|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- forissandor
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 86
- Hangszer: ?
- Adott köszönetek: : 268 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal
Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato
Nálunk a zenekarban a gitárosnak is külön csöves ládája van, de be van mikrofonozva, illetve a bőgőt amit hozok ballal az is külön basscombón megy. A dob a akusztikus, bemikrofonozva (bár néha triggerezve egy Roland aggyal) de műanyag ládán szól. De mi ha 300 fős bulit játszunk, akkor is csak az a cél,hogy egy 10mx10 m-es tánctéren legyen hangos a zene, akik az asztalnál ülnek tudjanak beszélgetni. Amúgy meg nálunk tök mindegy miből szól a cucc, mert nem tudunk zenélni 
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 576
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Most még van az az ötletem, hogy rányomom a toppokra a mélykiemelést, de akkor megint ott vagyok, hogy jön mindkét oldalról a mély és valószínűleg a hangképet is elb*szom.
- tacso
- VIP
- Hozzászólások a témában: 141
- Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
- Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
- Kapcsolat:
Mi alkalmazunk egy bizonyos megoldást: nevezetesen a cuccra (Hk Ludas Impact) beállítjuk az adott fellépési körülmények közt szükséges hangerőt és hangszínt, (a Hk Dsp-je állítható akusztikus, live, vagy Dj üzemmódba), a fülmonitorba pedig betesszük azt a hangzást amit szeretünk. Így egy kicsit mindig mosolygósabban megy a bazsev... 
Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!
- Rolandbk5
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 127
- Hangszer: Yamaha Genos
- Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
- Kapcsolat:
Tacsó azt hogyan csinálod? Mesélj róla ... 
- tacso
- VIP
- Hozzászólások a témában: 141
- Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
- Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
- Kapcsolat:
A lényeg, hogy ha kis helyen szuper halkan kell játszani, de ha állat módjára kell döngetni, a fülesben mindig ott a szükséges hangerő, és dinamika érzet. A füleserősítőn egy ki mélyet visszahúzva kellemes a hangkép akkor is, ha a HK Dj módban örjöng a népnek... 
Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 413
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal
Már kezdem kicsit okoskodónak érezni magamPumika írta:A db-kérdés már szerintem túl van ragozva, egyszerüen amelyik ládának nagyobb a hangnyomása az ugyan azzal az árammal nagyobbat szól.
A megadott hangnyomás értéke (SPL) nem biztos, hogy annak a ládának nagyobb, amelyik azonos áram (de nevezhetjük teljesítménynek is, mert a P=U*I képlet alapján a hangszóróra ráadott teljesítmény egyenesen arányos az áramfelvétellel, mivel a hálózati feszültség állandó) mellett hangosabban szól. Mert a megadott hangnyomás értéket nem csak a teljesítmény (ami arányos az árammal, ezért én inkább ezentúl teljesítményt említek) határozza meg, hanem a hangszóró érzékenysége is. Tehát a hangnyomás érték függ a hangszóró érzékenységétől és az elbírt teljesítményétől is. Megpróbálom szemléltetni egy példával:
Mondjuk van két hangfalunk, az egyik 96 dB érzékenységű, 1000 Wattos hangszóróval szerelve, a másik viszont 98 dB érzékenységű, de csak 250 W-os hangszóróval szerelve. A 98 dB érzékenységű hangszóró jobb hatásfokú, de a 96 dB érzékenységű viszont jobban terhelhető. Nézzük meg a két hangfal hangerőviszonyát a ráadott azonos teljesítmények mellett, amelyek közül az első oszlop a teljesítmény értékeket, a második és harmadik oszlop pedig a hangszórók adott teljesítményen nyújtott hangerejét/dB értékét mutatja.
[W]:-----1. hangsz. [dB]-----2. hangsz. [dB]
1-----------------96-----------------98
2-----------------99----------------101
4----------------102----------------104
8----------------105----------------107
16---------------108----------------110
32---------------111----------------113
64---------------114----------------116
128--------------117----------------119
256--------------120----------------122
512--------------123
1024-------------126
Jól látható, hogy az első hangszóró a rosszabb érzékenysége ellenére is nagyobb SPL hangnyomásra képes, mivel jobban kiterhelhető (1000 W-ig). Ez nem mindig igaz, mert egy 92 dB-es hangszóró esetén már a dupla teljesítménye ellenére is csak 122 dB érne el, úgy mint a mellette lévő, 250 W-os hangszóró, de most beszéljünk a megadott esetről. Tehát az első hangszóró képes nagyobb hangnyomásra.
Viszont azonos teljesítménynél (áramnál) a jobb érzékenységű, de kisebb teljesítményt elbíró, és kisebb hangnyomásra képes második hangszóró fog mindig 2 dB-el hangosabban szólni. Például 128 W-nál az első 117 dB-el, a második 119 dB-el.
