Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

edmund
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 82
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 17808Hozzászólás edmund
2013.10.11. 11:36

Goozl!
Kérlek oszd meg tapasztalataidat a digitális aktív hangfalakkal kapcsolatban.
Lehetséges, hogy kiszorítja az analóg cuccokat?

goozl
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 85
Hangszer: Korg Pa1X Pro,Roland GT6,GT10, Fender Strat kópia.
Adott köszönetek: : 271 alkalommal
Kapott köszönetek: : 325 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 17809Hozzászólás goozl
2013.10.11. 11:52

Digitális aktív hangfal???
Tapasztalat?
Nos mi legyen digitális? Az erősítő, vagy legyen benne MP3 lejátszó?
Nem mindegy..
A digitális végfokkal szerelt ládák hangja kissé számomra karcos hangú.Az analóg végfokok ugye nem mintavételeznek, nincs kvantálás és ennek megfelelően analóg hanghullám keletkezik. Természetesen minél nagyobb a mintavételezési frekvencia a digitálisnál annál inkább megközelíti az analóg hangját. Előny, hogy könnyű. Bár ha meggondolom a kapcsolóüzemű táppal ellátott eszközök súlya sem sokkal nagyobb.
A többi része általában mezei elektronikai alkatrészekből épül fel, kivételt képez az a DSP ami adott esetben a hangváltáshoz tartozó mikroprogramot tartalmazza és ennek hatására kerülnek az elektronika egyes részeire az adott útnak megfelelő frekvenciák.
A másik tapasztalatom de ezt már leírtam sokszor, hogy esetenként rendkívülien alul méretezik az erősítőket.
A másik dolog a gyárt megnevezése nélkül, hogy a hangszórókat gyakran a hangfalházzal együtt szerelik, melyben így az esetleges javítás nehézkes.
Bár hangszórót nem nagyon szabad javítani, max gyári javítókészlettel.
Van olyan kategória amit szívesen használnék, de egyenlőre nem invesztálok bele.

Nagy rendszerek esetén egyre inkább jönnek ki aktív rendszerek és régebben is voltak, de mivel itt az energiaellátás kardinális kérdés, gyakran kell használni 3*32, 3*63 A-t melyből egy vagy 2 fázis a hang, így az egyes ládákhoz elegendő tápellátás a sok és nehéz kábelek miatt a függeszthetőségnek nem tesz jót.
Persze az is tény, hogy kevés olyan végfok van ami roppant stabil 2 ohmon így kevés hangfalkábellel használható. (Pl Lab Gruppen)
Nemrég hallottam aktív RCF cuccot (Hangfoglalás) és mellé Turbosound passzívat melyben az utóbbi volt nekem tetszőbb. Persze ez szubjektív és nagyon nem mindegy ki állt a pult mögött.

Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.

edmund
VIP

Hozzászólás: # 17829Hozzászólás edmund
2013.10.11. 18:22

Van-e három utas aktív hangfal?
Miért csak két utasok nagytöbbsége a paszzív hangfalaknak? :?:
Továbbra is csak az 500watt alatti cuccok érdekelnek.

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 17876Hozzászólás Zeneboy
2013.10.12. 13:33

Na hát ezek szerint ennyire nem vagyunk egyformák! 2-3 éve hallottam azt a Híres Bose Cuccot! Nem mondom, még hangképre jó,d e teljesítményre? Abból egy 2 millás cucc kell,hogy megszólalj vele nagyobb helyen! Na annyira nem jó szerintem, mert irreális az ár érték aránya!

Valóban abból kellene kiindulni, hogy a hangosítás más tészta! Így egy szabadtéri rendezvény is! Nyilván Goozl-nak igaza van, nem szabad a hangosítókat kitúrni! Tudni kell a határt meddig tudsz színvonalasan bevállalni egy rendezvényt!

