Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Novation SL61 MkII

Billentyűs fórum... Casio, Korg, Ketron, Roland, Technics, Yamaha stílusok, hangszínek, performance-ok, technikai kérdések, használati útmutatók

Moderátor: Moderátorok

Avatar
powersparc
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 4
Hozzászólások: 3507
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány
Adott köszönetek: : 1087 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2810 alkalommal

Re: Novation SL61 MkII

Hozzászólás: # 66081Hozzászólás powersparc
2020.07.24. 22:38

Asterix írta:
2020.07.24. 21:58
Itt ez messze nem olyan egyszerű. Ráadásul a varangyot és az SD90-et egy beállítással, egymástól függetlenül kellene vezérelnie...
Nem hibás a cucc???
Ennek mennie kéne egyszerűen, mert elég elterjedt! Ha bonyolult lenne, nem használná a fél világ.
A Korg Nanok is full egyszerűek. Beállítás után a program rámenti az eszköz belső memóriájára és annak működnie kell.
Varangy + SD90 az két független midi csatornán való vezérlést jelent vele! A gombokra, potikra nyilván ez is címezhető.

Karesz, nyilván egyedi eszközöknél gombonként kell beállítani. Cubase stb. szoftverre már gyárilag előkészítettek, ahogy sok szintinél is. Ennek nem lenne szabad bonyolultnak lenni, nem az Enigmát kell itt feltörni. De lehet hogy hibás a cucc. Ezért kéne pl. Cubasere kipróbálni...


https://soundcloud.com/synthsnd
"Minden jó valamire, de van ami mégjobb mindenre!"

Avatar
powersparc
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 4
Hozzászólások: 3507
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány
Adott köszönetek: : 1087 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2810 alkalommal

Re: Novation SL61 MkII

Hozzászólás: # 66082Hozzászólás powersparc
2020.07.25. 00:56

Na, haza értem, leszedtem a programot. Amúgy itt fenn van hivatalosan minden:
https://customer.novationmusic.com/en/s ... d_type=all

http://beta.novationmusic.com/releases/sl_mkii/
sl1.jpg
Itt megadhatjuk, mit akarunk a progival.
- csináljunk teljesen új template beállításokat
- olvassunk be templatet az SL61-ről
- küldjünk és fogadjunk bulk dump (ömlesztett bináris system exclusive) üzeneteket a cuccról
sl2.jpg
Egy kijelölt elem funkcióinak szerkesztése...
sl3.jpg
Funkció elnevezése és a midi funkció tipusának megadása
(disabled: kikapcsolva, CC: control change vezérlő üzenet, NRPN: nem regisztrált paraméter sorszám, RPN: regisztrált paraméter sorszám, SysEx: exkluzív bináris üzenet ami eszköz specifikus funkciókat fed, Program Change: értelemszerűen hangszínváltási parancs, MMC: midi machine control - pl. midi vezérelt söbb sávos felvevők vagy sequencer irányítási üzenetek, )
sl4.jpg
Az kiválasztott vezérlő elem beállításai:
- név
- paraméter típus
- midi port group: as below (amint alul a jelölőnégyzetekkel megadott, hol komunikáljon más hangszerrel a cucc)
- alatta: mely csatornán, mely vezérlő értéket közvetítse
- alatta: a pad gombokra dinamikai érték beálltások, hogyan reagáljon érintésre...
- display format: értékkijelzés formája vagy kikapcsolása a kijelzőn
- button type (gomb típus): normal - normál egyszerű nyomógombként hat, velocity - leütést érzékel, toggle - kapcsolóként hat (be/ki), step - érték léptetést végez (pl. +/- értékadásra itt programozható fel nyomógomb)
sl5.jpg
A kész templatek elmentése
sl6.jpg
Template teljes beállítás átküldése az SL61-re
sl7.jpg
Jó előre megfelelően beállítani az eszköz midi portjait kommunikációhoz

Ennyi a sztori. Ami bonyolult lehet benne, annak kihámozása, hogy a host eszközök (SD90, Varangy milyen midi üzenetekkel vezérlik egyes funkcióikat és azt letisztázni. A Novation mindent tud programozni, még sysex üzeneteket is. Ez egy svájci bicska! Hajrá! :777
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


https://soundcloud.com/synthsnd
"Minden jó valamire, de van ami mégjobb mindenre!"

Avatar
Karesz
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 7
Hozzászólások: 1867
Csatlakozott: 2011.09.24. 15:23
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Tartózkodási hely: Cegléd
Adott köszönetek: : 1645 alkalommal
Kapott köszönetek: : 672 alkalommal

Re: Novation SL61 MkII

Hozzászólás: # 66083Hozzászólás Karesz
2020.07.25. 08:09

Köszönöm Nándi, ezt lementem. Mondjuk aki nem ért az ilyen programozáshoz, mint én, annak nem olyan egyszerű ez. Ez alapján egy kicsit átvariálom a beállításai. 😀Avatar
powersparc
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 4
Hozzászólások: 3507
Csatlakozott: 2014.03.16. 23:07
Hangszer: kézbillentésesített húrolmányzengészeti csinálmány
Adott köszönetek: : 1087 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2810 alkalommal

Re: Novation SL61 MkII

Hozzászólás: # 66084Hozzászólás powersparc
2020.07.25. 12:15

Oké, akkor menjünk tovább részleteiben.

