|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Így szól az én hangszerem
Moderátor: Moderátorok
-
malko
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 38
- Hangszer: yamaha Genos2
- Adott köszönetek: : 220 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 784 alkalommal
Re: Így szól az én hangszeremen...
Szia Karesz!
Semmi extra. A midi az adott volt. Bele a cakewalkba , először megcsináltam sávonként a velocytit,
nyilván egy zongoránál pl bátrabbra vettem a figurát nagyobb értéket állítottam be.
Doboknál azért ügyeltem, hogy nagyon nagy eltérés ne legyen.
Aztán következet a kvantálás itt is azért próbáltam a határok közt mozogni. Van egy CAL fájl ami "humanize" névre hallgat ami
épp erre hivatott, hogy ezt megoldja helyetted. Ő viszont a doboknál csak a velocytit tudja módosítani az idejét azt nem.
Aztán átraktam az otimizerbe és a hangszín váltást, hengerőzést, effectezést ott oldottam meg.
A velocytivel való játszadozás az nem rossz dolog viszont, hogy időben eltérően szóljanak meg a hangszerek annak nem sok értelmét látom.
Aki volt már stúdióba és látta, hogy történik egy élő dob felvétel akkor az tudja, hogy miről beszélek. Minden dob sávot kvantálnak, legyen az nagydob,
pergő, cin bármi. Mai viszonylatba nem nagyon tudtok nekem olyan felvétel mutatni ahol ne lennének a dolgok pontosan a helyére húzva.
Több vokál esetén kínosan ügyelnek arra, hogy egy időben szóljon mindegyik. Nagydob és basszus esetén sem az van, hogy elhúzzák egymástól őket
inkább "side chain" kompresszorokat és az ellentétes equzást választják.
Azt meg azért nem árt tisztázni, hogy aki midit játszik az nem egy élő zenekar!!
Miért kellene úgy megszólalni? Én nem is szeretnék úgy szólni és nem is akarok. Ha elmegyünk egy élő koncertre már ott is annyi csalás van, hogy na még
(tisztelet a kivételeknek) .
De azért mindenkinek kitartás és jó hangszerelést kívánok!!
Üdv Malkó
Semmi extra. A midi az adott volt. Bele a cakewalkba , először megcsináltam sávonként a velocytit,
nyilván egy zongoránál pl bátrabbra vettem a figurát nagyobb értéket állítottam be.
Doboknál azért ügyeltem, hogy nagyon nagy eltérés ne legyen.
Aztán következet a kvantálás itt is azért próbáltam a határok közt mozogni. Van egy CAL fájl ami "humanize" névre hallgat ami
épp erre hivatott, hogy ezt megoldja helyetted. Ő viszont a doboknál csak a velocytit tudja módosítani az idejét azt nem.
Aztán átraktam az otimizerbe és a hangszín váltást, hengerőzést, effectezést ott oldottam meg.
A velocytivel való játszadozás az nem rossz dolog viszont, hogy időben eltérően szóljanak meg a hangszerek annak nem sok értelmét látom.
Aki volt már stúdióba és látta, hogy történik egy élő dob felvétel akkor az tudja, hogy miről beszélek. Minden dob sávot kvantálnak, legyen az nagydob,
pergő, cin bármi. Mai viszonylatba nem nagyon tudtok nekem olyan felvétel mutatni ahol ne lennének a dolgok pontosan a helyére húzva.
Több vokál esetén kínosan ügyelnek arra, hogy egy időben szóljon mindegyik. Nagydob és basszus esetén sem az van, hogy elhúzzák egymástól őket
inkább "side chain" kompresszorokat és az ellentétes equzást választják.
Azt meg azért nem árt tisztázni, hogy aki midit játszik az nem egy élő zenekar!!
Miért kellene úgy megszólalni? Én nem is szeretnék úgy szólni és nem is akarok. Ha elmegyünk egy élő koncertre már ott is annyi csalás van, hogy na még
(tisztelet a kivételeknek) .
De azért mindenkinek kitartás és jó hangszerelést kívánok!!
Üdv Malkó
Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105
- almatom
- VIP
- Hozzászólások a témában: 138
- Hangszer: Ketron SD90
- Adott köszönetek: : 169 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal
Simán el tudom képzelni, hogy van ilyen, mert manapság az énekre is ráQrják ezt a szerencsétlen auto tune effektet!!!!!malko írta:Aki volt már stúdióba és látta, hogy történik egy élő dob felvétel akkor az tudja, hogy miről beszélek. Minden dob sávot kvantálnak, legyen az nagydob, pergő, cin bármi.
Akinek ez tetszik, az nagyon messze áll a zeneiségtől!
Mondjuk elképzelem, ahogy Sárik Peti felvételeit kvantálja a nagy tudású potméter-huzogató szaki!
De ne is menjek ennyire messze: elképzelem, hogy ha az én felvételemet kvantálgatnák.....
