Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Használhatósági tapasztalatok - billentyűs hangszerek

Billentyűs fórum... Casio, Korg, Ketron, Roland, Technics, Yamaha stílusok, hangszínek, performance-ok, technikai kérdések, használati útmutatók

Moderátor: Moderátorok

Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 63
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Re: Használhatósági tapasztalatok - billentyűs hangszerek

Hozzászólás: # 4648Hozzászólás Asterix
2012.04.08. 14:00

mentosattila írta:Ha valaki jatszani szeretne azzal a stilussal es hangszinnel, amit a gyarto felkinal, az ne vegyen draga hangszert. Masik szabaly; - ha valaki midizik, annak teljesen folosleges szempler-hangszer vagy valamilyen draga cucc. Azt meg lehet csinalni egy kozep-kategorias szintivel is. De szamomra az mar nem zenesz, - bocsanatot kerek ha valakit bantok ezzel.
Meg annyit szeretnek megjegyezni, hogy azert a penzert amit elker a gyarto egy Tyros 3-4 ert vagy egy Korg Pa3-ert, tobbet is adhatna. Vagyunk egy paran akik elolrol-hatulrol, oldalrol, stb. pofozgatjuk a hangszereinket, hogy ugy szoljanak ahogy illik (hiaba a meregdraga cucc, ha az ember nem dolgozik vele, egyik sem fog jol szolni).
Szeretnem felajanlani a segitsegemet minden tagnak es kivanok sikeres egyuttmukodest.
Szep napot es bekes Husvetot !
Nem nagyon tudok egyetérteni az itt leírt eszmefuttatásoddal. Gyári stílustól ne várjunk semmi jót, ne vegyük meg a drága hangszert??? Azért én a Pa3xM-ben simán elmerek indítani egy csomó stílust, ami hozzányúlás nélkül is nagyon jól meg fog szólalni és zeneileg az alap tökéletesen meg van csinálva. Természetesen az, hogy nekem az elektromos dob jobban tetszik, mint az akusztikus, vagy szárazabban szeretem hallani az alapot, mint ahogy némelyik agyon van effektezve, ez egy dolog, átállítom és kész. De a profi alap a kezem alatt van. Ezt hozd ki egy nem drága hangszerből! Azért kevés zenész van, aki ennyire profin, aprólékos részletekbe menően meg tud írni egy stílust, hogy annak élő hatása legyen. Jelenleg ilyen olcsó hangszer csak a Ketron, de az is csak azért, mert már régi. Újonnan az is drága volt!!!
Egy drága hangszert illene amellett, hogy mindent ízlésedre faraghatsz benne használható állapotban szállítani. És a németek ezt tették a Korggal.
Én nem ismerek olyan zenészt, aki ne használna midiket, sőt még mp3 alapokat is használnak és mégis felnézek rájuk, mert profi, amit művelnek. Nem az a baj, ha midit használsz, mert attól, hogy valaki nem használ midit, csak stílust, még nem lesz jó zenész. 3-4 hangot egy időben lefogni bal kézzel, hogy a gép tegye a dolgát nem nagy művészet, ettől még nem lesz valaki nagyobb zenész annál, aki ugyanezt midi alap mellett csinálja. Persze itt nem olyan midisekre gondolok, akik miatt megkopott a hangerőpoti a 9000pro-n, mert a bal keze csak arra való, hogy azt csavargassa.
A Tyros 3 és 4 hangszereim nem voltak meg túl sokáig, mert a 2 után már nekem túl sok újat nem mondott, de a Pa3x-be mélyedj bele egy kicsit és meglátod mennyire sok dolgot belepakoltak a hangszerbe, de ez pusztán a menü megtekintéséből nem jön le. "KEZD EGY RÉGI ROLANDRA HASONLÍTANI ÚJ KÖNTÖSBEN!" :lol: :lol: :lol:

Neked is áldott húsvétot!

viskib
VIP
Hozzászólások a témában: 27
Hangszer: YAMAHA
Adott köszönetek: : 855 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1298 alkalommal

Hozzászólás: # 4649Hozzászólás viskib
2012.04.08. 14:22

Ez igy van egyet értek asterix-el én is vennék pa3x et ha meg tehetném és nem tyros-4et én is meg szerkeszteném szivesen magamnak az élődobhangzást, zongora és gitár realisztikus hangzását.
Már pedig én aztán nem hogy midi-t de még stílust sem használok ha igen akkor is csak nagyon ritkán lagziban 5-6 óra felé mikor már mindegy a hulla részegeknek mi szól!