Tehát nem igaz minden esetben, hogy: „amelyik ládának nagyobb a hangnyomása az ugyan azzal az árammal nagyobbat szól.” Mert ebben az esetben az elsőnek kellene hangosabbnak lennie azonos teljesítménynél, de nem így van.
Ez a mondat helyesen: amelyik ládának jobb az érzékenysége az ugyan azzal az árammal nagyobbat szól. De ez is csak a kevésbé terhelhető hangfal max. teljesítmény értékéig igaz, mert afölött már elfüstöl a hangszóró, míg a másik még vígan muzsikál.
…mégsem olyan egyszerű ez.
Üdv.: Apelláta
- jamy1
- VIP
- Hozzászólások a témában: 103
- Hangszer: Mac Mini
- Adott köszönetek: : 457 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 338 alkalommal
- Kapcsolat:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.09. 17:16-kor.
- Adames
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 312
- Hangszer: Korg Pa2
- Adott köszönetek: : 751 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 518 alkalommal
Ezen a Fa dolgon én is akkor lepődtem meg amikor jómagam is az ELX 112P vs ZLX 12P hangfalakat hallottam egymás mellett szólni. A ZLX sokkal szebben szólt, míg az ELX csak hangosabban.
Egyébként hallottam már olyat is, hogy aktívnál eleve nincs nagy jelentősége, hogy most fa, vagy műanyag, csak a passzívaknál tán. Passz
Egyébként hallottam már olyat is, hogy aktívnál eleve nincs nagy jelentősége, hogy most fa, vagy műanyag, csak a passzívaknál tán. Passz
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 413
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal
Atti, gondolj bele. Az aktív és a passzív cucc között mi csak a különbség? Az, hogy a végfok ládán belül, vagy kívül van. Ez miért lenne hatással a fa és a műanyag közti különbségekre?
Azt lehet vitatni, hogy a fa, vagy a műanyag jobb -e, vagy tényleg van -e akkora jelentősége különbséget tenni közöttük, de, hogy egy hangfal aktív, vagy passzív kivitele hatással van a doboz különböző anyagának a hangra ható tulajdonságára, az badarság.
Azt lehet vitatni, hogy a fa, vagy a műanyag jobb -e, vagy tényleg van -e akkora jelentősége különbséget tenni közöttük, de, hogy egy hangfal aktív, vagy passzív kivitele hatással van a doboz különböző anyagának a hangra ható tulajdonságára, az badarság.
Üdv.: Apelláta
-
vili2105
- VIP
- Hozzászólások a témában: 105
- Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
- Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 442 alkalommal
Az én véleményem a fa-műanyag témában:
Szerintem ez is egy berögzült rutin, ugyanúgy mint az, hogy minél nagyobb egy mélyláda annál jobb.
Akusztikailag ugye azért jobb a fa láda, mert egy merevebb anyag, minimális rezgéssel, de a mai világban mikor 1000 féle minőségű műanyagot tudnak előállítani, és több ezer tervező, mérnök, sound designer, stb. azon dolgozik h olyan hangminőségű ládákat gyártson, ami megközelítőleg lineárisan szól élő felhasználási körülmények között is. Ennyiből a márvány láda pl sokkal jobb minőséget produkál, mégsem gyártanak ilyet.
A mélyládákat is láthatjuk, h nem a 30 éves trend a divat mostmár, hogy minél nagyobb annál jobb. Ott is méretet terveznek a hangszóróhoz.
Vagy amíg olyan emberek vannak, mint egy dobos ismerős aki megvette a td6os rolandhoz a pd120as lábdobot, és azt mondta, h öblösebben szól ezzel, addig ne is csodálkozzunk hogy bármit bármilyen áron el lehet adni.
Szerintem ez is egy berögzült rutin, ugyanúgy mint az, hogy minél nagyobb egy mélyláda annál jobb.
Akusztikailag ugye azért jobb a fa láda, mert egy merevebb anyag, minimális rezgéssel, de a mai világban mikor 1000 féle minőségű műanyagot tudnak előállítani, és több ezer tervező, mérnök, sound designer, stb. azon dolgozik h olyan hangminőségű ládákat gyártson, ami megközelítőleg lineárisan szól élő felhasználási körülmények között is. Ennyiből a márvány láda pl sokkal jobb minőséget produkál, mégsem gyártanak ilyet.
A mélyládákat is láthatjuk, h nem a 30 éves trend a divat mostmár, hogy minél nagyobb annál jobb. Ott is méretet terveznek a hangszóróhoz.
Vagy amíg olyan emberek vannak, mint egy dobos ismerős aki megvette a td6os rolandhoz a pd120as lábdobot, és azt mondta, h öblösebben szól ezzel, addig ne is csodálkozzunk hogy bármit bármilyen áron el lehet adni.
Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp