---Qgli--- írta:
Hidd el, hogy más sem hallja, csak ráfogják...
Ha becsukott szemmel hallgatná, nem tudná megkülönböztetni a műanyag hangfalat a fa hangfaltól.
Már ne haragudj Gábor de ezt én kikérem magamnak. Az igaz amit Budai ír, hogy alacsony és közepes hangnyomáson még nem igazán lehet észre venni de nagy hangerőnél már iszonyat egy pocsék valami. Legutóbb egy yamaha dsr15 láda volt nálam. Nem hogy hallani lehetett ha nem szabad szemmel láttam, hogy a műanyag oldala eltávolodott az előlaptól. Iszonyú gatyi egy valami láda. Szerintem a mai műanyag ládák közül ami a legjobban van össze rakva az qsc. De ha megengeditek egy néhány gondolat egy-két ma használatos hangfal gyártás dobozának anyagáról. Konkrétan 4db anyagról szeretnék beszélni, 3 fa és a műanyag.
Pozdorja: A legolcsóbb a 3 fa közül akusztikailag és mint masszivitásban nálam a 3-dik helyet foglalja el.
MDF lap: Akusztikailag ő a legjobb viszont nincs olyan masszív mint a rétegelt lemez és a nagy súly miatt már nem igazán használják. 2-dik helyen végez nálam.
Rétegelt lemez: Sajnos árban ő a legdrágább, viszont a legerősebb a 3 közül még ha akusztikailag egy kicsit gyengébb mint az MDF. A legtöbb felső kategóriás hangfalakat még is ebből az anyagból készítik. Köszönhetően a súlyának és a masszivitásának.
Nálam ő a favorit.
műanyag: Mind a két szempontból a leggyengébb. Viszont olcsó jól formálható, alakítható, sajtolható, préselhető....stb
Ott érdemes alkalmazni ahol nem kell nagy hangnyomás. De egy olyan ládát készíteni belőle mint pl a yamaha ahol állítólag 1000W-os erősítő dolgozik és jócskán adja a mélyet is egy baromság. Aki nem hiszi majd nézzen meg egy ilyen ládát nagy hangerőn. Nálam nyilván ez az anyag az utolsó helyezett. Ja és még annyit, hogy nem lenne semmi baj ha vastagabb és komolyabb minőségű lenne a műanyag csak akkor már nem éri meg.
Legjobb lenne ha minden hangfal betonból lenne csak hát a súly az nagy úr.
Még egy és befejeztem. Tavaly találkoztam egy olyan ládával ami szabadtéren volt kirakva 2db 15 colos top láda és 4db 18colos sub. A két felső láda olyan hangnyomást produkált amilyet még életemben nem halottam. Közel merészkedtem hozzá nézegettem, tapogattam, próbáltam megmozdítani de nem bírtam. A végén megtudtam, hogy ez egy cementlapból gyártott hangfal ami közel 90kg nyomott. És ha jól emlékszem egy renkus heinz névre hallgatott.