:777

Ricsike

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 8
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 4652Hozzászólás Attila
2012.04.08. 15:22

Ugy latom nem mindenben fogalmaztam tisztan, erthetoen. En nem vitatom es nem is vitattam, hogy a Pa 3-as nem volna jo. Mindegyik hangszernek megvan az erosege es a gyengeje is. Ebben egyetertunk ? Csak egy peldat; - ismerek olyat aki 4 eve jatszik Pa 800-al es nem tudta, hogy mi az a RAM, hogy egyaltalan mire jo az . Vagy masvalakinek Tyros 2-se van 2 eve es mikor mondtam, hogy allitsa be az OTS-eket, azt valaszolta; -*nem nyulok hozza, nehogy elrontsak valamit*. Akkor kerdem en minek 2000 E-os hangszer ?
Hogy ki a jo zenesz, az vitathato. Vagy, hogy kit nevezunk jo zenesznek. Erre is van pelda es ellenpelda. Van aki a Pa 50-essel is bulit csinal es szinte minden heten van muzsikaja, es van olyan is aki Tyros 4-el otthon ul.
Ha valaki leul es megcsinalja a midiet 16 savos szekvenszeren, az elott le a kalappal, az nyugodtan jatszhatja a bulikba. Viszont aki leul es elkesziti a stilusait 0-bol es raakkordoz ugy, hogy azok ugy szoljanak, mint egy gyenge mp3, na az elott meginkabb le a kalappal.

Atti

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 4656Hozzászólás Asterix
2012.04.08. 15:51

mentosattila írta:Hogy ki a jo zenesz, az vitathato. Vagy, hogy kit nevezunk jo zenesznek. Erre is van pelda es ellenpelda. Van aki a Pa 50-essel is bulit csinal es szinte minden heten van muzsikaja, es van olyan is aki Tyros 4-el otthon ul.
Ha valaki leul es megcsinalja a midiet 16 savos szekvenszeren, az elott le a kalappal, az nyugodtan jatszhatja a bulikba. Viszont aki leul es elkesziti a stilusait 0-bol es raakkordoz ugy, hogy azok ugy szoljanak, mint egy gyenge mp3, na az elott meginkabb le a kalappal.
Jó vagy rossz zenész kategóriáknak semmi köze ahhoz, hogy ki mennyit muzsikál. Van zenész barátom, aki fele annyi bulit játszik, mint én és közben fényévekkel profibb, képzettebb zenész, mint én.
Ez az irígység, amitt te itt leírsz, csak ránk, ""zenészekre"" vonatkozik. Egy profi bútorasztalost senki nem kérdez meg, hogy a szekrénysor foggantyúját ő készítette-e rézből, vagy csak felszerelte egy drága bútorra. A kárpitos sem maga készíti a bőrt, amit felhasznál. De csak az a zenész, aki képes megcsinálni nulláról egy midit és egy stílust??
Nálam nem ettől zenész valaki, és nem emiatt emelem meg a kalapomat valaki előtt, hanem amiatt, mert ember tud maradni mindig és minden körülmények között... :777

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 4659Hozzászólás Zeneboy
2012.04.08. 19:45

Marton!
A drágább hangszer jobb, ezt inkább ne vitassuk! Az, hogy valaki ki is hozza jobbra az már a felhasználón múlik! Az, hogy valakinek felesleges egy egy funkció megint ahogy írod felhasználó függő! Vagy mondjam azt buli függő! Egy nyugdíjas idősebb generáció simán elmegy stylal, lakodalomban is sok mindent lehet bálban is! De ha már nagyon fiatal a társaság, bizony az új zenét jobban szeretik modern köntösben! Egy kocsmai vagy ilyen tipikus vendéglátós esetet nézve, na meg már inkább mp3!

