Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Fénytechnika

Fény- és látványtechnikai megoldások

Moderátor: Moderátorok

Mcmiki
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 17
Hangszer: Roland Bk-5
Adott köszönetek: : 2655 alkalommal
Kapott köszönetek: : 712 alkalommal

Re: Fénytechnika

Hozzászólás: # 44603Hozzászólás Mcmiki
2016.10.07. 09:36

doxaa írta:
Mcmiki írta:Mikrofon kábelt is használhatsz,de hosszu távon kárt tehet a fényekben!
Ezt kifejtenéd, ha megkérlek? Milyen kárt és mitől?
Akkora szaki nem vagyok,hogy magyarázatot tudjak adni, de utána kell érdeklödni olyan személyektöl,aki témában van és pontos magyarázatot tud adni, én annyit hallottam,hogy a fényekben kárt tehet,ha sima mikrofon kábellel használod, a dmx kábelek szpeciálisan ilyen célra vannak megoldva, és ezért használok dmx kábelt meg az utolsó fény kimenetére dmx terminatort!
Lehetséges,hogy ha vezérlö nélkül, csak fényeket kötünk össze egymás közt, akkor jó a mikrofon kábel is,ezt nem tudom.
Az biztos,hogy müködik mikrofon kábellel is rendesen, én is probáltam korábban.

Üdv. Miki!

vili2105
VIP
Hozzászólások a témában: 20
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Hozzászólás: # 44604Hozzászólás vili2105
2016.10.07. 09:47

Az a lámpa csak ugyanolyat fog tudni vezérelni.
Nagyon speckó a dmx kiosztása.

Miki!
Ugyan olyan szimmetrikus xlr kábel megy mind a kettőbe(mikrofon, dmx), annyi hogy az iránya(papa-mama) más, talán azért hogy ne keverd össze a hangot a fénnyel. A hangnál a mama a kimenetibe megy, a fénynél meg a papa a kimeneti. A végére kell egy ellenállás az xlrbe, de ez is csak olyan 20méter kábelnél minimum. Én soha nem használtam ilyet, most is 18 méter a kábel összesen.

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44608Hozzászólás BodziLalikirály
2016.10.07. 15:44

Mcmiki írta:
doxaa írta:
Mcmiki írta:Mikrofon kábelt is használhatsz,de hosszu távon kárt tehet a fényekben!
Ezt kifejtenéd, ha megkérlek? Milyen kárt és mitől?
Akkora szaki nem vagyok,hogy magyarázatot tudjak adni, de utána kell érdeklödni olyan személyektöl,aki témában van és pontos magyarázatot tud adni, én annyit hallottam,hogy a fényekben kárt tehet,ha sima mikrofon kábellel használod, a dmx kábelek szpeciálisan ilyen célra vannak megoldva, és ezért használok dmx kábelt meg az utolsó fény kimenetére dmx terminatort!
Lehetséges,hogy ha vezérlö nélkül, csak fényeket kötünk össze egymás közt, akkor jó a mikrofon kábel is,ezt nem tudom.
Az biztos,hogy müködik mikrofon kábellel is rendesen, én is probáltam korábban.
A DMX vezérléshez az XLR mind a 3 pólusát párhuzamosan kell összekötni (1-1; 2-2; 3-3, pólushoz szimmetrikusan), mivel a 3 érből egy a negatív jel (0) egy másik az Rx (mint a MIDI-ben), a harmadik pedig a Tx. Mivel a lámpa oda-vissza kommunikál.
A mikrofon kábeleknél (sajnálatosan) sokszor csak 2 eres vezetékek vannak használva úgy, hogy az XLR-be vagy össze van húzva 2 láb, vagy egyszerűen ki van hagyva.
Ha össze van forrasztva két pólus, akkor egy lámpa tudja vezérelni a többit (ugyanazt fogják csinálni, ha egyforma lámpákról van szó), de a DMX vezérlő nem fog visszajelzést kapni a lámpáktól (hogy tényleg azt csinálja amire utasítottuk) és ezáltal nem is tesz semmit, vagy egy nagyon gyors összevisszaságot (minden funkciója a lámpának egymás után le fog futni) fog produkálni.
Gondot azért okozhat mivel a lámpába épített DMX átalakító ilyenkor sokszor kiakad és onnantól kezdve DMX vezérlésnél folyamatosan be fog villogni a lámpa (nálam pld. ezt csinálta egy hiba után).
Ha több lámpa van (mondjuk egyformák) és egy vezérli a többit akkor mindig az utolsó vezérel visszafelé. Ilyenkor egyes lámpáknál tök mindegy a DMX kiosztás. Lehet akár ugyanaz mindegyiken. Ha tudjuk a lámpa hány műveletet tud (hány DMX csatornát használ) akkor az első lámpa az 1-es a következő mondjuk a 8-as (itt a lámpa 7 funkciót tud), az azt következő a 15-ös, és így tovább, és így tovább. Az nem mindig problééma, ha esetleg kihagyunk üres csatornákat (mondjuk 10-esével adjuk az induló csatorna számát : 10; 20; 30; stb...), de vannak olyan vezérlők amik viszont nem szeretik és ilyenkor az első lámpa után következőt már nem vezérli.
Még egy apró észrevétel. A kábelek hossza illetőleg a lámpák száma sem mindig lényegtelen a vezérlésnél. Pld. a 10. lámpánál vagy hosszú vezetéknél már észre vehető minimális késés.

