Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

malko
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 17786Hozzászólás malko
2013.10.11. 08:05

Igen sok olyan aktív láda van ami nem bi-amp, és ugye ott egy erősítő van és passzív az elektronika.
Abban viszont igazad van, hogy nagyon elmentünk a nagy hangrendszer irányába. Erre nekem a vendéglátózás téren nincs szükségem és nem is tervezem, hogy EAW vagy akár NEXO cuccot vegyek akármennyire is jól szól. A kérdés tényleg annyi, hogy kis egyszerű vidéki vendéglátós zenész milyen ládát vegyen, aktívat vagy passzívat. Mi szól ellene mellette, de ne olyan szinten legyen tárgyalva, hogy nem lehet bővíteni meg nem tudunk bele nyúlni a processzorba amibe nem is akarok mert úgy gondolom, hogy a tervező mérnökök ezt nekem megoldották. És mind ettől függetlenül nagyon érdekel a téma mint kicsi mint nagy hangosítási téren. És azt is tudom, hogy Lacitól(goozl) nagyon sokat tudnák tanulni akár hangfal elhelyezés equzás, mikrofon beállítás, kompresszor...stb. Neki sokkal jobb rálátása és tudása ja és rutinja van ezekhez a dolgokhoz mint nekünk, és ha tényleg ilyen gondom lesz akkor hozzá fogok fordulni.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 17787Hozzászólás ---Qgli---
2013.10.11. 08:42

És azt honnan tudom kideríteni, hogy egy erősítő hajtja az aktív hangfalat, vagy kettő?
Vagy ez csak az olcsó kínai cuccokra vonatkozik?

malko
VIP

Hozzászólás: # 17789Hozzászólás malko
2013.10.11. 08:56

Nem csak az olcsó kínaikra vonatkozik mert a trevisben is van olyan amiben csak egy végfok van. Általában rá van írva, hogy bi-amp. Meg nagy a valószínűsége, hogy kapott processzort is.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

goozl
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 85
Hangszer: Korg Pa1X Pro,Roland GT6,GT10, Fender Strat kópia.
Adott köszönetek: : 271 alkalommal
Kapott köszönetek: : 325 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 17790Hozzászólás goozl
2013.10.11. 09:26

Elnézést kérek a szakmai hozzászólásért. Nem az eszem akartam játszani és nem arról van szó, hogy csak ez a jó vagy csak az..CSupán aki azt gondolja, hogy e között éles a különbség az téved.
Az aktív ládák között sok olyan van amiben ezt így oldották meg. Egyszerűen szétszedés után derül csak ki igazán.
Mellesleg nem feltétlen rosszabb egy jól megtervezett sokad rendű váltó mint egy viszonylag elnagyolt aktív váltás. Az aktív nem attól jó ha aktívan küldjük a magasat és a többi utat, hanem attól, hogy jól van megtervezve. Ez nem minden falra igaz sajnos.
Sok méréssel kiszűrhető az ami nem jól van váltva és ez csak tapasztalatok útján szűrhető ki.
De azt gondolom, hogy azért mert Nexo vagy EAW van ráírva valamire nem feltétlen csak nagy hangosításokban kell gondolkozni.
A kábel kérdésről pedig annyit, hogy próbáljuk meg megmérni a kábelek ellenállását.
Néhány méteren pedig nem fog múlni az a néhány watt..Már ha egyáltalán hallhatóvá válik. Ez kb olyan kérdés, hogy spec hangfalkábelt használjuk 10 méteren vagy 2*1,5-ös vagy 2,5-ös hagyományos gumikábelt.
Érdemes utánamérni.
Lesz meglepi.
De azt gondolom, hogy nem szólok bele a dologba ilyen szinten, mert a posztokból kiderül, hogy nem sok értelme van.
Csupán úgy gondolom, hogy hasznos, de inkább ellenállást vált ki Belőletek.
Én meg okoskodom.
Pedig higgyétek el, én is dolgozom pár pici ládával is, olyanokkal amikkel Ti is.
Épp ugyanazokkal a problémákkal.
Én nem akarok megtéríteni senkit, passzív vagy aktív ládát tekintve. CSak azt sem kell gondolni, hogy ami aktív az jobb mint a másik. Ami minőségi az a jó.
Ez lehet aktív vagy passzív. Mindegy.
No azt mondom, hogy ha van valakinek kérdése ne fogja vissza.
Nem vagyok hangguru, sem tudósa a témának, csak vannak tapasztalataim igen komoly rendszereket illetően is.
Nos akkor ha érdekes valami szívesen segítek de csak azért nem írok a topicba, hogy ellenkezést vagy haragot gerjesszek.
Nem ez vezérel Isten őrizz!
Peace!!!
Üdv: Laci.

Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.

malko
VIP

Hozzászólás: # 17793Hozzászólás malko
2013.10.11. 09:42

Laci!

