Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat
Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt
Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról
Bár a döntésed konkrét okát nem írtad le, azért van némi sejtésem, mik lehettek azok, amik végül is meghatározták a döntést.
Elsősorban nem a szakma elzüllése, a zenész tekintély csökkenése az ok, bár hazudnék ha kis mértékben ez is nem segített volna a döntésemben.
A fő ok, hogy pár éve munkahelyet váltottam, mely több elfoglaltsággal, felelősséggel, energiával jár, igaz ezt anyagilag is kompenzálják nekem. Tehát ezért nem is panaszkodom, mert nem bántam meg, és most egy újabb lehetőséget is felkínáltak. Az előző munkahely mellett még ment és szükséges is volt a rendszeres haknizás, az évekig elhúzódó "csináld magad" építkezés, a gyerekkel tanulás és egy ici-pici (utólag belátva túl kevés) szabadidő. És ezt az életvitelt próbáltam a jelen helyzetemben is folytatni, de kénytelen vagyok belátni, hogy nem is megy, de főleg nem is akarom már. Más az értékítéletem, melyre jelentősen hatással van az élethelyzet változás (egzisztencia megléte, új munkahely) és ha még nem is vagyok aggastyán, de a kor is. Még részletezhetném, de nem akarok unalmas lenni, hisz ez egy zenei fórum.
A hangszeremet és minden cuccomat megtartok, mert zenélni azért fogok továbbra is. Csak már öröm-zenélni. Akkor, addig és azt, amit én akarok.
Itt a kulcsmondatod Api!
Én is abba akartam hagyni egy pár éve a bálozást, de azt mondtam akkor, hogy ilyet nem mondok, hogy nem zenélek tovább, mert ilyet nem szabad mondani! Azt mondtam, hogy azt játszom, amit én szeretek és addig csinálom, amíg értelmét látom a bulinak és jó drágán! Ha belebukok, akkor nem fog hívni senki, abbahagytam és kész! De nem ez történt. Azóta több a buli, többet keresek vele és kizártam az életemből a szar zenéket. És ha valakinek ez nem tetszik, akkor ne hívjon! Ezt én így őszintén minden eges embernek elmondom, aki buliba keres! Nem kertelek, nem ködösítek, egyenesen megmondom, hogy 3-ig játszunk esetleg 4-ig, de azt csak nagyon indokolt esetben. És ha ezek közül valakinek bármelyik feltétel nem tetszik, akkor nem hívjon!
Egyszóval összefoglalva: én a helyedben azt nem mondanám, hogy: "Befejeztem és nem vállalok több bulit"
Ezt gondold végig, mert nem hiszed, hogy milyen változások lehetnek...
Ezt gondold végig, mert nem hiszed, hogy milyen változások lehetnek...
Értem amit írsz Gábor és írtam is, hogy én is ez irányba kezdtem el menni az utóbbi években. De nálam a döntésem fő oka, hogy a munkahely váltással 2-3 éve jelentősen nőtt az elfoglaltságom. Próbáltam ennek ellenére folytatni a haknizást, viszont szembesültem, hogy a kettő együtt már időben sok (itt ez a lényeg) és nem is vagyok annyira érdekelt benne, mint korábban. A már elért egzisztenciámnak és a jövedelmezőbb munkámnak köszönhetően a haknizással megkereshető anyagiak is kevésbé motiválnak. Nem úgy, mint régen. Persze minden pénz jól jön, de nem mindegy milyen áron. Most a haknizáson kívül találtam meg ennek forrását, melyre egyből felelőtlenül nem tettem fel mindent, ezért is 2-3 évig még volt egy párhuzamos időszakom. De most már elérkezettnek láttam az időt a haknizás felhagyására. A zenélés örömét meg továbbra sem kell nélkülöznöm.
Valaki mondja már meg nekem, ennek mi értelme van?
Én csak azt bírom elképzelni, hogy a zongora billentyű miatt használja így a hangszereket....
