pa600 teszt és vélemény.
Meglepően jó hangszert alkotott a KORG.
A gyártó belépő szintű hangszernek szánja, azonban szinte mindent megtalálsz benne, amit a felső kategóriás hangszerekben, és a hangja hibátlan. Én előbb nyersen beállítás nélkül hallgattam meg egy beállított pa2xpro mellett. Nem vallott szégyent. A kezelőfelület sallangoktól mentes, letisztult. Megtalálhatóak rajta a profi használathoz szükséges gombok, pl a két címezhető kapcsoló, de külön gombok vannak a lyrics, score, marker funkcióknak, amit régóta hiányoltam a korgokból.
A kereső funkció gombjai egy helyen találhatóak, ami megint csak nagyon ötletes, style, sound, songbook, song.
Nem tudom besorolni a jelenlegi palettára, mert olyan funkciók vannak benne, amelyek az eddigi alsó kategória (pa50, pa500) fölé toronymagassággal emeli, pl a sampling, 96 MB RAM-mal, 1GB-os belső SSD lemez, vagy az mp3 player az ének némításával, ha egy eredeti dalt akarsz lejátszani, illetve a performance memória, valamint a 12 favorit bank 50-50 stílushellyel és ugyanott a 3 user stílushely 50-50 tárhellyel.
Egy pa800, pa2x kidolgozott setet beletöltve mindent elfogad, villámgyorsan betölt és legalább úgy megszólal mint pa800, pa2x (pa3x tapasztalataim nincsenek.)
Magasabb gain értéket kíván a keverőn, mert alacsonyabb jelszintet ad le mint a pa2, de ez beállítás kérdése.
A pa1x pa800, pa2x hangszerekre kidolgozott nótákat hibátlanul hozza, minden a helyére kerül. A sampling dobszettek hangszínek a load all után helyükre kerülnek kompletten a soundokkal együtt, így gyakorlatilag pl pa800, vagy pa1x pa2x-ről az átállás nem több mindennel együtt mint egy óra. A performance másképp van szervezve, mint ahogy korábban megszoktam, össze vannak vonva hangszercsoportok, mivel eddig fent és lent más, más hangszínek voltak csoportonként hozzárendelve, most egy sor van de felülírható, (8 bank 40-40 tárhellyel.)
Elfogulatlanul állítom, hogy a belépő szintű hangszerek között nincs párja, sem hangzásban sem szolgáltatásokban.
Nincs külső adapter, 230V-os hálózati kábel megy bele.
Audió bemenete van 2db 6,3 mono jack másik szinti, vagy hangforrás bekötésére,
Audio kimenet L R 2x6,3 jack
Dumper pedál csatlakozó 6,3 jack
címezhető pedál 6,3 jack
midi in, out
USB Device és host, egy micro pendrive-on tárolhatsz, menthetsz, vihetsz be adatokat, de figyelj!!!!
1GB-os belső lemeze is van SSD memória, na ez nem gyenge.
A kijelzője nagyon jó és nagyon nagy 7" 800x780 grafikus színes érintésérzékeny.
Ami nincs,
nincs 1, 2, segéd kimenet minta a pa1-2-3 esetében.
nincsenek sliderek a fronton
nincs TC helicon ének cucc
nincs bővíthetési lehetőség a video VIF4 számára, külső kijelzőhöz
nincs EC5 pedál csatlakozó (csak 1 címezhető pedált használhatsz (pl a song play start számára)
nincs aftertouch
Akinek ezek fontosak, annak ott van 600E Ftért a pa800.
De aki nem használ hangszerből éneket, vagy nem akarja kivetíteni a szöveget....
Mindent egybevetve, belépő szint eddig a korgnál i5S, iS50, pa60, pa50, pa500,
Na ez egészen más, úgy gondolom, odatették a KORG fejlesztők magukat a 2012-es elvárásokhoz.
Számomra, aki évtizede csak csúcskategóriás hangszereket használok, egy nagyon kellemes meglepetés volt a hangszer.
Egy könnyű hamisítatlan KORG otthoni használatra, stúdióba, de leginkább hakni szerszámnak.
10-es skálán 9,8-at adnék neki.
Hangzás, hangminőség: 10
designe, megjelenés és kidolgozás és beépített anyagok minősége: 10
user interface: 9 (Egy sor gombot tettem volna a hangszínek, stíluscsoportok direkt eléréséhez, viszont a kijelző nagyon jó)
Kezelhetőség: 10
ár/érték arány: 10
buba