Egyáltalán nem bántottál meg senkit, sőt ahogy mondod is az a lényeg, hogy ami jó azt meg kell fizetni. Én sem akarom senkinek azt mondani, hogy ezt a ládát vedd vagy azt mert mindenkinek a pénztárcájára és utána meg a fülére kell hagyatkozni. Egy passzív hangfalat azért kiemelnék ami számomra eddig a legjobban tetszett. Ha jól emlékeszem a nevére Dynacord F-150, nem tudom, hogy lehet-e még ezt a szériát kapni vagy egyáltalán gyártják-e még de nekem eddig hangzásilag mint passzív topláda ez jött be.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 17795Hozzászólás ---Qgli---
2013.10.11. 10:00

Akkor a Bi-Amplifikált hangfalban egy erősítő van? Nincs külön erősítve a magas és a mély?

Már csak azért kérdem, mert a Yamaha DXR sorozathoz ez van írva....
Az Opera hangfalakhoz is ez van írva: biamp....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ---Qgli--- 2013.10.11. 10:04-kor.

Zongorista28
Moderátor
Hozzászólások a témában: 89
Hangszer: Roland VA-76, Roland E-5
Adott köszönetek: : 498 alkalommal
Kapott köszönetek: : 709 alkalommal

Hozzászólás: # 17796Hozzászólás Zongorista28
2013.10.11. 10:03

Nem szeretnék bele vau-vau, szerintem épp ellenkezőleg. .... és külön hajtja a mélyet,illetve a magasat,egy-egy végfok.

:pardon:

A rögtönzés világa: A Jazz

Oscar Peterson,a Zongoristák mértékegysége

vili2105
VIP
Hozzászólások a témában: 105
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Hozzászólás: # 17799Hozzászólás vili2105
2013.10.11. 10:06

Kedves ( Tisztelt) goozl!
Én konkrétan elismerem a hangosításhoz való szakmai felkészültségedet, nálam jelentősen nagyobb tudással rendelkezel, és akkor még a szakmában eltöltött éveid által szerzett tapasztalataidról nem is beszéltem.
De...
Te mint hangtechnikus tekintesz a hangfalakra, én pedig mint haknis zenész, akinek bizonyos szitukban meg kell oldani a hangosítást.
Ezért boncolgattam jobban a kisebb teljesítményű hangtechnikát, mert nekünk is az van ( 2db rcf315a, 2db wharfedale 15" aktivsub, +a kontrollok), amit néha-napján ki kell egészíteni egy szabadtéri bulira, vagy le kell csökkenteni egy kisebb teremre.
Az árakkal kapcsolatban is ha megnézitek 250-300eFt/db körüli aktívakat írtam, ami általában jó minőségű, és biamp, és passzívban is kb ezt a minőségi kategóriát, ami olyan 200eFt körül van, nem 400e, meg 50e ft-os ládákat.Szerintem ez az az árkategória amit el szeretne érmi az ember kompromisszumok mellett, mert nincs pénzem drágábbra, az olcsó ládák meg olyanok is általában.
Nekem az aktív jobb megoldás, mert ha szabadtérre megyek, max. kérek kölcsön még két aktív mélyet, nekem ennyi elég, ha pedig kis terembe, akkor egy subot viszünk be.
Nekem ez praktikusabb, mondom még egyszer: NEKEM.
Természetesen én sem zárkózom el a passzív cuccoktól, mint mondtam is, ha nagyban hangosítanék, lehet hogy a gyártó által ajánlott passzív rendszert venném meg, de jelenleg erre nincs szükségem.
Nem vita, csak vélemény, és örülök a szakmai véleményeidnek, mert sok új infót tudok meg belőlük, ezért kérlek ne hagyd abba a szakma boncolgatását itt a fórumon. :777

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

edmund
VIP
Hozzászólások a témában: 82
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Hozzászólás: # 17802Hozzászólás edmund
2013.10.11. 10:22

Megmértem egy 10m-es 1,5-ös hangfalkábelemet : 0,1 ohm. Az én számításom jó volt, a belinkelt táblázat meg igazolta: észre sem vehető veszteség jelentkezik ekkora kábelnél. :dance:
Az RCF 315A MKIII digitális, biamplifikált aktív hangfal, nekem is van.

goozl
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 85
Hangszer: Korg Pa1X Pro,Roland GT6,GT10, Fender Strat kópia.
Adott köszönetek: : 271 alkalommal
Kapott köszönetek: : 325 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 17807Hozzászólás goozl
2013.10.11. 11:25

Kedves Fórumtársak!

