Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Ellentétes vélemények...

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

viskib
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 13
Hangszer: YAMAHA
Adott köszönetek: : 855 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1298 alkalommal

Re: Ellentétes vélemények...

Hozzászólás: # 5194Hozzászólás viskib
2012.04.29. 12:08

Egyet értek veled mcmiki annyit füznék hozzá hogy magyar-csárdáshoz igaz nem jó

DE Magyar-CIGÁGY zenéhez igen legalábbis itt sokaknak bejön ahogy nekem is tetszik. :777

Ricsike

Mcmiki
VIP
Hozzászólások a témában: 3
Hangszer: Roland Bk-5
Adott köszönetek: : 2655 alkalommal
Kapott köszönetek: : 712 alkalommal

Hozzászólás: # 5198Hozzászólás Mcmiki
2012.04.29. 14:48

Igazad van Pityu a csárdás stilusával kapcsolatban,az igazi magyar csárdás ilyen mint a videon,nálunk falun még mindig igy játszuk mint ami van 2.40-töl lassu utána meg a friss,csak a gyórsat ugy nevezik,hogy észtám (nem tudom ez a szó miböl ered).
Szerintem minden modernizálódik és már sajnos sok helyen nem ápólják a régi hagyományos táncot meg zenét ezért is kórcsosodik el minden stilus!De hát ez van ,azt és ugy kell játszani,hogy a vendégek elégedettek legyenek!

Üdv. Miki!

vladimirmusic
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 11
Hangszer: Korg pa 60
Adott köszönetek: : 732 alkalommal
Kapott köszönetek: : 570 alkalommal

Hozzászólás: # 5202Hozzászólás vladimirmusic
2012.04.29. 19:06

Sok minden "belevágódott" a Mulatós zenébe.
Új hangszerek, új ritmusok, imprók, kevert stíllusok (Róma, Magyar Etnó, Román Hora, Szerb Es-tam...stb.) csak hogy jó tempóban legyen lejátszva és szórakozzon a nép. :PPP

Ezt a Mulatós (új) formát Szerbiában Turbo-folk zenébe kategorizálják és az eredeti KOLO-val (népi tánc) nincs semmi öszzekötetése, csak a gyors 2/4 ütem.

Ezen az alapon lehetne külön kategorizálni a Mulatós zenét és az eredeti Csárdást az Etnó zenében békében hagyni.

Üdv. :piano:

Vladimir

It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

Mcmiki
VIP
Hozzászólások a témában: 3
Hangszer: Roland Bk-5
Adott köszönetek: : 2655 alkalommal
Kapott köszönetek: : 712 alkalommal

Hozzászólás: # 5203Hozzászólás Mcmiki
2012.04.29. 19:45

almatom írta:Azért azt se felejtsük el, hogy nem csak a ritmikai képlettől lesz a csárdás Csárdás!
Az akkordok ebben legalább annyira szerepet játszanak, mint a ritmikai képlet.
Nem, hogy inkább a csárdások akkordjait beszélnétek át! Abból mindenki tanulhat.
Én sajnos még nem hallottam igazán frankó csárdásos akkordokkal eljátszott csárdást, nem roma zenésztől.
Nálam a csárdás még mindig ez:
http://dl.dropbox.com/u/4285731/Lakodal ... C3%A1n.mp3
És akárhol az országban így eljátsszuk (tök mindegy az ország melyik részén) arra mindenhol csárdást mondanak és azt is táncolnak rá.
Szia Almatom!
Én azért is nem irtam akkordokrol,mert nem én inditottam ezt a beszélgetést,csak válaszoltam a témában,amennyire tölem tellett, én azt mondom,hogy nagyjából ugyan azon akkordokkal játszom pl. a lakodalom van a... mint ami halszik a te felvételeden,de nálam Roland E-50-en ez soha még hasonloan sem fog megszólalni,lehet az akkord ugyanaz,de ha nincs ami kiadja nem olyan!
Én gratulálok a felvételhez,nem tudom milyen hangszerröl készitetted de gyönyörü szépen szól!

