Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 16337Hozzászólás Bubamara
2013.08.29. 13:53

Audió fájlkat tolni róla műsorban, vagy szünetekben, profi minőségben. Van fél rack és mint ez is egész rack kialakítású, sőt dj-k számára dupla méretű 2 lejátszós verzió is.

Buba

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 16338Hozzászólás beejaybudai
2013.08.29. 14:26

Én erre a célra a telefonom szoktam használni, de szerintem egy normális minőségű mp3 lejátszó is megteszi (pl. iPod).

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 16340Hozzászólás Bubamara
2013.08.29. 15:05

Az ipod egy gyerekjáték és drága 80-100 E HUF. :D. Nem tud pl egyesével játszani dalokat, csak ha berakod egyesével egy egy listába, tehát nem áll le a dal végén, hanem játssza a következőt. Ez ultragáz egy színpadon.

Buba

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 16348Hozzászólás Zeneboy
2013.08.29. 17:46

Catfish!

A hangfalat az vágja tönkre elsősorban ha nem "szép " jelet adsz felé! Szóval, a bementi oldalon és a kimeneti oldalon is minden rendben legyen! Egyébként többet is bír mint a névleges teljesítménye! A másik, hogy a végfoknak igen is nagyobbnak kell lennie, mert akkor lesz tartalék!Nem kell megnézni mit tud az erőlködő és akkor nem lesz gond! A dinamikai kitöréseket a végfok damplingja-jó végfok esetében-szépen lekezeli így nem fogja hazavágni a hangszóródat!

Én hajtottam egyszer egy Pknc xd2500-el egy Garry lite 10"-es párt! 5 órán keresztül egész bőszen toltam neki, és még 1 évig használtam, sőt az új tulajdonosánál is azóta is üzemel!

Rendszerproci? Pont arra való amit leírtál! Beállítható a bement illetve szabályozható a kimenet utanként/oldalanként! /Limiteret, delay, eq, dB, stb. !/ Lem dx24 az alap, de DBX-ek már jobbak! Silicium már korrekt!

Más! Elhangzott itt a kis sub nagy sub! Azt azért ne felejtsük el, hogy egy 18"as sub viszont lomhább! Teltebb mélyebbre megy de hatékony lehet egy zenész esetében-ne koncertből induljunk ki- kisebb sub is!

Üdv: Zeneboy

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 16354Hozzászólás Asterix
2013.08.29. 19:15

Bubamara írta:Normális ének miki 60-100 alatt aligha kapható márkától függetlenül.
Például???

tothtechnika
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 12
Hangszer: Yamaha Tyros 4
Adott köszönetek: : 12 alkalommal
Kapott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 16359Hozzászólás tothtechnika
2013.08.29. 20:36

Catfish írta:Köszönöm a válaszod! És itt jön a szokásos de... :-)
Nem írtad rosszul azt hogy egy 600w-os hangfalhoz inkább kisebb teljesítményű erősítőre van szükség, mert ha nagyobb teljesítményű erősítőt használunk akkor a hangfalat tönkre vághatjuk ha a hangfal kapacitásánál nagyobb hangerőt tolunk rá.
Na látod ez egy hatalmas rossz közhihedelem. Dehát a hangszóró tekercselőknek is meg kell élni. Ha kisebb teljesítményű erősítvőel hajtod a ládáidat, nem használod ki a ládáidat, azon túl, amikor hangerőre van szükség "tolod neki mint állat..." az erősítő elkezd torzítani, és így gyönyörű szépen le lehet tüzelni akár egy 200W-os erősítővel egy 1kW-os hangfalat is. Ha van egy 1000W-os végfokod, és hozzá egy 600W-os hangfalad, akkor azt kb maximum közelében hajtva is (zenével, nem torzítva, OKOSAN!!) mondjuk úgy hogy néha néha be be villanhat a clip led egy picurkát egész este nyomathatod a hangfalnak, semmi baja nem lesz, ugyanis az átlagteljesítmény jóval 1000W alatt van általában ilyenkor titikusan kb a negyede (zenei jel miatt). Nagyobb végfokkal viszont a zenéd sokkal dinamikusabban szólalhat meg, és amúgy is jobban szól egy erősítő, ha nem kell erőlködnie.

Természetesen sok függ az erősítő "jóságán" is. Mert ha van egy szar erősítőd, aminek kicsi a damping faktora, összevissza fogja mozgatni a hangszórót a hangfalba, és akkor simán lehet hogy megadja magát. Én 2x 2500W-al hajtottam 2db 800W-os mélyet, és 2x18000W-al 2db 400W-os topládát. A ládák behringer márkájúak voltak, tehát nem épp csúcstechnika, mégis korrekt végfokkal meg lehetett nyomatni őket. Természetesen rendszerprocesszor volt rajta, minden csatornán limiterrel, mert ha mondjuk kap a rendszer egy mélyfrekvenciájú gerjedést, az simán hazavághatja a mélyládákat.

