|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- jamy1
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 103
- Hangszer: Mac Mini
- Adott köszönetek: : 457 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 338 alkalommal
- Kapcsolat:
Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.06. 09:45-kor.
-
doxaa
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 66
- Hangszer: Korg
- Adott köszönetek: : 473 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 366 alkalommal
Én sima 05-ről írtam és nem 05D-ről. És ezért jó a meghallgatás - mégha nehézkes is -, mert mindenkinek más a füle, más az ízlése. Nekem speciel a 15D hangja egyáltalán nem jön be a SZÁMOMRA ridegsége és kopogóssága miatt. Akinek meg anno eladtam, pont ezt a hangzást kereste, szóval...---Qgli--- írta:Erről tudok nyilatkozni, mert a kettő közül választottam a Sub15-öt. A 05D nem melegebb hangzású volt, hanem mosottabb. A sub 15D határozottan nyomja mélyeket, ezért is választottam.
Egyébként én az általad leírt
"A yamaha ugyanazt a minőséget adná 160.000 Ft-ért, mint 218.000-ért? Szerinted ez így igaz lehet? Ha két különböző márkáról lenne szó, akkor még csak-csak, de így..."
gondolatra/kérdésedre szerettem volna rávilágítani, hogy ha nem is mindig, bizony lehetséges olcsóbban megkapni ugyanazt a minőséget - néha még jobbat - egyazon márkánál (és méretnél).
- jamy1
- VIP
- Kapcsolat:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.06. 09:40-kor.
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 413
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal
Jamyval egyetértve, én is sub párti vagyok. A topok fülmagasságban nem tudják hozni azokat a frekiket, amiket a subok a talajon. És ha az ember füle egyszer már hozzászokott a jóhoz, nehezen nélkülözi.
Mint Qgli is írta, hogy egy sub és egy top felállásban zenélt, én is kis helyre a két sub, két top felállásomat inkább egy sub, egy topra változtatom, minthogy két topot vigyek magammal. Ráadásul kisebb helyet is foglal a helyszínen, mert csak egy subnyi hely kell, mivel a top a sub fölött van, míg két top esetén kétszer akkora hely kell, mert a két top állványa két subnyi helyet foglal el kinyitva.
Persze a sub sem létszükséglet, nélküle is lehet létezni, is jól szólni, mint ahogy Asterix is írja. Ráadásul sokkal kényelmesebb is két 15”-os topot cipelni, mint mondjuk négy falat subok esetén. És az is igaz, hogy a topok elé állva lineárisabb lesz a hangkép, mint subos felállás esetében. De kicsit távolabb már azért egy subos felállás összhangzását két toppal sosem lehet hozni. (persze azonos színvonalú cuccokkat összehasonlítva)
És szándékosan én sub esetén 2.2 felállással, és nem 2.1-el számolok. Már párszor téma volt, most ezért nem részletezném, de a 2.1 szerintem életképtelen felállás. Vagy pedig több mérettel nagyobb (nem csak egy coll osztállyal) sub kell a két tophoz.
Az is elhangzott Jamy részéről, hogy subok mellé (itt most 12-15”-ososkra gondolok) bőven elég a 8-10”-os topok alkalmazása. Ezzel én is egyetértek, de csak ha subbal együtti rendszerben gondolkodunk. (És csak 2.2 formáció esetében.) Viszont én is Qgli érveléséből kiindulva használok 12” topokat, hogy az egy biztonságérzetet ad, ha rákényszerülök az önálló használatukra. Mert ez az a méret, ami már kompromisszumokkal, de helyt tud állni önállóan is, sub nélkül.
Tehát szerintem sok igazság is elhangzott itt, és ezek sokszor nem egymás ellentétei/kizáró okai, inkább különböző érdekek találkozásai, amiből ki-ki szűrje le a neki leginkább alkalmas, számára életképes útmutatásokat. A töltelék veszekedések felett meg el kell siklani. Mindenkinek lehet rossz napja.

Mint Qgli is írta, hogy egy sub és egy top felállásban zenélt, én is kis helyre a két sub, két top felállásomat inkább egy sub, egy topra változtatom, minthogy két topot vigyek magammal. Ráadásul kisebb helyet is foglal a helyszínen, mert csak egy subnyi hely kell, mivel a top a sub fölött van, míg két top esetén kétszer akkora hely kell, mert a két top állványa két subnyi helyet foglal el kinyitva.