- almatom
- VIP
Biztos észrevettétek már, hogy nem használok vocalist-ot a felvételeimben.
Azért nem, mert természetellenes, irritáló, zavaró, csúnya, anti-zenei és minden, ami a ZENE ellen szól, na azt tudja a vocalist!!!
Gyönyörűen szól az például, amikor a szó végi "SZ" betűk nem matek pontosan szólalnak meg, hanem időben egy nüansznyit elcsúszva, egymás után szólalnak meg. Csodásan hangzik, amikor 10-20 centeket intonál egy hang, olyan élet jön ezzel a vokálba, ami abban kötelezően kell, mert az attól lesz élő, szép természetes, egyszóval emberi!
Én énekelni soha nem tanultam, kvázi zéró énektudás birtokában feléneklem a szólamokat egymás után élőben és láss csodát: megtelik ÉLET-tel a vokál. Vettem fel vocalist-al is: gagyi! Ultragagyi! Kaka! Anti-zenei! Akinek ez tetszik, abban semmilyen zeneiség sincs!
Konkrétan, kimondottan ezért nem szeretem Michael Bublé-t sem, mert az összes felvételeiben nem a faszit hallod, hanem kizárólag azt az átkozott gépet! Nem meri vállalni a hangját a faszi gépek nélkül, vagy mi a szösz?!?
Azért nem, mert természetellenes, irritáló, zavaró, csúnya, anti-zenei és minden, ami a ZENE ellen szól, na azt tudja a vocalist!!!
Gyönyörűen szól az például, amikor a szó végi "SZ" betűk nem matek pontosan szólalnak meg, hanem időben egy nüansznyit elcsúszva, egymás után szólalnak meg. Csodásan hangzik, amikor 10-20 centeket intonál egy hang, olyan élet jön ezzel a vokálba, ami abban kötelezően kell, mert az attól lesz élő, szép természetes, egyszóval emberi!
Én énekelni soha nem tanultam, kvázi zéró énektudás birtokában feléneklem a szólamokat egymás után élőben és láss csodát: megtelik ÉLET-tel a vokál. Vettem fel vocalist-al is: gagyi! Ultragagyi! Kaka! Anti-zenei! Akinek ez tetszik, abban semmilyen zeneiség sincs!
Konkrétan, kimondottan ezért nem szeretem Michael Bublé-t sem, mert az összes felvételeiben nem a faszit hallod, hanem kizárólag azt az átkozott gépet! Nem meri vállalni a hangját a faszi gépek nélkül, vagy mi a szösz?!?
- tacso
- VIP
- Hozzászólások a témában: 25
- Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
- Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
- Kapcsolat:
Itt egy példa arra, hogy a zenében hova kerülhetnek hangsúlyok, a refrényben pedig hova lehet letenni egy pergőütést!
Itt egy egyszerű példa egy sima jól megütött beat ütem Hoffer Péter barátomtól. Csak próbáljátok megkeresni hova üti le a pergőt a groove-ban a többi dobtesthez képest.
Késik! Ez a groove feszítés! Hogy mennyivel késik, az a groove feszítés mértéke! Ennek a pergő késésnek a megjelenési pillanatától ez az ütem, (2 és 4) késleltetett főhangsúlyként szerepel, amit minden hangszernek illik követnie! Példa:Sting! Figyeljétek a szinkront!
Mindezek hiányában a zenék lüktetése nem valósul meg.
Még egy nagyon fontos dolog aztán abbahagyom!
Egy jó basszer a hangjait mindig igyekszik a lábdob után!!! néhány tizedmásodperccel letenni. Ezzel hozzájárul a feszítéshez, illetve ami ennél fontosabb, lejön a lábdob frekvenciájáról, amitől a lábdob azonnal jobban kidugja a fejét, hiszen a basszus egy kicsit utána szólal meg! A sidechain kompresszálás is ezen az elven működik, egy nagyon rövid időre lekap a lábdobról minden más zenét, és ettől a kick oda ül az ember orrára!
Lásd: Pumpálós diszkónóták, Awici és társai!
Miért fontos nekünk vendéglátós zenészeknek a groove feszítés importálása a zenékbe? Mert az avatottabb táncosok nagyon tudják értékelni egy jól meghúzott jive, angolkeringő stb. provokatív hangsújait, amire ők szebb íveket tudnak táncolni! Hamarabb is jönnek...
Még 2 példa lüktetés témában:
Mindenhol a pergőt érdemes figyelni, próbáljátok a dallal ütni, úgy ráéreztek erre a dologra!
Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!
- Karesz
- VIP
- Hozzászólások a témában: 40
- Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
- Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 755 alkalommal
Szerintem ne hagyd abba Csabi,ezek a dolgok nagyon hasznosak amiket irtok,legalább is számomra.Köszönet érte!
-
HunHyper
- VIP
- Hozzászólások a témában: 75
- Hangszer: KETRON EVENT
- Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal
Igen, sok hasznos infó van benne, végre nem veszekedés és hasonlók!
