|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- Adames
- Kiemelt tag
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 312
- Hangszer: Korg Pa2
- Adott köszönetek: : 751 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 518 alkalommal
Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m
Én is úgy hallottam másoktól, hogy a "V" alakú beállítás az Hifis jellegű hangzást ad. A legjobb az, ha minden érték középen van, és csak a tekerőkkel állítod be szépen a szükséges mélyet, közepet és magasat. De ki kell próbálni....csak úgy tudod meg!
-
malko
- VIP
- Hozzászólások a témában: 160
- Hangszer: yamaha Genos2
- Adott köszönetek: : 220 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 784 alkalommal
Sziasztok!
Ha megengeditek én is hozzá szólok az eqzáshoz egy pár dolgot.
Adott egy billyentyűs hangszer mindegy melyik, ugye ezt nem nagyon kellene eqzni mert ez a gyárjába megcsinálták remélhetőleg.
Azért adódnak olyan helyzetek ,hogy vissza kell venni a mélyből vagy magasat adni de ez mind csak helyszín függő dolgok.
Szóval ami érdekesebb, hogy bizonyos hangszerek milyen frekvencián,hogy viselkednek.
Amit most le fogok írni az teljesen az én tapasztalataim alapján gyűjtöttem össze. Mostanában elég sok élő zenekarnak csinálok demót és ezek a beállítások nekem innen jöttek. Na bele is kezdek.
Emberei hang: amit érdemes vágni érdes 2Khz, orrhangú 1Khz és puffog 80Hz alatt
amit érdemes emelni intenzív 8Khz, áttetsző 3Khz felett, testes 200-400Hh ha több szólam van akkor érdemes vékonyítani egy kicsit mindegyiken.
zongora: amit érdemes vágni kongós 1-2Khz, döngős 300Hz
amit érdemes emelni 5Khz levegős, Mély: 100 Hz-nél.
Pergődob: amit érdemes vágni Zavaró: 1 KHz-nél.
amit érdemes emelni Csengõs: 2 KHz felett, Testes: 150-200 Hz-nél, Mély: 80 Hz-nél, a pergõ sodrony
feszítése sokat segít. Na még egyet írok
Basszus gitár:amit érdemes vágniVékony: 1 KHz-nél, Döngõs: 125 Hz-nél.
amit érdemes emelniMorgós: 600 Hz-nél, Alja: 80 Hz alatt de ez a beállítás is hangszer és húr függő.
Nagyjából ennyit csak, hogy mire is jó főleg az eqzás. Ja és még egyszer mondom, hogy ez az én beállításaim.
Ha megengeditek én is hozzá szólok az eqzáshoz egy pár dolgot.
Adott egy billyentyűs hangszer mindegy melyik, ugye ezt nem nagyon kellene eqzni mert ez a gyárjába megcsinálták remélhetőleg.
Azért adódnak olyan helyzetek ,hogy vissza kell venni a mélyből vagy magasat adni de ez mind csak helyszín függő dolgok.
Szóval ami érdekesebb, hogy bizonyos hangszerek milyen frekvencián,hogy viselkednek.
Amit most le fogok írni az teljesen az én tapasztalataim alapján gyűjtöttem össze. Mostanában elég sok élő zenekarnak csinálok demót és ezek a beállítások nekem innen jöttek. Na bele is kezdek.
Emberei hang: amit érdemes vágni érdes 2Khz, orrhangú 1Khz és puffog 80Hz alatt
amit érdemes emelni intenzív 8Khz, áttetsző 3Khz felett, testes 200-400Hh ha több szólam van akkor érdemes vékonyítani egy kicsit mindegyiken.
zongora: amit érdemes vágni kongós 1-2Khz, döngős 300Hz
amit érdemes emelni 5Khz levegős, Mély: 100 Hz-nél.
Pergődob: amit érdemes vágni Zavaró: 1 KHz-nél.
amit érdemes emelni Csengõs: 2 KHz felett, Testes: 150-200 Hz-nél, Mély: 80 Hz-nél, a pergõ sodrony
feszítése sokat segít. Na még egyet írok
Basszus gitár:amit érdemes vágniVékony: 1 KHz-nél, Döngõs: 125 Hz-nél.
amit érdemes emelniMorgós: 600 Hz-nél, Alja: 80 Hz alatt de ez a beállítás is hangszer és húr függő.
Nagyjából ennyit csak, hogy mire is jó főleg az eqzás. Ja és még egyszer mondom, hogy ez az én beállításaim.
Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105
- Zongorista28
- Moderátor
- Hozzászólások a témában: 89
- Hangszer: Roland VA-76, Roland E-5
- Adott köszönetek: : 498 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 709 alkalommal
Köszönöm Malko, sokat tanultam Tőled! 
A rögtönzés világa: A Jazz
Oscar Peterson,a Zongoristák mértékegysége
Oscar Peterson,a Zongoristák mértékegysége
- Adames
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 312
- Hangszer: Korg Pa2
- Adott köszönetek: : 751 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 518 alkalommal
Malkótól mindig tanul az ember valamit! 
