Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 12126Hozzászólás Bubamara
2013.03.06. 16:15

Sziasztok,

Sorra vennék néhány alacsony, vagy „elérhető árú” használt vokálprocesszort, melyeket volt alkalmam használni. Talán segít majd a döntésben.
A kiválasztásnál fontos szempont, hogy a jelenlegi ének cuccod (keverő, p.m., hangszer-miksi bemenet, esetleg ének alap) rendelkeznek e saját mikrofon előerősítővel és ének effektekkel. (zengető, delay, stb)

Ha minden adott, csak a vokált, vagy énekhang vastagítást szeretnéd becsempészni az énekedbe akkor a KORG ih (Interactive Harmonizer) a maga 20-25E Ft-os árával és kis méretével elegendő lehet. Persze az ára csak hozzávetőleges lesz, hiszen nagy szórással lehet a használt piacon vásárolni.
Ez a kütyü külön sliderekkel rendelkezik a bemenet, fő énekhang és harmónia arányainak beállítására, valamint kapcsolókkal a különböző éneksávok ki és bekapcsolására.
Egyszerű mint egy faék, de használható. Zengetőt nem tartalmaz. Made in Japan

Kép

Digitech Vocalist II a következő versenyző.
Egy öreg masina, színpadi felhasználásra tervezve, nagyon jó mikrofon előerősítővel, és nagyon dögös hangzással. A menüben elérhető sok hasznos funkcióval, mint deesser, gerjedésgátló stb. jó gyári beállításokkal és nagy user területtel a saját beállításaid számára. Zengetőt, énekeffektet nem tartalmaz. 30-40E. Made in USA

Kép

Digitech Vocalist VR, és az Access. Azonos belső színükben eltérő két modell.
Viszonylag jó előerősítővel, nagyon gyors beállítást lehetőségét nyújtó menü és kezelőfelület az előlapon. A Voc II-től picit fátyolosabb hangzással (Ez csak összehasonlításkor derülhet ki) Jó gyári beállításokkal és user területtel. Zengetőt tartalmaz. 35-45E

Kép

Digitech Studio Vocalist és EX
A cég zászlóshajója volt. Utolsó bolti ás jó 10 éve 360E Kristálytiszta hangzás, panorámában és térben jól elhelyezett vokál beállítások, nagyon mély szerkeszthetőség, 100 preset 100 user program. Nagy kijelző, 2U magas egység. Gyors navigálás a nagy dial tárcsának köszönhetően. Hihetetlen minőségű előerősítő. Azonnali beacatkozások a fronton, bemeneti és vokál jelszint. 4 kimenet + az ének direkt kimenete, midi hármas egység
A vokál képzés módjainak széles skálája.
CHROMATIC:
Harmony Type : Voicing : Bending : Pitch Bend : Portamento Rate : Customize : Style Name
SCALIC:
Voicing : Bending : Pitch Bend : Portamento Rate : Customize : Style Name
CHORDAL:
Voicing : Harmony Motion : Pitch Bend : Portamento Rate : Customize : Style Name
VOCODER:
Vocoder Mode : Transpose : Pitch Bend : Portamento Rate : Style Name
PITCH CORRECT:
Transpose : Pitch Bend : Portamento Rate : Style Name

Beépített énekeffektet nem tartalmaz, de ez studio jellegéből adódóan érthető.
A legtisztábban ez a berendezés szól, azonban a V.II.-vel összehasonlítva, annak füstösebb, dögösebb hangja talán jobban illeszkedik a színpadi felhasználáshoz. Ez szintén csak összehasonlítás alkalmával deríthető ki. 60-70E HUF

Kép

Amit én a legfontosabbnak tartok és számomra elsődleges dolog, az-az előerősítő, ezekben a berendezésekben. T.i. amikor az első ilyen eszközömet megvettem, heti 4-5 fellépésem volt alkalmanként füstös környezetben is és ezek közül legalább 1 egészestés folyamatos éneklés. Ennek aztán egyenes következménye volt az állandósuló hangszál és torokgyulladás.
A vocalist előfoknak illetve a processzor jó beállításának köszönhetően, gyakorlatilag ugyan olyan intenzitású ének volt hajnal fél háromkor, mint a buli első szettjében. Nem fárad el a hangszál, nincs megerőltetés. Időnként harmónia bekapcsolásával színesítettem a dalokat. Ami (ha jól van beállítva) nagyon sokat emel a műsor illetve az ének színvonalán.

