Ilyen dolgokról írhatnál még, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy hogyan oktatod az automatikás hangszer használatát...---Qgli--- írta: ↑2024.07.28. 07:20Ezt én úgy tanítom a gyerekeknek, hogy van egy fontossági sorrend!
1. a jobb kéz játéka
2. az akkord
3. a FILL
Jobb kézzel kísérőautomatikánál FILL-t soha nem nyomunk, csak ballal.
Ha abban az ütemben, akkord van, ahol FILL-t akarsz nyomni, akkor először az akkord, majd utána minél gyorsabban a FILL! Ilyenkor a FILL egy picit késik, de inkább az késsen, mint a basszushang.
Ha BREAK-et használsz, akkor ott fontos, hogy ütésre legyen nyomva a BREAK. Ebben az esetben egy tizenhatoddal hamarabb az akkord ( ami nem könnyű ) és ütésre jön a BREAK.
|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Így szól az én hangszerem
Moderátor: Moderátorok
-
HunHyper
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 75
- Hangszer: KETRON EVENT
- Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal
Re: Így szól az én hangszerem
"Még mindig csak amatőr vagyok..." 
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505
- galambjozsef
- VIP
- Hozzászólások a témában: 58
- Hangszer: KORG Pa5X 61 és KORG Pa4X 61 (MUP v4.1)
- Adott köszönetek: : 453 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1112 alkalommal
- Kapcsolat:
Én azt gondolom ez a gombnyomkodás mindig az adott szituációtól, lehetőségtől függ (ha éppen kell azt nyomkodni kézzel.)
Hangszerek többsége kínál számos más megoldást (kézzel nyomkodás helyett, vagy épp kapkodás helyett)
Sok esetben van más kontrollerrel való működtetés, pl. lábkapcsoló, vagy más technikai megoldás, ami kényelmesebb lehet. Itt pl. arra gondolok, hogy vannak lehetőségek úgy beállítani egy adott stilust, hogy nem akkor történik a művelet, amikor az adott funkció gombja megnyomásra kerül, hanem a következő Measures kezdetekor (pl. korg pa hangszereknél a style szerkesztőben ez beállítható az adott stylushoz.
Másik amit az én szemszögemből látok, hogy az nincs megírva a nagykönyvbe, hogy melyik gombot melyik kézzel kell nyomni (ha épp nincsenek a fenti lehetőségek), hanem azzal a kézzel, újjal, aminek épp akkor pont nincs szerepe, vagy amelyik kézre az kényelmesebben van lehetőség. Csak mert, ha épp van egy olyan adott szituáció, ahol a jobbkéz épp semmit nem játszik, akkor minek kapkodni a másik kézzel, meg eltalálni a legpontosabban azt a pillanatot, ami épp kellene, mikor a jobb kéz ép ráér, semmi dolga!
Ez szinte pont ugyanaz, melyik ujjammal nyomkodjam a gombot, ha épp hangszínt kell váltani! A Pa5x-en pl. a KBD (keyboardset) gombok pont a hangszer közepénél vannak. Azzal a kezemmel, újjammal nyomom meg, amelyik épp ráér, avgy épp közelebb van az adott gombokhoz.
... vagy mi van akkor, ha éppen pont viszket az orrom? Azt is azzal a kezemmel vakargatom közbe amelyik épp szabad
Hangszerek többsége kínál számos más megoldást (kézzel nyomkodás helyett, vagy épp kapkodás helyett)
Sok esetben van más kontrollerrel való működtetés, pl. lábkapcsoló, vagy más technikai megoldás, ami kényelmesebb lehet. Itt pl. arra gondolok, hogy vannak lehetőségek úgy beállítani egy adott stilust, hogy nem akkor történik a művelet, amikor az adott funkció gombja megnyomásra kerül, hanem a következő Measures kezdetekor (pl. korg pa hangszereknél a style szerkesztőben ez beállítható az adott stylushoz.
Másik amit az én szemszögemből látok, hogy az nincs megírva a nagykönyvbe, hogy melyik gombot melyik kézzel kell nyomni (ha épp nincsenek a fenti lehetőségek), hanem azzal a kézzel, újjal, aminek épp akkor pont nincs szerepe, vagy amelyik kézre az kényelmesebben van lehetőség. Csak mert, ha épp van egy olyan adott szituáció, ahol a jobbkéz épp semmit nem játszik, akkor minek kapkodni a másik kézzel, meg eltalálni a legpontosabban azt a pillanatot, ami épp kellene, mikor a jobb kéz ép ráér, semmi dolga!
