Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Apelláta
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 1944Hozzászólás Apelláta
2011.12.30. 03:15

Még lefekvés előtt annyit, hogy:

Passzív rendszerrel is megoldható a 2.1 és a 2.2 felállás is egy "doboznyi" végfokkal. Sőt külön aktív cross-ra sincs szükség. Ennek feltétele, hogy elég nekünk 4 X 500W / 8ohm, vagy 4 X 1000W / 4ohm teljesítmény. A megoldás, amit Zeneboy is írt, a PKN LC-4004 digit. végfok. Ebbe két sztereó, az előbb említett teljesítményű végfok van integrálva egy dobozba, csatornánkénti kapcsolható diszkrét alul- és felül áteresztő szűrőkkel. Az erősítő 1U magas és 9kg!

Én 2.2 rendszert használok. Ehhez a négy hangfalon kívül csak egy keverőt és az említett 1 db. digit. véget kell magammal vinni, és a hangosításom meg van oldva. Tudom, hogy egy rendszerproci se jönne rosszul, de a keverőm négysávos csatornánkénti eq-jával és a main kimeneten lévő 9 sávos eq-val elég jól be lehet lőni a cuccot. Ráadásul a Mackie keverőm elég jó pontokon nyúl bele a frekimenetbe, és korrektül emel/vág. (perszer ez nem egyenlő a rendszerprocival, de nekem egyenlőre megfelel)

Az aktív rendszerhez képest csak egy végfokkal több, viszont könnyebbek a hangfalak, és nem szembesülök az előző irományomban megfogalmazott egyéb negatívumokkal.

Az üzembiztosságról annyit, hogy a két végfok teljesen különálló, még a tápjuk is. Ha az egyikbe belevágunk egy csákányt, a másik még zokszó nélkül üzemképes. Ezt a hasonlatot a PKN-esek mondták. :D

:lazy:

Üdv.: Apelláta

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 1948Hozzászólás Asterix
2011.12.30. 10:55

Tegnap meg volt az utolsó fellépés szilveszter előtt. Most az aktív cuccal. Pár napja ugyanott passzívval, hasonló társaság, hasonló körülmények.
A kutyát nem érdekelte, hogy aktív, vagy passziv a cucc. Hangerő legyen, a többi nem számít. A vendégek 99%-a meg sem hallja ha 1 millát ráköltesz a hangcuccodra. :lol: :lol:

czaga
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 45
Hangszer: Korg PA 4XPro, Yamaha Tyros 4
Adott köszönetek: : 89 alkalommal
Kapott köszönetek: : 105 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 1950Hozzászólás czaga
2011.12.30. 11:46

Asterix írta:Hangerő legyen, a többi nem számít. A vendégek 99%-a meg sem hallja ha 1 millát ráköltesz a hangcuccodra. :lol: :lol:
Sziasztok!

Laci: A Valkó mély méreteit megtudnád adni? régen néztem....
Kedves kollégák: Nem igazán lettem előbbre, hogyan tovább... majd még gondolkodok... szerintem maradok a passzívnál és a tömegen változatok...
de ez csak elképzelés... igazán unom a kinézetét a rendszeremnek kicsit újabbra vágyom legyen akár használt is majd beszámolok mint ahogyan azt tim is teszitek.
Nagyon tetszik ez a fórum!!! Sehol nem tudtak ennyi aktívitást kihozni belőlem.

Köszi Mindenkinek! Estére jó pihenést holnapra pedig sok energiát, kevés "lökött" vendéget!!!
BUÉK!!!

üdv.: Czaga József
Eszközök: Korg PA4, Yamaha T4; SHURE B58A; Soundcraft UI16; QSC K series

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 1952Hozzászólás Zeneboy
2011.12.30. 13:16

czaga írta:
Zeneboy írta:SZiasztok!
Czaga! "Minden szentnek maga.."
Sziasztok!

