Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Élesítve a Médiatár, elérés: Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Aki anyagot szeretne megosztani, kérem küldje el a youtube linket nekem PÜ-ben. A lényeg, hogy saját munka legyen, zenekar is elfogadott, hirdetés engedélyezett.

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Gumiszoba

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

Avatar
---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 254
Hozzászólások: 2265
Csatlakozott: 2011.12.12. 08:23
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 687 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 62624Hozzászólás ---Qgli---
2019.07.23. 05:35

Fél liter víz, bele egy jó fél marék só. Kis törölközőt belemártod, betekered, rá egy réteg fásli és 14-15 órát ( reggeltől estig ) hagy szívja!



Avatar
B.Bazsi
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 223
Hozzászólások: 1277
Csatlakozott: 2012.03.12. 21:02
Hangszer: Roland bk9
Tartózkodási hely: Heves megye, Sirok
Adott köszönetek: : 1035 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1413 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 62628Hozzászólás B.Bazsi
2019.07.24. 22:55

Jelentős javulást érzek a kezemmel kapcsolatban, köszönhetően a gyógyszeres kezelésnek és a maximális (!!!!!) kíméletnek (hogy milyen sz...r bal kézzel levest meg dinnyét enni... ,😡😁) de erőteljes kétségeim vannak hogy pénteken este zenélni tudok. Még szűk két nap van addig, meglássuk....


Roland BK9, Allen&heath Zed12fx, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Avatar
tacso
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 199
Hozzászólások: 1172
Csatlakozott: 2014.01.25. 15:35
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Tartózkodási hely: Kópháza
Adott köszönetek: : 2096 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1794 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 62632Hozzászólás tacso
2019.07.25. 12:29

Mielőbbi teljes gyógyulást Bazsi! A keybord velocity curve legyen:easy!!!! :D


Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Avatar
Karesz
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 230
Hozzászólások: 1680
Csatlakozott: 2011.09.24. 15:23
Hangszer: Novation remote sl 49,Turbosound IP15B,82B,DBX PA2
Tartózkodási hely: Cegléd
Adott köszönetek: : 1452 alkalommal
Kapott köszönetek: : 613 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 62641Hozzászólás Karesz
2019.07.25. 17:44

Jobbulást kivánok én is Bazsi!



Avatar
B.Bazsi
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 223
Hozzászólások: 1277
Csatlakozott: 2012.03.12. 21:02
Hangszer: Roland bk9
Tartózkodási hely: Heves megye, Sirok
Adott köszönetek: : 1035 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1413 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 62645Hozzászólás B.Bazsi
2019.07.25. 21:44

Köszönöm mindenkinek srácok! :777 :777 Eszembe jutott valami a hangszer bazgerálása közben... A fórumtalin Gabi előadása közben felhozódott a kérdés hogy a bemutató - úgymondom - lényege zongorajátékkal-piano módban alkalmazható-e, mire jött a válasz hogy nem, ez kifejezetten arrangerre vonatkozik, a piano mód jó ötlet mint olyan, de gyakorlatban használhatatlan. Talán nem lenne az a BK9-en, ugyanis van a masinában egy "Chord Loop" funkció. Ennek az a lényege hogy arranger játék közben -vegyük azt valaki a Besame mucho-t akarja játszani, felvesz egy teljes kört ezzel a loop-pal, valós időben, majd ezt elindítja valós időben. A hangszer megjegyezi az akkordokat, a masinát át lehet állítani piano módra és a teljes billentyűzeten úgy lehet zongorázni ahogy csak akarunk. Arranger fut, akkordok mennek, fill-t, variációt oda állítjuk és rakjuk valós időben ahová akarjuk, ha akarjuk visszaváltunk valós arranger játékra, ha akarjuk megint vissza váltjuk a felvett akkordos játékra, a hangszer gyönyörűen a kezünk alá dolgozik, megy amit játszottunk miközben úgy zongorázunk olyan akkordokat pakolunk bele amilyeneket akarunk. Megvalósult a "normális arranger módban normális piano üzemmód egyben, egy hangszerrel", 1 jó pont a 9-es fekete műanyagzacskónak!!! :dance: :yahoo: 8-) 8-)


Roland BK9, Allen&heath Zed12fx, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Avatar
powersparc
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 513
Hozzászólások: 3118
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Adott köszönetek: : 1011 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 62648Hozzászólás powersparc
2019.07.26. 06:03

A Roland ezt a chord recording funkciót 93-ban már az E86-ba is belecsempészte. Haverom rendszeresen használta is szólók alatt, pl. gitároknál, amikor bal kézzel pitch kart kellett masszírozni. Abban még nem volt úgy tudom "pianist" mód, de a funkció hasznos volt, csak ezt atom precízen kell használni. G70-ből meg teljesen likvidálták ezt, loop playing sem lehetséges, maximum a markerekkel...