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

vili2105
VIP

Hozzászólás: # 44649Hozzászólás vili2105
2016.10.10. 07:50

BodziLalikirály!

"Ha több lámpa van (mondjuk egyformák) és egy vezérli a többit akkor mindig az utolsó vezérel visszafelé. Ilyenkor egyes lámpáknál tök mindegy a DMX kiosztás. Lehet akár ugyanaz mindegyiken. Ha tudjuk a lámpa hány műveletet tud (hány DMX csatornát használ) akkor az első lámpa az 1-es a következő mondjuk a 8-as (itt a lámpa 7 funkciót tud), az azt következő a 15-ös, és így tovább, és így tovább. Az nem mindig problééma, ha esetleg kihagyunk üres csatornákat (mondjuk 10-esével adjuk az induló csatorna számát : 10; 20; 30; stb...), de vannak olyan vezérlők amik viszont nem szeretik és ilyenkor az első lámpa után következőt már nem vezérli."
Ezt nem is értem sajnos!
Tehát egy lámpa tud vezérelni egy olyat, aminek nem teljesen ugyan annyi a csatornakiosztása, és/vagy nem ugyan az a dmx kiosztása?

Csak egy egyszerű példa:
Tegyük fel, hogy van két gagyi par 64 lámpánk, mind a kettő 4dmx csatornát használ, de az egyiken 1-es a master fader, 2-es red, 3-mas a green, 4-es blue, a másikon 1-es red, 2-es green- 3-mas blue, 4-es a master fader. Honnan tudja a vezérlő lámpa(mondjuk az első) azt hogy az alárendelt lámpán mi a dmx kiosztás?
Ha a master kékre vált mondjuk 1-es csatorna 127(master), 4-es csat. 127(blue), akkor a másikon ez piros lesz(egyes red, négyes master). Ez a jobb eset, mert így legalább világít!
Szerintem két (vagy több) azonos lámpán kívül (vagy ha mind a kettőt ugyanaz a kínai gyár gyártotta más néven :rolf: ) lehetetlen levezérelni lámpáról bármit is.

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 62
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 44652Hozzászólás ---Qgli---
2016.10.10. 08:02

Igen ezen én is gondolkodtam, hogy nekem az egyik lámpa 4 színt tud a másik viszont csak 3-mat. Mi van akkor ha az a szín világít az egyikben, ami a másikon nincs?

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44653Hozzászólás BodziLalikirály
2016.10.10. 08:43

vili2105 írta:BodziLalikirály!

Ezt nem is értem sajnos!
Tehát egy lámpa tud vezérelni egy olyat, aminek nem teljesen ugyan annyi a csatornakiosztása, és/vagy nem ugyan az a dmx kiosztása?

Csak egy egyszerű példa:
Tegyük fel, hogy van két gagyi par 64 lámpánk, mind a kettő 4dmx csatornát használ, de az egyiken 1-es a master fader, 2-es red, 3-mas a green, 4-es blue, a másikon 1-es red, 2-es green- 3-mas blue, 4-es a master fader. Honnan tudja a vezérlő lámpa(mondjuk az első) azt hogy az alárendelt lámpán mi a dmx kiosztás?
Ha a master kékre vált mondjuk 1-es csatorna 127(master), 4-es csat. 127(blue), akkor a másikon ez piros lesz(egyes red, négyes master). Ez a jobb eset, mert így legalább világít!
Szerintem két (vagy több) azonos lámpán kívül (vagy ha mind a kettőt ugyanaz a kínai gyár gyártotta más néven :rolf: ) lehetetlen levezérelni lámpáról bármit is.
Vili2105!