TC
A pa1xpro hangszerben kb 6-8 hónap kellett mire olyan beállításokat produkáltam, amelyek nem gerjedtek, dinamikusak voltak, és „hangszálbarát” tulajdonsággal bírtak. Azonban (főleg nagy rendszeren, időnként előfordult gerjedékenység, különösen az élő produkcióban, amikor a színpad meg volt rakva a dobok és a többi tag miatt miksivel. Ilyenkor ki is kerültem a TC-t és direkt módon a Dynacord pm előfokját és effektjét használtam az énekre. De vokált ezen esetekben úgy sem használtam, használok, hiszen 3 énekes mellé minek gép.
Nem megsértődni tisztelt KORG fun-ok de a pa1xpro TC-je volt a legjobb minőségű és képességű és a következő modellekben sajnos karcsúsítást követett el a gyártó, vélhetően az ár szinten tartása érdekében gyengébb egység került. Ezt szintén összehasonlításokon és felhasználáson alapuló tapasztalataim alapján írom.

TC
külső önálló egységekkel kapcsolatban saját tapasztalatom nincs, azonban egyik baráti zenekarban az énekes használ egy tenyérnyi harmonizert, mivel zenéltem már a bandában vendégzenészként (beugróként) ezért volt alkalmam meghallgatni teljes műsorban. Jól szól.
Azonban mivel nem én használtam nem véleményezem a tulajdonságait.

Ha további kérdések lennének a használatukkal, szívesen segítek, manualt töltök fel a Digitech cuccokról a kézikönyvek topicba.

Üdv buba

Buba

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 12190Hozzászólás Asterix
2013.03.08. 21:03

Néhány szó a dB Opera 605D és a dB Sub15D hangfalakról. Elég régen szedegettem már magamban a mondatokat hozzá, most van időm rá, hogy amire még emlékszem, azt leírjam. Használtam a cuccot zárt térben kis buliban, nagy buliban, szabad téren népi zenekar hangosításban, így több felől mondhatok véleményt a falakról.
A hangfalakat digitális Edirol M16DX keverővel használom. A hangszer digitális kimenetéről megyek a keverő digit bemenetére, így zajom semmi nincs, viszont a MAX procit is nélkülöznöm kell a hangosítás során.
Mérve a hangfalat lineáris beállítást kérve az automatikától főleg a 4 kHz és afölött nyúl bele az eq. A többi sávnál 1-2 dB emelést, vagy vágást végez a rendszer, viszont a magasabb tartományban 4-6 dB is "beszalad".
Automata eq beállás után a hangszerek hangja megnyílik, előtérbe kerülnek a fúvósok, gitárok, szépen szól a zene. Számomra viszont kevés alapból a mély. Én szeretem, ha lágyan búg a basszus. Viszont ezt nem az eq-val érem el, hanem egy 2 sávos kompresszor használok finalize processzorként. Így a csatornánkénti eq minden sávja 0 dB-en áll, viszont az eq és a kompresszor olyan minőségű hangot csinál, ami az én füleimnek tökéletesen megfelel. 80-100 fős bulikban simán elég a rendszer, abszolút nem hiányzik a szub. 300 fős buliba elvittem a szubot is, megmértem a rendszert szubbal és anélkül is. Szub használata esetén az eq mély frekikben 0 dB-ek környékén állt, míg szub nélkül (nagyon nagy teremben használva) +6 dB-t is emelt a 40-80 Hz-ig terjedő tartományban. Használható hangkép előállítható volt szub nélkül is, de azért itt már érezhető volt, hogy a szub növeli a megszólalás minőségét. Ebben a 300 fős buliban nagyon hangos voltam. Éjfél után a fiataloknak főleg rock zenét játszottam, és meglepetésemre a szubot sikerült beklippeltetnem. Mondom, hogy veszettül hangos voltam, de azért ez meglepett.
Szabadtéren kultúrált, nem rock zenekari hangosítás mellett elég volt egy szub a 2 tophoz, de szub nélkül kipróbálva simán beklippelt a 605D a sok ráadott mély miatt.