Ezt a zongora hangot hozná az SD9 is szerintem...
"Még mindig csak amatőr vagyok..."
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505
Emlékszem hogy voltam vagy 11-12 éves, mikor egy délután bejöttél hozzánk. Ültem az udvaron egy kis széken és nyomkorásztam a kis Yamaha hangszerem. Álltál ott és hallgattad, majd azt mondtad apumnak: "-Te, Bálint! Ez a gyerek zenész lesz, meglátod." Pedig én csak a lagzis kazettákról lehallgatott dalokat próbáltam a tizenegykétéves fejemmel, ujjaimmal lejátszogatni. Tudtam hogy neked is van hangszered, mikor ki-kimentünk hozzátok a vár alá, időnként elő vetted, játszottál rajta, én meg úgy néztem arra a klarinétra mintha valami nem evilági tárgy lenne. Felballagtál a lépcsőn üres kézzel, és lejöttél ezzel a csodamasinával a kezedben. Én meg csak néztem... Gyönyörű hangszer volt. Csoda. A fekete testén az ezüstös billentyűk, itt rajta, ott rajta, felül, alul, körben, minden felé. A hangja meg, ugyanolyan mint a kinézete. És a dolog gyerekfejjel itt megállt. Aztán egyszer egy nap megint bejöttél, én meg megmutattam neked a büszkeségem, amit érettségire kaptam. Ez is fekete volt, egy csomó billentyűvel, meg gombbal. Hallgattad mit produkálok, majd azt mondtad:"-Balázs öcsém,van nekem egy klarnétom. Behozom valamelyik este, nézzük már meg, hogy együtt szól-e? -Hozza, Pali bátya, megnézzük. Aztán behoztad, és együtt szólt, aktívan együtt szólt kb 8 évig. Együtt szólt az Sirokban, Recsken, Parádon, Bükkszéken, Egerben, Egyeken, meg ki tudja már hogy hol. Meg hogy hányszor. Együtt szólt lagzikban, farsangon, falunapokon, osztálytalálkozókon, vadászbulikon, kinn az utcán és benn a házban, étteremben, iskolában, napköziben, pótkocsin, nyáron Derecskén a parton felfelé a falu végéről 30 fokban, meg -12 fokban mikor utcán kísértünk. Emlékszel? Mikor a hivatal elé értünk Bükkszéken, a kocsmába mentünk melegedni amíg a násznép a szertartáson volt. Megfogtam a hangszered és olyan hideg volt, azt hittem hozzá fagy a kezem. Decemberben volt, télen, mégis elvállaltuk, megcsináltuk. Ott, Bükkszéken volt az első lagzink is... És arra emlékszel, mikor Dallában zenéltünk a vadászoknak? Kicsit be voltam feszülve, új hely, új emberek, ugyan helyt tudok-e állni...?! Kialakult a dolog, mert hoztak egy stampó vilmoskörtét. Aztán még egyet, meg még egyet, Te meg bíztattad őket hogy hozzák csak nekem...feszültségoldás vadász-módra... Az volt a szerencsém hogy nem ittam meg mind, mert zene nem lett volna, de a feszültség feloldódott rendesen. És arra emlékszel mikor lementünk Egyekre, és a Tisza-parton játszottunk? Talán azóta se zenéltem olyan környezetben... És arra emlékszel, mikor bepakoltunk a kocsiba éjszakabuli után, indultunk volna haza, mikor kivágta valami a gumit? Sötétben, cucc ki a kocsiból, kerékcsere, cucc vissza... És arra emlékszel mikor mentem vissza iskolába, Te vittél az állomásra kocsival, én meg a vonat indulása előtt 10 perccel még a hangszer mellett álltam? -Balázs öcsém, én nem akarlak siettetni, de nem érjük el a vonatot. -mondtad. Te így mondtad, anyàék meg szinte veszekedve. Ez csak egy töredéke annak ami most hirtelen eszembe jutott, mi minden történt velünk ez alatt a 8 év alatt. És a próbákról még nem is szóltam. Mikor beültünk a szobába, aztán két szám között elmeséltétek apával hogy hogyan maszekoltatok együtt Kádár János spanyol tolmácsának, hogy maszekoltatok a filmeseknek, meg az egyik reggel munka előtt a főnökötök szinte az ágyba vitte nektek a pálinkát, hogy "ilyen jó pálinkát meg nem ittatok, ezt meg kell kóstolnotok!" Ezek mind megmaradtak bennem, meg is maradnak az biztos. Nem is kell hozzá sok hogy újra elő jöjjenek ha "szükség van rájuk". Elég arra gondolnom hogy azt csinálom amit szeretek, és ebben nagyon nagy részed van. Csak rá gondolok, és megint a szobában ülünk, próbálunk, kottázunk, nosztalgiázunk, iszogatunk, zenélünk, zenélünk és zenélünk...
