Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Adames
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 9277Hozzászólás Adames
2012.11.24. 16:16

Gabi! Nem lehet, hogy azon meg félreértettük egymást, hogy ugyan neked is Garry Lite-od van, de csak a szub, és nem a Top? vagy Yamahád is van, meg Garry Top-od is egyszerre?

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 9286Hozzászólás ---Qgli---
2012.11.25. 09:27

Nekem csak a szub a Garry. A top ládák Yamahák.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 9294Hozzászólás Asterix
2012.11.26. 07:33

Köszönöm mindenkinek a segítő szándékot, akár a fórumon, akár privátban. Túl vagyok a tornatermen. Szerencsém volt, mert faburkolatú, mindkét végén a kapuknál vastagon szivacsozott, jól csillapított terem volt. Így szerintem és a feleségem szerint is, aki elég sűrűn hallgatja a beállításaimat jól szólt a zene, igaz kicsit hangosan, bár nem volt fél hangerőn sem a rendszer, a sub meg a harmadán talán.
Amik jöttek hozzászólások, pl kontroll: én sosem használok külső kontrollt, a keverő fülhallgató kimenetéről egy kis fülessel hallgatom a közép és magas hangokat, a mély meg átszűrődik a fülesen. (Nem agyba dugható.) Ennek megszoktam már a hangját, nem drága és a kimenő cuccot beállítom az elején mindig ugyanazzal az mp3-al, amivel már kb 10 éve és így mindig tudom, hogy mi szól kint és mi szól a fülesben. Élőben már csak a hangszerben kutyulok. Hangfalak elé sosem állok, lehetőleg még mellé sem sem.
Global beállítás: nálam, lehet, hogy a Musikant kicsit túlzott effektezése miatt állandóan a zengető -15dB-en áll, de most visszavettem majdnem 30-ig. A mikrofonról is visszavettem a zengetőt valamennyire, és így el is mentettem, mert a visszhang jobban kijön és jobban tetszett.
A keverő beállításainál csak annyit csináltam, hogy megmérettem a keverővel a termet, az megcsinálta az eq beállításokat (itt egy kicsit csaltam, mert nem lieáris, hanem mosolygós beállítást kértem), viszont utána minden eq poti 0dB-n figyelt egész este. A Pa3-nak a digitális kimenetét használom, így nincs Maxx procim sem, ami a hangot manipulálná. Már egy pár buli óta ezt csinálom. (Egy kolléga, aki jött a memóriáért a múlt héten meghallgatta így a beállítást és azt mondta, hogy fantasztikusan élőben szól a rendszer, pedig ő egy 600e forintos Presonus digit keverő pultot használ, Mackie falakkal, ha jól emlékszem.
Ezzel a keverővel, a belső mikrofonjával jól és egyszerűen megy ez a dolog. Annak idején Behringer DEQ2496-al már volt hasonló lehetőségem, de nem hozta a várva várt eredményt. Igaz, nem is ezek a falak voltak még.
Én a dB hangfalakról azt mondom, hogy szerintem verhetetlenek ár/érték arányban. Természetesen én is be voltam zsongva a nagyobbik Yamaha szériának, de a súlya és főleg az ára azt mondta, hogy próbáld ki a dB-t!!! :lol: Kipróbáltam és nem bántam meg. 2 hete duóban zenéltünk, gitárral, szaxival is kifogástalanul megszólalt, most a nagyobb teremben is. (Lehet, hogy Sub nélkül is elég lett volna, de nem volt időm próbálgatni, mert egy kicsit késve voltam szokás szerint.) Nekem elég és nem döntött anyagilag romba.
129 dB és nem 133 dB? Aki zárt térben egész este hallgatni tudja a 129 dB-t, az másnap mehet a fülészetre szerintem. Itt már azért nagyon hangos dolgokról beszélünk, ami a zenéléseink (legalábbis nekem) 90 %-ánál pusztán csak elméleti dolog, mert nálam fél hangerőnél sosem volt feljebb a poti a dB-n, de ott is csak akkor, ha a keverőn vissza volt véve.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 9295Hozzászólás ---Qgli---
2012.11.26. 08:39

Én a yamahákat ( 97 Db érzékenyíségű ) 400W-al hajtom.
1W - 97 Db
2W - 100 Db
4W - 103 Db
8W - 106 Db
16W - 109 Db
32W - 112 Db
64W - 115 Db
128W - 118 Db
256W - 121 Db
512W - 124 Db
Teljes hangerőn ezt így kell kiszámolnom, ha jól tudom...

