Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 9302Hozzászólás ---Qgli---
2012.11.26. 13:52

Asterix írta:6 dB-enként duplázódik a füllel hallott hangerő
Nem 3 Db-ként?

Apelláta
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 9303Hozzászólás Apelláta
2012.11.26. 13:55

Asterix írta:
---Qgli--- írta:Akkor 400W-os meghajtással kb. 123 Db szól. A 129 Db gyakorlatilag 4-szer ilyen hangos, az már az elviselhetetlen kategóriába tartozik...
129 dB a 123 dB-nek a duplája, nem négyszerese. 6 dB-enként duplázódik a füllel hallott hangerő.
Sziasztok!
Nem akarok számháborúzni, de kétszer akkora hangerőt füllel 10 dB növekedés esetén hallani. Ezért a 123 dB-hez képest a 129 dB "csak" kicsivel több mint másfélszeres hangerő növekedést jelent.

Qgli!
Téged az téveszt meg hogy a 123 és 129 dB közti 6 dB különbséghez 4-szer akkora teljesítmény szükséges. De ez nem azt jelenti, hogy négyszer olyan hangerőt lehet elérni. Sajnos a befektetett teljesítmény, és a hangerő érzet nem egyenesen arányos. Mivel 10 dB növekedés jelent dupla hangerő érzetet, ebből adódóan valamivel több mint 8-szoros!!! teljesítmény kell a hangerőérzet duplázódádához.

Üdv.: Apelláta

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 9304Hozzászólás malko
2012.11.26. 14:21

Adatlap
Fajl neve:
Marka:
Szeria:
Tartalom:
Stilus:
Leiras: Sziasztok!

Nem régiben ez egyik kollegám vásárolt egy yamaha dxr 15 ládát amit alkalmam is volt tesztelni egy darabig.
Ha nem bánjátok leírok róla egy pár saját tapasztalatot. A láda jól össze van rakva és esztétikailag is egész jól nézz ki.
Teszteltem több féle zenével is. Mélyben és magasban igen erős a láda aminek a következménye az, hogy egy kicsit a közepek háttérbe kerültek. Jobban mondva nem is az, hogy háttérben vannak hanem inkább az, hogy a keresztezési pontnál hallok benne egy kis hiányosságot amit sajna equval sem tudtam igazán helyre hozni. Az 1100 Watt egy kicsit erős nekem annyit nem tudod a láda, az igaz, hogy baromi nagyot szól de a végén sajna a sok védelem amivel ellátták egy kicsit olyan érzésem van mintha fuldokolna a láda, de itt azért már nagyon nagyot szól. Aztán próbáltam mikrofonnal is, szép lágy hangzás van aki ezt szereti annak ajánlom, (egy kicsit hifis) de még is azt mondom, hogy az árához képest ez egy jó láda. És még egy megjegyzés. Lehet, hogy a 12-es láda egy kicsit konkrétabb lenne de azt sajna még nem volt szerencsém hallgatni.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 180
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1483 alkalommal

Hozzászólás: # 9305Hozzászólás B.Bazsi
2012.11.26. 15:00

Asterix! Ha jól emlékszem Te használtál Valkó féle hangfalakat. Ha igen, tudnál javasolni valamit a beállításukra hogy jól szóljanak?

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 9306Hozzászólás Asterix
2012.11.26. 15:03

Apelláta írta:Nem akarok számháborúzni, de kétszer akkora hangerőt füllel 10 dB növekedés esetén hallani.
Hát ha te sem akarsz, akkor ne számháborúzzunk. 6 dB lesz a 10 dB, de tök mindegy, mert az olyan hangerőnél már az hatalmas nagy különbség. Mert ugye kétszeres mértékről beszélünk, de nem mindegy, hogy minek a kétszerese. Mert egy méternek a 2 méter a kétszerese. Az 1 km-nek a 2 km a kétszerese és azért érezzük, hogy itt arányaiban milyen hatalmas különbség van. Zárt térben szerintem itt már elveszti a jelentőségét a hangnyomás nagysága, mert nem tudod kihasználni.

Malko: Milyen eq-val próbáltad a hangfalat? Én pl egész normális hangképet hallok a hangfalból alapból. De ez a véleményem teljesen megváltozik, amikor az automata eq-t ráküldöm a falra, mert olyankor teljesen az az érzésem, hogy megnyílik a hangfal, előtérbe kerülnek a gitárok, fúvósok, stb.
Hol lehet meghallgatni azt a falat?

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 9307Hozzászólás Asterix
2012.11.26. 15:03

B.Bazsi írta:Asterix! Ha jól emlékszem Te használtál Valkó féle hangfalakat. Ha igen, tudnál javasolni valamit a beállításukra hogy jól szóljanak?
Csak nem az enyémeket vetted meg?

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 9308Hozzászólás Asterix
2012.11.26. 15:07

beejaybudai írta:Milyen tokot vettél a topjaidhoz és hol? Mert lehet, hogy engem is érdekelne...
Suhajdánétól szoktam venni a tokokat. Nekem az állványoktól kezdve a hangfalak, minden ilyen 2 cm vastag szivacstokban van. Még a zsinórok és kották is a keverőerősítő tokját örökölték meg. Jó minőségűek, zip zárral és tépőzárral ellátva. A hangszertokot vettem egyedül Veigertől, mert ott a "keményített" tok az megtetszett , mivel könnyebb volt, mint a Tajti féle keménytok, de nagy biztonságot ad a hangszernek.

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 180
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1483 alkalommal

Hozzászólás: # 9309Hozzászólás B.Bazsi
2012.11.26. 15:23

Asterix írta:
B.Bazsi írta:Asterix! Ha jól emlékszem Te használtál Valkó féle hangfalakat. Ha igen, tudnál javasolni valamit a beállításukra hogy jól szóljanak?
Csak nem az enyémeket vetted meg?
Én nem vettem, kollégám vett VL falakat Mezőkövesdről Panyi Zolitól a hangszerboltból. Két top, két szub. Neodímium hangszórók vannak benne, kárpitozva vannak a ládák. Mondta a nyáron hogy venni kéne két szubládát, akkor láttam hogy Te hirdettél kettőt eladásra, érdeklődtem is akkor felőle. Meg hányta-vetette a dolgot, és Kövesdről vett 4 ládát. Ezek voltak a tieid?

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 9310Hozzászólás Asterix
2012.11.26. 15:33

igen, az enyémeket vettétek meg. Mennyit fizettetek érte?

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 9311Hozzászólás malko
2012.11.26. 15:37

Szia Asterix!
Én ezt a yami hangfalat próbáltam mindegyik preset állításába.
Egy yamaha digit keverőt köttetem rá és azon próbáltam equzni de mindig maradt valami hiány érzetem a végén.
Én úgy gondolom, hogy a keresztezési frekvencia magasan van, ha jól emlékszem 2,2Khz ami szerintem sok egy 15 colos hangszórónál. Azért is mondtam, hogy lehet, hogy a 12 colos jobb lenne. De most is azt mondom ,hogy a hangfal ár érték arányban nem rossz.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

Új hozzászólás