljebb kell vágni. A tetejét nem kell vágni, mert a Valkó topnak pont ez kell, mivel ez a sub elég magasra megy. A trombitákat simán hallod benne. Természetesen egy olyan top esetében, ami elég mélyre megy, ez már hátrány, így ott felül is vágni kell.
Én a helyedben mindent a crossban oldanék meg.

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 178
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1047 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1473 alkalommal

Hozzászólás: # 14040Hozzászólás B.Bazsi
2013.04.30. 20:31

Köszönöm Asterix az infót! ;) :777 :friend:

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4584 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 14042Hozzászólás Apelláta
2013.04.30. 22:32

Szia Bazsi!

Asterix álláspontját osztanám én is, hogy mindent a crossoverben válassz szét, mert azt arra találták ki, és az a legésszerűbb. De utána néztem a crossodnak, és van egy bibi! A crossod 2x3 utas, és nem 2x2 utas. És ez jelen esetben hátrány. Hogy miért is?

Egy 2x2 sávos crossal (ami nekem is van), ott meg tudod oldani, hogy a keverőd Main L és R kimenetéről bemész a cross L és R bemenetére. A crosson belül mindkét oldalt a magas és mély csatorna közti keresztezési frekvenciát beállítod valahová 100-160 Hz közötti tartományba. Ez hangrendszer függő, hogy hová, de általában ezen tartomány közé érdemes tenni. Ekkor a cross L és R magas kimenetére kerülnek a 100-160 Hz feletti jelek. Ezekről a kimenetekről csatlakozol az egyik végfokod L és R bemenetére, majd annak kimeneteiről a két toppra. Így a toppok megkapják az erősített 100-160 Hz feletti jeleket.
A mély jelet viszont nem a cross mély kimeneteiről, hanem a SUB kimenetéről veszed. Ugyan is a SUB kimenet egy közösített kimenet, és neked erre van szükséged 2.1 rendszernél. Ehhez az kell, hogy a SUB csatorna frekijét beállítod arra a frekire, amire az előbb a magas/mély csatorna közti keresztezési frekit állítottad. Illetve lehet, hogy egy kicsit átfedésbe érdemes állítani, mert a szűrők letörési pontjai nem biztos hogy elég diszkrétek. Ezért lehet, hogy mondjuk a magas/mély frekijét 120 Hz-re állítod, akkor a SUB-ét 160 Hz-re érdemes. És ezután a cross SUB kimenetéről viszed a másik végfokba a közösített 100-160Hz alatti jelet, majd onnan az egyetlen sub ládába.
Hogy hova állítod be a keresztezési frekiket, és mennyi átfedést hagysz a top és a sub falak között, az hangrendszer függő, de amiket én javasoltam, azok közel állnak a bevett gyakorlathoz és a gyári javaslatokhoz. Sőt, mivel a mély hangfal jobban leterheli a végfokot, ezáltal az erősítőd tápját, mint a magasak, ezért analóg erősítő esetén, ha csak úgy is egy subot használsz, érdemes a sub előtti végfokot hídba kapcsolni (ha lehetséges), így közel megduplázod a végfokod teljesítményét, és jobban fogja bírni a mély hangok általi terhelést. Igaz ekkor a végfokodnak csak az egyik oldala használható, viszont úgy is csak egy subra akarod rákötni. Ez csak egy ötlet részemről.

És akkor jön a bibi. A te crossovered 2x3 utas. A SUB csatorna frekijével nincs gond, mert az 50-250 Hz között szabályozható. Tehát bele esik a 100-160 Hz tartomány. Viszont a magas/közép közti keresztezési freki 480 Hz-7 kHz, a közép/mély közti 70 Hz-1 kHz között állítható. Ha te bemész a keverőd Main L és R kimeneteiről a crossod L és R bemeneteire, ott pedig be szeretnéd állítani, hogy a magas kimenetre a 100-160 Hz feletti hangok kerüljenek, azt nem fogod tudni, mivel a magas/közép között csak 480 Hz-7 kHz között lehetséges a szabályozás. Hát ez a cumi. Egy 2x2 sávos crossnál a frekvenciatartományt csak két felé kell vágni, mély és magas között, ezért ott szélesebb tartományban engedi a keresztezési freki paramétereit, viszont ennél a crossnál három sávra bontja a tartományt, és a magas/közép, és a közép/mély keresztezési freki szabályozást csak szűkebb tartományokban engedi állítani.

Ezért jobban járnál egy 2x2 sávos crossal, mert mind 2.2 mind 2.1 rendszernél, ahol csak top és sub hangfalakat használsz, magyarán csak két felé kell vágni a frekvenciamenetet, a jelenlegi háromutas crossod használhatatlan. Abban az esetben nem gond a háromutas cross, ha mind a magas/közép, mind a közép/mély keresztezési frekvencia szabályozás állítható széles (pld. 70 Hz-7 kHz) tartományban. De a tied nem ilyen.

