Igen, valóban ebben a témában vannak irományok, hogy a 432Hz (Verdi -hangolás) kellemesebb sokak számára... Ezzel kapcsolatban és általában a hanglásról valamikor régen tartottam előadást... pontosabban kimatika... ez egy új tudomány ág ami a rezgésekkel foglalkozik... mindennek van rezgése még a földünknek is ( 8 Hz ) és ez befolyással van ránk és mindenre... ha rá keresel van róla sok dolog!
A komolyzene szigorú 440 Hz használ a könnyűzenében előfordul másféle hangolás is.
Föld alap rezonanciája is 8 Hz. Ez utóbbit Schumann rezgésként ismerik, amelyik egy globális elektromágneses rezgés a Föld felszíne és az ionoszféra között. A zene alapvető eleme különböző hangok harmonikus összecsengése. Amennyiben a zene alapja a korábban említett 432 Hz, az egyvonalas “C” hang frekvenciája 256 Hz, amely a 8 Hz-es természetes frekvenciának öt oktávval magasabb felharmonikusa.
A görög mitológiában tudjuk Orfeusz zenéjével csillapította le a vadállatokat megállította a folyókat...az ősi Görögországban a zenei eszközöket 432Hz re hangolták Régi Egyiptomi kiásott hangszereken bebizonyították hogy 432Hz volt hangolva!
1939 ben egy Náci miniszter javaslatára 440Hz állapították meg a normál 'A' hangolási frekvenciát.. ez ellen matematikusok és sok zenész tiltakozása ellenére is...
1940 ben USA is csatlakozott ők is 440Hz re módosítottak
1955 ben a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet elfogadta a 440 Hz es "A" hangot majd 1975 ben ISO 16 szabványkényt. Eredetileg a szabvány 439 Hz et állapított volna meg de elvetették mert matematikailag túl nehézkes alaphang mert 439 prímszám.
És hogy miért a nácik által lett elfogadott... mert a 440Hz alapjába véve feszültséget kelt az emberben...
Érdekes ez... nem mindenkiben
Amikor előadást tartottam ezzel kapcsolatban akkor a hallgatóságon elvégeztem egy kísérletet...
Voltak zenei bejátszásaim pl: 440Hz re hangolt gitár groove... ugyan az más hangnemben de 432Hz hez viszonyítva.. A bejátszás végén szavazni kellett kinek tetszett az első kinek a második... Csak én tudtam melyik a 432Hz hez viszonyított hangolás... és érdekes módon túlnyomóan minden bejátszásnál a 432Hz re szavaztak.
Aztán volt egy készülékem amit magam fabrikáltam (lehet a youtube -on is látni ilyet.. ) hogy hangszóróhoz rögzítettem táblát és a tábla tetejére finom sót szórtam (de lehet homok is) és pl egy 234 Hz frekvenciát engedtem a hangszóróra és lám a rezgés által gyönyörű mintát rajzolt ki... aztán 450Hz rezgésre megint egy másik minta rajzolódott ki...szinte minden frekvencián más és más minta rajzolódott ki... (youtube-on fellelhető ilyen videók nagyon érdekes)
Szóval én már azzal is kísérleteztem hogy a hangszeremet áthangoltam 432Hz re és úgy játszottam el dalokat... érdekes.. próbáld ki!
Üdv: