Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Gyuley
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 114
Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
Adott köszönetek: : 752 alkalommal
Kapott köszönetek: : 811 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 10509Hozzászólás Gyuley
2013.01.18. 16:41

Buba!

Ha tehetném, akkor vagy egy Pm1000, vagy egy A@H Pa20 figyelne az állványon, de semmi értelme belefektetnem ekkora összeget, ha fele ennyiből kihozom a véget, és a keverőt, közel azonos megszólalással,és minőséggel, igaz súlyban nem annyira előnyös, de árban annál inkább, és amúgy sem muzsikálok annyit sajnos mostanában, egyrészt mert nem fizetik meg, másrészt meg már nem is tudnék bevállalni annyi bulit, mint 3-4 éve !!!
Én mindig azt mondom, ha van értelme, akkor talán érdemes többet áldozni valamire, de attól én messze állok hogy ez fenyegessen a közeljövőben!
Ettől függetlenül mindenki azt vesz magának amit akar, amit jobbnak lát, vagy ami szerinte megéri a befektetést, ezért ez meddő vita szerintem! :PPP

"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 178
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1047 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1473 alkalommal

Hozzászólás: # 10514Hozzászólás B.Bazsi
2013.01.18. 17:13

Sziasztok!

Kérdésem lenne felétek végfok ügyben, nem tudom feltettem-e már máskor, ha igen akkor elnézést... Egyik ismerősöm mondta hogy a digit. végek meglehetősen "szennyezik" a hangot. Tehát hangminőségben alul marad a nem digitális végfokoktól. Magam eszéből kigondolva arra jutottam hogy nem hinném hogy ennyire fehéren-feketén el lehetne választani minőségben a két különböző típusú végfokot, tényleg van minőségbeli különbség ami rosszabb hangminőségben nyilvánul még a digit. vég. részéről? Vegyünk mondjuk két végfokot, egyik digit, másik nem, mindkettő mondjuk 200 000-es árkategória. Vélemények, tapasztalatok...?

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Gyuley
VIP

Hozzászólás: # 10519Hozzászólás Gyuley
2013.01.18. 17:58

Bazsikám!

Analóg előnyei:
Nincs jel átalakítás

Ez azért lehet előny, mert a digitális erősítőnek többször meg kell "rágnia" a jelet. Előfordulhatnak esetleg kisebb hibák az átalakítások során. Ezt nem úgy kell érteni, hogy megakad a zene, vagy kimarad egy-két ütem. A hiba szinte nem is érzékelhető torzításként jelenik meg. Az analógnál csak egy sima erősítés történik. Bemegy a jel, egy áramkör felerősítíti, és a jel máris hallható a hangfalból.
Technikailag kiforrottabb és egyszerűbb

Mivel az analóg egy elég régóta alkalmazott technológia, sokkal kiforrottabb és kezelhetőbb mint társa. Egyszerűbb megépíteni és ha el is romlik könnyű megtalálni illetve semlegesíteni a hibaforrást.
Szélesebb/lineárisabb a frekvencia átvitel

Sokkal szebben és tisztábban szól mint a digitális erősítő, ezért inkább stúdiókban vagy otthoni használatra alkalmas, ahol elsődleges szempont a hangzás minősége, mivel nagyon kicsi benne a torzítás.
Ár

Az analóg technológia egyszerű és régebb óta használatos, a digitális technológia pedig komplex és új, így elmondhatjuk, hogy az így keletkező különbségek az analóg technológiát olcsóbbá teszik. Általában a digitális erősítőket tudásukhoz képest túlértékelik. Volt alkalmunk bemérni egy nevesebb digitális erősítőt, mivel egyik kedves partnerünket érdekelte, hogy mennyi teljesítményt is képes az leadni. A partnerünk nem volt túl boldog mikor szembesült a mérési eredményekkel, ráadásul nem is volt olcsó egy olyan erősítő.
Nincs nagyfrekvenciás zavar

Mivel nincsen benne nagyfrekvencián működő részegység, ezért nagyfrekenciás zavar sincsen. (Bővebben a digitális hátrányainál olvashatsz erről a jelenségről)
Analóg hátrányai:
Nehéz

Ha több erősítővel van dolgunk akkor pakolás után felmerülhetnek esetleges derék, hát vagy váll problémák.
Rosszabb hatásfok

Minél nagyobb (jobb) egy adott erősítő hatásfoka, annál kevesebb teljesítmény megy kárba és annál kevésbé kell hűteni az erősítőt. A digitális erősítő jel kivezérlése mindig eléri a maxiumumot, így fölösleges telesítmény nem lesz, csak hasznos. Az analóg pedig legtöbbször nem éri azt el.