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 575
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 973 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal
Ma meghallgattam a DB Sub808 D-t
http://www.pako.hu/aruhaz/termek/4033/d ... _sub_808_d
Meglepődtem. Nagyon megtetszett, ahogyan szólt.
Egy érdekesség azért volt: Én úgy tudtam, hogy a bandpass építésű ládáknál nem látszódik a hangszóró ( mert zárt rendszerű ). Ennél viszont nemhogy látszódik ( az első rácsnál ), hanem még kifelé szól is!
Akkor ez most hogy van?
Zárt rendszerű és mégis kifelé szól a hangszóró?
Vagy a hangszóró hátsó része van lezárva?
Valaki mondja már el, hogy ez hogy van!
http://www.pako.hu/aruhaz/termek/4033/d ... _sub_808_d
Meglepődtem. Nagyon megtetszett, ahogyan szólt.
Egy érdekesség azért volt: Én úgy tudtam, hogy a bandpass építésű ládáknál nem látszódik a hangszóró ( mert zárt rendszerű ). Ennél viszont nemhogy látszódik ( az első rácsnál ), hanem még kifelé szól is!
Akkor ez most hogy van?
Zárt rendszerű és mégis kifelé szól a hangszóró?
Vagy a hangszóró hátsó része van lezárva?
Valaki mondja már el, hogy ez hogy van!
- Zeneboy
- Moderátor
- Hozzászólások a témában: 266
- Hangszer: Korg Pa3 x
- Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 882 alkalommal
SZia QGLI!
A Bandbass alapvetően arról szól, hogy adott sávot engedi át! Elsősorban 25Hz-től--- 100-Hz-ig!
A zárt láda ahol a hangszóró kifelé van szerelve így is szól és nincs rajta lyuk!
A Bassreflexnél is kifelé van szerelve, de ott egy csővel, vagy többel oldják meg a megszólalást " "felváltva zenél a cső", itt persze hangolás csőhosszal történik !
Bandpass: Itt a hangszóró a doboz közepén van és úgy jön ki a hang, általában szintén doboz konstrukció függően akusztikai tölcséreken vagy más megoldásokkal! Bandpasszon belül is vannak különféle változatok! 4-ed 6-od! A Trevis pl Hibrid bandpass! Középen a van a hangszóró, de felülről megdöntve-xy fokban szól és a doboz úgy van összerakva, hogy nincs cső, hanem a réteglt vezeti a hangot!
A zártakat mondják hangminőségre jobbnak, a bandpassok viszont hatékonyabb,ua- erősítővel nagyobbat szólnak, és mélyebbre mennek! le!
A DB-nél is tuti középre feltették, a rácson látszik, is, hogy előre néz, de a 2 alsó sarokban a lyuk az tuti a bandpass jellegét adja! Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy zárt a hangszóró, és hátulról van még előre vezetve azokon keresztül, plusz amit szól előre az a középső...
Üdv: Zeneboy
A Bandbass alapvetően arról szól, hogy adott sávot engedi át! Elsősorban 25Hz-től--- 100-Hz-ig!
A zárt láda ahol a hangszóró kifelé van szerelve így is szól és nincs rajta lyuk!
A Bassreflexnél is kifelé van szerelve, de ott egy csővel, vagy többel oldják meg a megszólalást " "felváltva zenél a cső", itt persze hangolás csőhosszal történik !
Bandpass: Itt a hangszóró a doboz közepén van és úgy jön ki a hang, általában szintén doboz konstrukció függően akusztikai tölcséreken vagy más megoldásokkal! Bandpasszon belül is vannak különféle változatok! 4-ed 6-od! A Trevis pl Hibrid bandpass! Középen a van a hangszóró, de felülről megdöntve-xy fokban szól és a doboz úgy van összerakva, hogy nincs cső, hanem a réteglt vezeti a hangot!
A zártakat mondják hangminőségre jobbnak, a bandpassok viszont hatékonyabb,ua- erősítővel nagyobbat szólnak, és mélyebbre mennek! le!
A DB-nél is tuti középre feltették, a rácson látszik, is, hogy előre néz, de a 2 alsó sarokban a lyuk az tuti a bandpass jellegét adja! Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy zárt a hangszóró, és hátulról van még előre vezetve azokon keresztül, plusz amit szól előre az a középső...
Üdv: Zeneboy
Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,
- Gyuley
- VIP
- Hozzászólások a témában: 114
- Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
- Adott köszönetek: : 752 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 811 alkalommal
Qgli, Zeneboy!
A bandpass(sáváteresztő) típus nem egy zárt ládatípus, hanem egy két kamrából álló konstrukció, de ez attól is függ hogy hanyad rendű, mert pl egy negyed rendű bandpass láda egy zárt és egy reflexnyílással rendelkező kamrából áll, egy hatod rendű bandpass ládának pedig mindkét kamrájában vannak reflexnyílások!
