Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Istvan
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 19
Hangszer: Korg PA1X Pro, Korg P 4x
Adott köszönetek: : 168 alkalommal
Kapott köszönetek: : 226 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 59972Hozzászólás Istvan
2018.11.20. 13:44

Sziasztok !

Korg Pa 4x-el kapcsolatban az alábbi segítséget kérném. Most vettem használtan a gépet, de a saját stylusok, pcm, pad feltöltése során valamit elnyomtam ( igaz a védelmet is feloldottam mivel a gyári stylek közé is tettem saját styleket. Eddig Pa 900-as volt abba ilyen gondom nem volt. . Minden olyan fapadosan szól (pl : a gyönyörű hangzású zongorák) Szeretnék egy gyári vissza állítást csinálni, de igazából nem ismerem a menetet. V2.2 rendszerrel vettem. Ebben kérnék segítséget.
Köszönettel:

Istvan ( melodia)

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 59974Hozzászólás Asterix
2018.11.20. 16:14

Reset menete:
MEDIA ---> UTILITY ---> Factory Restore

Ez teljesen lenullázza a hangszeredet. Előtte csinálj mentést, hogy tudj az anyagból visszatölteni...

csati72
Újonc
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Yamaha S770

Hozzászólás: # 60011Hozzászólás csati72
2018.11.24. 09:43

Sziasztok!

Sikerült beruháznom egy dbx driverack pa2-e. Aki már többször használt ilyet kérem röviden írja le , hogy mik azok a fontos lépések , amiket be kell tartani. Ez a szerkezet a teremhez méri és igazítja a hangerőt is?
(A bemérő mikrofont a mérést követően ki kell húzni a prociból? Mérés közben kell hogy szóljon a hangfalból valami?)

Előre is köszönöm a válaszokat.

Rcf M18, Dbx Driverack Pa2, Rcf Art3 Mk4 15", Db Technoloiges Sub 615, Shure Beta 58A, Yamaha S770

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 144
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 60024Hozzászólás HunHyper
2018.11.24. 22:09

Nem akarok bunkó lenni, de van felhasználói kézikönyv...
Ha a mérést úgy végzed, hogy számítógépről vagy tabletről vezérled,
akkor mindent kiír, meg mutat grafikákkal, hogy mit kell csinálni...
Nem lehet elrontani... :777

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 60552Hozzászólás Apelláta
2019.01.06. 19:30

Pár napja a hifi rendszerembe beiktattam egy grafikus EQ modult. A végfok, CD/DVD lejátszó és a TV, melyek össze vannak fűzve egymással egy sem földelt dug-villás, ellenben az új EQ-val. Volt is brumm rendesen. Hiába dugtam másik aljzatba, vagy fordítottam meg a dug-villát a konnektorban, az sem segített. A földelő érintkezőinek leszigetelése viszont igen. Általában nejlonzacskót szoktak a dug-villára húzni, vagy leragasszák a földelő érintkezőket, melyek jó ha egy bedugást elviselnek, aztán átszakadnak. Én úgy oldottam meg, hogy vékony műanyag lapból vágtam két csíkot, és mivel ezek a dug-villák kicsit gumis anyagúak, beszorítottam őket a földelő érintkezők hornyaiba. Lásd a képet. Kicsit szorosabban megy a konnektorba, de tartós.

Egyébként nem értem, hogy mi értelme van egyes hangtechnikai eszközöket földeletlen, másokat meg földelt dug-villával ellátni? Főleg, hogy a földelt okoz galibát.
20181223_215340.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Üdv.: Apelláta

Zene(')lek
Újonc
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Korg PA 2 x pro
Adott köszönetek: : 7 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3 alkalommal

Hozzászólás: # 60603Hozzászólás Zene(')lek
2019.01.15. 19:37

Sziasztok!
Valaki le tudná írni nekem leegyszerűsítve ,, konyha nyelven'' , hogy mi is a szerepe a végfoknak? A neten utánaolvastam, de már-már atomfizikai módon találtam róla leírást. Előre is köszönöm, szép estét!

Siklai68
VIP
Hozzászólások a témában: 23
Hangszer: Yamaha PSR 9000 Pro
Adott köszönetek: : 601 alkalommal
Kapott köszönetek: : 382 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 60604Hozzászólás Siklai68
2019.01.15. 20:17

Apelláta írta:Pár napja a hifi rendszerembe beiktattam egy grafikus EQ modult. A végfok, CD/DVD lejátszó és a TV, melyek össze vannak fűzve egymással egy sem földelt dug-villás, ellenben az új EQ-val. Volt is brumm rendesen. Hiába dugtam másik aljzatba, vagy fordítottam meg a dug-villát a konnektorban, az sem segített. A földelő érintkezőinek leszigetelése viszont igen. Általában nejlonzacskót szoktak a dug-villára húzni, vagy leragasszák a földelő érintkezőket, melyek jó ha egy bedugást elviselnek, aztán átszakadnak. Én úgy oldottam meg, hogy vékony műanyag lapból vágtam két csíkot, és mivel ezek a dug-villák kicsit gumis anyagúak, beszorítottam őket a földelő érintkezők hornyaiba. Lásd a képet. Kicsit szorosabban megy a konnektorba, de tartós.