Mentosattilának abban van talán igaza, hogy a hangosítás elengedhetetlen kelléke a jó megszólalásnak! De a jó hangosítás mellé egy jó hangszer is még kevés lehet! Ezért írtam korábban! Kell egy kellemes elfogadható énekhang, kell egy jó repertoár - minden korosztálynak- és mindez megfelelően kidolgozva vagy összeszedve...
Tény, hogy magához a "zenészkedéshez" az mp3-as buli áll a legtávolabb, hacsak nem saját az mp3!

Azért mert nálad a pa800 nem volt stabil attól méh használhatósági szempontból egy véleményt írtál le, maga a gép igen is rendben van szerintem! ÉS ebből a szempontból nincs különbség a pa2-el szemben!

Így van a közönséget nem az érdekli pa23-van e kezed alatt! De a jó hangzás igen!!! Téged meg az,hogy egy stabil sokoldalú színvonalas géppel dolgozhass minél többet ami megkönnyítse a szórakoztatást a kezed alá dolgozzon minden tekintetben!

Asterix, jól látja, hibás amire következtettél! Az vegyen olcsó hangszert aki stylal hangszínekkel gyűri.,. Az se vegyen drágát aki midizik, mert sampler hang felesleges... ÉN nem tudom te mit bütykölsz a PA2-őn, de ezek szerint nem sokat ezzel a résszel! Mindent meglehet csinálni egy alsó középkategóriás cuccal, Ki mondta hogy nem! De hogy egy pa500ból az életbe nem hozol ki olyan hangzást, mint a pa3 az fix! Fordítva lehet, hisz megvannak azok a hangok....

Abban egyet értünk,hogy többet adhatna minden gyártó!Erről is volt szó ez üzletpolitika vélhetően!

AZ, hogy valaki egy kis hangszerrel is jó bulit csinál ez is sok mindentől függ! Elsősorban hang és repertoár! +Elfogadható hangcucc! És ami a legfontosabb Ár! Lehet, hogy olcsóbb? 90%-ban bejön iylenkor, hogy bizony te meg a másik alatt jár és ezért van buli!
Pont egy másik fórumon volt erről szó, hogy van aki hétvégente klubba/kocsmába 10eft-ért is elmegy kb.6-órát lenyomni -nyilván hogy a családja ne éhezzen- én meg 15 alatt nem mozdulok még ha csak 1 óráért is kell pakolni menni! Bár mióta kollégával járok valamennyire ez is változott! De pont ezek miatt! Mert azt mondja a vendéglátós is, a részeg bandának jó az is 10-ért!

SZép dolog mindent felépíteni a nulláról! Nálam itt kezdődik a zenész, mint ALmatom, aki saját magának írja az alapokat! Egy stílt megírni? ugyan már.. az a vicc kategória..Összeollózni, több ezerből megint vicc... ÉS az is élő zenész attól? Ua úgy groovos dolgot használ, mintha midi lenen, csak jobban irányítható!

Üdv: Zeneboy

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 4661Hozzászólás Asterix
2012.04.08. 20:58