A limitert én 100mS-os (0,1 másodperces) késleltetéssel szoktam beállítani, és a hangfal névleges teljesítményére van behatrolva.
Ez azt jelenti, hogy a /fenti példánál maradva/ -- 800W mély, 2500W végfok esetében kb -3dB ugye 1250W, -6dB 625W, tehát 800W kb -5dB körül van. Tehát a limitert -5dB-re kell beállítani, így hosszabb idejű lökéseket lekorlátozza erre a szintre, de ha pl. van egy lábdobod, az kimehet 2500W-al.

Sajnos egyáltalán nem szoktam érthetően foglalmazni (nem tudok:D) de remélem mindenki megérti, aki elolvassa. (max. nem hiszi el)

tothtechnika
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 16361Hozzászólás tothtechnika
2013.08.29. 20:43

Most látom Zeneboy már megelőzőtt :) A kis és nagy SUB-ba is igaza van. Egy 12"-os sub, teljesen máshogy szól, mint egy 18"-as. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. a 18-as szépen mélyre lemegy, akár 35Hz-ig is, dehát itt legtöbjünk nem hiszem hogy veretős diszkó zenét játszik. (legalábbis remélem). Tehát nekünk nemigen van erre szükség. A kisebb membránú sokkal "fürgébb" tud lenni, ezáltal pontosabb a mélye. (de ez sem örökérvényű, mert főleg árkategóriánként és márkánként erősen változik)

Ha passzív a rendszered, akkor meg legalább annyira függ a végfoktól, hogy hogyan szól a mélyed, mint magától a hangfaltól. Egy jó végfok csodákra képes, és egy nagyon jó mélyláda is igen "érdekessen" tud szólni egy olcsóbb/rosszabb végfokkal. A jó végfokok nálam a QSC, CREST, CROWN-ál kezdődnek. Ki lehet fogni elég korrekt áron használtba jókat. Sajnos a QSC meg a CRWON is nagyon leadta a színvonalat egyes szériáinál, de a minőséget azért az árcédula általában hűen tükrözi.

tothtechnika
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 16362Hozzászólás tothtechnika
2013.08.29. 20:51

Bubamara írta:Normális ének miki 60-100 alatt aligha kapható márkától függetlenül..
Ebben maximálisan egyet értünk. Bár kinek mi a normális. Nagy szimpadokon, nagy sztárok is sima sm58-ba énekelnek (nagyon sok esetben) ami ugye nem túl drága de ahhoz képest igen jó mikforon. A beta58 is nagyon korrekt. Viszont a shurokról tudni kell, hogy Magyarországon szinte az összes shure hamis, én pl. csak az oszrkákoknál veszek shure mikrofont, és nem vagyok vele egyedül, inkább drágábban ha úgy van, de az biztos eredeti.

Sajnos én már nagyon megszoktam a kondi mikrofonokat. Nem tudok egyszerűen dinamikusba énekelni. A kondi mikrofonok messzemenőkig jobban szólnak. Most a sennhesierembe énekelek (SKM-4031), nem tudom ki hallott már róla, ez egy 82-es gyártású vezeték nélküli mikforon. Kb olyasmi megszólalása van mint a Neumann KMS105-nek, csak szerintem a sennheiser még annál is jobb. Valamikor régen beta87-et akartam venni, de ugye az is 90 körül kapható. Azt mondjuk le sem merem írni, hogy a sennhesier mibe került.

Sajnos a tyros-ba 1 millió forintért nem tudtak beletenni 3 ellenállást és egy tranzisztort (fantom tápot), ami maximum 30 ft-ba került volna, így kondimikrofont csak mókolással lehet rákötni. Szegények biztos nem tudták kihozni a költségvetésből. Azért van mit fejlődni a yamaháéknak is.

Nagyon megköszönném ha valaki be tudna számolni valami tapasztalatról jó minőségű kondenzátor fejmikrofonnal kapcsolatban!

Picasso †
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: GW-8,
Adott köszönetek: : 940 alkalommal
Kapott köszönetek: : 585 alkalommal

Hozzászólás: # 16363Hozzászólás Picasso †
2013.08.29. 21:38

Olyan kondismiksit kell venni, amiben benne van 1 elem is..... Fejmikrofonnál pedig még köhhinteni sem szabad, nemhogy krákogni a gegőt élesben....

Nekem Beta Green Shure condenser miksim van, és naggyon jó már vagy 10 éve.....

Pacsi

Picasso

tothtechnika
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 16365Hozzászólás tothtechnika
2013.08.29. 21:56

Erre való a talk gomb a szintin. Benyomom, és mikrofon le van némítva :)

Új hozzászólás