Avatar
Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 187
Hozzászólások: 3128
Csatlakozott: 2011.10.28. 17:51
Hangszer: -
Tartózkodási hely: Magyarország, Eger
Adott köszönetek: : 1653 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2618 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 62649Hozzászólás Asterix
2019.07.26. 07:08

Ezt a Korgok is tudják. Használható funkció... Gyakorlatilag a joystick szóló közben e nélkül elég neccesen használható.



Avatar
B.Bazsi
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 223
Hozzászólások: 1277
Csatlakozott: 2012.03.12. 21:02
Hangszer: Roland bk9
Tartózkodási hely: Heves megye, Sirok
Adott köszönetek: : 1035 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1413 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 62696Hozzászólás B.Bazsi
2019.08.01. 21:57

No srácok, egy újabb halas-kajás témával jövök, nem bírom magamban tartani egyszerűen... :lol: Kezembe akadt ma véletlenül valamelyik bulvárlap aminek volt egy ilyen főzős-kajás posztja, a főoldalon meg azzal hívták fel a figyelmet rá, hogy a pálinkától lesz pikáns a halászlé... No kérem, a cikkben szó nem volt pálinkáról -megjegyzem hogy nagyon helyesen, de akkor mi a francnak írkálnak hülyeséget pár oldallal előrébb- ám volt egy olyan halászlérecept amit nagyon remélem hogy soha senki az életben abban a formában nem fog elkészíteni, mert az egy életre meg fogja utálni a halászlét. Félreértések elkerülése végett megjegyzem hogy én csak egy amolyan itthoni hobbi-főző vagyok, viszont biztató hogy 1. még mindenki él attól amit főztem, legyen az gomba, hal, birka, vad, vagy bármi más, 2. a halászlém osztatlan sikert szokott aratni. Nem tudom hogy csak udvariasságból dicsérik-e és udvariasságból eszik meg, vagy valóban jó, de nekem szokott ízleni és el szokott fogyni mind egy szálig. Ez azért szerintem jelzésértékű... :) :) :) Ennek a halászlének a receptjét hadd osszam meg veletek, én így szoktam készíteni.

Szükséges hozzávalók egy Bazsi-féle karácsonyi adaghoz, ami kb 10 liter:

1. Szeletnek egy jó 3 kilós körüli ponty, lehetőleg tiszai, vagy legalábbis "tuti" helyről származó. Nem mindegy hol és mivel nevelkedik az a ponty... Állítom hogy a ponty nélkülözhetetlen hozzá, a legfinomabb halászlé ebből készül. Szoktam még belerakni egész törpeharcsát vagy harcsaszeletet, de igazán szeretem benne az amúrt is, mely kb annyira szálkás mint a ponty, ám teljesen más íze és textúrája van a húsának, olyasmi mint a süllő - száraz, fehér, lemezes, zamatos, csorog a nyálam ha rá gondolok... :lol: A pucolt és szeletekre vágott ponty mellé kb 8-10 db törpeharcsát szoktam rakni, vagy a két mennyiségnek megfelelő pontyszeletet-harcsát-amúrt összesen.
2. Alaplébe a megpucolt ponty uszonyai, gerince, feje, farka, keszeg (kárász, bár a keszeget sokkal többe nézem mint a kárászt), busa (!!) esetleg egyéb haldarabok, csontok, fejek, stb. A busát azért szoktam belerakni mert meglehetősen zsíros húsa van, a zsír pedig kell ahhoz hogy a pirospaprika feloldódjon a halászlében. Nincs is szebb mikor készen van a halászlé és piros a teteje a zsírtól és a benne feloldódott fűszerpaprikától... Minél több féle hal van benne egyébként, annál ízletesebb a halászlé, mert minden halnak más és más íze van, ergo annál teltebb, "színesebb" ízvilágot kapunk. Az alaplé mennyisége attól függ hogy milyen sűrűn szeretjük a halászlét, én egy karácsonyi adaghoz szerintem 2-3 kiló aprólékot belefőzök az alaplébe.
3. Vöröshagyma, kb 5-6 fő a nagyobbakból.
4. Zöldpaprika, paradicsom, 2-3 db, nem mindenki szokott bele rakni, én szoktam.
5. Só ízlés szerint.
6. Őrölt piros fűszerpaprika. Ne spóroljunk a minőségén, nagyban meghatározza az elkészült végeredményt a paprika minősége, válasszunk jót!
7. 1,5-2 deci száraz vörösbor.
8. Szoktam bele tenni ikrát és haltejet is, sőt, ha a harcsa máját beletesszük "nem rontja el"... :lol:
+1 lehet bele rakni halászlékockát, boltban kapható halászlé alapokat, stb. El nem rontják, ám ha nem teszünk bele ilyet, akkor tényleg a "saját" halászlénket kapjuk végeredményül és büszkén veregethetjük saját vállunkat hogy ez tényleg a miénk... ;)

