Októberben voltunk a dobosunkkal duóban.... egy zongora, egy bass balkézen és dob. Nem volt üres, kicsit féltem tőle de a lényeg az volt, hogy jó sok cintányért kellett bele tenni
|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Gumiszoba
Moderátor: Moderátorok
- forissandor
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 225
- Hangszer: ?
- Adott köszönetek: : 268 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal
Re: Gumiszoba
Nálunk a bandában a dobos kb 12 másodpercet tud arrangerre dobolni, ezért nálunk a dobos dobol, a gitáros gitározik
...én meg játszom az eszem. Bal kézzel viszem a bőgőt, az este döntő részében egy piano hangszín és egy string van a bal kézen. Csárdásokban is.... bár a szóló részeket vagy egy brass&sax hangszínnel, vagy két harmonikával oktávval eltolva, vagy hegedű és string hngszínekkel oldom meg, hogy vastagabb legyen, de az SD1-nél nem vékony semmi.
Októberben voltunk a dobosunkkal duóban.... egy zongora, egy bass balkézen és dob. Nem volt üres, kicsit féltem tőle de a lényeg az volt, hogy jó sok cintányért kellett bele tenni
Meg jó sokat énekelni.....a saxival az a nehéz, hogy nem "ritmushangszer", tehát csak a zongorásznak van lehetősége a riffeket hozni. Élő bandába a Pa 600 hangzása nem lesz túl vastag, tehát sokat kell klimpírozni...
- Bubamara
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 148
- Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
- Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal
Valóban kevés dobos szereti magát egy géphez kötni és még kevesebb képes tisztességesen dolgozni egy tact-ra.
A saját órájukat szeretik követni és 90%-ik idegenkedik minden gépi dologtól a bandában.
Isten nyugosztalja Zsolti barátomnak nem okozott problémát, hogy adott esetben hárman lenyomjuk a bulikat dob basszus, és i30.
Kapott egy taktot, vagy automata kíséret esetében az i30 perka sávját lehalkítva a saját kontrollrendszerébe és így élő dobbal és basszussal , valamint billentyűs játékkal szólt a zene, az alapban annyit hagytam feltolva, amennyi ízlésesen szükséges volt az adott dalban.
A korábban ecsetelt realtime slidereknek ott vettem hasznát (Erről váltottunk már néhány sort korábban.) Mert a lehallkított sávok, minden dalban és stílusban némák maradtak, vagy azon az értéken jöttek be, ahol a buli elején beállítod.
Nem volt jellemző ez a felállás, mert alapvetően négy fővel toltuk, de voltak bulik, ahol csak hárman tudtunk menni, és ott így oldottam meg.
De volt amikor csak egy basszeros jött velem és az is frankó és izgalmas felállás volt.

A saját órájukat szeretik követni és 90%-ik idegenkedik minden gépi dologtól a bandában.
Isten nyugosztalja Zsolti barátomnak nem okozott problémát, hogy adott esetben hárman lenyomjuk a bulikat dob basszus, és i30.
Kapott egy taktot, vagy automata kíséret esetében az i30 perka sávját lehalkítva a saját kontrollrendszerébe és így élő dobbal és basszussal , valamint billentyűs játékkal szólt a zene, az alapban annyit hagytam feltolva, amennyi ízlésesen szükséges volt az adott dalban.
A korábban ecsetelt realtime slidereknek ott vettem hasznát (Erről váltottunk már néhány sort korábban.) Mert a lehallkított sávok, minden dalban és stílusban némák maradtak, vagy azon az értéken jöttek be, ahol a buli elején beállítod.
Nem volt jellemző ez a felállás, mert alapvetően négy fővel toltuk, de voltak bulik, ahol csak hárman tudtunk menni, és ott így oldottam meg.
De volt amikor csak egy basszeros jött velem és az is frankó és izgalmas felállás volt.
Buba
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 576
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Én fülesbe próbáltam beadni a dobosnak az egész alapot ( mondjuk metronom nélkül ), de képtelen volt tartani a tempót az alappal. Két dobossal is próbáltam, mindkettő elektromos dobbal volt, de még így is halott volt a dolog.
