Sziasztok Jóurak!
Nekem nagy "szerencsém" van ezekkel a ládákkal, mert ott van a nagyon jól felszerelt faipari műhelyem, tudok a láda felületén rezgést mérni, tudok hangnyomást mérni, van a közvetlen közelemben basszgitár, szólógitár, több billentyű, több végfok, normális minőségű mikrofonok-kábelek, és végtelen türelmem a hangoláshoz, hogy ne legyen "dobozhangú" a motyóm... Azt hozzáteszem, hogy 30 évvel ezelőtt már "gyártottam" hangdobozokat, az akkori BEAG,a vmilyen bolgár és BLAUPUNKT lavórokhoz, de csináltam a teljesen szétázott Regent-Vermona láda helyett is újat, bőrözve és sodronyozva...

tehát, aki azt gondolja, hogy 12 db csavar + 4 db rétegelt lemez és kész a láda körbe, az inkább ne álljon neki... Olcsósítás gyanánt lehet használtan is kapni jó hangszórókat amik már be vannak járódva, sőt! Most lehet igazán jókat kapni olcsóbban, csak körbe kell nézni...
Na szóval, nem okoskodni akartam de én és ahol zenélünk a népség meg a zenész szakma azt mondja /akik már játszottak a cuccomon velünk/, hogy qva jól szólunk akár teremben, akár szabadtéren is a kisebb nagyobb szereléseimmel, akkor szerintem lassan magamban hiszek és abban amit gyártottam x forintból, és nem abban ami 2-3x annyiba kerül, és rajta van egy márkajelzés! Már csak azért is mondom, mert nekem a Török Ádám és a Mini,Horváth Misi, Zeffer "Zefi" Bandi,Ifj. Takács Józsi/ Deák Bill B.B./ tényleg senkim, és hogy utána még külön megköszönték a kiváló hangosítást is, ez azért jól esett...
Ez nem azt jelenti, hogy az nem szuperül szól, de most én sem vallok szégyent a nevesincs "barkács" motyómmal, ami jobban összevan rakva, mint egy fadobozos Wharfedale, vagy akár a Martin Audio ládák, amikből a ragasztás mellett KILÓG A BELELŐTT KAPOCS!!!!!!!!!!!! Nem akartam elhinni mikor szétszurkálta az ujjam, egy sima hangszóró cserénél...

Na az enyémben nem szúrja szét a kezed semmi, és meglepődnétek ha szétkapnátok, vagy éppen egy nagy "esés" után odavinnének hozzátok egy márkás ládát, hogy ugyan már kezdj vele valamit mert szétesett a fél láda, hogy miből van megcsinálva... Tény és való, hogy rendkívül jó minőségi cuccokból van megcsinálva a Martin blackline, EV,Dyna, hangváltójad de a ládatestek belseje eléggé "kínai" !!! Épp néztem, hogy most a Franciák gyártanak nagyon minőségi hangváltókat a nagyoknak, és egyre kevesebb az olasz vagy német hangváltó... Az aktív Whdale topokban "angol" végfok és hangváltó van, ami épp azt tudja amit a specben leírnak róla. Az L' Acoustic egy egészen más állatfajta, érdekes a rendszervezérlése, és gyakorlatilag egy aktív rackes hangváltót használnak hozzá. Ott nem is a láda belseje az érdekes, hanem a hangszórók!!! Sajnos azt nem sikerült megnéznem közelről, de a 18' subfalat azt megjavítottam, és jól..
Lehet, hogy "igénytelen" vagyok, de én zenélgetek nyáron egy héten öt napot az eladhatatlan "barkács" motyómmal, de akkor sem szeretnék több százezer forintos/db ládákat vásárolni. így is átestem már a ló másik oldalára ezzel a költséges zenélkedési hobbymmal, mert évek óta nincs időm elmenni akár 1 hétre nyaralni... ACCUS Lajos barátomnál is megfordultam párszor, de én azt mondom, hogy ő inkább már a DJ-knek gyártotta a ládáit, mint a zenekarokra kihegyezve. Viszont ott volt módom jó pár gyári láda belsejét megnézni, leméretezni és megérteni.
Nem azt mondom, hogy én csináltam meg az abszolut tutit, de egy 4-5 tagú zenekar megszólal rajta tisztességesen-élvezhetően, egy szabadtéri 500 fős Római parti rendezvényen, ha 2 végfokkal kontrollokkal együtt meghajtom+ 1db JCM 800 vonalban kirakva a topokra, + egy 4x12" bassfal kirakva vonalban a subokra is. Persze 2 km-ről is lehet hallani a Duna Pesti oldalán, de mint tudjuk a víz viszi a hangot!
Ezen irományomon senki ne sértődjön meg, csak azt mondom hogy sikerült egy pár darab ládát jól megcsinálnom vagy lekoppintanom...
Az általam "feltunningolt" Gyulej által megemlített 200e Ft körüli aktív subládánál, elkezdtem számolni a litert a tényleges teljesítményhez, meghallgatván kedves tulajdonos barátom igényeit is hogy kb. milyen legyen a hangzása és persze beindítva a hangrendszert, továbbá a legideálisabb hangút feltérképezése... Cirka 1-2dB hangnyomásnövekedést, és 40-42Hz-ről, 29-31Hz-re vittem le a subbast... Direkt nem említem meg a nevét a barátunknak, ti is ismeritek és ha gondolja akkor hozzászól...
Pacsi &. peace