Passzív rendszerrel is megoldható a 2.1 és a 2.2 felállás is egy "doboznyi" végfokkal. Sőt külön aktív cross-ra sincs szükség. Ennek feltétele, hogy elég nekünk 4 X 500W / 8ohm, vagy 4 X 1000W / 4ohm teljesítmény. A megoldás, amit Zeneboy is írt, a PKN LC-4004 digit. végfok. Ebbe két sztereó, az előbb említett teljesítményű végfok van integrálva egy dobozba, csatornánkénti kapcsolható diszkrét alul- és felül áteresztő szűrőkkel. Az erősítő 1U magas és 9kg!
Én 2.2 rendszert használok. Ehhez a négy hangfalon kívül csak egy keverőt és az említett 1 db. digit. véget kell magammal vinni, és a hangosításom meg van oldva. Tudom, hogy egy rendszerproci se jönne rosszul, de a keverőm négysávos csatornánkénti eq-jával és a main kimeneten lévő 9 sávos eq-val elég jól be lehet lőni a cuccot. Ráadásul a Mackie keverőm elég jó pontokon nyúl bele a frekimenetbe, és korrektül emel/vág. (perszer ez nem egyenlő a rendszerprocival, de nekem egyenlőre megfelel)
Az aktív rendszerhez képest csak egy végfokkal több, viszont könnyebbek a hangfalak, és nem szembesülök az előző irományomban megfogalmazott egyéb negatívumokkal.
Az üzembiztosságról annyit, hogy a két végfok teljesen különálló, még a tápjuk is. Ha az egyikbe belevágunk egy csákányt, a másik még zokszó nélkül üzemképes. Ezt a hasonlatot a PKN-esek mondták.