Én is használtam passzív cuccot! 2 digi vég/Pl. PKNC XD2/ Kínai majd LEm dx24 procival, külön hajtva szépen bekábelezve 1 rackbe keverőstül! De a rack így is 30 kg-tól több volt! Nekem abból lett elegem! 1 kézbe nem mertem vinni mert féltem ha leszakad a füle akkor pár 100eft-ot kidobtam az ablakban... Így megvolt az előnyöm, hogy hangzásilag jobban bele nyúlhattam, mintha egy sima keverőerősítővel mentem volna! +Ha a keverő erősítő megadja magát van tartalék a kocsiban? Vagy a keverő része..? Én ezt is szeretem az aktívban..Ha kell 1 hangfallal befejezem a bulit, vagy a monitort kifelé teszem és kisebb hangerőn rásegítve ...
A másik a pakolhatóság kérdése.. Nem mindenkinek van furgon vagy böszme nagy járgánya! És mindemellett jön a minőségi komponensekkel megáldott láda és ár vonzata... nem egyszerű ez,de az is igaz, hogy egy jó passzív cucc is annyiba fáj mint egy elfogadható aktív motyó!Én a 2 top 2 sub 1 rendszerprocit 2 véget 650eft-ért árultam ki használtan...
Powersoft végfok, egy elfogadható keverő 2 passzív top láda és legalább 1 passzív sub alsó hangon 1 misi egy jobb szett!
Nagyon nem mindegy, hogy DSP-e a cucc! AZ hogy van benne 2 poti amivel eq-hatod..hát...gyengus megoldás egy aktívban!
Azon is el kellene gondolkozni, hogy sokan vesznek jobb passzív ládát, de egy gyenge erősítővel vagy egy még gyengébb keverővel hajtanak..az jobb? Csak akkor lesz működő az is ha minden eleme rendben van!
AZ én ládámban is egy powersoft modul van de 2 kimenetes..
Attól függ mennyit tud leadni, milyen ellenállású hangszóró van "ráakasztva"!
8Ω=180 W
4Ω=350 W
Continuous – 1 kHz, 0.5% THD 170 W +250 W
EIAJ test – 1 kHz, 1% THD 190 W + 350 W
Másik fontos adat egy erősítőnek a Damping factor nálam ez, 20 Hz – 1000 Hz > 1000 és a Slew Rate @ 8 Ω 30V/μs input filter bypassed
Ezek minél magasabbak annál jobb!
Összetett dolog, ez és még a legfontosabbról nem beszéltünk a hangképről, aminek a megítélése már szubjektív tényező! :idea:

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 17879Hozzászólás ---Qgli---
2013.10.12. 14:36

Zeneboy írta:2-3 éve hallottam azt a Híres Bose Cuccot! Nem mondom, még hangképre jó,d e teljesítményre? Abból egy 2 millás cucc kell,hogy megszólalj vele nagyobb helyen!
Igen, 1.800.000 volt az ára, annak, amit én hallottam.
Ezért nem veszem én meg...hülye én sem vagyok....

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 17880Hozzászólás Asterix
2013.10.12. 14:46

goozl írta:Sajnos azt kell mondjam, hogy a kölcsönkértünk még két ládát meg végfokot és kész a falunap kategória miatt nincs a hangosítóknak munkájuk, mert így 10-20 E Ft-tal többet adnak a zenésznek.
Kérdezem én, milyen színvonalat kap a megrendelő egy nem homogén rendszerből jövő fázistolásokkal, kioltásokkal teli cuccból?
MI történik ha elpukkan valamilyen kölcsönkért cuccos?
Elfogadják e a nevesebb előadók?
Kit terhel a felelősség balesetkor a kölcsönkérőt, vagy a tulajdonost?
Megéri e a plusz profit?
A közönség feltétlenül jól jár e ezzel a minőséggel?
Azért egy kicsit el vagy tévedve. Nem ezért nincs a hangosítóknak munkája, hanem azért, mert az önkormányzatoknak nincs már annyi pénze, mint volt pár évvel ezelőtt. És itt keményen kompromisszumot kell kötni. És nem csak a hangosítás felé kötik a kompromisszumot, hanem a fellépők felé is, csak mi azt nem nagyon érezzük. Évről évre "olcsóbb" "sztárfellépők" vannak azokon a rendezvényeken, ahol már a profi hangosítót sem tudják megfizetni.
Sőt, mondok nektek még valamit. Nálunk olyan rendezvények is vannak, ahol már engem sem tudnak megfizetni, pedig ez már nagy szó... :777

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 17912Hozzászólás Apelláta
2013.10.13. 13:01

Szerintem is ebben a hangtechnikus/zenész témában nem a zenészben kell keresni a ludast. Ő, csak él a megrendelő által elé tárt igények teljesítésével. Nem hallottam olyanról, hogy a zenészek kampányt indítottak volna a hangosítók ellen. Az okot a megrendelő szegénységén, vagy sóherságán, esetleg tudatlanságán, vagy igénytelenségén, esetleg mindegyik végett kell keresni.