Ez szinte pont ugyanaz, melyik ujjammal nyomkodjam a gombot, ha épp hangszínt kell váltani! A Pa5x-en pl. a KBD (keyboardset) gombok pont a hangszer közepénél vannak. Azzal a kezemmel, újjammal nyomom meg, amelyik épp ráér, avgy épp közelebb van az adott gombokhoz.
... vagy mi van akkor, ha éppen pont viszket az orrom? Azt is azzal a kezemmel vakargatom közbe amelyik épp szabad
- almatom
- VIP
- Hozzászólások a témában: 138
- Hangszer: Ketron SD90
- Adott köszönetek: : 169 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal
De ez neked köszönhető, mert Te kérted ezt a funkciót, Laci!
Egyébként zseniális! Laci kérte ezt a velocity fill funkciót az Event-be, és 2 nap múltán küldték a szoftvert, hogy így gondoltuk?! Ez is egy elképesztően nagy erény a Ketron mellett, hogy így reagálnak a kérésekre.
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 80
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 973 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2459 alkalommal
Ezt személyre szabottan tanítom minden gyereknek képességeihez mértem. Ezért van egyéni oktatás a zeneiskolában.
Tehát nekem látnom, hallanom kell azt, hogy mit tudsz és úgy tudok tovább lépni, javítani, fejleszteni a hangszeres tudásodat.
Ezért van az, hogy gyakorolni kell a gyerekeknek. Ha látom, hogy gyakorol és stabilan meg tudja csinálni azt, amit kérek tőle, akkor tovább fejlesztem. Ha nem gyakorol, akkor nem halad...
- ---Qgli---
- VIP
Ez is működhet, de a kezdő gyerekek, kezdő hangszeren ( Yamaha PSR E vagy PSR EW sorozaton ) tanulnak, ahol ilyen lehetőség nincs.
- ---Qgli---
- VIP
Az én esetemben olyan nincs, hogy a jobb kéz szabad! A jobb kezem sosem szabad sőt, ha zongora is van előttem ( mindig van ), akkor még a bal is sokat dolgozik az akkordfogás mellett a zongorán is!galambjozsef írta: ↑2024.07.29. 08:15Másik amit az én szemszögemből látok, hogy az nincs megírva a nagykönyvbe, hogy melyik gombot melyik kézzel kell nyomni (ha épp nincsenek a fenti lehetőségek), hanem azzal a kézzel, újjal, aminek épp akkor pont nincs szerepe, vagy amelyik kézre az kényelmesebben van lehetőség.
A velocity érzékenységes megoldás sem működik ezeknél a kezdő hangszereknél.
Nekem olyan oktatási formám van kialakítva, ami inkább a zenei tudás felé hajlik. Gondolok itt arra, hogy az előképzősök és elsősök akkordfogás és jobb kéz egy szólamú játék. Másodikban már többszólamú játék, harmadik-negyedikben jobb kéz dallamához akkordfogások plusz negyedikben már önálló bal kéz kíséretes játék zongorán ( kezdve az egyszerű angol keringővel és a 1-5-10-es nyolcados kísérettel ), ötödiktől improvizáció is. Továbbképzőkben ( 7-8-9-10 ) tango, bigin, bossa-nova, swing-es kíséretek zongorán, valamint jobb kézben shiring játéktechnika.
Ha valaki úgy megtanul játszani a hangszeren, ahogy én kérem, akkor ott nincs idő jobb kézzel FILL-eket nyomogatni ez biztos!
- almatom
- VIP
Ha csak nem énekli a dallamot az ifjú padawan.---Qgli--- írta: ↑2024.07.29. 20:39Ha valaki úgy megtanul játszani a hangszeren, ahogy én kérem, akkor ott nincs idő jobb kézzel FILL-eket nyomogatni ez biztos!
- ---Qgli---
- VIP
- vigo01
- VIP
- Hozzászólások a témában: 30
- Hangszer: Ketron Audya 5 - Korg Pa1000
- Adott köszönetek: : 243 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 418 alkalommal
Ketron Audya 5 - KORG Pa1X - Hill-Audio Andante 1520 - Allen & Heath Zed-10 - Beta 58A
- almatom
- VIP