Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

djkoxi
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 42
Hangszer: Denon-Pioneer
Adott köszönetek: : 162 alkalommal
Kapott köszönetek: : 87 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 46804Hozzászólás djkoxi
2016.12.13. 11:45

Nekem a dB sub 05 nagyon szépen együtt dolgozott a Soundsationokkal. Nincs frekiválasztás, csak 100 Hz HPF be vagy ki. 13x24m-es teremben magas belvilággal 7-8m, kiválóan beszólta a teret. A beszédérthetőség első osztályú volt, még hátul is. Néptánczene is negyedhangerőn szólt, hangosabb már zavaró lett volna a hallgatóságnak. Viszont szub nélkül hiányoltam volna az alsó tartományt.
Kíváncsi vagyok az EV-al milyen lesz. 123dB vs 127dB, bár a számoknak nem mindig szabad hinni.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 46810Hozzászólás Apelláta
2016.12.14. 02:20

Matya89 írta:Slide switch for selecting the operating mode of the integrated sound processor: T10a, T12a, T15a. Use this switch
to adjust the sound characteristics according to the used top (midrange and tweeter).
LEDs indicate the selected operating mode.
Switch the device off before changing the operating mode to avoid any damages.
Nekem az jön le, hogy a háromállású kapcsolóval válasszuk ki a beépített DSP által előállított, a márkán belül különböző méretű (10", 12" és 15") mélynyomóval szerelt topokhoz a hangkarakterisztikát. Én úgy értelmezem, hogy akkor a kimenetre már a levágott jel kerül. Vagyis nem kell a topba külön kapcsoló már.
Azt viszont nem értem, hogy ha az adatok szerint a sub felső átviteli határfrekije fix 120 Hz, akkor mi ez a három választási lehetőség, hisz akkor mindegy mit dugunk rá, akkor is minden esetben a 120 Hz feletti tartományokat kellene kiküldeni rá, különben lyuk, vagy átfedési csúcs alakulna ki a teljes sávszélességben.
Ezt le lehetne tesztelni egy bármilyen rádugott topal, mint, hogy találgatunk. Mert a leírás nem egyértelmű.
Matya89 írta:Slide switch for selecting the operating mode: MUSIC, FLAT, LOW CUT.
LEDs indicate the selected operating mode.
Before you change the operating mode, please turn off the unit. This will help prevent
damage.
Szerintem a topon azért lehet low cut mély vágó opció, mert leht olyan eset, mikor a topot és a subot is külön külön hajtjuk meg, és ha nincs külső aktív hangváltó, akkor jól jöhet.
Matya89 írta:Még olyan kérdésem lenne, hogy az RCF art 315-ös hangfalhoz viszonyítva (azt már hallottam) melyik hogy szól hangerőre/tisztaságra. Papíron a DBR 12 kicsit erősebb 465w rms és 131db mint az RCF. Az EV papíron 250 W Continuous, 1000 W Peak power handling. 95 dB SPL sensitivity; 125 dB max SPL.
Hangerő szempontjából a Yami 131 dB-jét kell összevetni az EV 125 dB-jével. Ez a 6 dB különbség kétszeres hangnyomást jelent a Yami javára, ami kb. 70 % hangosságérzet különbséget jelent. De ezt inkább meg kell hallgatni, mert a neves gyártók is sokszor hazudják a specifikációs adatokat.

Üdv.: Apelláta

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 169
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 46813Hozzászólás BodziLalikirály
2016.12.14. 03:31

És akkor hozzá tartozik, hogy azokat a dB értékeket épp melyik frekvencián mérték !!!

Egy kis szösszenet:

"A dB skála használható a hangnyomás szintek leírására is. Miként érzékeljük a hangnyomás szinteket?
3 dB különbség az, amit egy átlagos ember meg tud különböztetni, és 10 dB az, amit kétszer olyan hangosnak hall. (A hangosság szubjektív, és legfőképp frekvenciafüggő)"

Üdv.

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

djkoxi
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 46860Hozzászólás djkoxi
2016.12.14. 18:11

Ma megérkeztek az EV ZLX 15P hangfalak. Kipróbáltam őket csak top felállásban, mert még a fülemben volt a régi aktívok hangja.