Üdv. Miki!

cralusso
Blogbejegyzések: 1

Hozzászólás: # 5205Hozzászólás cralusso
2012.04.30. 05:38

inkább a csárdások akkordjait beszélnétek át! Abból mindenki tanulhat.
Én sajnos még nem hallottam igazán frankó csárdásos akkordokkal eljátszott csárdást, nem roma zenésztől.
Almatom kollega !
Kihangsulyozom, nem rossz szandekkal irom ezt,amit irok Nagyon sajnalom,hogy anno nem volt alkalmad hallani a zenekaromat csardasokat jatszani,mert akkor valoszinu nem irtad volna ezt a csardas akkord-kiseretekre....... Meg valamit, picit hianyos a kiseret,amit feltettel, de azert turheto Lenne ott meg egy ket akkord,ami hianyzik, de mar igy is jatszhato
ENNEK ELLENERE nagyon orulok, hogy a harmonia fele terelodik a beszelgetes Egyezek Vladimir velemenyevel, hagyjuk a csardast a sajat helyen, az etno kategoriaban Es akkor mar meg is oldodik a problema - minden arrangeros kiserettel eljatszott csardast a MULATOS - MUSKATLI kategoriaban hagyjuk es mar nem is lesz tobbe vita targya
Ha pedig valaki elkezdi konkret csardas akkord-menetet felrakni, ahogy o jatsza, akkor szivesen segitek, persze csak ha tudok, a meg pontosabb akkord-menetekkel, mert ez mindenki javara valhatna
HA A TOBBIEK IS EGYEZNENEK, ZARJUK MOST MAR LE EZT A CSARDAS, NEM CSARDAS STILUS........ TEMAT ES INKABB A HARMONIA FELE MENJUNK EL, MERT - M E G E R I.....

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 6
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 5206Hozzászólás Attila
2012.04.30. 06:19

Jó reggelt, jó napot !
Ebben megegyezhetünk ? :)
http://video.xfree.hu/?n=okros|2cb574d5 ... e5abdcfc3b

Atti

cralusso

Hozzászólás: # 5209Hozzászólás cralusso
2012.04.30. 08:10

mentosattila írta:Jó reggelt, jó napot !
Ebben megegyezhetünk ? :)

Jo reggelt neked is !
Na ebben igazan megegyezhetunk, mert itt kezdodik az, amirol beszeltem Es mi meg egy kicsit bovebben kisertuk ezeket a notakat, mert anno jatszottam parszor a szabatkai KURINA VEREBES GUSZTI primassal, aki meg veletlenul a budapesti 1oo tagu c. zenekar tagja is volt primaskent Az mellett kitunoen zongorazik es kiseri a magyar notakat Szabad idejeben harmonia-fejlesztessel foglalkozik, meghozza a magyar notakra Na tole nagyon sokat tanultunk, mert volt olyan szives, hogy meg is mutatta, nem csak eljatszotta a notakat Mi meg voltunk annyira szorgalmasak azert, hogy meg is tanultuk ezeket Sot, meg is ertettuk, ha neha bele magyarazott a kvint-kor rejtelmeibe........
NAGYON SZEPEN KOSZONOM A FELTETT DALOKAT, IGAZAN UNNEP VOLT A FULEMNEK
Teged is megkerlek,ha otthonos vagy az ilyen kiseretekben, tegyel fel, hogy a tobbiek is megtanuljak es akkor nem mondhatja senki, hogy csak majzlizas a magyar nota zenelese

