|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- tacso
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 141
- Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
- Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
- Kapcsolat:
Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato
Ha sátorba való nagy rendszert építesz akkor talán inkább duplikáld a nagyobb szettet! Kisebb teremben lehet hogy elég a nagyobb top önmagában.
Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!
- Sztifler0301
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 16
- Hangszer: Yamaha Tyros5, Korg TR.
- Adott köszönetek: : 494 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 213 alkalommal
- Kapcsolat:
Tehát semmiképp sem jövök ki jól, ha keverem őket szabadtérre... Az mondjuk nekem is már megfordult a fejembe, hogy szabadtérre 4 darab 15-ös sub kellene és talán elég lenne kettő is a 12-es topokból. Monitornak meg megvenni a 10-es toppokat megint csak félmegoldás lenne... Mert ugye az a nagy helyzet, hogy jól eladni ezt a szettet nem tudom, meg nem is érdemes, viszont lehet, hogy nem a legideálisabb méretet választottam a subokból. Akkor csak a kilókat néztem, és egyáltalán nem gondoltam arra, hogy egyszer szabadtér is szóba jöhet.
mod. buba
mod. buba
- BodziLalikirály
- VIP
- Hozzászólások a témában: 169
- Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
- Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
- Kapcsolat:
Szabadtéri hangosításnál is érdemes úgy beállítani a hangfalakat, hogy kisebb teljesítményen is nagyobb területet lehessen befogni.
Nekem is vannak nagyobb-kisebb ládáim vegyesen és szoktam őket úgy használni, hogy pld. a két nagyot a két oldalon enyhén befelé fordítva, míg a 2 kisebbet vagy előre vagy enyhén kifelé fordítva használom, így a lesugárzási szöget szélesítem, de a ténylegesen nagyobb "hangerő" a sztereó elvnek megfelelően elől középen (tánctér-tombolda) adja a max-ot.
Ha egymásra helyezve mély-nagytop-kistop felállásban van a cucc akkor pedig úgy állítom a hangváltót, hogy a nagytop-ra mély/mély-közép/közép és talán kicsi magas, míg a felső kistop-ra inkább a közép-magas és magas tartomány menjen, így a kettő hangereje kb egyformára redukálható még ha a kis top-ok kisebb teljesítményűek is. Ráadásul így a nagyobb top-oknak sem kell mondjuk maximumon dolgozniuk.
Motoros találkozón (profilképem is onnan van) szoktam használ úgy kis top ládákat, hogy állványra téve minél távolabbra szétrakva, így egy 1600-as SIVA (ez hajtja az előttem levőket) + egy 800-as SIVA a kis top-oknak és a 600 fős rendezvényen a motorzúgás közepette is lehet mindent tisztán hallani.
Nekem is vannak nagyobb-kisebb ládáim vegyesen és szoktam őket úgy használni, hogy pld. a két nagyot a két oldalon enyhén befelé fordítva, míg a 2 kisebbet vagy előre vagy enyhén kifelé fordítva használom, így a lesugárzási szöget szélesítem, de a ténylegesen nagyobb "hangerő" a sztereó elvnek megfelelően elől középen (tánctér-tombolda) adja a max-ot.
Ha egymásra helyezve mély-nagytop-kistop felállásban van a cucc akkor pedig úgy állítom a hangváltót, hogy a nagytop-ra mély/mély-közép/közép és talán kicsi magas, míg a felső kistop-ra inkább a közép-magas és magas tartomány menjen, így a kettő hangereje kb egyformára redukálható még ha a kis top-ok kisebb teljesítményűek is. Ráadásul így a nagyobb top-oknak sem kell mondjuk maximumon dolgozniuk.
Motoros találkozón (profilképem is onnan van) szoktam használ úgy kis top ládákat, hogy állványra téve minél távolabbra szétrakva, így egy 1600-as SIVA (ez hajtja az előttem levőket) + egy 800-as SIVA a kis top-oknak és a 600 fős rendezvényen a motorzúgás közepette is lehet mindent tisztán hallani.
Lalikirály, ennyi és nem több..!!!
-
djkoxi
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 42
- Hangszer: Denon-Pioneer
- Adott köszönetek: : 162 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 87 alkalommal
Nem tudom ismered-e ezt az oldalt, hasznos dolgokat írnak le, közérthetően. A hangfalak elhelyezése nagy mértékben befolyásolja a nézőtéren hallott hangot.Sztifler0301 írta:Tehát semmiképp sem jövök ki jól, ha keverem őket szabadtérre... Az mondjuk nekem is már megfordult a fejembe, hogy szabadtérre 4 darab 15-ös sub kellene és talán elég lenne kettő is a 12-es topokból. Monitornak meg megvenni a 10-es toppokat megint csak félmegoldás lenne... Mert ugye az a nagy helyzet, hogy jól eladni ezt a szettet nem tudom, meg nem is érdemes, viszont lehet, hogy nem a legideálisabb méretet választottam a subokból. Akkor csak a kilókat néztem, és egyáltalán nem gondoltam arra, hogy egyszer szabadtér is szóba jöhet.
mod. buba
http://www.hangaruhaz.hu/cms/gyakori-kerdesek-faq
- BodziLalikirály
- VIP
- Hozzászólások a témában: 169
- Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
- Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
- Kapcsolat:
Nagyon jók ezek a leírások és tény, lehet belőlük okulni ill. egy kis iránymutatást venni, hogy hogyan is kezdjünk neki.. Bár van alapja a leírt elméleteknek, az csak elmélet. És sokszor az elmélet nem felel meg a gyakorlatban is. 