almatom írta:
Asterix írta: Nálam nem ettől zenész valaki, és nem emiatt emelem meg a kalapomat valaki előtt, hanem amiatt, mert ember tud maradni mindig és minden körülmények között... :777
Ezt akárhogyan is nézem szakmailag, nem tudom összehozni!
Hogy egy zenész attól marad zenész, hogy ember tud maradni minden körülmények között??? Szakmailag ez hogyan jön össze?
Nem olvastad figyelmesen hozzászólásomat, vagy csak nem értettél meg. Megmagyarázom, mire gondoltam.
Az, hogy te szuper képzett, és abszolút tehetséges zenész vagy, az igaz, de ettől még nem emelem meg előtted a kalapomat. Ezt a talentumot Istentől kaptad, vagy nevezd veled született dolognak, amivel jól sáfárkodtál és rádolgoztál. De azért, hogy emellett ember maradtál, mindenkinek, aki hozzád fordul segítségért készségesen, anélkül, hogy éreztetnéd akár velem is a köztünk lévő szakmai szakadékot, ezért már megemelem előtted a kalapomat.
Azért, mert Qgli egy nagyon jó zongorista és olyan harmóniákkal dolgozik, hogy neki a "dúrmoll" már valószínűleg csak az alvást jelenti nem emelem meg a kalapomat. De azért, mert ha néha eljön hozzám, és játszok előtte valamit, meghallgatja, és nem érezteti, hogy na te hülye a másodikos tanítványaim játszanak így, ezért már megemelem a kalapomat.
Azért, mert Zeneboy profi zenész, a kisujjában több van a Korg hangszerekről, mint amit én valaha tudni fogok, ezért nem emelem meg a kalapomat, de azért, hogy ezt nem érezteti, ha valamikor segítségért fordulok hozzá, nem azt mondja, neked ugyanolyan régen van Korgod és még ezt sem tudod, hanem szívesen segít, elmagyarázza a dolgokat, ezért megemelem a kalapomat.
Én ezekre a hasonlókra gondoltam, nem a szakmai szempontokra. A legtöbb esetben az én tudásommal szakmai színvonalat meg sem tudok ítélni, csak annyit, hogy nekem tetszik-e vagy sem, az pedig édeskevés. :oops:

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 39
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 4663Hozzászólás ---Qgli---
2012.04.09. 05:02

Én most is azt mondom, amit eddig:

Én akkor örülök legjobban, amikor egy-egy improt lejátszva a másodperc törtrésze alatt olyan jó új dallamok jutnak az eszembe, hogy legszívesebben némelyiket eljátszanám még tízszer is - de erre nincs idő, mert az "impro élet" megy tovább és a gondolatmenetet folytatni kell...
( Ettől már csak egy jobb dolog van: amikor egymás ellen csináljuk egy másik zenésszel. )

Lehet, hogy én vagyok a hülye, de én emiatt sokkal jobban szeretem az éttermi zenélést. Ott csak a jó improkkal lehet feltűnést kelteni, vagy jó énekhanggal, de én alig tudok énekelni, úgyhogy marad az első....

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 4672Hozzászólás Zeneboy
2012.04.09. 10:02

A profi zenészt visszautasítom engedelmeddel LAci!

AZ én érték ítéletem szerint sem vagyok az, nagyon nagyon nem!

AZ egy másik dolog, hogy igyekszem otthon lenni a Korg pa-val kapcsolatosan! De ezt miért éreztetném másokkal? Azért előfordult már...:)

:roll:

Qgli! Egyet értek veled és sokan csak továbbra is egy más műfajról más előadó helyről beszélünk! Az étteremben amikor bambán esznek az emberek tökéletesen igazad van ez kell, de elmégy egy clubba ahol pörgős mulatós diszkó kell, ott a kocsiban hagyhatod az imprókat, különben a második futamnál egy rugóssal rögzítik az adott billentőhöz.... :777

A zene a zenész ott kezdődik ebben maximálisan egyetértünk itt sokan!

:777

zeneboy

ui: a kulcs mondatod az utolsó, amit már szintén régen hajtok, ha nincs mögötte egy hang akkor 50%-ot bukott az előadás! :(