Zeneboy: bocs ha megbántottalak, nem sértésnek szántam!
Viszont akkor visszakérdezek milyen cuccot vennél, ha újra kellene gondolnod, és kicsit figyelembe veszed az igényeimet is :lol: ?
1, Trevis TA-12sp 2db + TA-12p 2db
2, Trevis TA-15sp 2db + TA-12p 2db
3, QSC K sub 2db + QSC HPR 122i 2db
4, QSC K sub 2db + QSC K12 2db
Előre is köszi a segítséget!
Üdv.: Joci

Üdv Czaga!

Egyáltalán nem sértésnek vettem! ;) Azért írtam le azt is, hogy bár szeretem a cuccomat messze nem a legjobb cucc még!! De még egy hátránya eszembe jutott! A TREVIS mint szó, márka senkinek semmit nem mond! /Bár egyre többen kezdik ismerni, de ez önmagában kevés! / Majd ha 10 év múlva is a piacon lesz és egyre többen ismerik, és valóban bizonyít hosszú távon is akkor kiderül mennyire érte meg... Eddig én csak 3 éves cuccról tudok !
A másik eladásnál jöhet nagy pofára esés! Pontosan a márka ismeretlensége miatt! AZ lényegtelen, hogy ua ez a végfok panel a DSP-el ott csücsül az Outline DVS 8SP-ben! /A hangáruházban a garrysekkel illetve a főnökkel beszélgettem és bár konkrét márkát nem mondhatott, de a ládát illetve amit levédtek könnyű fa doboz konstrukciót más nagy márka is használja átveszi... / Szóval valószínűleg hasonló lesz a sorsa eladásnál mint egy Garry termék esetében! Máris a nettó árból indul ki az alkudozó vevő! Nehéz lesz eladni, hiába bizonyít hangban! Egy QSC ECF más tészta ilyen értelemben!

Én most csak egy márkára írta jobbára példát neked! Válaszolván az kérdéseidre!
1. Ez a konfiguráció jó de szabadtérre minimum 3 de inkább 4 ilyen subbal mennék!
2. 4 sub minimum kellene a Ta15" alá! Ott ugyanis 700wattba hídba van hajtva a rendszer nem Bi-amp mint a kisebbeknél 350+180W-ba! /Malko barátom mesélte a Debreceni Sportcsarnokba 4db KV2 aktív subbal ment/500w/ és így sikerült kellő arányba hozni az alját, annyira nagyot szól a teteje! ...2 12 sub kevés alá! Beltéren kis helyen még sok esetben sub sem kell!
3.
4.
Gyakorlatilag egy és ua az, de a HPR-t a fa doboz miatt előnyben részesíteném!
Hangképileg én mindenképp a Trevist venném, itt lehet mondani "haza húzok"! Hangnyomást tekintetében a Ta15" már nem maradna alul a qsc-el szemben, mert hibába 700W a Trevis, hivatalosan a qsc 1000, ez nemrég kiderült egy tesztelésen, hogy nem tűnik hangosabbnak klippelés határánál az utóbbi márka!

A 6 év gari mindenképpen a QSC felé billen...És az ár is..:)

SUbbilag érdemes megnézni A MACKIE-ket is! Újra forgalomban kis időre itthon eltűntek!
Ennyi pénzért sokat tud 3 év gari!A QSC k sub kb 350 ez 190...
:777

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 1953Hozzászólás Asterix
2011.12.30. 13:44

Kicsit elszaladt a fórum olyan cuccok irányába, ami évente kb 2 alkalommal kell... :lol: :lol:

Nagyon jó a Trevis 15 "-os hangfalának az adatlapja, csak kicsit elnyomtatták a számot a végén. Az zavar egy kicsit... :D
A Mackie egyébként nem szól rosszul. A nagy falai tetszenek, csak nem lehet hordozni, mert nincs aki megemelje. Roadokat fizetni pedig ekkorka fizetésből nem nagyon lehet.