A halakat előzetesen már megpucoltam, konyhakész állapotban vannak, a szeletnek szánt halat, haltejet, ikrát, májat beteszem egy edénybe besózom és jól átforgatom, majd félre teszem. Felteszem egy jókora fazékba kb 10 liter vízbe főni az alaplébe való halakat, gerincet, csontokat, fület-farkat-kezet-lábat, belerakom a megpucolt és nagyjából feldarabolt hagymát (1 főt kb 8 felé vágok) a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Felteszem jó nagy lángra főni így az egészet egyben, nem maxra, de hadd zubogjon közepesen. Így főzöm az egészet legalább 2 órahosszáig! Kell ennyi idő ahhoz hogy a csontokból kifőjenek a kocsonyásító anyagok, az ízek, kifőjön a zsír a haldarabokból. Mikor kiemelek egy gerincet a léből és a súlyánál fogva leesik róla a halhús, eltörik a gerinc, a koponyacsontot kézzel könnyen szét tudom szedni, akkor kész az alaplé. Félre húzom a tűzről, a nagyobb csontokat mint pl a gerinc, a nagyobb bordák, fejcsontok, kiszedem a léből, a többit pedig kézi mixerrel (habverő) összeveretem. A nagyobb húsok kisebbek lesznek, a csontok megmaradnak és fennakadnak a szűrőn passzírozáskor. Az egész cuccot átpasszírozom fém tésztaszűrőn, akár kétszer is. Csontokat kidobom. A passzírozást úgy csinálom, hogy keresek egy akkora tiszta fazekat melyben elfér a paszírozott lé. Fölé odateszem a szűrőt, merőkanállal rakok bele az alapléből és fakanállal átkeverem az anyagot. Ha csak egyszer passzírozom akkor a maradékot kidobom, újra merek a kanállal cuccot, átkeverem, így tovább amíg a az egész alaplét át nem passzírozom. Ha kétszer is át akarom passzírozni, akkor a csontokat egy edénybe félre rakom, mikor az egészet már egyszer átpasszíroztam engedek vizet a csontokra, kézimixerrel átveretem megint, majd az egészet újra átpasszírozom. Ha a passzírozással végeztem, a levet újra felrakom a tűzhelyre, ha látom hogy kezd forrni beleteszem ízlés szerint a sót, átkeverem, majd literenként számolva egy evőkanál fűszerpaprikát. Óvatosan bánjunk azonban a paprikával mert ha jókora púpozott kanállal teszünk bele literenként akkor keserű lehet!!!! Inkább kevesebbet, ahhoz még lehet rakni, de ha beletesszük akkor már kivenni nem tudunk belőle, ha meg keserű lett... :xx: :oops: Szóval beleraktuk a paprikát, szépen feloldódik, megkóstoljuk hogy milyen. Ha sótlan sót rakunk bele, ha kell még akkor paprikát annyit, amitől elismerően csettintünk és mosolyra húzódik a szánk. Mikor már forr a lé -nem nagyon- beleöntjük a vörösbort, majd rögtön utána beletesszük a halszeleteket, -ha van akkor az ikrát, haltejet és a májat. Ekkor már nem keverjük, csak forgatjuk az edényt! Ha a halszeletek feljönnek a lé tetejére, levesszük a tűzről, elkészült a remekművünk. Várunk esetleg egy kicsit míg a zsír egybefüggő vörös réteget alkot a lé tetején, majd szedünk belőle, teszünk bele ízlés szerint csípős cseresznyepaprikát vagy csípős zöldpaprikát, majd ropogós héjú friss kenyérrel jól bepakolunk belőle a bőr alá. Majd megismételjük minimum még egyszer. A vörösbort azért szoktam bele tenni, mert a benne lévő savak összerántják a halszeleteket, nem főnek szét, megfőnek ugyan de ruganyosak lesznek

