Én autóvásárlás esetén nagyon az ár/érték vonalat figyelem (még fiatal autó esetében is), és ebben nálam csak Opel és Ford jöhet szóba. Korábban 14 évig egy E-Kadettem volt, jelenleg négy éve egy H-Astrám van, a feleségemnek egy 12 éves kis Fiestája. Én csak jó véleménnyel vagyok mindkét márkáról.
És öreg autóba, meg kis köbcentinél a dízel felejtős. Ha a dízelhez hozzá kell nyúlni az általában sokkal drágább mutatvány, mint egy benzines motor esetében, és minél öregebb egy autó, annál nagyobb az esélye. És kis köbcentinél már a fogyasztás terén sincs akkora előnye egy dízelnek a benzineshez képest, mint egy 2-3000 cm3 esetében. A hidegindításra is egy öreg dízel sokkal érzékenyebb a benzinesnél. Ja, és ha napi szinten rövidtávon (5-10 km) akarod használni a kocsit, akkor azzal a dízelt kinyírod, mert állandóan el fog kokszosodni. Dízel fiatal és nagy köbcentis autó esetében lehet kifizetődő szerintem. Bár én sose vennék dízelt sok egyéb ellenszenv végett sem, de most ebbe nem megyek bele.
Mikor feleségemnek kerestünk 10-12 éves kisautót, csak Corsába, vagy Fiestába gondolkodtunk. Rengeteg kereskedésben (25-30) voltunk heteken keresztül. Mindenhol teli voltak japán és francia autókkal. Talán két-három dízel Corsát, Fiestát láttunk még. Mikor mondtam, hogy Fiestát, vagy Corsát keresek, ráadásul kis cm3-et és benzinest, mindenhol mosolyogtak, hogy azokat mikor egyet-egyet behoznak hozzájuk, egy órán belül el is viszik. Nem véletlen. A jó ár/érték arányuk, és az olcsó fenntarthatóságuk végett.
Még az jutott eszembe, hogy az Opelre, meg a Fordra a rohadósságot szokták mondani. A 12 éves Fiestánk még nem rohad sehol. A Mazda 3-asok, 6-osok 10 éves korukban rohad szét az aljuk, küszöbük. De igaz ez a Nissanokra is. Pedig japánok. A 20 éves autók meg mindegy milyen, úgy is rohadnak (legalábbis az aljuk biztos), már foltozgatni kell őket. Főleg, ha szabadban állnak.
Egyébként a régi Suzuki Swiftek igénytelenségük ellenére egy eszméletlen megbízható autók. Főleg motorikusan. De a nyeszletten gyenge karosszériájuk is rohadás szempontjából gyárilag nagyon jól lekezeltek. De minden autóra igaz, ha valamelyik elem törés végett nem lett kompletten kicserélve, csak lakatolva, az előbb utóbb rozsdásodni fog a hegesztések mentén indulva.
Na "röviden" ennyi jutott eszembe. ...aztán lehet vitatkozni, megcáfolni.