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 1954Hozzászólás Zeneboy
2011.12.30. 14:27

Asterix írta:Kicsit elszaladt a fórum olyan cuccok irányába, ami évente kb 2 alkalommal kell... :lol: :lol:

Nagyon jó a Trevis 15 "-os hangfalának az adatlapja, csak kicsit elnyomtatták a számot a végén. Az zavar egy kicsit... :D
A Mackie egyébként nem szól rosszul. A nagy falai tetszenek, csak nem lehet hordozni, mert nincs aki megemelje. Roadokat fizetni pedig ekkorka fizetésből nem nagyon lehet.
2 alkalommal?... Húú akkor nagyon elszámoltam a fellépési statisztikámat.. :PPP

A Trevisnél abban igazat adok, hogy közel 2db 8"-as árába kerül! Valóban drága! Én hallottam a megújult változatát, a hangáruházban, és a Marci még nagyobb dobozú de régi változatot! 2db Olyan láda gyönyörű -komolyan mondom koncert jellegű- hangképpel nem csak nagy hangerőn de éttermi muzsikálás szintjén is egységesen szépen szólt! És sok helyen sub sem kell, mert az a 15" hozza amit kell! Nekem nem az volt sok ládával a bajom, hogy nem szólalt meg a dB vagy RCf vagy JBL! Hanem a hangképével volt bajom! AZ is gyomros mélyt adott, csak itt hallom mi hozza...milyen hangszer.. Pont erről beszéltem Apellátávalmikor digire váltott, hogy hirtelen állíthatja át sok beállított számát, mert kihallatszik sok minden!

Meg 1 dolgot ne viszont ne felejtsünk el! Ezek a ládák elsősorban külföldre készültek, nem a magyar vendéglátós zenészeket hivatottak kiszolgálni, mint célcsoportot! Már leírtam korábban ezt a márkát: L' acoustic -ami sok helyen referenciaként nézik - hangképpel szólnak ezek a ládikók! Ott egy 10" láda 600felett van! A kv2-es Ex10" 500-550eft, Vagy egy RCF TT25 15" 699eft... AZ outline-t, martin, Nexo márkákat még meg sem említettem, pedig azt a beltartalmát és színvonalát közelítik!

A mackie 15" 200eft-os subja valóban 36 kg! De a K sub is! És a Kv2 is 32 meg még sorolhatnám! Ami valóban megszólal nagyon nagy helyen is, az 20kg alatt nem lesz subban! Vagyis kis helyen egy dB subbal is elég vagy de nagy helyen a db számot növelheted ezeknél! Akkor meg megint a pakolhatóságnál leszünk..AZ árról nem beszélve! Vagy el kell felejteni! Nekem tetszett valamennyire a Ksub is! Méretben még belefér, de hiába 34 kg! A kocsiba be és ki emeléssel van gond, vagy színpadra rakásnál! Amúgy kerekeken oda gurul ahova szeretnéd:)
:777

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 1956Hozzászólás Asterix
2011.12.30. 15:02

Valóban nem ismerem a fellépési statisztikádat.
Én csak a magaméról beszéltem. 2 nagy szabadtéri fellépésem lett volna az idén, de egyiket sem tudtam elvállalni már lekötött lakodalmak miatt. Többek között a falunap is, amit már évek óta hangosítottam lakodalom áldozatává vált.
3 vagy 4 szabadtéri hangosításom volt az idén és 25 méterig, (annyi a csoport kábelem hossza) tökéletesn elég a 2 passzív szubom. 200e forintot fizettem érte. Kb 18 kg darabja. (igaz, ez végfok nélkül.) Itt pedig már milliókról folyik a vita, amit az életben nem fog kikeresni a cucc,, ezt mindenki tudja.
Szerintem mindenki jobban jár, akinek van megfelelő minőségű cucca, ha a pénzét nem egy milliós hangosításba, hanem egy jobb hangszer vásárlására költi, ami számára ad sokkal nagyobb játékélményt. Lehet bárkinek bármilyen cucca, minél nagyobb a hangerő, annál kevésbé hallod a részleteket. Márpedig manapság 10 buliból 8-ban told a hangerőt és verjük szét a házat buli van szerintem.