Ezt úgy képzeljük el, hogy a digitális négyszögjelek mindig képesek tökéletesen illeszkedni a képzeletbeli plafonhoz vagy padlóhoz, míg az analóg jel ami legtöbbször színusz-jel alakú, nem képes (ábra lejebb található).

Ebből fakad a teljesítmény veszteség és ezáltal a melegedés is. Természetesen nem úgy kell érteni a teljesítmény veszteséget, hogy halkabb lesz az erősítő, mivel amennyi teljesítményt elveszít működése során, annyit áramot vesz fel pluszban. Az árammal nem spórol ugyan, de legalább nem hallkul le.
Digitális előnyei:
Kis súlyhoz, kis térfogathoz, nagy teljesítmény

Ez akkor hasznos, ha sok erősítőt kell egyszerre használni, mint pl. egy nagyobb színpad esetében, ahol nem ritkák a 10.000 wattotos rendszerek is. Ha ezt a teljesítmény analóg erősítőkkel akarnánk megtermelni, jóesetben is 100 kiló lenne a rack szekrényünk súlya, ellenben digitális erősítőkkel csupán 20-30 kiló. Tehát a szállítás könnyebb.
Környezetbarát, mert nagy hatásfokú

Mivel nagy a hatásfoka, csak annyi áramot fogyaszt el amennyi tényleg szükséges az adot jel felerősítéséhez, ellentétben az analóg erősítőkkel. Már rövid ideig tartó használat után is -főleg ha 10000 Wattot kellene termelni valamelyik nagyszínpadon-, érezhetően kisebb lesz a villanyszámla, mintha egy analóg lenne használatban. Az analóg közel dupla annyi áramot fogyaszt mint egy digitális, és az 10000 Watt ez esetében nem elhanyagolható mennyiség.
Digitális hátrányai:
PVM átalakítástól függően kisebb vagy nagyobb torzítás.

Ahhoz, hogy ezt a problémát megértsük a digitális erősítők, másnéven PWM erősítők működési elvét kell először szemügyre venni. A PWM erősítők (szélesség modulált erősítő) jel feldolgozása úgy történik, hogy van egy fűrészjel generátor. Ez a generátor bizonyos frekvencián fűrész jeleket generál (kék).

digitáls és analóg jel ábra. Fűrész jel, analóg jel és digitális jelEzekre a fűrészjelekre kerül rá az analóg jel (színuszos görbe - zöld). Az analóg jel és a fűrész jel metszéspontjai alakítják ki a digitális erősítő négyszögjeleit (piros). Láthatjuk is az ábrán, hogy mikor 1-hez közelít az analóg jel, alatta szélesebb a négyszög jel, mikor pedig a 0-hoz akkor keskenyebb. Ez a szélesség moduláció. Mondhatjuk úgy is, hogy a fűrész jel feldarabolja az analóg jelet és azt négyszögjelek formájában tárolja el a későbbi erősítésig.

Ezeket a négyszögjeleket hívjuk digitális jeleknek. A probléma ott kezdődik, hogy szinte lehetetlen olyan fűrészjeleket generálni aminek tökéletesen egyenes, azaz lineáris lenne a szára. Ebből fakadóan az alatta látható négyszög jel sem lesz tökéletes, tehát torzítani fog. A torzítás mértéke speciális negatív visszacsatolással orvosolható lenne, de ez a módszer annyira megnövelné a legtöbb erősítő árát, hogy inkább nem foglalkoznak vele. A nagyon drága digitális erősítők pont emiatt is olyan jók és drágák. A hang minősége a PWM átalakító minőségétől függ.
Frekvencia átvitel - frekvencia menet korlátozott

Ahhoz, hogy egyáltalán meghalljuk a hangot amit az erősítőnk felerősít, meg kell felelni a következő elvárásnak: A felerősíteni kívánt jel frekvenciájájának többszöröse kell, hogy legyen az elöbb említett fűrészjel frekvenciájának, mivel ha a fűrész jel frekvenciája alacsony, nem lesz elég metszéspont, így a hangzásunk magasai eltűnnek.

A frekvencia növelésével, azaz a fűrészjelek sokszorosításával javítható a helyzet, viszont ha növeljük a frekvenciát, akkor az erősítő hatásfoka fog romlani. Ahhoz, hogy a probléma megoldódjon, olyan értékű alakatrészeket és áramköröket kell alkalmazni amit csak igen kevesen engedhetnek meg maguknak. A digitális erősítő elvben tökéletes és jobb mint az analóg, de gyakorlatban egyenlőre ezt a problémát az analóg kezeli jobban.
A kimeneti szűrő miatt egyenletlen frekvencia menet

A PWM jelet, -a digitális négyszög jeleket- a kimenti szűrő (egy áramokör) alakítja vissza analóggá. A probléma az, hogy a kimeneti szűrők csak egy adott terhelési értékre (hangszóró ellenállására) készülnek és ez az érték fel is van tűntetve az erősítők dobozán.

Nézzük mi történik, ha nem megfelelő a párosítás: Ha a hangfalnak az ellenállása kisebb mint az erősítőn feltüntetett érték, akkor a magas hangoknál esés fog bekövetkezni, ha viszont az ellenállása nagyobb mint a feltűntetett érték, akkor magas emelés fog bekövetkezni. Ez a probléma is orvosolható, de itt is csak nagyon drága alkatrészek és áramkörök felhasználásával.
Elektronikailag bonyolult

Mivel ez még egy igen bonyolult és nehezen megérthető technológia, ezért nehéz javítani és megépíteni is.
Zavarkeltő

Mivel az erősítőben található PWM és a kapcsolóüzemű táp nagyfrekvencián működik, ezért ha nincs benne megfelelő zavarvédelem, ezek a nagyfrekvenciás jelek kijuthanak az erősítő belsejéből és a környezetükben található mikrofonokat, kábeleket, hangszereket, sőt még egyéb rádiós berendezéseket is megszórhatják, ezzel zajossá téve a hangrendszert. A nagyon drága digitális erősítőkkel elvileg ilyen nem fordúlhat elő.
Drága

Az ár általában attól függ mennyire tudják az elöbb említett hátrányokat csillapítani. Az olyan neves cégek erősítői mint a Lab.gruppen vagy társai elérték azt, hogy szinte hibátlan digitális erősítőket tudnak gyártani, de ez sajnos az áraikon is meglátszik.
Digitális teljesítmény

A legtöbb esetben, ha egy digitális erősítő folyamatos teljesítményének 2 x 1800 wattot adnak meg az jó esetben is csak 2x 600/700 watt. Ez digitális technológiánál azért lehetséges mert a kapcsolóüzemű táp tulajdonságai lehetővé teszik a rövid ideig tartó túlterhelést, ami általában 2 és 4 másodperc közötti idő-intervallumban lehetséges. Ezután az erősítő limitere visszaszabályozza a teljesítményt kisebb értékre.
Kinek melyik előnyösebb?

Az összehasonlítás alapján a digitális erősítők csak abból a szempontból tekinthetőek jobbnak, hogy könnyebbek és kisebbek. Radikális különbséget a hangzás minőségében csak az ólcsóbb digitális erősítőknél lehet felfedezni, a csúcskategóriásoknál nem. Vannak, akik az analóg technológiát elavultnak tekintik, pedig hangminőségben jobb, mint egy átlagos digitális erősítő. Ha minden digitális erősítőt olyan minőségi alkatrészekkel és módszerrel készítenének mint a Lab.gruppen, akkor egyértelműen a digitális erősítő kerülne ki győztesen.

Egy rövid kis beollózás, mindenki döntse el maga hogy melyiket szeretné, nekem még most az analóg Mos-fet végek hangja tetszik a legjobban, persze a csöves erősítők után ;)
Nem tudom ki hogy van vele, de az én fülem nagyon érzékeli a különbséget a két, vagy inkább három technológia között, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül, de a leírás is alátámasztja hogy nem hülyült meg a fülem :D

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 10526Hozzászólás Zeneboy
2013.01.18. 20:42

GYuley!