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal

Re: Roland stílusok, hangszínek - Feltöltések II

Hozzászólás: # 7255Hozzászólás B.Bazsi
2012.09.03. 22:20

Cralusso, teljes mértékben saját szerkesztések? A nulláról kezdted csinálni vagy meglévőket alakítottál át? Meghallgattam a G70-en, és ha őszinte véleményre vagy kíváncsi leírom őszinte véleményem, de kérlek ne haragudj ha nem ilyen véleményre számítasz. Az első amin meglepődtem hogy natúr GM hangszerelésű stílusokat hallottam betöltés után, azért volt meglepő mert G 70 style néven szerepel és a nevéből arra következtettem hogy G70-re van meghangszerelve. Ha annyit írtál volna hogy "sima" Roland formátumú, kisebbet nézek mikor kipróbálom, de ez csak formaság és szőrszálhasogatás a részemről, ne haragudj érte kérlek. Azt hallani mindegyiknél hogy van bennük munka rendesen, nem egy kaptafára összedobott stílusok. Tényleg hallani bennük a melót és a fantáziát! Ami miatt ebben a formában nem tudnám használni őket, az a szerkesztések koncepciója. Olyan érzésem van, mintha csordultig tele lennél ötletekkel, és minden elképzelésed ebbe a 3 stílusba dolgoztad volna bele. Remek ötletek vannak bennük, tényleg jók, de túlzsúfoltnak és rosszul kivitelezettnek tartom őket. A rossz kivitelezést a következőre értem: nem hallom azt bennük hogy "elindulunk a kályhától" az 1-es verzióval, és a 4-esre jutva "eljutunk a szoba közepére" ahová el akartunk jutni. Nem tudom érthető-e. Mintha minden egyes variáció egy másik stílushoz tartozna. Nincs az hogy kapunk egy egyszerű 1-es variációt mondjuk basszussal, dobbal, és egy hangszerrel mondjuk gitárral ami az "akkordozást" végzi. 2-es variációra jöhetne ugyanez pluszban hozzá mondjuk egy egyszerű (!!) cimbalom sáv, picikét dallamosabb basszusmenettel, és mondjuk a dobban még 1-2 plusz "hangszerrel" mondjuk csörgővel és még valamivel. A 3.variációra lehetne még összetettebb a dob, még plusz hangszersávval, a 4.-nél pedig elérhetné a csúcsot a stílus összetettsége, "szőnyeggel", dallamos kidolgozott cimbalom sávval, stb. Ebből a három stílusból szerintem 10-et lehetne csinálni ezzel a koncepcióval amit leírtam, és mindegyik jó lenne, nem hallaná az ember azt hogy "hát ez ugyanolyan mint a másik." Ha meghallgatsz egy gyári stílust ugyanezen az elven épül fel amit leírtam, és lényegesen jobb lenne ha ez alapján próbálnád megcsinálni a stílusokat. Arra is érdemes odafigyelni hogy ne essen át az ember a ló túlsó oldalára azzal hogy túl sok hangszert belerak, nem muszáj ott 1 dob 1 bass + 6 sávnak szólnia, a kevesebb szerintem több ha jól ki van dolgozva minden, mintha sok minden szólna de egy nagy katyvasz lenne a végeredmény. Az effektezéssel is óvatosan kell bánni, -bár ezeknél nem igazán hallok effektezési hibát- mert azt is túlzásba lehet vinni, jártam már úgy még viszonylag kezdő koromban hogy volt egy fasza sramli féle stílusom és agyon zengettem a sávokat, mert milyen szép ha zeng. Igen ám, de a végeredményt nem lehetett élvezni mert minden egybefolyt. Évekig elfelejtettem ezt a stílust, és egyszer megtaláltam, betöltöttem a G70-be. Tényleg pocsékul szólt úgy, de az egészet áteffektezve, 20 perc meló után már sokkalta hallgathatóbb volt. Próbáld meg ezen szempontok alapján megszerkeszteni a stílusokat, és nagyon jók lesznek! És ha már "G70 stílus"(de nem csak G70-re, igaz hanem Yamikra, Korgokra, stb-re is)...az lenne az igazi ha ismernéd a hangszerekben rejlő lehetőségeket és bele tudnád dolgozni a "finomságokat" lehetőség szerint magában a hangszerben, na az lenne az igazi... ;) ;) Sok sikert és csak biztatni tudlak, mert jó elképzeléseid vannak, csak a kivitelezésben látom az általam leírt hibát. Hajrá!!! :dance: :dance: :777 :777 ;) ;)

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

cralusso

Hozzászólás: # 7256Hozzászólás cralusso
2012.09.04. 05:33

B.Bazsi írta:Cralusso, teljes mértékben saját szerkesztések?
Kedves kollega ! VEGRE EGY KOMOLY VELEMENYEZES ES EZT NAGYON KOSZONOM !!!!!

Eloszor is - meglatszik,hogy nem figyeltel egy apro dologra oda Nagyon sokszor kihangsulyoztam mar,hogy NINCS HANGSZEREM, csak az otleteket adom nektek a stilusok tovabb fejlesztesehez, ugymondd a testre szabasahoz
Ebbol adodoan nem is lehetnek teljes merteku sajat szerkesztesek, hanem sok-sok kulonbozo stilusbol rakok at elemeket Azt az egyet kellene felfognotok,hogy ezek csak irany-jelzo jelleguek, amiken meg kellene dolgozni
Tudnod kell, hogy minden szerkesztesem Korg Pa8o-ra keszul a STYLE WORKS progival es ha teszek fel a Rolandosoknak is, akkor azok csak errol atkonvertalt stilusok, megsporolva igy is a draga idotokbol egy piciket A G7O pedig azert van odairva,hogy hat erre konvertaltam at.....
Az szerintem egyaltalan nem baj,ha egy varriacio tul ossztett,sok hangszerrel Zeneles kozben ez konnyen egyszerusitheto a MUTE gomb hasznalataval ......
A legjobban idegesitett mindig egy ritmusnal, hogy a 4 varriaciobol jo ha kettot birtam hasznalni Es ezt pont azert, mert 1 varr dob-basszus-gitar-zongora es utanna csak varriaziokent odaraktak meg egy-egy hangszert......... Szerintem inkabb mindenki a sajat izlese szerint szerkessze meg az adott ritmust ugy,hogy tobb numerahoz is lehessen hasznalni
melemndenkinek a sajat izlese szeint TEHAT MEG DOLGOZNI KELL RAJTUK !

