Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Adames
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 17974Hozzászólás Adames
2013.10.15. 16:03

Szevasz Attila!
Én rendelnék is Tőled egy párat ebből az "Attifon 12A" aktív hangfalból! ;) :lol:
Küld fény post, utánvét! :D

Gyuley
VIP
Hozzászólások a témában: 114
Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
Adott köszönetek: : 752 alkalommal
Kapott köszönetek: : 811 alkalommal

Hozzászólás: # 17984Hozzászólás Gyuley
2013.10.15. 18:36

Én úgy gondolom, hogy akinek nincs kellő felszerelése az asztalos munkákhoz, kellő füle, és türelme az utólagos hangolgatáshoz, az tényleg ne álljon neki hangfalat építeni, mert nagy csalódás lesz, persze nem árt némi kis akusztikai ismeret is, de ezt meg lehet találni a neten is, ha valami nem tiszta, viszont az első két dolgot azt sajnos nem :D

Malko!

Az a gond, hogy a legtöbb 150 ezer feletti hangfalban is sajna nincs ilyen színvonalú hangszóró, sem minőségre, sem pedig megszólalásra, mint amit linkeltél!
A driverekről nem is beszélve, nem véletlenül gyengusz egyes Jbl, Rcf,Ev stb, aktív-passzív ládákban a magas, illetve a mélytartomány is!
Sajnos az ilyen komponenseket nem pakolják bele a középkategóriás ládákba, persze a kivétel erősíti a szabályt!
Te építettél már hangfalat, akkor tudod hogy 2 egyforma paraméterekkel rendelkező hangszóró nincs, hiába jön le egymás után a futószalagról, akkor sem, és a gyártók nagy %-a a megtervezett, majd megépített ládákba beszórja a cuccokat és csá, sok esetben semmi finomítás, utólagos hangolás, vagy ilyesmi, pláne nem tömeg gyártott terméknél, amelyik szériánál ezt megcsinálják, az már régen nem középkategória!
Javított az ismerősöm annó egy Ev aktív falat, több mint 200 papír volt darabja a tulaj szerint, a típusára már nem emlékszem, de elméletben "bi-amp" volt, gyakorlatban meg egy passzív váltó volt benne, egy erősítővel, és pont a váltója szállt el, szóval nekem aztán mondhat bárki bármit, vagy a felső kategória(ami egy nagy butaság), vagy inkább épített cucc, ami akár le is tolhatja a középkategóriát a színpadról!
Ezért azt gondolom, hogy inkább csinálok magamnak hangfalat, és egyébként már miért adnám ha megcsináltam? Ezt a részét a dolognak soha ne értettem, nem eladásra csinálom, hanem magamnak, és azért van egy két komoly ládaméretező program is, ha nem hinnénk a gyártó által javasolt ládatervekben!

Egyébként Picasso is elmesélhetné, mikor behangolta a bőven 100 ezer felett lévő aktív ládát, ha akarja, majd elmeséli :lol: mert a gyár erre képtelen volt......erről ennyit!

Hangsúlyozom, kellő faipari alapok nélkül kár hozzáfogni hangfalat, illetve konyhaszekrényt építeni :lol:

"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 17989Hozzászólás ---Qgli---
2013.10.15. 19:21

mentosattila írta:Mennyire látszik az, hogy sokan a névre mennek.
Igen ez igaz az én esetemben is, de nem a hangzása miatt, hanem a strapabírósága miatt akkarok Yamaha DXR12-őt venni. És elég nehéz eltántorítani tőle. A DB 712DX-et 40.000 Ft-al olcsóbban tudnám megvenni darabját, de még lehet hogy ez sem tántorít el a Yamahától, pedig az már nagy szó, hogy én valamiért ennyivel több pénzt adjak....

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 17990Hozzászólás ---Qgli---
2013.10.15. 19:24

Gyuley írta:Javított az ismerősöm annó egy Ev aktív falat, több mint 200 papír volt darabja a tulaj szerint, a típusára már nem emlékszem, de elméletben "bi-amp" volt, gyakorlatban meg egy passzív váltó volt benne, egy erősítővel, és pont a váltója szállt el,
Sztem ezt manapság nagyon nehezen merik megjátszani, mert elég egy ember, aki észreveszi ( és nem kell, hogy Magyar legyen ), a fogyasztóvédelem belebuktatja az egész gyárat.

