Sorra vennék néhány alacsony, vagy „elérhető árú” használt vokálprocesszort, melyeket volt alkalmam használni. Talán segít majd a döntésben.
A kiválasztásnál fontos szempont, hogy a jelenlegi ének cuccod (keverő, p.m., hangszer-miksi bemenet, esetleg ének alap) rendelkeznek e saját mikrofon előerősítővel és ének effektekkel. (zengető, delay, stb)
Ha minden adott, csak a vokált, vagy énekhang vastagítást szeretnéd becsempészni az énekedbe akkor a KORG ih (Interactive Harmonizer) a maga 20-25E Ft-os árával és kis méretével elegendő lehet. Persze az ára csak hozzávetőleges lesz, hiszen nagy szórással lehet a használt piacon vásárolni.
Ez a kütyü külön sliderekkel rendelkezik a bemenet, fő énekhang és harmónia arányainak beállítására, valamint kapcsolókkal a különböző éneksávok ki és bekapcsolására.
Egyszerű mint egy faék, de használható. Zengetőt nem tartalmaz. Made in Japan

Digitech Vocalist II a következő versenyző.
Egy öreg masina, színpadi felhasználásra tervezve, nagyon jó mikrofon előerősítővel, és nagyon dögös hangzással. A menüben elérhető sok hasznos funkcióval, mint deesser, gerjedésgátló stb. jó gyári beállításokkal és nagy user területtel a saját beállításaid számára. Zengetőt, énekeffektet nem tartalmaz. 30-40E. Made in USA

Digitech Vocalist VR, és az Access. Azonos belső színükben eltérő két modell.
Viszonylag jó előerősítővel, nagyon gyors beállítást lehetőségét nyújtó menü és kezelőfelület az előlapon. A Voc II-től picit fátyolosabb hangzással (Ez csak összehasonlításkor derülhet ki) Jó gyári beállításokkal és user területtel. Zengetőt tartalmaz. 35-45E

Digitech Studio Vocalist és EX
A cég zászlóshajója volt. Utolsó bolti ás jó 10 éve 360E Kristálytiszta hangzás, panorámában és térben jól elhelyezett vokál beállítások, nagyon mély szerkeszthetőség, 100 preset 100 user program. Nagy kijelző, 2U magas egység. Gyors navigálás a nagy dial tárcsának köszönhetően. Hihetetlen minőségű előerősítő. Azonnali beacatkozások a fronton, bemeneti és vokál jelszint. 4 kimenet + az ének direkt kimenete, midi hármas egység
A vokál képzés módjainak széles skálája.
CHROMATIC:
Harmony Type : Voicing : Bending : Pitch Bend : Portamento Rate : Customize : Style Name
SCALIC:
Voicing : Bending : Pitch Bend : Portamento Rate : Customize : Style Name
CHORDAL:
Voicing : Harmony Motion : Pitch Bend : Portamento Rate : Customize : Style Name
VOCODER:
Vocoder Mode : Transpose : Pitch Bend : Portamento Rate : Style Name
PITCH CORRECT:
Transpose : Pitch Bend : Portamento Rate : Style Name
Beépített énekeffektet nem tartalmaz, de ez studio jellegéből adódóan érthető.
A legtisztábban ez a berendezés szól, azonban a V.II.-vel összehasonlítva, annak füstösebb, dögösebb hangja talán jobban illeszkedik a színpadi felhasználáshoz. Ez szintén csak összehasonlítás alkalmával deríthető ki. 60-70E HUF

Amit én a legfontosabbnak tartok és számomra elsődleges dolog, az-az előerősítő, ezekben a berendezésekben. T.i. amikor az első ilyen eszközömet megvettem, heti 4-5 fellépésem volt alkalmanként füstös környezetben is és ezek közül legalább 1 egészestés folyamatos éneklés. Ennek aztán egyenes következménye volt az állandósuló hangszál és torokgyulladás.
A vocalist előfoknak illetve a processzor jó beállításának köszönhetően, gyakorlatilag ugyan olyan intenzitású ének volt hajnal fél háromkor, mint a buli első szettjében. Nem fárad el a hangszál, nincs megerőltetés. Időnként harmónia bekapcsolásával színesítettem a dalokat. Ami (ha jól van beállítva) nagyon sokat emel a műsor illetve az ének színvonalán.
TC
A pa1xpro hangszerben kb 6-8 hónap kellett mire olyan beállításokat produkáltam, amelyek nem gerjedtek, dinamikusak voltak, és „hangszálbarát” tulajdonsággal bírtak. Azonban (főleg nagy rendszeren, időnként előfordult gerjedékenység, különösen az élő produkcióban, amikor a színpad meg volt rakva a dobok és a többi tag miatt miksivel. Ilyenkor ki is kerültem a TC-t és direkt módon a Dynacord pm előfokját és effektjét használtam az énekre. De vokált ezen esetekben úgy sem használtam, használok, hiszen 3 énekes mellé minek gép.
Nem megsértődni tisztelt KORG fun-ok de a pa1xpro TC-je volt a legjobb minőségű és képességű és a következő modellekben sajnos karcsúsítást követett el a gyártó, vélhetően az ár szinten tartása érdekében gyengébb egység került. Ezt szintén összehasonlításokon és felhasználáson alapuló tapasztalataim alapján írom.
TC
külső önálló egységekkel kapcsolatban saját tapasztalatom nincs, azonban egyik baráti zenekarban az énekes használ egy tenyérnyi harmonizert, mivel zenéltem már a bandában vendégzenészként (beugróként) ezért volt alkalmam meghallgatni teljes műsorban. Jól szól.
Azonban mivel nem én használtam nem véleményezem a tulajdonságait.
Ha további kérdések lennének a használatukkal, szívesen segítek, manualt töltök fel a Digitech cuccokról a kézikönyvek topicba.
Üdv buba