Próbáltam letölteni az SD90 használatiját a Ketron oldaláról, de csak egy 28 oldalas és egyben több nyelvű rövid leírást lehet ott elérni. Gondolom pdf-ben a hangszeren magán van ez meg részleteiben. De nem is ez a lényeg, hanem hogy a midi specifikációhoz hozzáférhessünk leírásként, mert ott illene részletezni, hogy egyáltalán a hangszer milyen üzeneteket küld és fogad. Pl. a volt Korg i30-asunknál is voltak kezelőgombok, amik megnyomására midi esemény, üzenet továbbítódott a midi out-on. Voltak azonban olyan gombok is, amelyek csak magán a készüléken belül hatottak!
Ez egy fontos sarokpont tisztázni, hogy a hangszer adott területei egyáltalán midi oldalon vezérelhetők-e vagy csak a saját kezelőszervei irányíthatják! :!: Tehát tudni kell, hogy nekünk a Novation-ön egyáltalán mit kéne és ezzel szemben mi az amit lehet midiben megvalósítani. (Midiben ahogy mondtam mindent (is) tud, csak reagál-e rá majd a másik vas...)

Hasonlóan semmit nem találtam a Varangy használatijaként sem, a szofver meg épp ki tudja melyik pendriveomon lapul 1. verziósként...

De akkor boncolgassuk tovább kicsit a midi kérdéseket.
Szóval nagyon jó a midi, nagyon régi dolog is egyben, de mégis elég nyitott mai napig. Ez utolsóként azt jelenti, hogy nem teljesen egy jól meghatározott és kőbe vésett dolog, hanem elsősorban csak egy ajánlás, amiből minden gyártó azt tart be, amit akar! :!:
Mit is akar ez jelenteni?
Nyilván a 70-80-as években, mikor kitalálták a midit és kezdett terjedni, voltak alap dolgok amire mindenki használta (minden gyártó) és ezen alap funkciók kötöttek is maradtak. Pl. hangerő állítás, sustein (hang kitartás funkció) stb.
Nyilván ma már rengeteg olyan dolog is jogosultságot követel, melyek akkor még nem léteztek az elektronikus fejlődés korszakaihoz mérten és teljesen azért nem tudott elavulni a midi, mert ilyenekre nyitottnak hagyták előre tervezetten.
Miről is van szó? Egy fontos táblázat elég sok mindent megmagyaráz.
MIDI CC táblázat.jpg
Itt látható a midi rendszer megvalósításának legsűrűbben használt területe, a control change vezérlő üzenetek névsora és címzési száma. Ahol definiálva van a név a sorszámhoz, azok kötött dolgokra használhatók, ahol üres terület van, azok nem lefoglalt midi üzenetek, de ezt adott gyártók készülékei szabadon használhatják a saját funkcióik elérésére és ez fontos tisztázandó! Ez is mutatja a rendszer nyitottságát.
De mi látszik még e mögött? Pl. az, hogy mondjuk ha nézzük a cc#64 hold pedal (sustein) címzést, az egy kapcsoló funkciót valósít meg (be/ki), amit már mindenki ismer a pedál kapcsán.
Van viszont pl. a cc#07 volume, azaz hangerő állítás, ott már jóval több értékváltozást lehet megvalósítani (0-127).
Ezen felül ott volnának a kiterjesztett kontroll paraméterek, pl. a bank select parancsokkal. A cc#00 és cc#32 kombinálva 128x128=16384 értéket valósítható meg és ez más control change üzeneteknél is lehetőség a midiben. Pl. a cc#10 és cc#42 (pan position MSB és LSB páros) 2 bájton, sokkal finomabb panoráma állítást tesz lehetővé. Szóval a midi nem csak arról szól, hogy van 128 értékünk adott funkciókra.

A továbbiakban azt kell megnézni, a hangszereitek adott funkciói tényleg hogyan kommunikálnak. Annak megfelelően, hogy gomb szerű vagy potméter jellegű a megvalósítás, az editorban ki kell próbálni.
(Ezt pl. látom a Yamaha szintimet is rákötve a pc-n, hogy a Novation editorában alul az ablak alsó sávján mutatja, ha valami kontrollert mozgatok, s az milyen sorszámú cc# üzenethez tartozik...)

Az SL61 leírásából még az derül ki, hogy van ez az Auto Map funkció (ha világít a gombja), elvileg akkor szoftveres dolgokat tudna vezérelni. Ha nem világít, akkor advanced módban van a cucc. Végül is mindkét területen írják, hogy tud szoftvereket és hardvereket is vezérelni, így nem is értem a különbséget, viszont ami fontosabb, hogy az advanced módban több midi porton is kommunikálhat az eszköz, a másiknál csak 1-en. Talán itt érdemes elsőnek próbálkozni, mi miért nem megy.
A többire még később kitérünk....
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


https://soundcloud.com/synthsnd
"Minden jó valamire, de van ami mégjobb mindenre!"

Új hozzászólás