Egyébként nem értem, hogy mi értelme van egyes hangtechnikai eszközöket földeletlen, másokat meg földelt dug-villával ellátni? Főleg, hogy a földelt okoz galibát.
20181223_215340.jpg
Api!
Nem vagyok nagy szakember, de földelést leragasztani nem túl okos dolog, arra szükség van valószínűleg, mert ha testzárlatos lesz a berendezésed ( táp hibából kifolyólag), akkor az a mikrofon rácsán, mondjuk a gitár húrján vagy az erősítő illetve eq fém házán 220 V formájában jelentkezik. Igen megrázó érzés lesz és életveszélyes is!!! Ahol nincs földelés az azért van, mert kettős szigetelésű a tápja, így a testzárlat kizárt. A földhurok úgy kerülhető legkönnyebben ki, hogy minden elektromos berendezésed egyetlen dugaljból használod, mert többől már lehet brumm. Okosabb intézmények a színpadi elosztókat helyi földeléssel látják el, így is kisebb a földhurok lehetősége...
Szóval valahogy így, de - mégegyszer mondom - nem vagyok szakember.

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 169
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 60609Hozzászólás BodziLalikirály
2019.01.16. 09:52

Siklai68 írta:Nem vagyok nagy szakember, de földelést leragasztani nem túl okos dolog, .
Egyet kell értenem a földelés fontosságáról. Jártam úgy hogy egyik helyen ahol hangosítottam nem volt földelés az aljzaton és az egész berendezésem burkolata bizsergetett....
Siklai68 írta: ( táp hibából kifolyólag), akkor az a mikrofon rácsán, mondjuk a gitár húrján vagy az erősítő illetve eq fém házán 220 V formájában jelentkezik. Igen megrázó érzés lesz és életveszélyes is!!!
Nem csak táphiba miatt kerülhet feszültség a készülék burkolatára!!!
A nagyobb teljesítményű végfokok pld. (nálam is ez volt) amik földelés nélkül minimálisan áthúznak a testre (a sok közös pont miatt)!

És igazából a "brumm" nem csak a földhuroktól képes előjönni. Elég ha valamelyik jelkábel aszimmetrikus (unbalanced) ami a testről felveszi a zajt. Ezt ugye a szimmetrikus (balanced) jelkábellel már ki lehet szűrni (általában)! És azért lássuk be a hangtechnikában használt berendezések csatlakozó aljzatai már szimmetrikus bekötéssel (is) működnek, vagy a (pld) JACK aljzat test pontja galvanikusan le van választva a testről. Ez az aljzatoknál elég egyszerű, hisz általában azok műanyag-ház kialakításúak.
Sajnos a Hi-Fi technikánál ez az elv nem igazán használható mivel ott az RCA aljzatok alapból testre vannak kötve és ott csak az aszimmetrikus csatlakozás lehetséges.

De visszatérve az eredeti kiindulási pontra, egy EQ-nál a földelés leválasztása nem igazán fog (a már említett táphibát kivéve) a burkolatra feszültséget kivezetni.

Egy kis olvasnivaló:
https://studiotech.blog.hu/tags/szimmetrikus

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 169
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 60610Hozzászólás BodziLalikirály
2019.01.16. 10:11

Zene(')lek írta:Sziasztok!
Valaki le tudná írni nekem leegyszerűsítve ,, konyha nyelven'' , hogy mi is a szerepe a végfoknak? A neten utánaolvastam, de már-már atomfizikai módon találtam róla leírást. Előre is köszönöm, szép estét!
A keverőpultból kijövő (775mV 0dB) jelet erősíti fel és alakítja át, hogy nagyobb teljesítményű hangszórókon megszólaljon.

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

Sambácsi
VIP
Hozzászólások a témában: 30
Hangszer: Yamaha Tyros2,Yamaha F310-TBS, YRS 23.
Adott köszönetek: : 641 alkalommal
Kapott köszönetek: : 409 alkalommal

Hozzászólás: # 60611Hozzászólás Sambácsi
2019.01.16. 10:22

Szervusztok!

Újabb talányt teszek elétek, szilveszterkor történt.
Helyzet:
Fali dugaljba csatlakoztatott,
de bekapcsolatlan elosztóba dugva a
Yamaha mg8/2fx keverő tápkábele, és a Tyros2 tápkábele.
A hangszer sem volt bekapcsolva.
A hangszer main out-ba csatlakoztattam a két jack dugót,
majd éppen a keverőbe akartam dugni a másik végét,
mikor hozzáértem a csupasz jack végekhez,
és bizsergette az ujjaimat.
Nagyon meglepődtem, megismételtem a kontaktust,
és újra bizsergetett, tehát nem képzelődtem.
Kérdésem: mi a fene történt?

Üdv.Sambácsi

Új hozzászólás