Akkor 400W-os meghajtással kb. 123 Db szól. És nekem már szóltak, hogy vegyem hallkabbra! A 129 Db gyakorlatilag 4-szer ilyen hangos, az már az elviselhetetlen kategóriába tartozik...

csepi
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 73
Hangszer: Korg Pa 500
Adott köszönetek: : 84 alkalommal
Kapott köszönetek: : 82 alkalommal

Hozzászólás: # 9296Hozzászólás csepi
2012.11.26. 11:24

Asterixnek maximálisan igaza van abban, h ez a 129 decibel több mint elég. Első komolyabb bulim megvolt a dB-vel. Igaz szólt mellé a Hk subom is meg a topjai kontrollnak, de hangerőben rettentően elég voltam, pedíg 180 főleg fiatal bulizott, óriási hangzavar volt. Sőt, totális megfázás után, a füleim bedugulva, szóval süketen mentem. A hangját még szoknom kell, rohadt jól szól rajta az ének. Sub kell hozzá, ez az én véleményem, nem arról van szó, h nem lehet megcsinálni a bulit, de azért nélküle nem elég, nekem.... Bár ez örök vita,h kell-nem kell, minek, nehéz, eleget szól magába stb.... a pénteki éttermi zenélésekre biztos nem viszek én se.A műanyag mivoltja nem zavaró, nem hallik ki, persze egy hangmérnök lehet lefikázná, de szerintem nem mondaná meg "vakon" 10ből 9 zenész se.
Természetesen nem egekik szeretném magasztalni a cuccot(csakazért mert ilyenem van), de Asterix jól leírta, ennyi pénzért ilyen súlyú és minőségű cucc kevés van.
És nekem ezek nagyon behatárolták a dolgot, mármint a súly, és ár.
Asterix! Lehet a sub 15d-re kereket szerelni?

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 9297Hozzászólás Asterix
2012.11.26. 12:20

csepi írta:Asterix! Lehet a sub 15d-re kereket szerelni?
Biztosan lehet, de nem akadt meg a szemem az alján, hogy gyári tartozékot lehetne hozzá csatlakoztatni, mint a 18D-nél, de hát fából van, ha valaki buherálni akarja, akkor azt biztosan lehet. De szerintem nincs értelme. Nem olyan nehéz. Pesten az autóm a teremtől légvonalban 5 méterre parkolt, de mivel a fél iskola be volt riasztózva, mert más volt a tulaj, így kb 200 métert kellett a hangfalakat vinnem, ráadásul fel az első emeletre, ami nem volt egy leányálom, de miután megemeltem, már nem volt nehéz tartani.
De egyébként az olcsósághoz tegyük hozzá, hogy pusztán egy profi tok a subomhoz 17e forintba került házhoz szállítva, igaz, hogy nem kell kivennem belőle amikor használom, és akár dobálni is lehetne benne a falat. A toppokhoz kb ennek a 2/3-a volt a tok. Ez sem kis summa.
Egyébként Csepi nézd meg a hangfalat eq-val alaposan. Teremben a keverőn +6dB a mélyre és szerintem nem szükséges hozzá a szub egyáltalán. Nagy teremben is voltam vele, igaz, hogy még nem a digit keverővel és akkor a Maxx proci is dolgozott, az is emeli a mélyet még, de több mint 200 fős lakodalomban a sub csak dísznek volt, meg az tartotta a keverőt. Biztosan nem szükséges mellé a szub, pedig én nem igényes bár zenét játszok, és még a legkeményebb Kárpátia, Pokolgép zenéknél is dübörgött a terem sub nélkül... :lol: :lol:

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 9298Hozzászólás Adames
2012.11.26. 12:34

Állványon használod a dB-t Asterix?

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 9299Hozzászólás Asterix
2012.11.26. 12:36

---Qgli--- írta:Akkor 400W-os meghajtással kb. 123 Db szól. A 129 Db gyakorlatilag 4-szer ilyen hangos, az már az elviselhetetlen kategóriába tartozik...
129 dB a 123 dB-nek a duplája, nem négyszerese. 6 dB-enként duplázódik a füllel hallott hangerő. De fél hangerőn is brutálisan és tisztán szól a rendszer és ez a lényeg. Természetesen szabadtéren valószínűleg kevés ez a motyó is, de olyan szabadtéri buli, ahol pusztán ez a hangosítás lenne ma már elenyésző. Akkora cuccokkal hangosítanak egyes cégek fillérekért, hogy gyakorlatilag ezen a téren már nem lehet labdába rúgni.

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 9300Hozzászólás Asterix
2012.11.26. 12:38

Igen, állványon. Ezeket a hangfalakat megillette már, hogy vegyek egy könnyű, légrugós aluállványt. Eddig nem volt hangfalállványom, mert a régi toppok a szubok felett voltak, ahhoz pedig csak egy csövet használtam. A mély hangszóró van fejmagasságban, a magas pedig a felett....

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 9301Hozzászólás beejaybudai
2012.11.26. 13:28

Asterix!

Milyen tokot vettél a topjaidhoz és hol? Mert lehet, hogy engem is érdekelne...

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

Új hozzászólás