Elnézést kérek a gyenge pillanatomban írt kissé felháborodást érző lelkemnek azért, hogy megírtam az előző posztom, de még mindig kétes érzések gyötörnek.
Mégpedig azért, mert azt kell mondjam sokan nincsenek azzal tisztában ha zenélünk és hangosítunk akár kisebb rendezvényeket illetően, az két külön cucc és felfogás.
Mindkettőt művelem, és tudom azt hogy a kettő külön dolog.
Itt most természetesen nem a jelenlévőkről beszélek az alábbi soraimban, hisz nem ismerek itt sok embert, sem szakmai sem emberi kvalitásait nem tudom és nem is tisztem megítélni és amúgy is milyen jogon tenném???
Sajnos azt kell mondjam, hogy a kölcsönkértünk még két ládát meg végfokot és kész a falunap kategória miatt nincs a hangosítóknak munkájuk, mert így 10-20 E Ft-tal többet adnak a zenésznek.
Kérdezem én, milyen színvonalat kap a megrendelő egy nem homogén rendszerből jövő fázistolásokkal, kioltásokkal teli cuccból?
MI történik ha elpukkan valamilyen kölcsönkért cuccos?
Elfogadják e a nevesebb előadók?
Kit terhel a felelősség balesetkor a kölcsönkérőt, vagy a tulajdonost?
Megéri e a plusz profit?
A közönség feltétlenül jól jár e ezzel a minőséggel?

A választ Mindenkinek magának kell átgondolni.
Előadóként, sokféle produkcióban vettem részt akár one man band, duó, trió, élő zenekarral felléptünk számos helyen néha neves művészek társaságában. Általában a falunapok alkalmával sok cuccal találkoztunk. Az a tapasztalatom, hogy sokan olyan (sokszor felettébb jó minőségű) felszerelést akarnak használni hangosítás címszó alatt ami nem arra való.
Egy étterembe, művházba stb teljesen jó sőt kiváló, de szabadtérre kiegészítve ezzel-azzal, pici keverővel effektek mikrofonok nélkül nem alkalmas.
Viszont ha zenélni megyek akár egyedül akár trióval, természetesen én sem viszem el a hangosítócuccot, vagy max 4 db ládát. Ez nem túl nagy és mégis normálisan szóló felszerelés.
Pici helyekre pedig állványra helyezett kompakt ládákat egy Powermixerrel.
Nem azért ez választottam, mert erre tellett, hanem mert olyan megoldást kerestem ami nagyjából univerzálisan használható természetesen kompromisszumok mellett mindkét esetben.
Azt belátom és igazatok van abban, hogy mint zenész az érdekel, én, hogy szólok és a cuccom milyen, megfelel e az igényeimnek és természetesen a közönség igényeinek is. Viszont a sok százezres hangszerek mellé nem szabad sajnálni egy 2-300 E Ft-ot hangfal és keverő kategóriát sem.
300 E Ft-ért akár kintről (igaz nem feltétlen új de jó állapotú) EAW, Dynacord, KS, Martin, Meyer NEXo kidebb kompakt ládák is beszerezhetőek.
Persze nem ez a helyes irány nem ezt állítom..De ilyen lehetőség is van!
Mindenki s SAJÁT ízlése szerint válogatja a komponenseket össze, csupán azt kell eldöntenie, hogy mi az a kategória amit ki akar szolgálni. HA a hangosítás is be kel egyszer-egyszer férjen, akkor igenis olyan eszközökkel szabad csak kiállni ami erre alkalmas.
Nem feltételezem senkiről sem, mert magam is így gondolkozom, hogy nem minőséget akar produkálni..
Természetesen ez vezérel, de egyrészt nem szabad összekeverni a dogokat másrészt pedig azt kell belátni, hogy minden jó valamire, csak használjuk is arra...

Az aktív ládákról pedig annyit, hogy láttam olyan több százezres ládát neves gyártótól amiben egy végfok volt, kicsi keverővel összeépítve és benne 2 hangszró ami közé egy egyszerű passzív váltót tettek. Az olcsóbb ládákban soknál alkalmazzák ezt. Ettől még nem feltétlen rosszabb! Pedig ezekre is ráírják, hogy biamp 2 utas aktív hangfal!
Mindenki el akar adni valamit. Nem feltétlen kell mindent elhinni.
Másrészt azt is el kell mondjam, hogy alapjában véve egy jó keverő eq-val csodát tehet egy kicsit gyengébb hangfallal is, csak arra kell vigyázni, hogy az adott eszközt ne terheljük túl. Persze ez nem azt jelenti, hogy felhúzom a 16KHz-es frekit az eq.n akkor a driver tuti le is sugározza, persze nem ha az nem megfelelő minőségű és nem tudja azt.
De hallottam olyan épített falat is mely bátran kirakható nevesebb gyártók mellé is.

Nos senkivel sem kötekedni nem akarok sem észt osztani csupán tapasztalataim megosztani ha érdekel valakit. A fórumra azért jöttem, mert értelmes embereket találtam, normális szakmai értekezéseket. Ezeket aláásni nem szeretném a jövőben sem. Örülök, hogy itt lehetek sokat tudtam meg hangszerekkel kapcsolatosan Tőletek és számos kérdésem lesz még.
PEACE.
Laci

Ez fordítva is igaz, bár mondhatni egy nagyobb rendszer is tud szépen halkan is szólni, sőt elvárható!

Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.

Új hozzászólás