Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Élesítve a Médiatár, elérés: Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Aki anyagot szeretne megosztani, kérem küldje el a youtube linket nekem PÜ-ben. A lényeg, hogy saját munka legyen, zenekar is elfogadott, hirdetés engedélyezett.

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

A dúr skála fokaira épített négyeshangzatok

Moderátor: Moderátorok

Avatar
---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 2
Hozzászólások: 2248
Csatlakozott: 2011.12.12. 08:23
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 686 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1692 alkalommal

A dúr skála fokaira épített négyeshangzatok

Hozzászólás: # 62658Hozzászólás ---Qgli---
2019.07.27. 08:11

A dúr skála fokaira épített négyeshangzatok
Szerző: ---Qgli---

A dúr skála fokaira épített négyeshangzatok Ezeknek a tanulmányozása több szempontból fontos: 1, a dalok...
Tovább olvasom...Avatar
powersparc
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 1
Hozzászólások: 3021
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány
Tartózkodási hely: Miskolc környéke
Adott köszönetek: : 985 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2444 alkalommal

Re: A dúr skála fokaira épített négyeshangzatok

Hozzászólás: # 62661Hozzászólás powersparc
2019.07.27. 09:41

Ha ezt a dalt így átlátjuk, akkor gyakorlatilag bármilyen hangnemben képesek vagyunk lejátszani ennek az akkordjait.
Ez így nagyon szépen hangzik elsőre, de azért szögezzük le, sok zenében fellelhetően és sok zenésznél vannak úgymond leggyakrabban használt hangnemek. Egyszerűség kedvéjért, mondhatni amit legtöbben ismernek, c-dúr, g-dúr, f-dúr. Idáig a legtehetségtelenebb zenével foglalkozók is általában még eljutnak, csak az a kérdés hogy tovább is?
Szóval csak arra akarok rávilágítani, hogy egy adott hangnemben írt dalt áttranszponálni mondjuk egy sok keresztes vagy bés másik hangnembe már azért elég sok mindent megkíván előtte. (pl. fejből tudni minimum 5#, 5b-ig a skálákat hangilag + gyakorlatban is játszani csakúgy mint párh. molljaikat is helyenként, illetve hogy melyik hangra pontosan melyik 4-es épül más-más hangnemekben és ami legfontosabb, hogy ezek kézben is benne legyenek izommemória szinten, hogy bármelyik pillanatban olyan biztonsággal le tudja fogni az ember, mint egy Fmaj7 vagy Cm7 akordot!) Ebből kifolyólag, minél több a variációs lehetőség végig a hangnemeken, annál nagyobb a tévedés vagy emlékezési pontosság kérdése, ellenben avval, aki mondjuk c-dúr - a-moll szinten játszik mindent és a transzponáló gombokat nyomogatja mellette.
Úgyhogy szerintem bár nagyon sok és alapos és rendszeres gyakorlással és végiggondolással ugyan elsajátítható minden, de az a képzet hogy egyetlen dalt kielemezve ezután már minden gyerekjáték kategóriába megy át, szerintem meglehetős túlzás legtöbb ember esetében (és itt nyilván nem a zsenik nevében szólok).Avatar
---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 2
Hozzászólások: 2248
Csatlakozott: 2011.12.12. 08:23
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 686 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1692 alkalommal

Re: A dúr skála fokaira épített négyeshangzatok

Hozzászólás: # 62665Hozzászólás ---Qgli---
2019.07.27. 12:15

powersparc írta:
2019.07.27. 09:41
egy adott hangnemben írt dalt áttranszponálni mondjuk egy sok keresztes vagy bés másik hangnembe már azért elég sok mindent megkíván előtte. (pl. fejből tudni minimum 5#, 5b-ig a skálákat hangilag + gyakorlatban is játszani
Ezt ( a skálatannál ) leírtam, hogy a skálák tökéletes ismerete és játéka nélkül nehéz boldogulni.
powersparc írta:
2019.07.27. 09:41
melyik hangra pontosan melyik 4-es épül más-más hangnemekben
Ennek ez volt a lényege! I. fokra minden dúr hangnemben mindig maj7-es fog épülni! V. fokra meg mindig 7-es akkord épül! Teljesen mindegy, hogy milyen hangnemben vagyunk, I. fokon maj7 II. fokon m7 stb. épül! Ez a legfontosabb benne!

Ha valaki ismeri tökéletesen a hangnemeket, akkor ezt az egyszerű nótát tökéletesen le tudja transzponálni bármelyik hangnembe, ebben biztos vagyok, mert nekem a 11-12 éves 4 éve szintiző gyerekek 3# - 3b-ig megoldják, sőt nemcsak az I-V-I-es zárlatot, hanem még a II-V-I-es zárlatokat is és még mollban is!Új hozzászólás