Már elkezdtem írni egy levelet, mikor végigolvastam, hogy csak beollóztad... :dash2:
Mivel Ágota annyira nincs képben így nem is reagálnék semmit az írására! Közöl valós tényeket egy szinten igaz, de hogy pici hal a levesbe és megmaradtak egy szinten az fix!

Volt szerencsém kipróbálni egy LAB gruppent, aztán egy Powersoftból 2 és egy 4 csatornásat! Valamint PKNC ből volt a legelső szériás XD 1600 1,5 évig tolta a bulikat majd Yamaha, és utána XD2500 2-2,5 évig !

Alapzúgás van, de ott azért van valami bibi! XD 1600 bekötési problémák miatt zúgott, utána maxon kitekerten használtam és a keverőn szabályoztam a jelszintet! Nekem bajom nem volt vele, de tény, hogy még gyerekcipőben jártak!
Xe szériát próbáltam, végül sikerült egy demos XD2500-at vennem! Az rendben volt! Van az LC szériája! AZ bár az ára miatt is olcsóbb kategória és hangosabb, nyilván ár/minőség összhangban van! Erről talán Apelláta barátunk véleményezhetne!

Az analóg koszosabb hangját sokan megszokták! Viszont a digitális sokkal részletgazdagabban szól! A mély tartományban félelmetesen nagy damplinggal és slawe rate adatokkal felügyelve sokkal szebben szól! Mikor a Yamaha p5000S mellé bekötöttem a keverőm egyik odlalára a PKNC Xd2500-at mint amikor kinyitod a világra az ablakot... Azt is elkezdtem hallani mit játszik a bőgős, a gitár zajok stb. Sokan akkor is mondták, mert a magasa így meg úgy: én csak azt tudtam, hogy a keverőn a yaminál +2-dB-be tettem minimum, itt meg levehettem sőt majdnem vissza kellett vennem, mert iszonyú szépen tolta ! A teljesítmény? Lehet sok házimozi meg egyébre ráírnak POMPO meg mindenféle teljesítményeket! Én csak azt tudom, hogy 4 ládával 1db 1U magas 7kg véggel kimertem menni szabadtérre...
Nem kell Alto meg egyéb olcsó digitálist venni! Viszonylag korrekt áron hozzá lehet jutni ezekhez a PKNC cuccokhoz! Magyarországról kivették az értékesítési disztribúciót! Külföldre árulnak! Azért adnak el itthon is, csak az eladásuk és forgalmuk 90%-a külföldről származik... legalább 10 éve olvasom a Garry fórumán a hangosítókat! A digitális topicot érdemes fellapozni! Most is van baja az egyik PKNC végfoknak az egyik hangosítónak! Kifogják neki cserélni.. A korrektségből mint cég, meg sokan példát vehetnének Magyarországon! Drága a javítás? A fenét! Ismerős hangosítónak 3 éves gépében elszállt a panelen valami.. 10eft-ból megúszta és ebben benne volt a futár ktg...

Én csak ajánlani tudom a digi véget, persze nem mindegy melyiket.. :777

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Gyuley
VIP

Hozzászólás: # 10528Hozzászólás Gyuley
2013.01.18. 21:38

Zsolti!

Köszönöm hogy kiegészítetted, amúgy el is vártam :D, mert neked volt PKN-ed, és objektívebben tudsz róla véleményt alkotni!
Az én személyes véleményem csak annyi volt, hogy azonos árban, nem súlyban :D nekem jobban tetszik a hangja egy analóg végnek, mivel azért próbálkoztam én is összehasonlítani egy két típust, ezért maradtam az analógnál( köztük volt a Powercube pc 1004 azt hiszem, meg a PKN controls xd2500), és végül is egy QSC GX 5 lett a vége a történetnek, mert bármilyen furán hangzik, nekem szebben muzsikált!
Igaz, ez egy H osztályú kapcsolóüzemű végfok volt 12 kg és 2X700W/4 ohm,2x 500W /8 Ohm-on, és ezt hozta is bőven elsősorban a beépített fix 100Hz aktív keresztváltó miatt is döntöttem mellette, és lehet ezért volt jobb hangzásban :D...................nem váltó nélkül is szebben szólt sub-sat rendszerben!
Két negatívumot tudnék róla mondani, az egyik, nem bírja a 2 Ohm terhelést, az adatlapja szerint, de nem is próbáltam én sem, valamint, ha az aktív keresztváltó üzemel, akkor egy ilyen végfokkal nem tudunk sztereóban megszólalni, természetesen 2-vel már igen :D!
Szerintem erről mi már egyszer régen valahol leírtuk a tapasztalatainkat, ha nem tévedek :D :777

Zongorista28
Moderátor
Hozzászólások a témában: 89
Hangszer: Roland VA-76, Roland E-5
Adott köszönetek: : 498 alkalommal
Kapott köszönetek: : 709 alkalommal

Hozzászólás: # 10534Hozzászólás Zongorista28
2013.01.19. 10:26

Sziasztok!

