Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 38439Hozzászólás Bubamara
2015.12.16. 08:25

forissandor írta:ZLX 15 p -van most két darab.
Buba csinálta a hangfalat, bővebb felvilágosítást ő tudna adni. A hangfal 2 bemeneti csatornája közül az egyik megadta magát...
Nos a probléma alapvető oka az, hogy kritikán aluli tömeg-gyártott kínai noname (és szerintem teszteletlen) komponensekből áll a hangfal elektronikája. Nem értem hogy adhatja nevét hozzá az EV.

A konkrét hibajelenség az volt, hogy az 1. csatorna úgy viselkedett mint, ha a hangszóró ment volna tönkre, tehát recsegett csattogott.
A hiba feltárás során a csatornán 1db zárlatos, eldurrant kondit találtunk(!!!), ennek cseréjét követően a csatornához tartozó 2db műveleti erősítő SMD IC-ből az első hibásnak mutatkozott, tehát csere, ekkor már volt hang, de jelentős brum is társult hozzá. Több órás hibakeresés során, mely az SMD komponensek egy részének ideiglenes leválasztásával is járt, megmutatta magát a hiba a másik műveleti IC-ben is. Annak cseréjét követően a hangfal feltámadt.
Röviden ennyi a javítás története.

Buba

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 38440Hozzászólás Asterix
2015.12.16. 08:52

forissandor írta:. Beruháztam egy fülmonitor rendszerre, előttem van a hangfal és nem zavar a mély sem.
Milyen fülmonitort használsz?
Fejmikrofont ki hasznal? Milyen típust? Mi a vélemény róla?

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 38441Hozzászólás Apelláta
2015.12.16. 09:54

Tudom, hogy valószínűleg kisebbségben leszek, de én nem értem, hogy aki fülmonitort használ - de ez igaz a hagyományos kontroll hangfalak esetében is -, azt nem zavarja, hogy egész este nem egy közönség felé kimenő abszolút, hanem egy relatív hangképet hall? :unknown: Ennek értelmét én csak egy állandó külső hangtechnikus esetében látom, ami a mi esetünkben ritkán fordul elő.

Üdv.: Apelláta

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 38442Hozzászólás Bubamara
2015.12.16. 11:53

Nem biztos, hogy kisebbségben vagy.
El sem tudom képzelni úgy a zenét, hogy nem hallom minden tekintetben azt, amit a közönség, beleértve a hangerőt is.
:777

Buba

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 38443Hozzászólás Adames
2015.12.16. 12:06

Én is úgy szeretem ha hallom amit a közönség, viszont mivel nem állhat az ember a hangfalak elé frontba, (besípolna, összegerjedne, megsüketülne az ember) csak amolyan kissé magad felé fordítva a hangfalakat, majdnem egy vonalban velük ráadásul....így azért nem olyan teljes a hangkép számunkra. :roll: Na, de a lényeg, hogy halljuk amit mívelünk ugyebár. :dance:

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 38444Hozzászólás Apelláta
2015.12.16. 12:26

Kíváncsiságból nézegettem a ZLX és ELX szériákat. Egy pár észrevétel a megadott adatokkal kapcsolatosan (a gyári oldalról):

ZLX-15(passzív) / 15P(aktív):

Power RMS: 250 W
Power Peak: 1000 W
SPL sensitivity: 96 dB
SPL max: 126/127 dB

Annak nem tulajdonítok nagy jelentőséget, mitől lehet azonos hangszórók esetében a passzív és az aktív hangfalak max SPL értékei között 1 dB eltérés. Viszont érdekes, míg a korábbi évek hangfalai esetében általában az RMS teljesítményhez képest a csúcs teljesítmény a duplája volt, újabban ez sok esetben már 3-4-szeres érték. Itt is. Persze jó dolog, hogy egy 250 W-os hangfalat nehezebb egy csúcs impulzussal tönkretenni, mert nagyobbat bír el, csak sajnos a megadott paramétereket is ehhez a csúcs értékhez adják meg. Marha jól néz ki az adatlapon a 126 dB, ami igazából 250 W-on csak 120 dB.
És az aktív változat hátlapján tudtommal csak a jól csengő 1000 W, a beépített végfok teljesítménye díszeleg parasztvakításnak, a 250 W RMS nincs is feltüntetve.

De ennél érdekesebb a másik szériájuk:

ELX-115(passzív) / 115P(aktív):

Power RMS: 400 W
Power Peak: 1600 W
SPL sensitivity: 95 dB
SPL max: 134 dB

Árulja már el valaki, hogy ezen adatok alapján, hogy jön ki 134 dB? És ez gyártói adat! :xx: Hisz számolás alapján itt is csak 121(RMS)/127(peak) dB a tényleges. Ezek alapján nem hangosabb, mint a ZLX széria.
Már egy ideje feltűnt nekem, hogy egyre több hangfal (nem a SAL, Behringer stb. kategóriákra gondolok)jön ki 130 dB fölötti értékekkel. Hirtelen megszaporodtak a kiemelkedően hangos hangfalak. …legalábbis papíron.
És ami még tetszik, hogy a passzív változatnál 17000 Hz van megadva keresztezési frekvenciának. :lol:

Ezeket csak azért írtam le, mert az ELX szériával én is szemezek egy ideje (bár most nem futja rá), és kicsit megint rájuk pillantottam a neten, hogy itt a fórumon fel lettek hozva. A fentiek is alátámasztják, hogy ne az adatoknak, hanem a valóságnak higgyünk.