Bazsi ! Meg egyszer koszonom az oszinte velemenyed es eszreveteleid Remelem, sok kerdesedre tudtam valaszolni es megertetted ebbol, hogy csak otletek vannak bennuk, a vegso eredmeny az mar toletek fugg,hogy mennyire vagytok hajlandoak ezeket tovabb-fejleszteni

Ha nem tul nagy keres, kuldd el nekem a sajat USER ritmusaid Egy azert, mert en maniakusan gyujtom a stilusokat es hat oszinten - szeretnem megnezni, Te milyeneket hasznalsz

Barati udvozlet kollega !
Vas Laci Zentarol

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal

Hozzászólás: # 7268Hozzászólás B.Bazsi
2012.09.04. 11:13

Kedves Cralusso kolléga!

Először is, figyeltem erre az apró dologra ;) :PP , ennek ellenére mégis ugyanazt tudnám leírni még egyszer amit írtam. Én értem a Te gondolatmeneted és a szándékod a szerkesztésekkel, de a "problémát" ott látom amiket le is írtam. A "G70 style" számomra azt jelenti hogy az ominózus stílus Roland formátumú és G70-re van optimalizálva, hangszerelve, amint azt a neve mutatja. Én mindössze ebből indultam ki, mert másból nem tudtam, és úgy gondolom hogy ez tűnt-tűnik logikusnak. Egy régebbi saját stílus feltöltéséhez odaírtam hogy Roland formátumú, G70, E80, E50 és E60 azok a hangszerek melyekre meg van hangszerelve, de kiemeltem még azt is hogy a dob és a basszus SR-G01-es kártya hangszíneit használja, vagyis ha nincs ilyen kártya a hangszerben amivel használják akkor nem fog úgy megszólalni mint egy ilyen kártyával rendelkező hangszerben és ki kell cserélni ezt a két sávot olyanra mi a gépben van. Az hogy nincs saját hangszered de G70-re konvertált stílust készítettél, arra is engedhet következtetni hogy esetleg másvalaki hangszerén hangszereltél vagy hangszereltettél meg egy általad csak GM vagy GS készletet használó stílust-ha már Roland G70 stílusról van szó. Mondom, én a stílus nevéből indultam ki mikor leírtam az előző hozzászólásom. A stílusok összetettségéről annyit mondanék, egy stílust csak egy adott stílusra jellemző jegyekkel tudok elképzelni. Vagyis ha van egy "polka" stílusom, nem szerencsés ha negyede polka, másik negyede sramlira, megint másik negyede romásra, megint másik negyede meg csárdásra hajaz. Mert akkor mit is játszok? Egy stílussal mindent? Egyik műfajból a másikba csapok át? Roma nótát nem játszok polkára. Ha kérnek egy csárdás blokkot akkor csárdásokat játszok egy erre szolgáló 4 variációban -lehetőleg jól kidolgozott stílussal, és nem váltok át sramlira, aztán romába, majd vissza csárdásra még ha hasonlóságot is mutatnak a stílusjegyek egymással. Van egy stílusom ami négy stílus egyszerre, de egyik se igazán kidolgozott, csak egy kis bemutató mindegyikből. Azt írod hogy szerinted nagyon is használható stílusok, én ebben a formában egyiket se tudnám használni, pontosan a keveredések miatt, mert egy stíluson belül rengeteg az eltérés, és ha mindegyik variációt más számhoz használom akkor egy számon belül hogy építkezek ha csak egy variáció áll rendelkezésemre?! Furcsa nekem ez a stílusfelépítés továbbra is, én értem a szándékod de számomra eléggé furcsa.. Ha valami csárdás az legyen csárdás, ha valami fehér kell hogy legyen az ne legyen félig fehér félig sárga még akkor se ha a sárga is világos szín. Én így gondolom, lehet hogy mások szemszögéből ez hülye meglátás, de én akkor is így látom. Variációk összetettsége: ebben is csak az előző mondandómat tudom erősíteni, vagyis nem tartom szerencsésnek továbbra sem ha egy stílus "eleje" ugyanolyan összetett és sűrű mint a "vége". Nincs ahonnan elindulunk, csak a "belevágunk a lecsóba"? Sok stílus nagyon szépen fel van építve, egy kerek egész képet mutat, és véleményem szerint a kevesebb többet ér, egy jobb fokozatos kidolgozottság többet ér mint egy túlzsúfoltság, keveredés. Kérek másokat is hogy szóljanak már hozzá a témához és mondjátok már meg a véleményeteket, meglátásotokat a témával kapcsolatban, mert minél többen szóltok hozzá, annál jobban tudunk építkezni. Lehet hogy egyedül maradok a gondolataimmal és csak egyedül gondolom így a dolgokat, de mégis ez a véleményem és meglátásom.

Baráti üdvözlettel: Balázs :777

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Új hozzászólás