Viszont az alapok után a tapasztalat az ami igazán tanítja az embert és ezért a saját tapasztalataimat szoktam leírni.
Én majd 30 évvel ezelőtt jártam hangtechnikát tanulni, az akkori technikai cumókkal (H/H Electronics; Robson; MM Acoustic; Vermona/Regent; Japan Orion; Roland hangfalak, Alien & Health,Yamaha, HH Control keverők és erősítők, stb...), amikkel mi tanultuk.(Mai napig van egy 1968-as gyártású HH STEREO-16-os analóg keverőpultom. Kristály tiszta hang még mindig)
Persze, ahogy én is fejlesztem a felszerelést, úgy változik szinte minden beállítás is. Más hangfal – más karakterisztika ! És ugyanez vonatkozik a végfokokra is.
Voltam kisegíteni egy kollégát aki egy Crown végfokkal hangosított ami egyszer csak megadta magát. Gyorsan bedobtuk helyette az 1600-as SIVA-t, bemenet-kimenetet átdugtuk és hajrá. És láss csodát teljesen másképpen szólt a cucc. Pedig csak a végfok lett kicserélve.
Elméletben hiába írják le egy félig fedett színpad hangosításának a menetét és elvét, míg azt nem rakod össze és nem hallgatod meg, hogy miként, milyen elrendezéssel, milyen beállításokkal a szabadtéren (mivel ott van, hogy teljesen nyitott-e a mező, vagy fákkal körülvett tisztás, és még sorolhatnám a létező variációkat) melyik szól a legideálisabban.
Sajnos sokszor van, hogy az előre megbeszélt felállás nem is lehetséges, mert a színpad mégsem akkora mint tervben volt. Vagy a rossz idő miatt zárt termi hangosítás lesz a szabadtér helyett. És már borul is az előre eltervezett hangfalak egymás mellett felállás és lesz belőle hangfalak egymáson. Kisebb hely, kisebb színpad, visszhangzó terem, stb….
Üdv.
Viszont az alapok után a tapasztalat az ami igazán tanítja az embert és ezért a saját tapasztalataimat szoktam leírni.
Én majd 30 évvel ezelőtt jártam hangtechnikát tanulni, az akkori technikai cumókkal (H/H Electronics; Robson; MM Acoustic; Vermona/Regent; Japan Orion; Roland hangfalak, Alien & Health,Yamaha, HH Control keverők és erősítők, stb...), amikkel mi tanultuk.(Mai napig van egy 1968-as gyártású HH STEREO-16-os analóg keverőpultom. Kristály tiszta hang még mindig)
Persze, ahogy én is fejlesztem a felszerelést, úgy változik szinte minden beállítás is. Más hangfal – más karakterisztika ! És ugyanez vonatkozik a végfokokra is.
Voltam kisegíteni egy kollégát aki egy Crown végfokkal hangosított ami egyszer csak megadta magát. Gyorsan bedobtuk helyette az 1600-as SIVA-t, bemenet-kimenetet átdugtuk és hajrá. És láss csodát teljesen másképpen szólt a cucc. Pedig csak a végfok lett kicserélve.
Elméletben hiába írják le egy félig fedett színpad hangosításának a menetét és elvét, míg azt nem rakod össze és nem hallgatod meg, hogy miként, milyen elrendezéssel, milyen beállításokkal a szabadtéren (mivel ott van, hogy teljesen nyitott-e a mező, vagy fákkal körülvett tisztás, és még sorolhatnám a létező variációkat) melyik szól a legideálisabban.
Sajnos sokszor van, hogy az előre megbeszélt felállás nem is lehetséges, mert a színpad mégsem akkora mint tervben volt. Vagy a rossz idő miatt zárt termi hangosítás lesz a szabadtér helyett. És már borul is az előre eltervezett hangfalak egymás mellett felállás és lesz belőle hangfalak egymáson. Kisebb hely, kisebb színpad, visszhangzó terem, stb….
Üdv.
Lalikirály, ennyi és nem több..!!!
- herflis
- Újonc
- Hozzászólások a témában: 3
- Hangszer: Rolang G800 Korg PA1000
- Adott köszönetek: : 55 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 29 alkalommal
Sziasztok!