marton1974
VIP
Hozzászólások a témában: 118
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 380 alkalommal
Kapott köszönetek: : 870 alkalommal

Hozzászólás: # 1958Hozzászólás marton1974
2011.12.30. 16:13

Lecseréltem a JBL-eket meg a végfokom egy 2.1 -es aktív rendszerre.
Kicsit féltem a kis mérete miatt,hogy majd nem szól akkorát mint a JBL.Nem hittem a fülemnek amikor meghallottam!!!Hogy jön ki ekkora hangnyomás ezekből a satelit "kis" hangszórókból?A JBL-ek a fasorba nincsennek e rendszer megszólalása mellett.RMS 640 WATT.
Tökéletes összhang a SUB és a TOP-ok közt!Nem beszélve a méretéről.Kocsi csomagtartóban befér.Tökéletes 50-100 fős bulikba!Egyedül beteszem a csomagtartóba az egész rendszert.Kb.45 kg.
FACTOTUM MAXI a neve.Brutálisan jól eltalálták a németek ezt a rendszert!
400 WATT + 2 x 120 WATT.
http://www.vermontchurchorgans.com/factotummaxi.html
Az ember azt hinné hogy minnél nagyobb egy hangfal annál nagyobbat szól!Eddig én is azt hittem... :o :o :o
A SUB részben van három beépített végfok.Nagyon praktikus kis SOUND SYSTEM.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

sipospeti
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 19
Hangszer: Korg pa4
Adott köszönetek: : 93 alkalommal
Kapott köszönetek: : 42 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 1962Hozzászólás sipospeti
2011.12.30. 17:40

Marton!

Én úgy tudom az olaszok gyártják ezt a cuccot.

Három méretben lehetett kapni.

A középső volt az egyik ismerősömnek (míg el nem lopták szőröstől bőröstől).
Nagyom szépen és határozottan szólt neki is.
A keverő részét ki tudta szedni a subból és nagy cuccon is azt használta az effekt miatt.

De ez már a múlt, sajna! Nem lett meg a cucc!
üdv sp

marton1974
VIP
Hozzászólások a témában: 118
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 380 alkalommal
Kapott köszönetek: : 870 alkalommal

Hozzászólás: # 1965Hozzászólás marton1974
2011.12.30. 20:31

sipospeti írta:Marton!

Én úgy tudom az olaszok gyártják ezt a cuccot.

Három méretben lehetett kapni.

A középső volt az egyik ismerősömnek (míg el nem lopták szőröstől bőröstől).
Nagyom szépen és határozottan szólt neki is.
A keverő részét ki tudta szedni a subból és nagy cuccon is azt használta az effekt miatt.

De ez már a múlt, sajna! Nem lett meg a cucc!
üdv sp
Üdv.
Most megfogtál,de én úgy tudom hogy német gyártmány,legalább is a SOUND SYSTEM felirat alatt a német zászló van.De lehet hogy neked van igazad...
De az biztos hogy két méretben gyártják,a kisebb szériában van a keverő gyárilag,a nagyhoz,ami nekem is van, ahhoz nincs.
De való igaz nagyon dinamikus rendszer.A vaskos kellemes mélytől a magasig nagyon harmonikusan szépen szól.Hihetetlen de a mélye olyat nyom hogy nem igaz.
Kipróbáltam SUB nélkül csak a két TOP,az úgy nem tökéletes!De kompletten brutálisan és ami a legfontosabb szépen szól!Nagyon jól elszeperálja a basszus hangokat a kisérő hangszerektől és a doboktól,ki lehet szépen hallani az összes hangszert egy stílusban.Tisztán visszaad minden hangot a gitár húrjaitól kezdve a fúvósokig.
Érdekes amikor csak a két TOP után ráadtam a SUB-ot,olyan hatása van mintha a TOP-okból is jönne a basszus.Nagyon ütős cucc,gyárilag összepakolva ,kimérve.
És ami fontos könnyű és mobil.
:ugeek: :band: :omg:

Új hozzászólás