Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

malko
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 27077Hozzászólás malko
2014.09.01. 09:53

Egy pár gondolat a mikrofonokkal kapcsolatban amit én eddig tapasztaltam.
Felső kategóriás mikrofont csak akkor szabad venni ha van egy megfelelő keverőd is hozzá.
Pl. legalább egy parametrikus eq de nem árt ha van több is. Lassan elérek oda, hogy sok emberrel sikerül megértetnem azt a dolgot, hogy mély az nem fontos egy mikrofon választásnál. Legyen egy mikrofon testes de az nem jelenti azt hogy mélyben jó legyen. A keverőkre se véletlen teszik rá a 80-100Hz szűrőt. Tessék bátran használni sőt akinek lehetősége van akkor még fentebb is lehet menni. Sokkal érthetőbb és tisztább lesz az ének.
Nekem sokkal fontosabb egy mikrofonnál, hogy inkább a mély közép tartományba legyen jó ez adja inkább a testes hangot. Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy orr hangom van meg olyan dobozosan szól. Tessenek nyugodtan a 900-1100Hz körül vágni. Nem kell sajnálni lehet bátran főleg shure mikrofonok esetében. Aztán biztosan vagytok sokan akik pl gerjednek vagy magas vagy a mély tartományban. Mélyben általában (terem függő) a 250hz ami gázos szokott lenni de ez felmehet akár 350Hz-ig is. Tessék majd kipróbálni akinek van ilyen lehetősége. A másik ami még szerintem fontos az effekt minősége. Egy rossz effekt nagyon furcsa hangzást tud produkálni. Használjunk zengetőt ne nagyon hosszút ha van rá mód 2.8m/s ne legyen nagyobb és fontos lenne ha tudnánk equzni is. Én személy szerint a zengetőt 160Hz alat vágom a tetejét meg 8Khz-nél nem engedem fentebb. De mondom ezekhez a dolgokhoz egy komolyabb keverő kell, de viszont sok hangszer is tudja már ezt. pl: Korg PA3, audya, Tyros3-4-5 stb. Na nagyjából ennyi. A következő hozzá szólásomban majd megosztok egy két saját tapasztalatomat mikrofonokkal kapcsolatban.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

malko
VIP

Hozzászólás: # 27079Hozzászólás malko
2014.09.01. 10:45

Akkor ahogy ígértem egy pár mikrofon típus amihez eddig volt szerencsém.

JEFF AVL2600: A kezdetekben nagyon megbízható mikrofon volt sajna most már ez nem mondható el róla. Tavaly négy darabot vásároltam az egyik helyi zenekarnak belőle, mára egy sem működik. Sokan szeretik mert nagyot szól és nem gerjed, köszönhetően annak, hogy a közép tartománya szerintem elég gyenge és messze van a valósághoz de ár érték arányban régen nagyon jó választás volt.

Audio-Technica MBK-3: Nem szól akkorát mint a Jeffe de a hangképe már jobb.

SHURE BETA58: Közkedvelt márka, nekem is van még belőle. Nagyon jól bírja a hangerőt és jól monitorozható is.
Érdemes az 1Khz-ből vágni nem rossz választás. Viszont nekem a következő típus sokkal jobban tetszik.

Audio-Technica AE-6100: Ez a mikrofon már sokkal közelebb áll a valósághoz, egy nagyon jó hangú mikrofon szép magasakkal aránylag telt mélyekkel. Inkább ő mint a beta58.

Sennheiser E865: Több évig használtam. Ő már kondenzátor mikrofon. Nagyon jó hangú mikrofon sok magassal, mély tartományban is elég jó, viszont gerjedékenyebb mint egy ATH-6100.

Akkor még a felső kategóriás mikrofonról egy pár gondolat.

SENNHEISER MD431-II: Az egyik legjobb dinamikus mikrofon szerintem mint hangba mint hangerőbe.
Ebből felrakhatsz egy színpadra többet is nem fog gerjedni. Nagyon jó választás aki szert tesz egy ilyenre.

Beyerdynamic Tg vagy Mg-88: Hát ettől a mikrofontól még nem találtam olyat ami nagyobb szólt volna. Nagyon nagy mélyekkel, viszont nekem azért nem jött be mert a magas tartománya nekem nem szép. Ajánlom női énekeseknek meg vékonyabb hangú legényeknek.

Audio-Technica AE5400: Ezt kb két hétig használtam. Ő már az a kategória ami nagyon jó minőségben szól.
Viszont iszonyú gerjedékeny volt ezért cseréltem le a következő típusra amit ami napig használok.

Neumann KMS-105: Nekem most ő ami bejön mint hangba mit hangerőbe. Nagyon közel áll a valódi hangomhoz ezért bátran lehet használni az eq. A gerjedékenységet is elég jól ki lehet az eq-val küszöbölni. Mély közép tartományban még nem találtam tőle jobbat.

Na nagyjából ennyi. Ettől sokkal többet ismerek ha valaki kíváncsi esetleg egy típusra hátha tudok segíteni.
Használtam Akg fejmikrofont is, de sok szempontból sem jött be.

Még csak annyi, hogy Cardioid vagy supercardioid?

Cardioid: A környező hangokra érzékenyebb mit a super vagy a hyper cardioid mikrofon. Főként az elölről érkező hangokra érzékeny, a hátulról jövőkre egyáltalán nem, illetőleg csak kis mértékben. Azt mondhatjuk, hogy kb. 120-130°-os szögben "veszi" a hangot. Ami a lényeges, hogy a monitorozása ha lehet 180° történjen azaz feled szembe érdemes elhelyezni.