Ez hasonló a vőfély/zenész esetével. Ott is a megrendelő irracionális gondolkodásával van gond, hogy túlbérezi a vőfélyt a zenésszel szemben. A vőfély meg él a lehetőséggel. Ha nekem is a munkahelyemen felkínálnának egymilliós fizetést, még ha tudom, hogy irreális a munkámhoz képest, bolond lennék nem elfogadni. Vagy ha tisztában lennék a munkahelyi pozíciómmal, mint ahogy a vőfélyek is vissza élnek az ő pozíciójukkal (ugyan is szinte minden vőfélynek teli van a naptára), én is megengednék magamnak egy irreális fizetés kérést a főnököm felé, mint ahogy a vőfélyek is teszik.

Vagy a DJ/zenész szitu. Igaz, itt viszont valós, netes hirdetésekkel alátámasztható a DJ-k aljas, etikátlan ellenkampánya, de ha a megrendelőnek nem felelne meg a DJ-k nyújtotta szolgáltatás, akkor nem hívná őket. Mert nem arról van szó, hogy azért hívnak DJ-t, mert hiány van zenészből, hanem azért mert neki a DJ nyújtotta szolgáltatás jobban megfelel. És hogy miért? Mert igénytelenek, csórók, más az ízlésük, mert változik a világ? Ezt lehet fejtegetni, de a helyzeten nem sokat változtat. Hogy ez nekünk nem jó, az tény, de ez van. Ez a piacgazdaság.

Sajnálom én is Goozl a hangosítók helyzetét, de szerintem ne a zenészt kiáltsuk ki fő bűnösnek ezért. Én is morgolódok a DJ-kre, meg a vőfélyekre, de nem őket okolom.

:777

Üdv.: Apelláta

edmund
VIP

Hozzászólás: # 17913Hozzászólás edmund
2013.10.13. 13:05

Mintha rivalizálnánk: a hangosítók zenészek akarnak lenni, a zenészek meg hangosítók.
A szaxisok szintisek, a videósok vőfélyek...kit tudnak megfizetni, hol kell kevesebb befektetés, arányosan a reckír. :hit2:

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 17917Hozzászólás ---Qgli---
2013.10.13. 15:14

Apelláta írta:Mert nem arról van szó, hogy azért hívnak DJ-t, mert hiány van zenészből, hanem azért mert neki a DJ nyújtotta szolgáltatás jobban megfelel. És hogy miért? Mert igénytelenek, csórók, más az ízlésük, mert változik a világ?
20 évvel ezelőtt ugyanez volt a téma, csak a zenekarok haragudtak a One Man Band-ekre. Miért? Azért, mert a one man band olcsóbb, mint a zenekar és mindenki azokat hívja. És mostanra a zenekarok meghaltak.
20 év múlva ugyanez lesz a Ona Man Band kontra DJ helyzet.
Egy-két zenész talpon marad nagy nehézségek árán, de nem fogja megérni milliós hangszerre meg hangtechnikára beinvesztálni.
És a megrendelőnek még lehet, hogy igaza is lesz, mert:
- a DJ olcsóbb
- több számot játszik le, mint bármelyik zenész
- biztos, hogy nem szól semmi hamisan és minden szám felismerhető
- eredetiben énekel Cher, vagy a Hip Hop Boys

Sajnálom, de én így gondolom....

doxaa
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 66
Hangszer: Korg
Adott köszönetek: : 473 alkalommal
Kapott köszönetek: : 366 alkalommal

Hozzászólás: # 17919Hozzászólás doxaa
2013.10.13. 15:47

---Qgli--- írta:- a DJ olcsóbb
mármint OMBnél? Dehogy, sőt... A többivel egyetértek. Sajnos. És rossz ezt kimondani, de pont a felsoroltak miatt tudom valahol megérteni azon embereket, akik inkább DJ-t hívnak egy zenész helyett.

Új hozzászólás