Összefoglalva: zárt térben, 80-150 fős bulikban simán elég a 2db opera 605D, ha megfelelő háttértámogatása van, mert a hangképbe eléggé belenyúltam, de ez lehet az én fülem hibája is. Viszont a hangfal rendkívül könnyű. A 2 top és a szub együtt befér a csomagtartóba. Pusztán a 2 top használata esetén a teljes felszerelésemet 3 fordulóval beviszem a kocsiból a színpadra. A teljes felszerelés fényestől, állványostól a csomagtartóban elfér, pusztán a hangszer van a hátsó ülésen. És ez reggel nagyon meghálálja magát.

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 12371Hozzászólás Zeneboy
2013.03.13. 22:50

EZen cikk nyomán Ma a Hangáruházban teszteltem Trevis ta12-es ládákon, valamint Korg pa3 saját hangfalján az audio technika 5400-es és 3300-as miksiket!

Rendkívül jól szólnak!!! Tiszta levegős pontos hangzás, tény jól kell tudni bele énekelni..:) Csak középbe volt a keverő és konkrétan orgia volt a fülemnek mennyire szépen adja vissza naturikusan, semmi színezéssel a saját hangomat:))

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 12375Hozzászólás Apelláta
2013.03.14. 07:11

Hát egy 110 és 100 eFt-os mikrofontól ez a minimum. :) Persze valamit valamiért.
Zsolti! A Pa3 saját hangfala hogy szólt? Állítólag nem egy nagy szám. Én abszolút nem gondolkozok benne, mert irreálisan drága, meg amúgy sem hiányzik, csak úgy kíváncsi lennék a véleményedre róla.

Üdv.: Apelláta

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 12422Hozzászólás Zeneboy
2013.03.15. 00:07

Meglepően jól szól! Azt hittem nem sokat bír..Teszteltük a kollégával..Bírja:) Tisztán szól, és mivel külön preset engedhető rá, kontrollnak is jó lehet! Kipróbáltuk a miksikkel, a kollégám danolt:) Én elgondolkodtam rajta de egy bulis próba lenen az igazi! Akár egy kis étterembe halk háttérzenének bőven elég amit nyújt!

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

vberco
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Roland GW 8
Adott köszönetek: : 27 alkalommal
Kapott köszönetek: : 65 alkalommal

Hozzászólás: # 12426Hozzászólás vberco
2013.03.15. 09:18

czaga írta:
Beheringer pmp 3000 és volt valami Phonic is kiprobáláson meg sem közelítette, az új digit dyna sem olyan mint a régiek.
Nekem Behringer EP4000 van de ez egy elnyühetetlen gép. Phonic -al is volt már dolgom de nem jött be.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 12466Hozzászólás Apelláta
2013.03.15. 21:53

Én évekig használtam Behringer EP-2500-at. A Behringer egyik-, ha nem a legjobb terméke. Még mindig meg van tartaléknak.
Az EP-4000 meg állítólag a 2500-as PR fogásból "átcímkézett" változata. És nagy valószínűséggel igaz is, mert a benne lévő toroid nem nagyobb, mint a 2500-asban. Csodák meg nincsenek. Ettől függetlenül kiváló analóg erősítő.

Gyuley
VIP
Hozzászólások a témában: 114
Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
Adott köszönetek: : 752 alkalommal
Kapott köszönetek: : 811 alkalommal

Hozzászólás: # 12467Hozzászólás Gyuley
2013.03.15. 22:03

Api!

Azért úgy hallottam, hogy az ep2500-nak volt egy szériája ami nem volt valami tartós, valami konstrukcióhibát emlegettek sokan vele kapcsolatban!

"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 12471Hozzászólás Apelláta
2013.03.15. 22:34

Szia Gyuley!

Én ilyenről nem hallottam. Persze ettől még igaz lehet. Viszont rajtam kívül az ismeretségi körömben van még két EP-2500-as, meg egy 1500-as. Ezekkel nem volt még gond.

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 12476Hozzászólás Bubamara
2013.03.16. 02:11

Zeneboy írta:Meglepően jól szól! Azt hittem nem sokat bír..Teszteltük a kollégával..Bírja:)
Ha a pa1x hangrendszerét dobozolták be, vagy azzal azonos minőséget, ami a KORG-nál azért minimum, nagy baj nem lehet vele,
Az akkorát szól, mint egy ágyú és ami nem utolsó magas minőségben. Mikor először találkoztam vele, nem akartam hinni a fülemnek. :)

Buba

Új hozzászólás