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 17991Hozzászólás Attila
2013.10.15. 19:30

Qgli, a DSR állítólag jobb. Azt hallgattad ?
S még egy kérdés: - az EV ELX-hez viszonyitva mit tudnál mondani ?
Köszi

Atti

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 17992Hozzászólás malko
2013.10.15. 19:33

Én belinkeltem két hangszóró típust amiből ÉN szerintem már lehet építeni egy jó hangfalat. Senkinek nem kötelező ezt megvenni, azt vesz amit akar.
De én alább minőségbe nem igazán mennék ha főleg magamnak csinálom mert így is két esélyes a dolog. És ahogy Gyuley is írta ha nem vagy képbe az asztalos munka részével akkor kár is hozzá kezdened mert akkor asztalos viszi el a hasznot. Még csak annyit, hogy egyáltalán nem egy felső kategóriás hangszórót linkeltem és elég sok ládában megtalálható ez a típus, viszont nagy tételben veszik ugye és ha jól emlékszem kb majd nem félárba jön ki a gyártóknak. Ezért nem tudunk ebben felük lépést tartani.
Még egy gondolat és be is fejeztem ezt a témát. Van két olyan zenekar itt nálunk aki pl 2-3 havonta rendel magas betétet a JBL ládájába. A javító magas betét ára 20.000HUF/darab
Nem értem, miért mondjátok azt, hogy milyen drága magas hangsugárzót linkeltem be amikor szerintem ha így nézzük nem is olyan veszélyesen drága.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

Picasso †
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: GW-8,
Adott köszönetek: : 940 alkalommal
Kapott köszönetek: : 585 alkalommal

Hozzászólás: # 17995Hozzászólás Picasso †
2013.10.15. 20:18

Sziasztok Jóurak!

Nekem nagy "szerencsém" van ezekkel a ládákkal, mert ott van a nagyon jól felszerelt faipari műhelyem, tudok a láda felületén rezgést mérni, tudok hangnyomást mérni, van a közvetlen közelemben basszgitár, szólógitár, több billentyű, több végfok, normális minőségű mikrofonok-kábelek, és végtelen türelmem a hangoláshoz, hogy ne legyen "dobozhangú" a motyóm... Azt hozzáteszem, hogy 30 évvel ezelőtt már "gyártottam" hangdobozokat, az akkori BEAG,a vmilyen bolgár és BLAUPUNKT lavórokhoz, de csináltam a teljesen szétázott Regent-Vermona láda helyett is újat, bőrözve és sodronyozva... 8-) tehát, aki azt gondolja, hogy 12 db csavar + 4 db rétegelt lemez és kész a láda körbe, az inkább ne álljon neki... Olcsósítás gyanánt lehet használtan is kapni jó hangszórókat amik már be vannak járódva, sőt! Most lehet igazán jókat kapni olcsóbban, csak körbe kell nézni... :!:

Na szóval, nem okoskodni akartam de én és ahol zenélünk a népség meg a zenész szakma azt mondja /akik már játszottak a cuccomon velünk/, hogy qva jól szólunk akár teremben, akár szabadtéren is a kisebb nagyobb szereléseimmel, akkor szerintem lassan magamban hiszek és abban amit gyártottam x forintból, és nem abban ami 2-3x annyiba kerül, és rajta van egy márkajelzés! Már csak azért is mondom, mert nekem a Török Ádám és a Mini,Horváth Misi, Zeffer "Zefi" Bandi,Ifj. Takács Józsi/ Deák Bill B.B./ tényleg senkim, és hogy utána még külön megköszönték a kiváló hangosítást is, ez azért jól esett...
Ez nem azt jelenti, hogy az nem szuperül szól, de most én sem vallok szégyent a nevesincs "barkács" motyómmal, ami jobban összevan rakva, mint egy fadobozos Wharfedale, vagy akár a Martin Audio ládák, amikből a ragasztás mellett KILÓG A BELELŐTT KAPOCS!!!!!!!!!!!! Nem akartam elhinni mikor szétszurkálta az ujjam, egy sima hangszóró cserénél... :shock: Na az enyémben nem szúrja szét a kezed semmi, és meglepődnétek ha szétkapnátok, vagy éppen egy nagy "esés" után odavinnének hozzátok egy márkás ládát, hogy ugyan már kezdj vele valamit mert szétesett a fél láda, hogy miből van megcsinálva... Tény és való, hogy rendkívül jó minőségi cuccokból van megcsinálva a Martin blackline, EV,Dyna, hangváltójad de a ládatestek belseje eléggé "kínai" !!! Épp néztem, hogy most a Franciák gyártanak nagyon minőségi hangváltókat a nagyoknak, és egyre kevesebb az olasz vagy német hangváltó... Az aktív Whdale topokban "angol" végfok és hangváltó van, ami épp azt tudja amit a specben leírnak róla. Az L' Acoustic egy egészen más állatfajta, érdekes a rendszervezérlése, és gyakorlatilag egy aktív rackes hangváltót használnak hozzá. Ott nem is a láda belseje az érdekes, hanem a hangszórók!!! Sajnos azt nem sikerült megnéznem közelről, de a 18' subfalat azt megjavítottam, és jól.. :yahoo:

