Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Avatar
Mauglidyro
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 4
Hozzászólások a témában: 47
Hozzászólások: 160
Csatlakozott: 2019.05.02. 20:37
Hangszer: Tyros4, SC88Pro
Tartózkodási hely: Hajdúböszörmény
Adott köszönetek: : 38 alkalommal
Kapott köszönetek: : 223 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 63012Hozzászólás Mauglidyro
2019.09.06. 08:05

Na üdv mindenkinek ...

Nem olyan rég írtam nektek a várható fejlesztésekről ... hááát azóta meg is valósult ez meg az.

Az új szerzemény: Behringer NX4-6000
Egy új 4 csatornás végfok, mely egyszerre oldja meg a monitorozást, és a FOH kiszolgálását is.
Bár ennek az eszköznek az első igazi élő bevetésére sajnos még várni kell, hiszen ebben a 2 hétben pont olyan rendezvényeket fogtunk ki, ahol a nagy rendelkezésre állás (mint csatornaszám) miatt kénytelenek vagyunk a Dynacordot vinni, vagy nem engedik be a zenekar FOH cuccát.

Ma pl. pont egy ilyenbe megyünk.
De mivel már beépítettem az új eszközt a rackjébe, ezért a monitorozást már erről oldjuk meg.
Kedden hozták a végfokot, azóta tesztelgetem itthon, de szobai körülmények közt nem bírom legalább a -3as kivezérlésig elhajtani, pedig a Master EQ és a Sonic 482i ott figyel a láncban.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi lett a Garry Powercube-bal?
Hááááát ... Ő megmaradt ...
És ami azt illeti, a további célok elérése érdekében muszáj lesz megtartani, de erről többet egyelőre még nem mondhatok.


Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Qu16, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Garry PC1504 MK II, Dbx Pa2, 2x Garry Lite10, 1x Turbosound Milan M15b

Avatar
Mauglidyro
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 4
Hozzászólások a témában: 47
Hozzászólások: 160
Csatlakozott: 2019.05.02. 20:37
Hangszer: Tyros4, SC88Pro
Tartózkodási hely: Hajdúböszörmény
Adott köszönetek: : 38 alkalommal
Kapott köszönetek: : 223 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 63061Hozzászólás Mauglidyro
2019.09.07. 21:50

Na üdv. mindenkinek ...

A tegnapi nap egy olyan rendezvényteremben volt szerencsénk muzsikálni, amely minden zenész álma.
Debrecen, Erdőspuszta Club Hotel

A zenekar Front cuccát nem engedik bepakolni a terembe a hangerő miatt (a szerződésben az adott technikusra hárítják a megitélés jogát, hogy az adott rendezvény mennyire lehet zavaró a hotelben szálló vendégeknek.
Ezáltal a felelősség végig az üzemeltetőnél van.)
Szóval aki ide jönne, annak elég egy keverőt hoznia, illetve a monitorrendszerét, bár ez utóbbi nem kötelező, hiszen kérésre biztosítanak monitor utakat.

Nos, legalább a 3.-4. alkalommal voltunk ezen a helyszínen, de meg kell mondjam, hogy most hallottam először normálisan szólni ezt a cájgot.
Rákérdeztünk a technikusnál a témára, és azt mondta, hogy végülis van alapja az észrevételnek, mivel pont előző nap nézték át, és hibákat véltek felfedezni a rendszerben. Nem kizárt az idegenkezűség sem. Így amikor észlelték a hibákat, azonnal kijavították.

Viszont a korszerű hangtechnika mellett, egy kiváló, számítógéppel vezérelt fénytechnika is jár a rendezvény terem mellé.
Kész mennyország ... :777
LED fal, PAR refik, Robotlámpák, tükörgömb ...
Mindezt igényesen leprogramozva Scene-enként, amit az érintőképernyőn egymás után lehet váltogatni ...
:omg:
És az embernek ettől ne legyen bőségzavara, mi??? :PPP

Ám tegnap szembesültünk a fejlesztésünk egyik nem várt következményével ... a hűtés hiányával.
Úgy kb 2 óra felé úgy gondolta a Behringer XR12 egy 10 órás műszak után, hogy megszakít mindenféle kapcsolatot a router felé.
Többször is próbáltam visszacsatlakozni, de mintha elvágták volna az ethernet kábelt, bár az ethernet csatlakozón lévő led jelezte az élő kapcsolatot.
Persze a buli az ment tovább, hiszen be lett állítva rajta minden, csak épp nem tudtam vezérelni.