Ezért csak olyan kompromisszumos megoldást tudok elképzelni a jelenlegi cuccod esetén, ahol a topok megkapják a teljes széles sávú jelet, a crossodat kikerülve, a sub meg a vágott, közösített alacsony frekiset a crosson keresztül. Még pedig így:

A keverőd Main L és R kimenetéről bemész az egyik végfokod L és R bemeneteire, majd onnan ki a két topra. Akkor ezek széles sávban meg lesznek hajtva.

Majd a keverőd Aux, vagy esetleg a Mono Out kimenetéről beviszed a jelet a crossovered egyik oldalába, majd ott vagy a SUB csatornát, vagy azt az oldali mély csatornát, amelyikbe a jelet bevitted, annak a szűrőjét beállítod 80-160 Hz között egy értékre. Ebben az esetben valószínűleg inkább a 80-100 Hz közeli érték fog jobban szólni, mint sem a 160 Hz közeli, mivel a topok mélye nincs levágva, így azok lemennek elég mélyre, így csak tényleg az igazán mély sub hangokra van szükség a sub ládák esetében. Nagy átfedés meg nem szerencsés a sub és a top falak frekimenetében, mert ebből eredhetnek az ormótlan búgó mélyek. Ezután a SUB kimenetről, vagy a beállított oldali mély csatorna kimenetéről elviszed a jelet a másik végfokodba (amit kapcsolhatsz hídba is, ha lehet), onnan pedig a sub ládába.

Véleményem szerint a jelenlegi cuccoddal ez a legideálisabb megoldás. De én erősen elgondolkodnék a crossod lecserélésén. Kérj nászajándékba egyet. :lol:

Remélem érthetően, és nem lefárasztóan fogalmaztam.
;)

Üdv.: Apelláta

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 14045Hozzászólás Zeneboy
2013.05.01. 08:52

Nem is értek 1-2 gondolatot..Vagy csak nem akarom..:)

Bazsi!

Hallgass Apellátára! Keresd vissza a korábbi beszélgetésünket ezzel kapcsolatosan mit ajánlottam szerintem lassan 1-2 éve...
Én mindenképp crossz cserét javaslok, hogy egészségesen legyen használva!
Mindent ráengedni mindenre, vagy csak subra...Erről HOFi jut eszembe: Maga Kövér.. ..Maga meg szép doktor úr... :777

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

edmund
VIP
Hozzászólások a témában: 82
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Hozzászólás: # 14052Hozzászólás edmund
2013.05.01. 17:55

Ne szerénykedj Zeneboy! Érted Te azt nagyon!
Api: nagyszerű leírás! :dance:

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 14055Hozzászólás Asterix
2013.05.01. 20:57

Hát nem semmi a crossover. Az enyém is 2x3 utas volt, de minden útnál én mondtam meg a frekiket és minden egyéb paramétert. Sehol nem volt szabályozva, hogy bármelyik sávon csak x-y frekiig jöhet ki??? :dash2: :dash2: :dash2:
Ezt én cserélném sürgősen!

Gyuley
VIP
Hozzászólások a témában: 114
Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
Adott köszönetek: : 752 alkalommal
Kapott köszönetek: : 811 alkalommal

Hozzászólás: # 14104Hozzászólás Gyuley
2013.05.07. 07:53

Igen...Asterix-nek igaza van, pont a vágási frekik állítási lehetősége a legfontosabb egy aktív hangváltónál!

"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 14108Hozzászólás Asterix
2013.05.07. 19:41

10 éve semmilyen feladatot nem kaptam a maklári vezetéstől. Soha egy falu vezetés által szervezett nagy rendezvényen nem zenéltem, nem hangosítottam. Tavaly lecseréltem a hangosításra "alkalmas" cuccomat a mostanira. Erre fel az idén felkértek, hogy hangosítsam a falunapot és játsszam éjjel a bált. :dash2: :dash2: :dash2:
Még jó, hogy Csámpai nem adta még el a szubjaimat. De azért érdekes lesz ez a munka...

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 14110Hozzászólás Adames
2013.05.07. 19:49

Makláron milyen fedő név alatt van a Falunap? Ugyanis úgy, hogy Falunap, úgy nem létezik, vagy legalábbis nincs kiírva a rendezvényeknél.
Ha a sportpályán tartják akkor esetleg Pünkösdkor lesz? vagy majd a Kakasfesztivál lesz az? :unknown:

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 144
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 14112Hozzászólás HunHyper
2013.05.08. 05:50

Hajrá Asterix... :)

Nem hinném, hogy ez Neked gondot fog jelenteni... :777

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Új hozzászólás