Lehet, hogy "igénytelen" vagyok, de én zenélgetek nyáron egy héten öt napot az eladhatatlan "barkács" motyómmal, de akkor sem szeretnék több százezer forintos/db ládákat vásárolni. így is átestem már a ló másik oldalára ezzel a költséges zenélkedési hobbymmal, mert évek óta nincs időm elmenni akár 1 hétre nyaralni... ACCUS Lajos barátomnál is megfordultam párszor, de én azt mondom, hogy ő inkább már a DJ-knek gyártotta a ládáit, mint a zenekarokra kihegyezve. Viszont ott volt módom jó pár gyári láda belsejét megnézni, leméretezni és megérteni.

Nem azt mondom, hogy én csináltam meg az abszolut tutit, de egy 4-5 tagú zenekar megszólal rajta tisztességesen-élvezhetően, egy szabadtéri 500 fős Római parti rendezvényen, ha 2 végfokkal kontrollokkal együtt meghajtom+ 1db JCM 800 vonalban kirakva a topokra, + egy 4x12" bassfal kirakva vonalban a subokra is. Persze 2 km-ről is lehet hallani a Duna Pesti oldalán, de mint tudjuk a víz viszi a hangot! :lol:

Ezen irományomon senki ne sértődjön meg, csak azt mondom hogy sikerült egy pár darab ládát jól megcsinálnom vagy lekoppintanom... :yahoo:

Az általam "feltunningolt" Gyulej által megemlített 200e Ft körüli aktív subládánál, elkezdtem számolni a litert a tényleges teljesítményhez, meghallgatván kedves tulajdonos barátom igényeit is hogy kb. milyen legyen a hangzása és persze beindítva a hangrendszert, továbbá a legideálisabb hangút feltérképezése... Cirka 1-2dB hangnyomásnövekedést, és 40-42Hz-ről, 29-31Hz-re vittem le a subbast... Direkt nem említem meg a nevét a barátunknak, ti is ismeritek és ha gondolja akkor hozzászól... :?:

Pacsi &. peace

Picasso

Picasso †
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: GW-8,
Adott köszönetek: : 940 alkalommal
Kapott köszönetek: : 585 alkalommal

Hozzászólás: # 17998Hozzászólás Picasso †
2013.10.15. 21:01

Malko Cimbi,

Ránéztem az általad belinkelt hangszórókra, és azért ezeket a paramétereket occsóóóóbban is tudjuk prezentálni azért, nem kínaiból...

Ezt pedig gondolom te sem hiszed el, mert eleve a keresztezési freki olyan 2,4-3kHz-nél van ezeknél a magasaknál, az 1" pedig olyan 3,6-4kHz től...

Magas driver:
http://www.usspeaker.com/B&C-DE610-1.htm

A 12" subszóró is dícséretes, de ha arra kerülne a sor, akkor nem lenne elég mélyed hidd el, mert élesben 60-65Hz-1,8kHz között mocorog max... mert mínusz x dB-en megadott értékek mintha nem fednék a valóságot!
így "talán" ha ezzel a konfiggal próbálkoznál, akkor sztem lenne némi úthiányod... De csak szerintem.

Én a 600-as 8 Ohm 15" lavórjaimat küldöm olyan 1000W körül/db 4 ohmon és így kezd "éledezni" szabadtéren... ami annyit jelent hogy a tartósan mélyet olyan 45-50Hz környékén tudja meghajtva normálisan, ami zörgetve nem is rossz ,éppen határeset...