Rá egy félóra múlva szünet, gyorsan a front keverőn lehúztam a keverőnk csatornáját, és újraindítottam a keverőt.
Majd miután visszajött minden, ismét feltoltam a hangerőt, és folytatódott a buli tovább.
De mondanom sem kell, ez így nem mehet tovább, valamit sürgősen ki kell találni, hiszen ez hosszútávon káros lehet az eszközre nézve.


Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Qu16, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Garry PC1504 MK II, Dbx Pa2, 2x Garry Lite10, 1x Turbosound Milan M15b

Avatar
BodziLalikirály
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 138
Hozzászólások: 437
Csatlakozott: 2016.09.15. 20:13
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Tartózkodási hely: Veresegyház
Adott köszönetek: : 1505 alkalommal
Kapott köszönetek: : 422 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 63063Hozzászólás BodziLalikirály
2019.09.08. 07:48

Karesz írta:
2019.09.02. 07:34

Hát nnnaaa....
Nos akkor egy kis összefoglaló az elhangzottakról.
A videóban is említett JBL-es videót is láttam és volt is szerencsém (vagy szerencsétlenségem?) egy hangfalat használni is......
De a mostani videóról pár észrevétel.....
Ami nálam a videó közben kiverte a biztosítékot ahogyan kitért ezekre : a kosár kialakítása, a membrán szegély és rögzítés téma, a "torzításkompenzáló szellőző lyuk" a mágnesen, stb.......
A kosár "Eminence"-nek titulálása alapból egy baromság. Mivel a lemezkosarakat egy kaptafára készítik, persze különböző cégek, különböző kinézettel, majd eladják különböző gyártóknak (Eminence, Voice-Kraft, Omnitronic, JAMO, stb...) akik utána beleépítik saját elképzelésüket....
A videóban elhangzik : "A mélyhangszóró kiszedve semmi mást nem mutat, mint cimkéje alapján egy Eminence feliratot, tehát az Eminence fazonú felirat, a szokásos Eminence ovális ....................."
Vagyis a cimkén ott virít az EV logó, de szerinte egy Emimnence felirat, majd ezt próbálja kimagyarázni, hogy csak olyan fazonú cimke...... NANEEEEEEE....!!!!!! Amiben igaza van, hogy a teljesítménye az tényleg olyan 150-200W, mIvel ők a videóban a hangfalra kerestek rá és nem a hangszóróra:

Specification:
15" EV Genuine Factory Replacement Woofer EVS-15J, ZLX 15P, Others, 8 Ohms, F01U286313

EV Factory Replacement Woofer
Pleated cloth edge with silicon treatment
Size: 15.125"
Hole cut-out: 13.75"
Depth: 6"
Voice coil: 2"
Magnet: 50 oz
Impedance: 8 ohms, Re: 5.3 ohms
Power: 180 watts RMS, 360 watts max
Response: 25-3000 Hz
Sensitivity: 94 dB, 1 watt, 1 meter
Direct replacement for many EV 15" woofers

Membrán szegély.
A szegély kialakítása (hány borda található, milyen széles, mennyire rugalmas) adja meg a hangszóró membrán kilengésének és feszességének mikéntjét. És amit ő "pille"-ként emlegetett egy sima porvédő ami csak azért szintén bordás mivel ott is meg kell lenni a mozgáskompenzációnak. De azért összehasonlítani egy Ibiza vagy hasonló lemezkosaras hangszóróval elég nagy vétek...... (itt ki lehetne térni hangszóró és hangszóró közötti különbségekre lemezkosarasokon belül ugyanazon méretnél és kinézetnél, mégsem szólnak ugyanúgy!!! MIÉRT???)
Amiben viszont igaza volt hogy elég kis mozgásterű a rosszul behelyezett bevezető szál miatt (bár azért ott a tövéig még van 3 cm ami csak ráragasztott a membránra, tehát felbontható óvatosan, hogy elég hosszú legyen...)