Ha egy kis különlegességre vágyunk, készíthetünk mindjárt egy másik féle halászlét is, nevezetesen tárkonyos halászlét. A már elkészült halászléből külön szedünk egy fazékba mondjuk két litert, úgy, hogy ne nagyon legyen zsíros. Rakunk bele morzsolt tárkonylevelet -nem kell nagyon sok csak egy csipetnyi, érezni lehessen az illatán-ízén-, fél liter főzőtejszínt, és nyomunk bele citromlét ízlés szerint. 1-2 percig főzzük, majd el is készült. Jó étvágyat hozzá, nem tudnék dönteni hogy melyiket szeretem jobban... :lol: :lol: :) ;) ;)


Roland BK9, Allen&heath Zed12fx, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Avatar
powersparc
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 513
Hozzászólások: 3118
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Adott köszönetek: : 1011 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 62698Hozzászólás powersparc
2019.08.02. 08:18

Bazsi neked szerintem már minimum Borbás Mari mellett lenne a helyed a műsorában, de legalábbis valami országos hírű zenész-szakács produkcióban! :777
Én sokáig nem bírtam amúgy a halászlét gyerek koromtól és még nem jártam Szegeden meg Baján sem, hogy különbséget tehessek a két nagy hírű változat közt, de azóta persze inkább erre voksolok, mint akár egy húslevesre is. :) Bár ahogy mondják, ez is olyan mint mikor töltött káposztát készítenek, hogy ahány háztartás, annyiféle ízű. Még akkor is, ha valaki anyjától, nagyanyjától tanulta, mindent ugyanúgy is csinál, meg azt és annyit rak bele, de mégis más íze lesz valamitől, s nem az alapanyagoktól állítólag, hanem hogy mikor teszi bele a dolgokat... Nem tudom, ezt hallottam.

A paprikáról azt tudom, hogy attól lesz keserű, ha megég, tehát itt a nagy nem mindegy hogy mikor kerül bele. Én mondjuk úgy szeretem jobban a halászlét, ha krumplit is tesznek bele keveset, de van aki szerint ez felségsértés, meg ha túlkrumplizzák akkor elviszi az ízeket. :?:
És ha már a tiszai pontyot említed, való igaz hogy nagyon érteni kell a dologhoz + tudni pár szabályt! Faternak volt egy étteremvezető ismerőse régen (gondoltuk, sajnos rosszul utólag, hogy ez garancia a dologra) és elcsalta egy hétvégére a Tiszára. Mondani se kell, hogy a Józsibá részéről előre nagy volt a duma előtte milyen igazibbnál igazibb halászlét fognak majd főzni és hagyjám hogy alig fogtak valamit, de ami abból főtt, tiszai ponty ide vagy oda, még olyan iszapos, pocsolya ízű mosogatólé álmomba se jöjjön elő. Ezt elkerülendő már láttam, hogy kell a halat rendesen megpucolni, lekaparni, de a lényeg hogy faterék eleve valami holt ágban áztatták a botot és állítólag ez a legnagyobb nem mindegy tényező, hogy a hal, ha folyami is melyik részen éli világát.



Avatar
---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 254
Hozzászólások: 2265
Csatlakozott: 2011.12.12. 08:23
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 687 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 62700Hozzászólás ---Qgli---
2019.08.02. 09:46

Tiszai, vagy Tisza-tavi?
Az ártéren fogott pontyok nem biztos, hogy jó ízűek, mint, ahogy power mondta, lehet, hogy az is ártéri ponty volt. Én utoljára gyerekkoromban ettem halászléből halat ( természetesen pontyot ). A faterommal lehorgonyoztunk hajnal 4 órakor a hajóút mellett és horgászgattunk a mederben. A mederben, ahol nem igazán volt tíz kiló alatti ponty. ( Amikor 6-8 kilósakat fogtunk, akkor azt már szinte semmibe sem néztem ) Ezt a halat ettem meg, mert a hasa aljában volt egy 10 centis szálka és a többi színhús volt...azóta sem ettem olyan halat, mint akkoriban....még a ciánszennyezés előtt...
És azóta sem horgásztam, de jövőre tervezek venni kishajót és beülök a meder közepére kuttyogatni, ugyanis egyszer fogtunk egy 32 kg-os folyami harcsát! Na ez volt a favorit, meg a kecsege, de annak horgászatát már betiltották.



Új hozzászólás