Persze a sub sem létszükséglet, nélküle is lehet létezni, is jól szólni, mint ahogy Asterix is írja. Ráadásul sokkal kényelmesebb is két 15”-os topot cipelni, mint mondjuk négy falat subok esetén. És az is igaz, hogy a topok elé állva lineárisabb lesz a hangkép, mint subos felállás esetében. De kicsit távolabb már azért egy subos felállás összhangzását két toppal sosem lehet hozni. (persze azonos színvonalú cuccokkat összehasonlítva)
És szándékosan én sub esetén 2.2 felállással, és nem 2.1-el számolok. Már párszor téma volt, most ezért nem részletezném, de a 2.1 szerintem életképtelen felállás. Vagy pedig több mérettel nagyobb (nem csak egy coll osztállyal) sub kell a két tophoz.
Az is elhangzott Jamy részéről, hogy subok mellé (itt most 12-15”-ososkra gondolok) bőven elég a 8-10”-os topok alkalmazása. Ezzel én is egyetértek, de csak ha subbal együtti rendszerben gondolkodunk. (És csak 2.2 formáció esetében.) Viszont én is Qgli érveléséből kiindulva használok 12” topokat, hogy az egy biztonságérzetet ad, ha rákényszerülök az önálló használatukra. Mert ez az a méret, ami már kompromisszumokkal, de helyt tud állni önállóan is, sub nélkül.
Tehát szerintem sok igazság is elhangzott itt, és ezek sokszor nem egymás ellentétei/kizáró okai, inkább különböző érdekek találkozásai, amiből ki-ki szűrje le a neki leginkább alkalmas, számára életképes útmutatásokat. A töltelék veszekedések felett meg el kell siklani. Mindenkinek lehet rossz napja.
Üdv.: Apelláta
- Adames
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 312
- Hangszer: Korg Pa2
- Adott köszönetek: : 751 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 518 alkalommal
Jamykám szépen leírtad a történetedet.
A Pákós Tóth Gáborral anno én is konzultáltam, csak nekem pont az ellenkezőjét mondta a QSC-ről.
Mesélte, hogy volt bent egy vásárló a barátnőjével aki meghallgatta a k12 és valamelyik dB Operát is egymás mellett, és mindenkinek egyöntetűen a dB tetszett jobban hangzásban.
Ami miatt mégis a QSC-t vette meg, az az asszony véleménye volt, miszerint az szebb hangfal.
Ezt most csak mókásnak találom azért meséltem el.
Amúgy lineáris, meg szép hangja van a QSC-nek, csak nekem nem tetszett.
De nekem annyira a dB Opera sem tetszik csak kakajóval!
Keresem a 200eFt. környékén megvásárolható legnormálisabb hangzású hangfalat folyamatosan, de nem találom.
Na, de majd most Qgli meghallóz egy párat Pesten, és hátha kiderül.
Ami a dB Opera 915-ben a legjobban tetszik az a nagy teljesítménye. Kozmix a házbaaaan!
A Pákós Tóth Gáborral anno én is konzultáltam, csak nekem pont az ellenkezőjét mondta a QSC-ről.
Mesélte, hogy volt bent egy vásárló a barátnőjével aki meghallgatta a k12 és valamelyik dB Operát is egymás mellett, és mindenkinek egyöntetűen a dB tetszett jobban hangzásban.
Ami miatt mégis a QSC-t vette meg, az az asszony véleménye volt, miszerint az szebb hangfal.
Ezt most csak mókásnak találom azért meséltem el.
Amúgy lineáris, meg szép hangja van a QSC-nek, csak nekem nem tetszett.
De nekem annyira a dB Opera sem tetszik csak kakajóval!
Keresem a 200eFt. környékén megvásárolható legnormálisabb hangzású hangfalat folyamatosan, de nem találom.
Na, de majd most Qgli meghallóz egy párat Pesten, és hátha kiderül.
Ami a dB Opera 915-ben a legjobban tetszik az a nagy teljesítménye. Kozmix a házbaaaan!
- Adames
- Kiemelt tag
Én olyannal nem mernék bulit vállalni ahol 2.1-nél minden a szubból jön. Mármint, hogy abban van csak erősítő egyedül, és onnan megy a passzív kis TOP-okra.
Nem rég pont olyat láttam egy lagziban, hogy 6 tagú rock zenekart hívtak, akik valami hasonló rendszerrel zenéltek. Ráadásul szerintem 4"-os oszlop sugárzók voltak a TOP-ok, vagy hasonló méret.
Na, mondom.....ha a szub elszáll, akkor mi lesz itt?
Nem rég pont olyat láttam egy lagziban, hogy 6 tagú rock zenekart hívtak, akik valami hasonló rendszerrel zenéltek. Ráadásul szerintem 4"-os oszlop sugárzók voltak a TOP-ok, vagy hasonló méret.
Na, mondom.....ha a szub elszáll, akkor mi lesz itt?
- Asterix
- Globális Moderátor
- Hozzászólások a témában: 491
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
- Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal
Ha ez így van, akkor én nagyon nem hajtom a hangfalaimat. 8 órától 4 óráig tudom a potit tekerni. Zárt térben 10-11 óra állásban játszok, szabadtéren 0, maximum 1 óra állásban. Ennél följebb még sosem volt tekerve próba szinten sem, mert nem kellett...Apelláta írta:Laci, ez nem teljesen így van. A hangerő potiknak pont ennek kompenzálása végett logaritmikusat használnak, ellenben a többi helyen alkalmazott lineáris potikkal. És ezért érzed közel arányosan a hangerő növekedést mikor tekered őket.
Fél álláshoz képest maxon azért jelentős változást kell, hogy észlelj.
- jamy1
- VIP
- Kapcsolat:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.06. 09:39-kor.
- Adames
- Kiemelt tag
Jamy!
Hogy érted, hogy a K12 vs dB Opera történetem bukó?
Én nem Rád értettem a sztorit! Eleve Neked nem is K12 van!
De kikerestem az annak idején a T. Gábornak feltett kérdésemet erről:
"Én:
Múltkor melyik hangfalat is mondtad, hogy jobban szólt, mint a QSC K12-es, de a nő mégis a QSC-t választotta?
Tóth Gábor
10.9.2015 17:11
Tóth Gábor
Az Opera 712DX elődje az Opera 402D
Szebb volt a hangfal (mármint a QSC)"
Hogy érted, hogy a K12 vs dB Opera történetem bukó?
Én nem Rád értettem a sztorit! Eleve Neked nem is K12 van!
De kikerestem az annak idején a T. Gábornak feltett kérdésemet erről:
"Én:
Múltkor melyik hangfalat is mondtad, hogy jobban szólt, mint a QSC K12-es, de a nő mégis a QSC-t választotta?
Tóth Gábor
10.9.2015 17:11
Tóth Gábor
Az Opera 712DX elődje az Opera 402D
Szebb volt a hangfal (mármint a QSC)"
- Asterix
- Globális Moderátor
- Hozzászólások a témában: 491
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
- Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal
Én kompromisszumot kötöttem. 2 darab hangfalam van, ami 300e forintba került és a súlyuk összesen 26 kg.
Én meg vagyok elégedve a mélyeivel, számomra nem kell több. Meg vagyok elégedve a hangképével. Igaz a 16 sávos eq mérés után eléggé belenyúlt a hangképbe a digit keverőn, de meg van. Amikor a SUB15D-vel kiegészítettem sokkal rosszabb lett a hangkép. Számomra...
Én már ennél kissebre nem tudom venni a cuccomat. Már 4. éve tökéletesen kiszolgál. Az árát már mindenképpen visszahozta....
Én meg vagyok elégedve a mélyeivel, számomra nem kell több. Meg vagyok elégedve a hangképével. Igaz a 16 sávos eq mérés után eléggé belenyúlt a hangképbe a digit keverőn, de meg van. Amikor a SUB15D-vel kiegészítettem sokkal rosszabb lett a hangkép. Számomra...
Én már ennél kissebre nem tudom venni a cuccomat. Már 4. éve tökéletesen kiszolgál. Az árát már mindenképpen visszahozta....