Engem mindig is érdekelt, hogy miért és mitől van élőbb hatása, vagy
még inkább hogyan lehet élettel megtölteni a zenét...
Hajrá Uraim!

Engem mindig is érdekelt, hogy miért és mitől van élőbb hatása, vagy
még inkább hogyan lehet élettel megtölteni a zenét...
Hajrá Uraim!
"Még mindig csak amatőr vagyok..." 
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505
- almatom
- VIP
Tacso, szerintem erre ráérezni nem lehet. Ez vagy belülről jön, vagy sehogy! Ettől az adottságtól lesz az a zenész több -aki ezt érzi- mint aki nem.tacso írta:
Mindenhol a pergőt érdemes figyelni, próbáljátok a dallal ütni, úgy ráéreztek erre a dologra!
Az olvasatomban abból lesz zenész, aki még ha egy tök ismeretlen zenét hallgatván is, abban a pillanatban hallja a megszólaló akkordok és azon ülő szólamok milyenségét, funkcióját, azoknak a fülre gyakorolt hatását. Na ezt tanulni nem lehet. Ez adottság, amit a jó Isten ad valakinek vagy nem. Itt dől el, hogy valakiből lehet zenész, valakiből meg nem.
Bármilyen furcsa, de simán lehet zenélni mindenféle zenei érzék nélkül. Számos ilyen embert ismerek, akik semmilyen szinten nem érzik az akkordok funkcionalitását, sem a dal lüktetését és mégis zenélnek.
Nekünk billentyűs létünkre, ráadásul a különböző hangszínek stilisztikai játékát is érezni kell. Ha ezt tanulja valaki és nem érzi, az sosem lesz jó!
Szóval ezen adottságok végett lehet valakiből zenész, vagy ennek hiányában kevésbé......
- almatom
- VIP
Nagyon jó példa kideríteni, hogy kiben mennyire van meg az érzék mondjuk egy shuffle iránt.
Ugyanis itt a swinges eltolások végett lesz az eredmény nagyon jó, avagy nagyon rossz.
Na ezt is csak érezni lehet, hogy hová teszed a hintát a shuffle-ben.......
Ugyanis itt a swinges eltolások végett lesz az eredmény nagyon jó, avagy nagyon rossz.
Na ezt is csak érezni lehet, hogy hová teszed a hintát a shuffle-ben.......
- tacso
- VIP
- Hozzászólások a témában: 25
- Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
- Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
- Kapcsolat:
Én bízom benne, hogy lesz aki ráérez ezen dolgok fontosságára és hogyanjára is!
Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!
- B.Bazsi
- VIP
- Hozzászólások a témában: 59
- Hangszer: Roland BK9
- Adott köszönetek: : 1053 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1483 alkalommal
Srácok, értem én miről írtok, de vannak kérdések melyek fölmerültek bennem. Mindenféle kötekedés meg hátsó szándék nélkül, csak úgy eszembe jutottak, mint abban az emberben akiben a válaszok újabb kérdéseket generálnak. Szóval lehet hogy hülyeségnek fognak tűnni, és ha valóban azok akkor elnézést kérek értük és nevessetek ki értük, de:
-egy dobosnak, zenésznek nem is kell törekednie arra hogy takkra pontosan játszon, mondván úgyis pontatlanságnak kell lennie benne hogy úgymond jó legyen?
-énekesnőnk-mint karvezető, énektanár, a pontos intonációval rágja a fülünket, a gitárosunk meg hajlamos arra hogy kényelemből vagy nem tudom miért, de le-le ejtse néha a hangokat. Na most ez nálam is, meg az énekesnőnél is nem az "elő" hatást váltja ki, hanem azt hogy ez hamis! De ugyanezt érezzük akkor is, ha a vokálozunk nem tisztán énekli a szólamát. Bennünk van a hiba...?
-mi az az eltérés "ütem1"-től, amitől meg lesz az élő hatása a zenének, ritmusnak, de nem esik át a ló túloldalára és nem lehet rá azt mondani hogy -ez a zenész pontatlanul játszik.
-egy dobosnak, zenésznek nem is kell törekednie arra hogy takkra pontosan játszon, mondván úgyis pontatlanságnak kell lennie benne hogy úgymond jó legyen?
-énekesnőnk-mint karvezető, énektanár, a pontos intonációval rágja a fülünket, a gitárosunk meg hajlamos arra hogy kényelemből vagy nem tudom miért, de le-le ejtse néha a hangokat. Na most ez nálam is, meg az énekesnőnél is nem az "elő" hatást váltja ki, hanem azt hogy ez hamis! De ugyanezt érezzük akkor is, ha a vokálozunk nem tisztán énekli a szólamát. Bennünk van a hiba...?
-mi az az eltérés "ütem1"-től, amitől meg lesz az élő hatása a zenének, ritmusnak, de nem esik át a ló túloldalára és nem lehet rá azt mondani hogy -ez a zenész pontatlanul játszik.
Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.