-
slager
- Újonc
- Hozzászólások a témában: 6
- Hangszer: billentyű
- Adott köszönetek: : 8 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 12 alkalommal
Amit én eddig tapasztaltam, hogy a PA600 stílusából kivéve a dobot- és erre rádobolni, az azzal egyenlő, hogy egy pergetés és máris oda van az egész. Tehát mondjuk keringőt, diszkót, rocky számokat meg mulatóst mindig full élőben játszunk. Aminél használunk stílust azok olyan különlegesebb számok mint például a csacsa vagy a rumba. Ezeknél benyomom az arrangert, és a stílusban lévő dobgépre rádobol a dobos. Ezzel az mi dobosunknak semmi gondja, sokkal tömörebb lesz a szám természetesen. Gondoltam én is a fülmonitorra, mert ugyan itt akusztikus dobszerkó van, de ha nálad halott volt a dolog, akkor én meg sem próbálom. De gityós nélkül hiába, túl vékony a zongora szerintem. Nem szeretném a hagyományos hegedűs-cimbalmos csárdást játszani, inkább modernebb hangzást szeretnék ezért keresgetek a gitárok, orgonák, zongorák között. Nekem korábban egy Vermona ET 6-1 orgonám volt, azon tanultam játszani, annak nagyon szerettem a hangját, passzolt is ezekhez a csárdásokhoz, lakodalmas számokhoz, de túl macera cipelni, pedig a korgban sajnos nem találtam igazi jó orgona hangszínt. Esetleg van valakinek PA600 és mondana konkrét hangszínt ami benne van és használja ilyenre?
Minden esetben balkézzel én hozom, úgy állítom a billentyűt, hogy a bal oldal csak basszusgitár, jobb kéz pedig az adott stílushoz illő hangszer.powersparc írta:Engem meg akkor már az érdekelne inkább, hogy szaxi-dob-szinti felálásban ki játsza a basszust, ami a dob mellett a legfontosabb?
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 576
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Ezt írtam én is! Atom profi dobosnak kell lenni!powersparc írta:Hja! Merhogy a dobos dolga meg az hogy pontos legyen.---Qgli--- írta:[Atom profi dobosnak kell ehhez lenni valakinek...![]()
Mellesleg mennyiben más a dobosnak, ha a zenekar vagy a "villanycigány" után kell menni? (Szerintem aki jó zenész annak mindegy nem?)
Borlai Gergőnek biztos nem okozna problémát, de a lagzikban nem Borlai Gergő szintű dobosok járnak...
Vagy két éve elhívtak egy zenekarba helyettesíteni a billentyűst és bekérték a L'italiano-t. A zenekar - bár ismerték - de nem volt műsorán. Én mondtam, hogy eléneklem. Hát rosszul tettem...nem gondoltam volna ,hogy a dobosnak egy ilyen egyszerű shuffle ütem gondot okoz. Mindent ütött az, de a triolás lüktetést nem sikerült eltalálnia a szám végére sem. Már hülyére röhögtem magam, mert a jobb keze a lábcinen minden egyes ütemnél összekeveredett.
-
slager
- Újonc
Nem tudom én sem miben más. Talán ha a stílusban nincs benne a dob, akkor nem annyira meghatározó a ritmusa és pár mikronnyi csúszás miatt pár másodperc múlva megzavarja, elcsúszik. Az lenne a müködő talán, ha dobosnak fülmonitorban szólna a teljes stílus dobgéppel, kifelé viszont csak a dob nélküli stílus szólna és arra hozná a dobos az élő dobot. Élő zenekarnál a zongorista vagy gitáros tudja követni a dobos esetleges csúszását, pergetéseit, improvizációit vagy betéteit és nem omlik össze a rendszer. Szerintem ez a különbség.powersparc írta:Mellesleg mennyiben más a dobosnak, ha a zenekar vagy a "villanycigány" után kell menni? (Szerintem aki jó zenész annak mindegy nem?)