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

whitebird
Blogbejegyzések: 1

Hozzászólás: # 5040Hozzászólás whitebird
2012.04.22. 02:26

Asterix írta: Nem nagyon tudok egyetérteni az itt leírt eszmefuttatásoddal. Gyári stílustól ne várjunk semmi jót, ne vegyük meg a drága hangszert??? Azért én a Pa3xM-ben simán elmerek indítani egy csomó stílust, ami hozzányúlás nélkül is nagyon jól meg fog szólalni és zeneileg az alap tökéletesen meg van csinálva. Természetesen az, hogy nekem az elektromos dob jobban tetszik, mint az akusztikus, vagy szárazabban szeretem hallani az alapot, mint ahogy némelyik agyon van effektezve, ez egy dolog, átállítom és kész. De a profi alap a kezem alatt van. Ezt hozd ki egy nem drága hangszerből! Azért kevés zenész van, aki ennyire profin, aprólékos részletekbe menően meg tud írni egy stílust, hogy annak élő hatása legyen. Jelenleg ilyen olcsó hangszer csak a Ketron, de az is csak azért, mert már régi. Újonnan az is drága volt!!!
Egy drága hangszert illene amellett, hogy mindent ízlésedre faraghatsz benne használható állapotban szállítani. És a németek ezt tették a Korggal.
Én nem ismerek olyan zenészt, aki ne használna midiket, sőt még mp3 alapokat is használnak és mégis felnézek rájuk, mert profi, amit művelnek. Nem az a baj, ha midit használsz, mert attól, hogy valaki nem használ midit, csak stílust, még nem lesz jó zenész. 3-4 hangot egy időben lefogni bal kézzel, hogy a gép tegye a dolgát nem nagy művészet, ettől még nem lesz valaki nagyobb zenész annál, aki ugyanezt midi alap mellett csinálja. Persze itt nem olyan midisekre gondolok, akik miatt megkopott a hangerőpoti a 9000pro-n, mert a bal keze csak arra való, hogy azt csavargassa.
A Tyros 3 és 4 hangszereim nem voltak meg túl sokáig, mert a 2 után már nekem túl sok újat nem mondott, de a Pa3x-be mélyedj bele egy kicsit és meglátod mennyire sok dolgot belepakoltak a hangszerbe, de ez pusztán a menü megtekintéséből nem jön le. "KEZD EGY RÉGI ROLANDRA HASONLÍTANI ÚJ KÖNTÖSBEN!" :lol: :lol: :lol:

Neked is áldott húsvétot!
Üdv!
Abban mélységesen egyetértek, hogy egyes gyártók bizonyos típúsainak stílusai remekül szólnak!Ennek ellenére sokan használnak midi alapokat, amihez viszont azt hozzá tenném, hogy nekem egy DGX300-as om van ami nem kell, hogy bemutassam gondolom mindannyian tudjátok nem mai darab!Viszont ezen is lehet igényesen zenélni, persze ehhez kell egy kevés tudás is...nem mondom, hogy profi zenész vagyok, mert nem, de elsajátítottam a "nagy öregektől" ezt-azt.Gyönyörűen meg lehet variálni úgy a "3 ujjas" kíséretet, hogy az mesterien szóljon.(Ha időm engedi teszek fel pár saját készítésű sample-t is)Én ezt személy szerint jobban preferálom, mert élőzenében sokkal nagyobb szabadságot enged (legalábbis az én hangszerem) ha netán-tán imprózni támadna kedvem!De persze ez csak egy teljesen amatőr privát vélemény...Én is használok midi-t is, csak valahogy engem nagyon behatárol, mivel nem tudom live-ban variálni...Egyébiránt majd egyszer én is szeretnék egy komoly hangszert vásárolni, és akkor lehet, hogy nekem is megváltozik a véleményem.Azt még elmondanám, hogy midit csak akkor töltök be, ha a keyboard mellett szólóhangszernek a Weltmeister tangóharmónikámat használom.

birolevi81
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: Korg PA900
Adott köszönetek: : 205 alkalommal
Kapott köszönetek: : 118 alkalommal

Hozzászólás: # 7212Hozzászólás birolevi81
2012.09.02. 10:43

Üdv mindenkinek.
Új gépet szeretnék vásárolni, ám nem szeretnék sokat áldozni rá, csak most bontogatom szárnyaim, 2 zenélésen vagyok túl. Nagy dilemmában vagyok a választással, nem nagyon vennék használt gépet csak újat és meg szeretném tartani egy pár évig, illetve szeretnék boldogulni nagyobb bulikon is vele. Én egy Korg pa500ban gondolkodom.
Szivesen venném tapasztalataitokat e téren, szeretném ha segitenétek a választásban, előre is köszönöm.

Új hozzászólás