Nem, Svédországban sem kérnek papírt, viszont hamar kiderül, hogy tudsz-e vagy nem tudsz zenélni. Nem véletlenül tartanak ott a svédek zenében, ahol tartanak! Lássuk csak, egy pár nevet úgy emlékeztetőileg kezdve a legnagyobbakkal: ABBA, Roxette, Europe, Dr Alban, E-Type, Alcazar, Ace Of Base, Rednex...vili2105 írta:Én 1998-ban, 16 évesen megcsináltam azt az úgynevezett regiszter vizsgát -mert akkor nem lehetett kategóriát csinálni, mert nincs olyan már- mert akkor is arról volt szó, hogy csak papírral lehet zenélni. ( teszem hozzá javarészt kategóriás számokkal!)
Jól lehúztak 15000FT-tal!
Szerintetek kérte azóta valaki?
Azt sem tudom már hol van!?
Tomi! A fejlett nyugaton kérte már valaki a papírjaidat, vagy csak demó anyagot kértek eddig ha új helyre mentél?
Mert amikor én kint voltam vendéglátásban dolgozni ausztriában, meg olasz-tirolban, a kutyát nem érdekelte hogy van-e papírod!
Teszem hozzá pincér is vagyok, de kint dolgoztam konyhán, asztaloknál, meg mindenhol ahol kellett! azt nézték tudod-e vagy sem!
Miről beszélünk mikor Kis Pista ír egy 3 akkordos számot, 8sor szöveggel, elénekli a slágernótatv-n, és ő előadóművész, és zeneszerző, és erről még papírt is kap!
A dobosunk B kategóriás, cirka 50 éve dobol, megjárta az NDK-t, nagylemezük volt kint, és mégis ugyan azt a mulatóst kell játszania amit a nem képzetteknek!
Szerintem is azt kell játszani amire igény van, mindegy hogy papíros vagy, vagy nem!
Viszont Svédországban van egy szakszervezet, ahova beléphetsz, ahol tag lehetsz, és megvédik az érdekeidet, ha gondod van! Tudom, mert egy magyar barátom benne volt a vezetőségbe, de már nyugdíjas, és ő is sokat főzött, hogy lépjek be, már csak azért is, mert ha nézeteltérésem, vagy vitám lenne, akkor ők védenének! 2: profi biztosítást kapnék a felszerelésemre is a szakszervezeten keresztül.
Apropó szakszervezet: vasúti szakszervezeten keresztül vettem fel szabad felhasználású hitelt KP-ban mindössze 4,5 %-os kamatra! Ha privát személyként megyek oda, akkor már 8-10 százaléktól felfelé vannak a kamatok. Van értelme akkor egy szakszervezetnek és az érdekvédelemnek?
MÁS TÉMA - ROMÁNIA! - Amikor egy román zenésszel arról beszéltem, hogy Magyarországon MIDI és MP3 van, akkor röhögött! Ott sincs senkinek sem papírja, sem vizsgája, de esélye sincs az embernek kiállni, ha nincs tudása ahhoz, amit csinál! És mit csinálnak? Nos megnéztem már pár román zenekart, és hát a pofám leszakadt! (Hallkan jegyzem meg, hogy Romániában "one man band"-ek is igen ritkák. Általában minimum egy billentyűs és még másik 1-2 hangszeres zenész plusz a szólista! Hegedű, harmonika, szaxofon, tárogató a megszokott hangszerek!) De Romániában magyar oldalon sincs ez másképp: általában 2-3 tagú zenekar, 1-2 billentyűs plusz énekes, vagy billentyűs - hegedűs - énekes, esetleg harmonikás! Ez van, és ezt igénylik az emberek! Ne felejtsük el, hogy a jót és a színvonalat könnyű megszokni! Szülővárosomban idősebb pasas egyszemélyesben nyomja, de néha van 1-2 társa is, akik hegedűvel, harmonikával, szaxofonnal csatlakoznak hozzá! Nem képzett és nem vizsgázott zenész, mégis havi 2000 eurónak megfelelő pénzt zenél össze, úgy hogy mást nem is csinál.
Íme pár link román zenészekről - de előtte egy kis hazai élő produkció!!!
STIL zenekar Tulcea-ról
Népzenei részlet lakodalomból:
Könnyűzenei összeállítás:
3 tagú zenekar 2 női énekessel! Egyik csak népzenét énekel, a másik csak könnyűzenét. Hangszerek Tyros 5, hegedű, harmonika.
Amigos zenekar - Pitesti-ről
DISCO egyveleg:
Népzenei egyveleg:
JAZZ egyveleg:
Lassú egyveleg spanyolul:
Lakodalom előtti bemelegítés:
Na mindig van hova fejlődni!