Ég veled drága barátom!
Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.
Sennheiser XSW-1 835
Ha valaki ilyen mikrofon vásárlásán gondolkozik, most érdemes megvenni. Thomannál is lement az ára, gondolom pár napig ennyi lesz.
Az utóbbi időben egyre többen keresnek meg úgy, hogy eljegyzéssel egybekötött polgári esküvő. A lagzi ( esetenként egyházi szertartással ) majd később.
Igen ám, de ilyenkor milyen árat ajánlasz ki? Családi rendezvény? Eljegyzés? Lagzi? Vagy esetleg a kettő között? Mert mégiscsak esküvőről van szó.
Eddig az esküvő egyenlő volt a lagzival, legalábbis felénk, ami mostanság már nem annyira egyértelmű. Vannak már párok akik a hitel miatt megcsinálják a polgárit egy nagy buli kíséretében, ami bár nem lagzi, de mégis esküvő.
Hozzáteszem, nálam kategóriák vannak rendezvényjelleg szerint, nem pedig óradíj. Vagyis, nem úgy van hogy X ft/óra és teljesen mindegy, hogy szülinap vagy lagzi, hanem eltérő fix összegek vannak attól függően, milyen rendezvényről van szó.
Lehet külön kell vennem most már az esküvőt és a lagzit, mint kategóriát.
Szia!
Lehet nem adsz nekem igazat, de akár egy hakniról legyen szó, akár a zenekarral egy koncertről, én mindig fix óradíjakat alkalmazok.
1. Ugyanazt játszom 30 főnek, mint 150ne-k.
2. Ugyanazt a hangszert és hangosítást viszem.
3. Ugyan úgy felveszek egy nadrágot meg egy inget, sőt néha meg is borotválkozok.
4. Ugyan azzal az autóval megyek.
5. Ugyanúgy nem a gyerekkel legózok otthon.
Alapdíj (óradíj x 4)+ 100 ft/km oda vissza+ rendezvény kezdetétől -1 óra időtartamtól számolva x forint/minden megkezdett óra. Felőlem Pista bácsi egyedül is járhatja vagy 100 barátjával, tök mindegy. Mindezt megtámogatva egy 4 oldalas szerződéssel, amit jogász fogalmazott és minden pont az én érdekeimet védi, aláírva két példányban. Ha nem kellek nem baj, mert marad az ötödik pont otthon maradással.
Tehát árban nincs különbség. Kivéve a szilvesztert, mert akkor x3.
Sanyi, maximálisan igazad van pontosan azon érvek miatt, amiket leírtál. Sőt, tovább megyek. Ha a konkrét zenélési időt nézzük, egy bálon többet muzsikálsz mint egy lakodalomban, mert az előbbinél van egy tombola oszt slussz ( szülinap esetén még az sincs ), addig az utóbbinál megvannak a hagyományos szünetek - torta, játék(ok), éjféli vacsi, stb. Mégsem lehet elkérni - legalábbis felénk - ugyanazon összeget egy szülinapi buliért vagy egy bálért, mint egy lagziért, mert nem fizetik ki.