Hááát, köszönet mindazoknak akik javasolták ezt a típust! Vártam, hogy szebben fog szólni, azt is hogy hangosabban. Amit kaptam, felülmúlta azt amit reméltem!
Alacsony hangerőn is dinamikusan, élettel telien zenél, és ahogy emelem a hangerőt, csak a hangnyomás emelkedik! Nem lesz sértő a magas, nem rotyog a mély, a kellemes hangkép végig jelen van! Elégedett vagyok, és valami hihetetlen érzés kibontani a dobozokból a vadiúj terméket! A megjelenése is nagyon korrekt!
A különbséget egy autós hasonlattal jellemezném : 93-ban az 1500s Lada után vettünk 1,3-as Golf II-t. Most kb ugyanazt a változást érzem:))

vili2105
VIP
Hozzászólások a témában: 105
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Hozzászólás: # 46883Hozzászólás vili2105
2016.12.15. 08:12

djkoxi írta: A különbséget egy autós hasonlattal jellemezném : 93-ban az 1500s Lada után vettünk 1,3-as Golf II-t. Most kb ugyanazt a változást érzem:))
Hát akkor kár volt elcserélni egy sokkal szarabbra! (mondom én, mint Ladabuzi!) :rolf: :777

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 144
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 46884Hozzászólás HunHyper
2016.12.15. 08:27

Akkor egy kétszer használt EV ZLX 15P párban, állvánnyal, Yamaha keverövel 650 Euróért böven jó?

https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und ... 184213139/

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

djkoxi
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 46885Hozzászólás djkoxi
2016.12.15. 09:01

Szerintem a 650 euroban nincs benne a keverő. Csak a hangfal annyi. Annyiért jó vétel, ha helyben van.

vili2105 : :) 21063 volt, és az első autóm. Nagyon szerettem, és minden porcikáját ismertem.

Sztifler0301
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: Yamaha Tyros5, Korg TR.
Adott köszönetek: : 494 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 46962Hozzászólás Sztifler0301
2016.12.18. 11:13

Egy kérdés merült fel bennem:

Jelenleg Yamaha DXR12 + DXS12 aktív cuccal rendelkezem. Ezt bővíteném DXR10 + DXS15 cuccal - Mindenből lenne 2-2. Tehát 2 darab 10colos, és 2 darab 12 colos topládák, valamint 2 darab 12 colos és 2 darab 15 colos sub láda.

Mi a véleményetek, mit tudtok arról, hogy viselkedik egy cucc, ha eltérő méretű topládák és sub ládák vannak egy hangrendszerben (de mind az összes egy azon márkából való)?

Segítségeteket előre is köszönöm.

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 46964Hozzászólás tacso
2016.12.18. 11:38

Kérdés hogy külön külön, vagy egyszerre akarod használni a hangfalaidat?
Ha külön külön, természetesen különböző hangképekkel fognak megszólalni a zenéid. Ha mindet fölpakolod, akkor a teljesítményben erősebb konfiguráció hangképe fog dominálni. Egyszer egy nagyobb teremben én is összeraktam a kis és nagy HK cuccunkat (300 és 600 watt volt akkor) teljesítmény növelés reményében, de nem jött be... A nagy megette a kicsit. Most csak akkor csinálok ilyet, ha irány hangosítást kell csinálni pl. egy L alakú helyiségben. Az mindenképpen jó ha van több berendezés, mert különböző méretű és hangzású termeket jobban lehet konfigurálni, az pedig biztos, hogy a Yamaha mindenhol jól fog teljesíteni!

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Sztifler0301
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: Yamaha Tyros5, Korg TR.
Adott köszönetek: : 494 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 46965Hozzászólás Sztifler0301
2016.12.18. 11:57

Hát az lenne a cél, hogy egyszerre is tudjam hajtani őket, mondjuk szabadtéren egy sátorban egymásra pakolva a ládákat. Ezért is vennék csak ugyanabból a márkából, szériából.

Egyébként ez a poén, hogy teljesítményben a topok 1100 wattosak, a subok 900 wattosak, függetlenül attól, hogy melyiket használod. Különbség a gyártó szerint csak frekvencia átvitelben van. Értelemszerűen a 15-ös sub kicsit mélyebről indul a 12-esel szemben. Toppoknál nincs különbség sem teljesítményben, sem frekvenciában.

Mod. buba

Új hozzászólás