Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Gumiszoba

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

Isti79
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: Fésű
Adott köszönetek: : 51 alkalommal
Kapott köszönetek: : 85 alkalommal

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 56746Hozzászólás Isti79
2018.02.06. 14:18

Szia!

Igen, valóban ebben a témában vannak irományok, hogy a 432Hz (Verdi -hangolás) kellemesebb sokak számára... Ezzel kapcsolatban és általában a hanglásról valamikor régen tartottam előadást... pontosabban kimatika... ez egy új tudomány ág ami a rezgésekkel foglalkozik... mindennek van rezgése még a földünknek is ( 8 Hz ) és ez befolyással van ránk és mindenre... ha rá keresel van róla sok dolog!

A komolyzene szigorú 440 Hz használ a könnyűzenében előfordul másféle hangolás is.
Föld alap rezonanciája is 8 Hz. Ez utóbbit Schumann rezgésként ismerik, amelyik egy globális elektromágneses rezgés a Föld felszíne és az ionoszféra között. A zene alapvető eleme különböző hangok harmonikus összecsengése. Amennyiben a zene alapja a korábban említett 432 Hz, az egyvonalas “C” hang frekvenciája 256 Hz, amely a 8 Hz-es természetes frekvenciának öt oktávval magasabb felharmonikusa.

A görög mitológiában tudjuk Orfeusz zenéjével csillapította le a vadállatokat megállította a folyókat...az ősi Görögországban a zenei eszközöket 432Hz re hangolták Régi Egyiptomi kiásott hangszereken bebizonyították hogy 432Hz volt hangolva!

1939 ben egy Náci miniszter javaslatára 440Hz állapították meg a normál 'A' hangolási frekvenciát.. ez ellen matematikusok és sok zenész tiltakozása ellenére is...
1940 ben USA is csatlakozott ők is 440Hz re módosítottak
1955 ben a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet elfogadta a 440 Hz es "A" hangot majd 1975 ben ISO 16 szabványkényt. Eredetileg a szabvány 439 Hz et állapított volna meg de elvetették mert matematikailag túl nehézkes alaphang mert 439 prímszám.
És hogy miért a nácik által lett elfogadott... mert a 440Hz alapjába véve feszültséget kelt az emberben...

Érdekes ez... nem mindenkiben
Amikor előadást tartottam ezzel kapcsolatban akkor a hallgatóságon elvégeztem egy kísérletet...
Voltak zenei bejátszásaim pl: 440Hz re hangolt gitár groove... ugyan az más hangnemben de 432Hz hez viszonyítva.. A bejátszás végén szavazni kellett kinek tetszett az első kinek a második... Csak én tudtam melyik a 432Hz hez viszonyított hangolás... és érdekes módon túlnyomóan minden bejátszásnál a 432Hz re szavaztak.

Aztán volt egy készülékem amit magam fabrikáltam (lehet a youtube -on is látni ilyet.. ) hogy hangszóróhoz rögzítettem táblát és a tábla tetejére finom sót szórtam (de lehet homok is) és pl egy 234 Hz frekvenciát engedtem a hangszóróra és lám a rezgés által gyönyörű mintát rajzolt ki... aztán 450Hz rezgésre megint egy másik minta rajzolódott ki...szinte minden frekvencián más és más minta rajzolódott ki... (youtube-on fellelhető ilyen videók nagyon érdekes)
Szóval én már azzal is kísérleteztem hogy a hangszeremet áthangoltam 432Hz re és úgy játszottam el dalokat... érdekes.. próbáld ki! :)

Üdv:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Isti79 2018.02.06. 14:34-kor.

Üdv: Isti .

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 296
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 56747Hozzászólás HunHyper
2018.02.06. 14:28

Köszönöm a kimerítö választ!!!
Valóban nagyon érdekes...
Ha a hangszerem setupjában átállítom 440hZ-röl 432hZ-re az értéket és elmentem,
akkor a teljes hangszert elhangolja lefelé... Ha jól gondolom... :)
Ki fogom próbálni... :777

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Isti79
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: Fésű
Adott köszönetek: : 51 alkalommal
Kapott köszönetek: : 85 alkalommal

Hozzászólás: # 56748Hozzászólás Isti79
2018.02.06. 14:49

Igen! Jól gondolod!
440Hz lehet állítani ez által 440Hz kamarai "A" hang rezgését állítod át 432 Hz re
Akkor ehhez viszonyítva már a "kétvonalas "A" 864 Hz en fog rezegni nem pedig 880Hz en.

Ha a hangszerben ezt átállítod akkor arra vigyázz hogy ha van más hangszer is pl egy modul vagy még egy billentyű akkor azt is át kell állítani mert nagyon hamis lesz egymáshoz képest.. valamint ha gitárossal vagy vagy más zenésszel muzsikálsz neki is a 432Hz képest kell hangolni a hangokat!

Szoktam hangolni zongorát... és sokszor előfordul hogy régi a hangszer ezért nem bírja el a hangolószög vagyis nem tartja meg a hangot... ha felhúznám 440 re ezért van úgy hogy pl az egyvonalas "A" 436Hz vagy 438Hz en rezeg (húzom) akkor a többi hangot is ahhoz hangolom... ennek a hátránya az, hogy nem igazán fog "stimolni" egy fúvóssal ( bár annak is van némi hangolási szabadsága de nagyon sok nincs) de volt már hogy 430Hz bírt el a zongora és nem tudtam fentebb húzni mert vissza eresztett a hang... ilyenkor sok esetben hangolószög cseréje oldaná meg a problémát..