Torzításkompenzáló szellőző lyuk (ami nem az):
Vannak olyan hangszóró gyártók (közöttük pld. az Emimnence) akik úgy készítík a hangszóróikat, hogy azok alakíthatóak legyenek. Hely hiány miatt pld. vagy egyéb okból, de a mágnes úgy van kialakítva (és ez látszik is a videóban), hogy van egy menet a mágnes közepén ahová egy kompressziós drivert be lehet hajtani és ha a hangszóró kúp úgy van kialakítva akkor egy helyen van megvalósítva egy 2 utas kialakítás. Ez nem keverendő össze a szélessávú hangszórók közepén a porvédőn elhelyezett kis külön tölcsér formát cizelláló papírcsíkkal.
De egyébként a mágnes közepén ha csak egyszerűen egy szellőzésnek vesszük a lyukat is már érdemel odafigyelést, mivel én már fogtam meg 2-3 óra után hangszóró mágnest ami igencsak megégette kezecskémet. Tehát hűtés szempontjából igencsak nagy szerepe van ennek a kialakításnak a méy, mély-közép hangszórók készítésekor.

Szóval összesítve..... Nem kívánom leszólni (mindenben) a videóban elhangzottakat hiszen van egy kis alapja. De azért, mert "kinézetre" "kialakításra" "színre" "szagra" úgy néz ki mint egy SAL, Ibiza, stb... még nem kéne egy kalap alá venni vele/velük.
Az erősítő részére most nem térek ki a hangfalnak, mivel élőben még nem találkoztam vele, de én is szívesen szétszednék egyet és bemérném, hogy ténylegesen mit is ad le és, hogy hogyan, stb......
Talán lesz rá lehetőségem.... :dance:

Mauglidyro írta:
2019.09.07. 21:50
Ám tegnap szembesültünk a fejlesztésünk egyik nem várt következményével ... a hűtés hiányával. Úgy kb 2 óra felé úgy gondolta a Behringer XR12 egy 10 órás műszak után, hogy megszakít mindenféle kapcsolatot a router felé.
Ha megnézed a kialakítását a készüléknek nem RACK-be építhetőként készítették el, mivel az egyik végén van egy szellőző nyílás kialakítás a másik végén pedig egy ventillátor ami átszívja(ná) a friss levegőt a belsején így hűtve azt. Ha a végei dobozba kerülnek, nincs szellőzés......
Idétlen megoldás. Bár a tápcsatlakozót is úgy tették oda, hogy nehogy beépíthető legyen az eszköz. :D

Szép napot mindenkinek!!!


Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

Avatar
Mauglidyro
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 4
Hozzászólások a témában: 47
Hozzászólások: 160
Csatlakozott: 2019.05.02. 20:37
Hangszer: Tyros4, SC88Pro
Tartózkodási hely: Hajdúböszörmény
Adott köszönetek: : 38 alkalommal
Kapott köszönetek: : 223 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 63091Hozzászólás Mauglidyro
2019.09.08. 18:50

Háááát az oké ... Csak akkor minek adják hozzá a rack fület, ha nem lehet rackbe építeni?
Az sem világos a mai napig, hogy az Európai piacra szánt XR12-esekből miért spórólták ki a ventillátort???
Akkor egyáltalán, milyen rackbe érdemes építeni az eszközt, ha a hűtésre is figyelemmel kell lenni?


Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Qu16, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Garry PC1504 MK II, Dbx Pa2, 2x Garry Lite10, 1x Turbosound Milan M15b

Avatar
Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 471
Hozzászólások: 3303
Csatlakozott: 2011.10.28. 17:51
Hangszer: -
Tartózkodási hely: Magyarország, Eger
Adott köszönetek: : 1765 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2748 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 63093Hozzászólás Asterix
2019.09.08. 20:17

Nekem is be van építve a keverő. Pár hete Füzesabonyban sátras lakodalmat játszottam. Yan meleg volt, hogy az iPad fél óra zenélés után hővédelemmel leállt. A hangszer fém része rendesen égetett. De a keverő tudott dolgozni gond nélkül.Avatar
HunHyper
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 127
Hozzászólások: 1395
Csatlakozott: 2012.06.26. 14:50
Hangszer: KETRON SD9
Tartózkodási hely: Ausztria
Adott köszönetek: : 1832 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1532 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 63098Hozzászólás HunHyper
2019.09.09. 08:04

Nekem be van rakva az XR12 Rack-be... Semmi gondja, mondjuk én csak max. 3-4 órán át hajtom egyszerre...


"Nem kell kiröhögni, mert amatőr vagyok..." :D
KETRON SD9 - Behringer X Air XR12 - DBX DriveRack PA2 - Aphex 204 AEWBB - QSC K10 - TC-Helicon VL Touch 2 - Samson Q7

Avatar
Karesz
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 199
Hozzászólások: 1843
Csatlakozott: 2011.09.24. 15:23
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Tartózkodási hely: Cegléd
Adott köszönetek: : 1638 alkalommal
Kapott köszönetek: : 670 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 63141Hozzászólás Karesz
2019.09.15. 13:16

Sziasztok!AZt szeretném kérdezni,hogy tud-e olyat a dbx,hogy bizonyos gerjedő frekvenciákat a mikrofonnál kiszúr,illetve korrigálja,hogy ne legyen gerjedés?Avatar
Mauglidyro
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 4
Hozzászólások a témában: 47
Hozzászólások: 160
Csatlakozott: 2019.05.02. 20:37
Hangszer: Tyros4, SC88Pro
Tartózkodási hely: Hajdúböszörmény
Adott köszönetek: : 38 alkalommal
Kapott köszönetek: : 223 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 63142Hozzászólás Mauglidyro
2019.09.15. 14:38

A DBX-ben lévő RTA minden esetben csak vészmegoldás.
És csak akkor lehet számbavenni, ha már végképp olyan frekvenciák indulnak meg, ami a helynek és a helyzetnek az adottságai miatt indul meg.
Valamint bármi, amit azon állít az ember, az mindenre kihatással lesz.

A problémát a gyökerénél érdemes kezelni.

Tudom, hogy analóg keverőnél korlátoltak a lehetőségek, de manapság már egy jobbfajta Zed árából meg van egy Behringer XR12-es.
Abban csatornánként van RTA, és a 4band-es parametrikus eq-val nincs az a helyzet, amit ne tudnál megoldani.


Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Qu16, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Garry PC1504 MK II, Dbx Pa2, 2x Garry Lite10, 1x Turbosound Milan M15b

Avatar
Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 471
Hozzászólások: 3303
Csatlakozott: 2011.10.28. 17:51
Hangszer: -
Tartózkodási hely: Magyarország, Eger
Adott köszönetek: : 1765 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2748 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 63144Hozzászólás Asterix
2019.09.15. 15:54

Kérdés, hogy dbx mellett miért gerjedsz???
Ott valami nagyon nem jól működik. Tegnap este 1 méterre volt a mikrofon a hangfaltól, elég nagy hangerővel, totálisan gerjedés mentesen...
Ha jó a mérés, akkor a keverővel tolsz el valamit...Avatar
Karesz
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 199
Hozzászólások: 1843
Csatlakozott: 2011.09.24. 15:23
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Tartózkodási hely: Cegléd
Adott köszönetek: : 1638 alkalommal
Kapott köszönetek: : 670 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 63149Hozzászólás Karesz
2019.09.15. 18:25

A keverőn egyszer beállítottunk egy fasza beállítást dbx nélkül.Ahhoz nem szoktam nyúlni,csak a master hangerőhöz.Mérés után nagyobb hangerőnél a mély-közép szokott bebúgni.Új hozzászólás