Azért is írtam a zárójelbe, hogy "mondjuk egyformák" a lámpák.
Amennyiben lámpáról vezérelsz másik lámpát, az adja magát, hogy a a lámpa 1-es csatornája a másik lámpa 1-es csatornáját fogja irányítani.
Tehát ha mondjuk az első lámpán az 1-es csatorna a piros (ezen belül az értékek 0-127 ig a fényerőt jelölik) és a másikon az 1-es csatorna mondjuk pont a zöld, akkor értelem szerűen az egyik pirosan a másik zölden fog világítani. Ezen az, hogy más DMX kiosztást adsz a lámpának nem változtat !!!
Általában (maradva a felhozott PAR64 lámpánál) egy fajta lámpánál ugyanannak a színnek kellene lennie ugyanazon a csatornán. Amennyiben ez más gyártó nem ugyanazon lámpája előfordulhat, hogy más csatornára esik más szín. Ilyenkor sajnos egymás vezérlése (hogy egyformán is működjön) nem megoldható, csak vezérlővel vagy ha a DMX egységét átprogramozzátok. Ez megoldható, mivel az újabb lámpákban a CHIP írható is megfelelő szoftverrel (ezért lehet begajdítani a DMX vezérlőjét nem megfelelő kábellel!!) !
Sajnos én nem tudok DMX chip-et programozni, de volt ismerősöm akik gyártanak vezérlőt (tőle vettem én is az enyémet) és egységet is lámpába (lehet az logikai, relés és dimmer vezérlés is) .
Ha megtalálom az elérhetőségét szívesen megadom

Qgli!

Amennyiben a 4 csatornással vezérled a 3 csatornásat, amikor a 4. lépéshez ér akkor a másik lámpa vagy kialszik, vagy az utolsó kapott parancsban marad (általában ez a megszokott) !
Fordított esetben a 3 variációról vezérelni a 4-est adja magát, hogy a negyedik lépés nem fog végbe menni.

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

vili2105
VIP

Hozzászólás: # 44656Hozzászólás vili2105
2016.10.10. 11:04

Qgli!
Ne érts félre, nem sértés, sem cinizmus, csak a segítőkészség beszél belőlem!
Látom Te is olyan vagy mint én, hogy 2Forintból lehessen megoldani mindent!

Ahogy látom lövésed sincs a dmx vezérléshez, ezért ajánlok egy brutál egyszerű, tetszőlegesen kivitelezhető lehetőséget!
Azt mondtad, hogy háttérfénynek kell, meg hogy pár színt tudjon!

Én a helyedben vennék ilyenből 6métert: http://www.ledvilag.hu/smd-5050-led-sza ... teri-60led
egy ilyen vezérlővel : http://www.ledvilag.hu/rhino-rgb-vezerlo-144w
Feldarabolnám hat db méteresre, rátennék 3-3dbot egy-egy deszkára ( :rolf: ) összeforasztanám, felrögzíteném az egyiket az egyik hangfal hátuljára, mondjuk tépőzárral, másikat a másikra, bedugnám a tápot, és lőn boldogság! Vagy a földre mögétek kiterítve.
Természetesen a kivitelezés esztétikája, és minősége hagy kivetni valót maga után, azon elgondolkodhatsz hogy lehetne ezt szebben kivitelezni! De a funkcióját hibátlanul betölti, van oldalanként 43Watt teljesítménye, egyenletesebb fényt ad, mert méter hosszú, és 120Fokban terít. És ha beltéri szalagot veszel még olcsóbb!
Csak egy ötlet!
Így nem kell dmx-et programozni, egy egyszerű távirányítóval levezérled!
:777

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 47
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 44659Hozzászólás tacso
2016.10.10. 13:03

Ne mááár Srácok! :D A látvány teknikába ugyanúgy bele kell tenni egy kis pénzt, mint a hangszer, mikrofon, hangcucc kombóba! A hangszeretek 10% áért egy nagy teljesítményű, tartós, kompakt és megbízható lámpa szettet tudtok installálni, ami egy értéknövelő beruházás, tehát drágábban tudjátok eladni a produkciót. Megéri!

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 44664Hozzászólás ---Qgli---
2016.10.10. 18:25

vili2105 írta:Látom Te is olyan vagy mint én, hogy 2Forintból lehessen megoldani mindent!
Nem. Ezt rosszul tudod. Én olcsón akarok mindent, de ami jó azért nem sajnálom kifizetni a lóvét. Meg azért nem fizetek pénzt, amit már fölösleges pénzkidobásnak tartok. Tehát ebben az estben nem fogok kiadni 100-150.000 forintot egy fényért, de annak idején nem sajnáltam a 65.000Ft-ot a Chauvet Dj 4Play-ért. Már nézelődtem és lehet, hogy megint csak kiadok egy jó LED PAR lámpáért 25.000Ft-ot.

Ilyen szalagom van, de ezt csak arra használom, hogy körbe kerítem vele a színpadot. Ez arra jó. Semmi másra.

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 44667Hozzászólás ---Qgli---
2016.10.10. 18:40

És ez milyen lehet?
Ez egy vagy több színű?