Supercardioid: A mikrofon irányítottsága itt már még szűkebb 110°és a monitorozása 120°történjen ha lehetséges. Szóval veled szemben 10 óra vagy 2 óra magasságában.

Üdv Malkó

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 27080Hozzászólás Apelláta
2014.09.01. 11:50

Malkó első hozzászólását maximálisan osztom. Annyival egészíteném ki, hogy nálam a hangom testességének növelése érdekében a parametrikus eq-val a 600-800 Hz erőteljes vágása van kedvező hatással, nem a 900-1100 Hz. És ez minden általam eddig használt mikrofon esetében így volt. De ez is persze hangkarakter függő.

Üdv.: Apelláta

malko
VIP

Hozzászólás: # 27081Hozzászólás malko
2014.09.01. 11:56

Én nem azt mondtam Api, hogy a 900-1100Hz csökkentésével a testességet lehet megnövelni hanem a orr hangot csökkenteni. Neked valószínűleg a hangfaladban az a tartomány több egy picit. Majd próbáld ki, hogy a 400Hz-ből veszel el.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 27084Hozzászólás Apelláta
2014.09.01. 13:48

400 Hz-nél már vékonyodik a hangom. A parametrikus eq vágási frekijével akkor szoktam az általam megszokott 6-700 Hz-től lejjebb menni, ha még növelnem kellene a mikrofon hangerejét, de az már gerjedés miatt erőteljes búgással, mosott méllyel párosul a terem, színpad adottságai végett. Ilyenkor addig megyek lefelé, míg megtalálom azt a kompromisszumos megoldást, hogy a hangom még sokat nem veszített a teltségéből, de a hangerőt már kellő mértékben tudom növelni. Ez a kompromisszumos érték szokott lenni általában a 400-500 Hz. Az alá semmiképp sem megyek. A legideálisabb vágás a búgó mélyek ellen ilyenkor az általad is említett 250-300 Hz lenne, de akkor már nagyon kimenne az élet a hangomból.
De hála ég azért a helyszínek döntő többségénél használhatom a jól bevált 6-700 Hz-es értéket.

A rossz akusztikából adódó búgó mélyet a szinti esetében meg a 125 Hz megvágásával lehet a legideálisabban csökkenteni úgy, hogy még a szinti a lehető legkevesebbet veszítsen a dinamikájából.

De az utóbbi időben egyre kevesebb az olyan hely, ahol a jól megszokott beállításaimtól kénytelen vagyok eltérni.

malko
VIP

Hozzászólás: # 27085Hozzászólás malko
2014.09.01. 14:09

Az a baj az analóg keverőknél, hogy nem tudod a "Q" értéket változtatni. Mert ezeket az értékeket amiket mondtam én teljesen szűken vágom és tudom, hogy sajna analógnál sokkal több hasznos frekit is kivág.
De a hangszerekben már lehet ezt is állítani.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 27086Hozzászólás Apelláta
2014.09.01. 14:27

Hát igen, most már ideje lenne rávenni magamat, hogy a mikrofont is a szintibe dugjam, és kikeverjek egy jó beállítást. Már kísérleteztem vele, de a jelenlegi beállításnál a keverőmé még jobban szól.
A szintin belüli vokálra is rá kéne feküdnöm, mert jelenleg nem használom (hangszervásárláskor nem is ez volt a fő választási szempont), és ahhoz is a szintibe kéne a mikit dugni.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 27091Hozzászólás Asterix
2014.09.01. 20:13

Ahol hangfalhoz közel kell állnom, (mindig mögötte állok) min 350-400 Hz-ig vágni kell a mélyet.

A Jefe mikrofonokat nagyon szerettem, sokáig használtam is, de nekem a 2600-as valami miatt nem jött be. A hangomhoz jobban illett az AVL-106-os, mégha nem is volt rajta kapcsoló, mint a 2600-on. De most már van a 106-nak is kapcsolós változata... Nekem még sosem volt gondom velük. Az egyik templomban jelenleg is AVL-106-ot használok. Ár/érték arányban nagyon jó, ha valakinek passzol a hangjához. Erőteljes mély és magas emelése van. Ezután meghallgatva egy Shure Beta58 egy fahangú mikrofon.... :777

kisleveli
Újonc
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: Roland GW-8
Adott köszönetek: : 14 alkalommal
Kapott köszönetek: : 8 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 27092Hozzászólás kisleveli
2014.09.01. 20:21

Nekem is volt JEFE-2600-asom. Kedvenc mikrofonom volt, viszont én azt tapasztaltam, hogy pár óra zenélés után mintha elfáradt volna benn a mágnes, teljesen más hangja volt. Ilyet más mikrofonnal nem tapasztaltam. Azért ár/érték arányban nem rossz... :)

Joe83
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 12
Hangszer: Gonosz2 :)
Adott köszönetek: : 921 alkalommal
Kapott köszönetek: : 772 alkalommal

Hozzászólás: # 27094Hozzászólás Joe83
2014.09.01. 20:34

Sziasztok!

Nekem jelenleg is AVL Jefe-2600-as mikrofonom van.
Nagyon jó hangja van, de sajnos én is tapasztalom Kisleveli által leírt jelenséget.. :(
Árához képest szerintem jónak mondható.....

Üdv: Joe

Yamaha Genos2, Allen&Heath CQ18T, 2db Behringer DR112 DSP, Austrian Audio OD505..

Új hozzászólás