Még egy érdekesség:
Míg az aktív változat esetében a ZLX és az ELX között 74 eFt eltérés van, addig a passzív változatukat azonos áron adják. :unknown:

Üdv.: Apelláta

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 38446Hozzászólás tacso
2015.12.16. 13:15

Apelláta írta:Tudom, hogy valószínűleg kisebbségben leszek, de én nem értem, hogy aki fülmonitort használ - de ez igaz a hagyományos kontroll hangfalak esetében is -, azt nem zavarja, hogy egész este nem egy közönség felé kimenő abszolút, hanem egy relatív hangképet hall? :unknown: Ennek értelmét én csak egy állandó külső hangtechnikus esetében látom, ami a mi esetünkben ritkán fordul elő.

Ez 2 élű dolog, mert én meg azt a hangtechnikust nem találom, akire rá merném bízni a produkciót... (Hiába, az egó... :D )Akkor már inkább a fülem, és a fülesem!
Kerek 20 éve dolgozok fülmonitorral, a nagyzenekart is színpadról kevertük, mert különben mindig csak gond volt vele ha másra bíztuk. Az említett nagyzenekar továbbra is így dolgozik: 4 fülmonitor, 1 hangfal monitor a teljes kevert jellel a mixernél álló muzsikusnak. Szerintem övüké a legjobb megszólalás a környékünkön. Továbbra is vallják (én is) hogy pl. egy fesztiválon nagyon kiszolgáltatottá válik a csapat ha nem csak egy sztereó jelet ad le a keverősnek. Természetesen ők is digit pulttal dolgoznak.
Kell egy jó füles! Shure se 215 amit most Bogival használunk, itt minden dinamikai rezdülés pontosan nyomon követhető és a sztereó tér is teljes, ami nagyon fontos ehhez a tevékenységhez. Aztán kell idő, amit az ember tesztre szán és indulhat a próba. Cucc felrak, füles a fülbe, aha! a fülesbe így szól, a cuccon meg így! Korrekció a külső megszólalás javára és megjegyezni (elmenteni) a beállítást. Ha eleget csinálja az ember akkor kialakul a tudat hogy hogyan kell szólni a fülbe ahhoz hogy kint is rendben legyen a dolog.
Ha elég tudományos alapon készíti az ember a produkciót, akkor nincs is nagy különbség... Pl. Ha készítem az alapot, akkor tudom hogy frekiben és sztereó térben hova nem tehetek hangszerelést, mert ott majd pl. az ének lesz, és ha elfoglalom a helyét mondjuk egy trombitával, akkor indul a birkó hangerőben és kész a baj. :D
Minden új dalnál mindig van külső teszt is az első eljátszás előtt!
Mi az első megjelenő táncospárig alap hangerőn játszunk, ami mellett kényelmesen lehet beszélgetni. Utána a táncosok számának arányában növeljük a hangerőt, amely teljesen független a fülmonitorok hangerejétől.
Aláírom, hogy biztos nem tökéletes, de nekünk ez jött be a legjobban.

Asterix! Én a Shure beta 54 fejmikrofont használtam, aminek a hangjával nagyon meg voltam elégedve, viszont az izzadságtól a tartópánt állító csipeszek szétváltak, és leesett a fejemről. Egy javítás ( Shure szervízben történő újraragasztás) után a helyzet megismétlődött és akkor a teljes vételár beszámításával cseréltem a jelenlegi hagyományos mikrofonra. (Shure KSM 9) Írtam egy részletesebb beszámolót is a tapasztalataimról fejmiksi ügyben, azt itt ebben a topikban megtalálod!

Üdv Mindenkinek!

Ui: Legyetek kezdeményezők és aktívak fórumtalálkozó ügyben! Nagyon szeretnék sokatokkal kezet rázni és beszélgetni! :777

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

forissandor
VIP
Hozzászólások a témában: 86
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Hozzászólás: # 38448Hozzászólás forissandor
2015.12.16. 14:56

Ha egyedül megyek, számomra a legtökèletesebb megoldás a fülmonitor. Otthon referenciahangfalon van beállìtva a műsor+külön csatornán vannak a dobok. Buli elejèn nagyjából meghallgatom a cuccot kìvülről, utána csak a fülmonitorra hagyatkozom. Magam elè teszem a topot, ssnki nem panaszkodott hogy szarul szólna ès reggelre is van hangom, nem ordìtom szèt magam a halk mikrofon miatt. Amúgy meg már règóta az igènytelen kategóriába tartozom ès azt akarom, hogy nekem legyen jó :twisted:
Ja, meg nem kell cipelni a monitorládát, mert elfèr a zsebembe. Pont azt mesèltem a kollègámnak, ha egyedül pakolok akkor 3fordulóval bent van minden.... Öregszem.... Zenekarban pedig ha rá tudnám beszèlni a dobost hogy álljon át szájharmonikára, akkor az lenne a kánaán...

jamy1
VIP
Hozzászólások a témában: 103
Hangszer: Mac Mini
Adott köszönetek: : 457 alkalommal
Kapott köszönetek: : 338 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 38449Hozzászólás jamy1
2015.12.16. 15:56

:)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.09. 17:13-kor.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 38450Hozzászólás ---Qgli---
2015.12.16. 17:50

Mp3 Vs MidiFile
A Midifile-ok is össze-vissza szólnak, hogyha össze-vissza basszusok meg dobszettek vannak beállítva. Én mindig ugyanazt a dobszett használom a midifile-jaimban ( csináltam magamnak olyat, amilyen hangokra nekem szükségem van ), valamint basszusgitárból is mindig ugyanazt a két hangszínt használom. Így egységesen szól.

Új hozzászólás