Nekem is hasonló a véleményem. Tanulságos ez a leírás, de azt, hogy zenekarommal 4 vagy annál is több mélyládával vonuljunk ki egy buliba? Eleve utálunk pakolni
Ki kell tapasztalnia mindenkinek azt, hogy meglévő hangtechnikája mire képes, különböző helyszíneken milyen beállítások szükségesek. Egyébként még fontos dolog, hogy a hangnyomás, hangfrekvencia és a felharmonikusok terjedése erősen hőmérséklet és páratartalom függő. Nem beszélve ha zárt helyen vagyunk a közönség számától is függ, vagyis mennyire üres vagy telt a terem. Egy több órás buliban biztos, hogy a kezdeti beállítások nem lesznek jók a buli végére.
Nekem is hasonló a véleményem. Tanulságos ez a leírás, de azt, hogy zenekarommal 4 vagy annál is több mélyládával vonuljunk ki egy buliba? Eleve utálunk pakolni
Ki kell tapasztalnia mindenkinek azt, hogy meglévő hangtechnikája mire képes, különböző helyszíneken milyen beállítások szükségesek. Egyébként még fontos dolog, hogy a hangnyomás, hangfrekvencia és a felharmonikusok terjedése erősen hőmérséklet és páratartalom függő. Nem beszélve ha zárt helyen vagyunk a közönség számától is függ, vagyis mennyire üres vagy telt a terem. Egy több órás buliban biztos, hogy a kezdeti beállítások nem lesznek jók a buli végére.
Nincs rossz hang, az a lényeg, hogy mit játszunk utána. /Miles Davis/
- Sztifler0301
- Kiemelt tag
- Kapcsolat:
Na igen...
Eleve amivel rendelkezem, és amiből vásárolni szeretnék még, mind-mind Yamaha aktív cucc: tehát csak tápot és jelet kell adni, valamint van pár frekvencia-állítási lehetőség is a ládákon. Nem tudom, hogy ebben az esetben mennyire érdemes cross-overrel foglalkozni, amikor már eleve ezt a hangfalak végzik. Végül egy másik sráccal beszéltem, és ő is azt mondta, hogy hallani kellene a cuccot, és abból lehet aztán tovább építkezni.
Nos mennyi az esélye annak, hogy egy cucc, ami 2012ban (ha nem tévedek) a MIPA díjat nyert, rosszul fog szólni?
Eleve amivel rendelkezem, és amiből vásárolni szeretnék még, mind-mind Yamaha aktív cucc: tehát csak tápot és jelet kell adni, valamint van pár frekvencia-állítási lehetőség is a ládákon. Nem tudom, hogy ebben az esetben mennyire érdemes cross-overrel foglalkozni, amikor már eleve ezt a hangfalak végzik. Végül egy másik sráccal beszéltem, és ő is azt mondta, hogy hallani kellene a cuccot, és abból lehet aztán tovább építkezni.
Nos mennyi az esélye annak, hogy egy cucc, ami 2012ban (ha nem tévedek) a MIPA díjat nyert, rosszul fog szólni?
- tacso
- VIP
- Kapcsolat:
Semmi! Ideális körülmények között a legtöbbet ki lehet hozni az adott rendszerből.
Terem, forrás, emberi tényező az, ami a legjobb cuccot is leronthatja,
Elég egy pocsékul hangolt dob, egy rosszul beállított basszus sound, egy hangerő kompromisszumra képtelen gitáros, egy hangosíthattatalan énekes, és indulhat a bűvészkedés! Rossz terem esetén bizony kincset ér a rendszer proci, mert gyorsan lehet korrigálni a hiányosságokat, ílletve amikor már telik a terem, újra kalibrálni amit kell. Sok összetevős a dolog, a hibátlan cucc az alap, de nem garancia a jó megszólalása.
Terem, forrás, emberi tényező az, ami a legjobb cuccot is leronthatja,
Elég egy pocsékul hangolt dob, egy rosszul beállított basszus sound, egy hangerő kompromisszumra képtelen gitáros, egy hangosíthattatalan énekes, és indulhat a bűvészkedés! Rossz terem esetén bizony kincset ér a rendszer proci, mert gyorsan lehet korrigálni a hiányosságokat, ílletve amikor már telik a terem, újra kalibrálni amit kell. Sok összetevős a dolog, a hibátlan cucc az alap, de nem garancia a jó megszólalása.
- Sztifler0301
- Kiemelt tag
- Kapcsolat:
Rendszerproci aktív cucchoz? Ha igen, akkor mit vegyek? Mit érdemes nézni? Márka, típus esetleg?tacso írta: Rossz terem esetén bizony kincset ér a rendszer proci, mert gyorsan lehet korrigálni a hiányosságokat, ílletve amikor már telik a terem, újra kalibrálni amit kell.
- tacso
- VIP
- Kapcsolat:
Én is ezt javaslom...