Nos, amint nemrég írtam 2.1 rendszerrel dolgozom ha billentővel megyek muzsikálni. Az akítv Sub Bass-reflex nyílásos,tehát kemény felfüggesztésű hangszóró dorombol benne.

A kérdésem az,hogy érdemes-e illetve van-e rá lehetőség Bass-reflex nyílású rendszert, zárt rendszerré alakítani. Hogy miért kérdezem? Egyszerű! Bár ez csak az én gondolat menetem ami lehet,hogy nem áll helyt de talán igen... vagy még sem? :PPP

Szóval, szerintem szebb a hangja egy lágy felfüggesztésű mély hangsugárzónak, mint egy kemény felfüggesztésűnek. Mivel lágy a hangszóró ezáltal többet,és hosszabb úton jár,míg a kemény katonásan csak "mozogat" adva a kemény hangot.

Zenekari ládákban nem igen láttam lágy hangszórót, Hifiben sokszor. Szerintetek megoldható ez a dolog?

A rögtönzés világa: A Jazz

Oscar Peterson,a Zongoristák mértékegysége

Gyuley
VIP

Hozzászólás: # 10536Hozzászólás Gyuley
2013.01.19. 14:11

Józsikám!

A bass reflex, bár hangminőségben alulmarad a zárt rendszerű ládáktól, viszont a zárt rendszerű ládának a legrosszabb a hatásfoka, de nagyon rossz, így ezt a ládatípust csak kisebb hifi rendszereknél, vagy autós megoldásoknál használják, és ennek főként a nagyon kis hatásfok az oka, bár a láda a méretezésre nem érzékeny, így viszonylag egyszerű számításokkal is jó hangú ládát lehet csinálni, de elég nehéz egy rendszerhez illeszteni!
A bass-reflex, zenekari alkalmazásokban sokkal jobban megállja a helyét, most nem részletezem a működési elvét, de nem véletlenül alkalmazzák a gyártók!
A hangszóró választás meg megint csak a felhasználási terület kérdése, meg a füled a döntő, de én nem pártolom a lágy felfüggesztésű hangszórókat nagyon, hajlamosabb a torzításra,rezonanciákra is érzékenyebb, pont a lemez kosara miatt, és nekem az nem tetszett az ilyen hangszórókban, hogy nagyon zilált, és összemosott, néha egyáltalán nem értelmezhető a mély tartományban, persze biztosan itt is vannak kivételek, de azért ezeket a rossz tulajdonságokat egy 50-60 ezres hangszórótól már nem vártam volna!
Ezek főként saját tapasztalatok, és sok gyártó eleve lágy felfüggesztésű hangszórókat használ a hangfalaiban, és persze lehet találni köztük jó hangú dobozokat! :777

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 10537Hozzászólás ---Qgli---
2013.01.19. 15:18

Miért maradnak alul a zárt rendszerű ládáktól?
Ez most nekem új...
Én akarok venni szubot, de nekem a bandpass szubokkal az a bajom, hogy nagyon méllyen szól! Nekem 35 Hz-es hangok nem kellenek, én azokat már nem szeretem, mert a legkisebb hangerőnél is rezegtetik az ablakot....

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 10538Hozzászólás Attila
2013.01.19. 15:36

Szépen megkérlek benneteket, segítsetek még egy picikét: - egy végfokra lenne szükségem. Maradjunk az analógnál. Az értéke legyen 15o ezer Ft plusz-minusz 2o ezer (de inkább minusz), a teljesítmény pedig 2x 4oo-5ooW-8ohm.
Várok minden hasznos infót és köszönöm szépen.

Atti

Gyuley
VIP

Hozzászólás: # 10539Hozzászólás Gyuley
2013.01.19. 15:53

Atti!