Annyiban javítanálak Zsolti, hogy általánosságban 60Hz-ig, vagy ez alatt működik jól, szépen ez a típus, onnan már nem az igazi, tehát inkább Disco-s Sub-os hangzást kedvelőknek való!
Qgli, nem minden esetben látszódik a hangszóró ennél a típusnál, de van a reflexnek is ilyen típusú hangfala, ott pl: látszódik a hangszóró, de ezt nem lehet általánosságban állítani
Én maradok a bevált bass-reflex 2 utas konstrukciónál, mindenből eleget hoz, és csak két láda, beltéren bőven sok ez is, még állványra helyezve is!
Ha szabadtér(ami igen csak ritka mostanában), akkor meg pluszban csak tölcséres mélyeket használok, mert a többi típus az nagyon kevésnek bizonyul!
A bandpass(sáváteresztő) típus nem egy zárt ládatípus, hanem egy két kamrából álló konstrukció, de ez attól is függ hogy hanyad rendű, mert pl egy negyed rendű bandpass láda egy zárt és egy reflexnyílással rendelkező kamrából áll, egy hatod rendű bandpass ládának pedig mindkét kamrájában vannak reflexnyílások!
Annyiban javítanálak Zsolti, hogy általánosságban 60Hz-ig, vagy ez alatt működik jól, szépen ez a típus, onnan már nem az igazi, tehát inkább Disco-s Sub-os hangzást kedvelőknek való!
Qgli, nem minden esetben látszódik a hangszóró ennél a típusnál, de van a reflexnek is ilyen típusú hangfala, ott pl: látszódik a hangszóró, de ezt nem lehet általánosságban állítani
Én maradok a bevált bass-reflex 2 utas konstrukciónál, mindenből eleget hoz, és csak két láda, beltéren bőven sok ez is, még állványra helyezve is!
Ha szabadtér(ami igen csak ritka mostanában), akkor meg pluszban csak tölcséres mélyeket használok, mert a többi típus az nagyon kevésnek bizonyul!
"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"
- beejaybudai
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 134
- Hangszer: Casio MZ-X 500
- Adott köszönetek: : 393 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
- Kapcsolat:
Annyit hozzáfűznék, hogy a dB SUB 808 D (továbbá a SUB 12 D, a SUB 05 D, a SUB 15 D és a SUB 18 D) hibrid bandpass kialakítású. Tehát elvileg ötvözi a bassreflex és a bandpass megoldások tulajdonságait.
Qgli!
A SUB 808 D-re én is kíváncsi vagyok, de mikor legutóbb a Pákóéknél voltam, akkor még nem volt csak a SUB 15 és 18 D. Viszont ez sokkal kedvezőbb árú. Tudnál egy kicsit bővebben írni róla? Mivel hasonlítottad össze? Pl. Egy SUB 15 D-hez képest milyen?
Qgli!
A SUB 808 D-re én is kíváncsi vagyok, de mikor legutóbb a Pákóéknél voltam, akkor még nem volt csak a SUB 15 és 18 D. Viszont ez sokkal kedvezőbb árú. Tudnál egy kicsit bővebben írni róla? Mivel hasonlítottad össze? Pl. Egy SUB 15 D-hez képest milyen?
Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.
- Gyuley
- VIP
- Hozzászólások a témában: 114
- Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
- Adott köszönetek: : 752 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 811 alkalommal
Józsikám!
A 7 sávos eq használata nem hiszem hogy gondot okoz a te tűéles füleidnek, hidd el, az a legjobb műszer ami csak létezik
A 7 sávos eq használata nem hiszem hogy gondot okoz a te tűéles füleidnek, hidd el, az a legjobb műszer ami csak létezik
"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 575
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 973 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal
RCF 4pro 8003-as aktív hangfal volt ellene. Vagy 15 méterre ültem a szubtól és majdnem kinyomta a szememet. Én az ilyet nem szeretem és ezért óvakodtam eddig az ilyen jellegű bandpass ládáktól, de a DB az szép kerek méllyeket hozott, szépen megtöltve a teret. Határozottan szólt ( nem volt mosott a hangképe.
Nagyon jól pakolható, mert széles és alacsony így még lehet rá pakolni cuccot. Nem nehéz ( 34 Kg ).
Összegezve: Ha nem vettem volna a héten egy kondenzációs gázkazánt, akkor biztos, hogy jövő héten már kipróbáltam volna a saját cuccommal és komolyabban gondolkodtam volna a vásárlásán.
Nagyon jól pakolható, mert széles és alacsony így még lehet rá pakolni cuccot. Nem nehéz ( 34 Kg ).
Összegezve: Ha nem vettem volna a héten egy kondenzációs gázkazánt, akkor biztos, hogy jövő héten már kipróbáltam volna a saját cuccommal és komolyabban gondolkodtam volna a vásárlásán.