Üdv: Isti .

MMaestro
VIP
Hozzászólások a témában: 13
Hangszer: Yamaha PSR-S970
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal

Hozzászólás: # 56750Hozzászólás MMaestro
2018.02.06. 17:40

rodymusic írta:Nálam tulajdonképpen a 600 nótából kivétel nélkül mind olyannal volt dolgom, amit csak áthangszerelni kellett.
Mióta Midifile Optimizerrel dolgozok, kb 5 percnél többet nem vesz igénybe 1 nóta, úgy hogy át is hangszerelem, össze is tolom nagyjából hangerőben, és még át is hallgatom teljesen. A legjobb ebben a programban, hogy nem kell keresgetni a hangszíneket vagy számolgatni a hangszín beváltáshoz szükséges értékeket, mivel a kért hangszín 2 kattintással behívható.
Le a kalappal előtted! Ugyanúgy ámulok, mint Almatom! (nem vagyok cinikus!) Ha a végighallgatás átlagosan számolva 3 és fél perc, akkor magára az áthangszerelésre másfél perc marad.
Én valamit nem jól csinálok. :dash2:
Üdv: MMAestro :harm:

Karesz
VIP
Hozzászólások a témában: 297
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 748 alkalommal

Hozzászólás: # 56752Hozzászólás Karesz
2018.02.06. 19:24

Én is használom ezt az optimizert,jó is,nem vitás.Viszont nálam egy nóta nincs kész 5 perc alatt sz tuti..van,hogy azt gondolom,na ez már jól szól,2 nap múlva meg-mi ez a fos?
Kezdem elölről,aztán egyszer csak jó lesz..véleményem szerint soha nincs olyan,hogy,na ez már jól szól...persze nálam. :D

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 153
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 56754Hozzászólás Rolandbk5
2018.02.06. 21:22

600 nóta egy hét alatt.
16-23 között= 7 óra=420 perc /5 perc/ dal= napi 84 dal x 4 nap = 336 dal hétfőtől - csütörtökig.
Hmmm ... Ebből hogyan lesz 600 egy hét alatt?
Az Optimizerrel sem lehet ezt megcsinálni. Bocs, de ha ez valóban igaz, akkor annak híg a leve.

Szerintem ...

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 248
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal

Hozzászólás: # 56755Hozzászólás B.Bazsi
2018.02.06. 21:39

És ebben még nincs benne az hogy felálltunk 2-3 percre esetleg inni-enni valamit, vagy a wc-re kimenni...
Robi, kicsit túlzottnak találom én is ezt a számot, de ha a következő fórumtalin meggyőzöl hogy tényleg így van, földig hajolok előtted, cinizmus nélkül mondom. Tényleg! :777

A hangszerelés nálam a következő: kiválasztom a számot, meghallgatom "nyersen", átgondolom mit akarok változtatni rajta, mely sávokat cserélem ki, (kb) mire cserélem. Kiválasztom a sávot, elkezdem lejátszani, majd beállítom amelyiket szeretném, és hallgatom hogy hogy szól vele. Változtatok a hangerőn, velocityn, hallgatom milyen változtatásra mit változik. Jön az effektezés, reverb, chorus, panoráma, stb, amit úgy gondolok hogy esetleg bele kell nyúlni. Végén az eq ha kell, magas-közép-mély, frekiken változtatok mikor szól -úgymond- ideálisan. Ez nálam kb egy óra hossza, és akkor siettem... Ha megvan, úgy gondolom hogy jó, akkor készen vagyok 1!!! sávval.... jöhet a következő...a dob az meg külön "műfaj"...

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 115
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 56765Hozzászólás BodziLalikirály
2018.02.07. 07:27

powersparc írta:No! Végre egy új szakterület képviselője! Üdv néked! :)
Ezekről meg a náci 440-ről olvastam a neten nemrég, de már nem tudnám linkelni.
Igen én is olvastam.... itten:

http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/08 ... -hogy.html

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 296
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 56769Hozzászólás HunHyper
2018.02.07. 13:58

Ha már Midi Optimizer...
Tudja valaki esetleg, hogy az Optimizer X-ben kijavították már a Ketron hibát?
Konkrétan a Drums Velocity-Volume problémára gondolok...
A 9-esben benne volt még ez a probléma?

Köszi a válaszokat elöre is....

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

almatom
VIP
Hozzászólások a témában: 211
Hangszer: Ketron SD90
Adott köszönetek: : 169 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal

Hozzászólás: # 56770Hozzászólás almatom
2018.02.07. 14:16

rodymusic írta:Ebben a 600 nótában azok a dalok is benne vannak, amik már konyhakészek voltak, csak transzponálni kellett őket, tehát volt olyan nóta, ami kb 2-3 perc volt csak átnézni, és összevetni a régi verzióval.

Remélem így már azért minden világos :)
Nekem ez még így is bőven sci-fi és felfoghatatlan!!! :shock: :shock: :shock:

Van, hogy !!! 1 taktust!!! írok sok-sok órán keresztül.........ehhez képest képtelen vagyok felfogni, amit írsz! :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Új hozzászólás