Viszont a zenész ismerőseid vmit nem jól csinálnak, mert 2-3 havonta jav. szettet vásárolni a JBL-hez :( Ott meg kellene nézni a hangváltót, vagy pedig nem központosan cseréltek benne pillét...

Én mos az 1" Eminenceimhez beszerváltam 8 azaz nyolc darab jav. pillét 1840/db helyett, 2400 Ft-ért és a gyártótól.. :lol: Igaz, jött 3 hétig a 20 db, de megérte, mert van 1 plusz driverem és abban kicseréltem és maxi jó! Mivel nem eladásra gyártottam a motyeszom, nekem elég lesz egy jó pár évig..

Pacsi

Picasso

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 18005Hozzászólás malko
2013.10.16. 07:48

Drága Picó Barátom!

Hát én akkor sem értem még mindig, hogy mi a baj ezzel a magas driverrel? Ja tudom az ára.
Na akkor nézzük ezt a dolgot a te szemszögedből. Adott egy 15 colos eminence mély hangszóró ami legjobb esetben is max 1.2KHZ-től nem tud többet. És akkor van a drivered és azt írod, hogy 3,6 khz-től indul az 1colos. Na akkor kérdezem, hogy mi történik a hanggal 1.2Khz-3,6KHZ között? Van egy jó nagy luk ezt hogyan foltozod be? Na akkor elmondom, hogy amit linkelten hangszórót az én ládámban 1.4Khz től már dolgozik és ezt onnan tudom ilyen biztosan mert a processzorát mikor állították ott voltam. Ja és a mély hangszóróm 1,5Khz tud, ugye így nálam nincs luk ellenben a te 2,4KHZ lukaddal szemben. Mindig ez volt a baja a két utas ládáknak, hogy egy luk tátong benne és túl hifisen szólnak és ez még ma is meg van sok ládánál amiben olcsó magasak vannak. Amit akkoriban gyártottunk eminence+dynacord magas ugyan ez volt a probléma. Sőt tovább megyek van egy debreceni barátom akinek elég komoly mérő mikrofonja van amit több millióért vett (mielőtt valaki bele kötne pályázati pénzből vette mert ezzel foglakozik). Négy ládát mért meg a múltkor előttem Yamaha, JBL, EV és egy dynacord ládát, típust nem fogok írni mert nem mondhatom el az ő mérési eredményit, de annyit elmondok, hogy a yamaha volt a legrosszabb mint hangképbe mint a fázis fordításba. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy amit a gyári honlapokon írnak annak nem kell mindig hinni. Ja és ezt nem csak negatív értelemben értem. És ha valaki kíváncsi a láda tudására akkor eljön ide Debrecenbe és bizonyos összegért mindent megtudhat a ládájáról, de sok jóra ne számítsatok. Na megyek összeütök egy hangfalat:)

További szép napot mindenkinek és neked is Pico barátom!

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 18006Hozzászólás ---Qgli---
2013.10.16. 08:10

mentosattila írta:Qgli, a DSR állítólag jobb. Azt hallgattad ?
S még egy kérdés: - az EV ELX-hez viszonyitva mit tudnál mondani ?
Biztos jobb a DSR, de annyit úgy sem fizetek érte, tehát meg sem hallgatom....

Az ELX-et meghallgattam a hangfoglaláson, de csendes teremben volt az EV bemutatója, úgyhogy csak nagyon hallkan tudtam meghallgatni. Szépen szólt az is.

Arra jöttem rá, hogy tökmindegy milyen márkát veszek, mert ebben az árkategóriában ilyen hangfalak vannak lehet az Yamaha, EV, vagy DB. 180.000 Ft/db-ért szinte egyforma hangfalakat lehet kapni, ha jobbat akarok, akkor többet kell fizetni, csakhogy én nem fogok többet fizetni, mert nem vagyok sem Petrucciani szintű zongorista, sem Al Jarreau szintű énekes, úgyhogy én vehetek bármilyen hangfalat jobb zenész nem leszek tőle.
Sokan azt gondolják, hogyha jobb a cucc, akkor ők jobb zenészek. Én nem vagyok ilyen, én tudom, hogy milyen színvonalat képviselek és ahoz mértem vásárolom a cuccomat is.

Új hozzászólás