- forissandor
- VIP
- Hozzászólások a témában: 225
- Hangszer: ?
- Adott köszönetek: : 268 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal
Én eredetileg bőgős vagyok, de gitáron is a tábortűz kategóriát bőven kielégítem. Billentyűvel, bőgővel, gitárral is elég sokat lagziztam, pár éve ha laza van egy buliban, elmennek szertartásra stb.... bepofátlankodok a dob mögé (a dobosunk szerint annyira nem reménytelen a dolog, sőt, éjfél után nem egyszer doboltam már egy-két órát így, mivel Pisti 63. évét betöltötte)..... A gitárosunk ilyenkor az én hangszeremen arrangerrel játszik vagy elindít egy midit és rászögelek. Soha nem esek szét vagy vesztek tempót(bár annyira nem is használok sok mindent a nagydob-lábcin-pergő trióból), de ehhez leginkább az járul hozzá, hogy A-Z -ig ismerem a hangszerem arrangereit és a midiket, mert a dobsávot is én ütöm fel.... Szóval ismerni kell a dobosnak az arranger drum sávot vagy a midi dob sávját piszkosul, ha kiesne, tudja hol kell folytatni 
-
slager
- Újonc
Ez így működhet is 
Nálunk a próbák alkalmával főleg akkor jött ki a gond, ha esetleg gyorsítani kellett egy tempón, ha csárdásból mondjuk átmentünk foxba vagy hasonló. Na az mondjuk szinte lehetetlennek tűnt.
Nálunk a próbák alkalmával főleg akkor jött ki a gond, ha esetleg gyorsítani kellett egy tempón, ha csárdásból mondjuk átmentünk foxba vagy hasonló. Na az mondjuk szinte lehetetlennek tűnt.
- Bubamara
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 148
- Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
- Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal
Nándi!
A lényege változik meg a számukra. Mivel a bandában a dobos az óra.
Gyakorlatilag ő tartja tempóban a zenekart. Egy jó dob-basszus alap hátán viszi a bandát
Ha viszont alaphoz kell alkalmazkodnia, ott megfordul a szerep. Ez a gyengébb, gyakorlatlanabb esetleg rossz idővel rendelkező dobost ki is állítja a partvonalra.
A lényege változik meg a számukra. Mivel a bandában a dobos az óra.
Gyakorlatilag ő tartja tempóban a zenekart. Egy jó dob-basszus alap hátán viszi a bandát
Ha viszont alaphoz kell alkalmazkodnia, ott megfordul a szerep. Ez a gyengébb, gyakorlatlanabb esetleg rossz idővel rendelkező dobost ki is állítja a partvonalra.
Buba
-
vili2105
- VIP
- Hozzászólások a témában: 92
- Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
- Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 442 alkalommal
Ezzel egyet értek, a dobosok általában nem tudnak tactot követni, sem az alap után menni.
Nem ehhez vannak szokva.
Volt szerencsém olyan zenekarba beszállni, ahol egy olyan roma csávó volt a dobos, aki halláskárosult, főleg az egyik fülére.
Gyerekek, az olyat dobolt alapra, hogy nem hittem el!!
Ez egy négy tagú banda volt:dob, szaxi, bass, billentyű
A Tyrosról ment balkézről egy kontra+string, a dobos olyanokat pörgetett, hogy az állam leesett, de mindig tacton volt.
Egy darab kontroll láda volt mellette, úgy ment a zene, hogy öröm volt hallgatni, és táncolni is rá!
Nem ehhez vannak szokva.
Volt szerencsém olyan zenekarba beszállni, ahol egy olyan roma csávó volt a dobos, aki halláskárosult, főleg az egyik fülére.
Gyerekek, az olyat dobolt alapra, hogy nem hittem el!!
Ez egy négy tagú banda volt:dob, szaxi, bass, billentyű
A Tyrosról ment balkézről egy kontra+string, a dobos olyanokat pörgetett, hogy az állam leesett, de mindig tacton volt.
Egy darab kontroll láda volt mellette, úgy ment a zene, hogy öröm volt hallgatni, és táncolni is rá!
Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp