Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Toncsi30
Újonc
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 3
Hangszer: Genos,event
Adott köszönetek: : 112 alkalommal
Kapott köszönetek: : 66 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 70408Hozzászólás Toncsi30
2025.06.23. 20:50

Hát ezt jól megfogalmaztad.
Tényleg ide süllyedtünk.. :777

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2452 alkalommal

Hozzászólás: # 70409Hozzászólás ---Qgli---
2025.06.24. 04:23

Nem mindenhol van ez így!
Mauglidyro írta:
2025.06.22. 21:48
Régen még elfért az utcában egy kis zene, egy kis nevetés. Ma már mindenki a maga csendjét védi, és ha az megszólal más hangján, jön a feljelentés.
Régen is jöttek a feljelentések! A '90-es években a Zsóry üdülőterületén zenéltem, nyáron 20.00 - 02.00-ig Minden este feljelentették az éttermet.
Mauglidyro írta:
A közösség helyét átvette a képernyő, a szomszéd helyét a hatóság.
Házhoz már nem vendégség, csak temetés illik.
Talán már csak halotti tor tartható úgy, hogy senkit ne zavarjunk vele ... de már az sem biztos!
Lehet, hogy felétek így van, de felénk nem. Környékünkön több kerti parti is szokott lenni nyáron. Szól a zene, de senki nem háborog, mert tudjuk, hogy mikor kinek van névnapja, születésnapja, ballagás stb. Tudjuk, hogy azon az egy estén megy a buli és kész. Senki nem jelentgeti fel a szomszédját ok nélkül.
Mauglidyro írta:
És bár a rend még megvan, az élet mintha halkabb lett volna tőle.
Az élet nem halkabb lett, hanem kulturáltabb és ez így is van jól!

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 86
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 88 alkalommal
Kapott köszönetek: : 455 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 70410Hozzászólás Mauglidyro
2025.06.24. 14:04

@---Qgli--- ,

Teljesen értem, hogy nem mindenhol ilyen a helyzet. Vannak még olyan közösségek, ahol megmaradt valami abból a régi szomszédi együttélésből – ahol nem a rendőrség az első reflex, ha megszólal egy hangfal, hanem az, hogy „Á, biztos a Laci ballagása van ma, hadd szóljon egy kicsit!”.
Őszintén: irigylem ezeket a helyeket. De nálunk – és sajnos sok más településen – már nem ez a jellemző.

A gond nem új keletű, igaz – régen is voltak feljelentések.
A különbség az, hogy most minden a szabályokra lett felhúzva, és ezek a szabályok kivétel nélkül a civil, otthoni rendezvények ellen dolgoznak.
Engedélyt nem kérhetsz, mert magánszemély vagy.
A jegyző sem segíthet, mert nincs is jogköre, világosan ki van kötve, hogy csak az önkormányzati fenntartású intézmények, illetve vendéglátóipari egységek kérhetnek engedélyt.
És nem üdülő övezetben vagyunk, ahol elvárható lenne a különös nyugalom.
Mégis, mintha most már bárki bármikor bármit meg tudna akadályozni egyetlen hívással, miközben máshol fél óránként indul újra a diszkó – csak ott már üzlet van a háttérben, vagy "másféle" közönség, ahová nem mernek intézkedni.

Ez nem a "kulturáltabb élet" jele – ez a kettős mérce jele.
Az, hogy akinek öt forinttal többje van, vagy jobb kapcsolata, az zavartalanul rendezhet, a többit pedig beterelik a négy fal közé.

Ma már nem az zavarja az embereket, ha valami valóban hangos – az zavarja őket, ha nem náluk szól a zene.
Ha valaki kicsit jobban él, kicsit többet engedhet meg magának, máris jön a feljelentés – csak mert neki miért lehet, ha nekem nem?
Ez a tipikus „dögöljön meg a szomszéd tehene is” mentalitás, amitől egy közösség széthullik, és csak négy fal mögötti magány marad.
Szóval igen – lehet, hogy máshol még működik. Nálunk már csak gyászzene fér el.
És lassan az is csak fülhallgatóval.

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Qu16, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

Mauglidyro
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 70418Hozzászólás Mauglidyro
2025.07.12. 13:22

🔻 A Qu-5 után már semmi nem ígéretes. Csak ideiglenes

🎧 „Még a helyszínre odavezető úton is próbáltam nyugtatni magam... Tényleg, tényleg azt hittem, hogy csak megnézem, kipipálom, ’meh’, aztán legalább alszom végre egy normálisat. DE NEM. A FRÁSZT! Ahogy megláttam a Qu-5-öt, úgy arcon csapott, mint egy XLR kábelből meg álumóniumcsőből eszkábált nunchaku!”

Amit eddig mantráztam magamnak a Qu-16 kapcsán, miután kijött a Qu-5:
„ez itt marad”,
„elpocsékolni sem fogom miatta”...
Nos, most minden mondat üresnek tűnik.
A Qu-5 rommá verte őket egyetlen próbakör alatt.
🔥 De mit tud ez a kis dög, hogy így kiütötte az agyam?
  • []🎯 I/O routing mindenhová! Minden be- és kimenet szabadon címezhető. A Qu-16 ehhez képest még a térképre se került fel...
    []🔊 96 kHz! Nem marketing. Meghallod. Mindenhol. Legyen az bármilyen 96Khz-es keverő!
    []🧩 SQ-nál megszokott kiegészítő pluginek! És jelenleg olcsóbbak is rá, mint az SQ-ra! 🤑
    []🎛️ Multitrack interfész – 2 mód között váltás (Stereo ↔ Multitrack) – ha úgy működik mint az SQ-ban, ez minden tartalomgyártót megvált. Külső interfész? Minek?!
    Csak egy telefon meg egy Type-C kábel, és mehet a lájv!
    []🧱 4 db testreszabható Layer – építkezel, nem kompromisszumozol. Így csak is az van kéznél, amire feltétlenül szükséged van!
    []🖥️ Digitális firkacsík + nagyobb főkijelző – végre nem cetlizünk gafferszalaggal. Igaz nincs színezés, meg ikonozás, de ennyivel lehet élni.
  • 🎤 FBA – Feedback Assistant – a CQ-ban debütált, most itt is. Már a februári Audmax workshopon is dicsérték a CQ-ban!
És tudod, mi a legrosszabb?
💥 Ez nem elmélet. Ez nem álom. Ez már valakinek megvan.
Egy kolléga már megvette.
Ott volt nálunk.
Kipróbáltuk. Szólt. Működött. Lélegzett alattunk.
Ami eddig csak spekuláció volt, az most nagyon is valós lett – és baromi frusztráló módon elérhetetlen számomra.
😤 Most meg? Ott állok a Qu-16-ommal, és csak vakargatom a fejem...
  • []💸 Nem tudom eladni olyan áron, hogy tovább tudjak lépni.
    []🚫 Nem tudok beszállni az upgrade-be, mert közben a Qu-5 bezuhant a használtpiacra, és vitte magával a Qu-16 árát is.
  • 🎭 Minden koncertnél ezután csak az jár majd a fejemben, milyen is lehetett volna...
Ez nem csak egy új termék.
Ez egy rohadt technikai pofon volt az élettől.
A Qu-5 nem egy újabb keverő.
A Qu-5 egy nagyon éles figyelmeztetés:
„Amit eddig jónak hittél, az már nem elég.”
🧠 Tudod, mi a tanulság?
  • []⏳ Ha valamit nagyon kinéztél, és úgy érzed, hogy elérhető közelségbe került – NE VÁRJ!
    []📉 A technika piac gyorsabban változik, mint ahogy mi reagálni tudunk.
  • 🎯 A jó döntéseknek szűk ablakai vannak.
Szóval most kivárok... 😐
De hogy ez nem hagy nyugodni, az biztos.
Várj csak, amíg újra a kezembe nem kerül... Akkor nem lesz kegyelem.

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Qu16, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

Mauglidyro
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 70515Hozzászólás Mauglidyro
2025.11.11. 17:04

„Na gyerekek, eljött ez a nap is...”
Ott tartunk, hogy a Qu-16 6 év után ment a levesbe. 💸
De várjatok, nem, ez nem az a „szomorú búcsú" sztori.
De nem ám!
Ez az a sztori, amikor az ember megőrzi a gerincét, és nem áll sorba a „beszámítási akció” nevű megalázkodásfesztiválra. 🤡

Megnézték, kipróbálták, fizettek, ennyi.
Én döntöttem.
Nem alkudták le, nem magyarázta senki, hogy „de hát a piaci ár az most lejjebb ment” — áh, tudod mit ment lejjebb? Az elvárás, nem az ár. 😤

Na de adódhat a kérdés: hogyan tovább?
Én lezárhatnám annyival, hogy Qu-5, ha már ilyen jókat mondtam róla a múltkor. De azzal most hazudnék, hiszen a választás mégsem rá esett.

Mi történt?

Sokan bizonyára hülyének tartanak, hogy az év legtutibb üzletét kihagyom, hiszen jóval a piaci ár alatt tudtam volna egyet beszerezni.
Amit tényleg nem sok ember tesz meg egy deal előtt ... Nos 6 év után ismét előtört belőlem a Kereskedelmi ügyintéző (elvégre ez a szakmám), és hát meg GYELV-eltem az összes lehetőségemet.

Egy táblázat lebegett előttem 4db oszloppal.
Gyengeség-Erősség-Lehetőség-Veszély.

Az összes opciómnál levezettem, végül a következőre jutottam:

Qu-5 → Noha a legjobb deal-nek tűnt, nem mehettünk el amellett, hogy a sava-borsának számító FX csomagokra is kellett volna pénzt áldozni, azzal együtt ez temérdek pénz csak egy keverő cserére, még akkor is ha nagybátyámmal ketten pótoltuk volna össze a különbözetet.
SQ-5, SQ-Rack? → Felejtős, nem ez a liga ... legalább is ár szempontjából túl mutat a lehetőségeinken.
X32/M32C → Akkor oké, ha full minimál a büdzsé, máskülönben egy lassú pénzégető, innen már inkább mindenki a Wing-re vált.
XR18-ra váltás → Pénz is maradt volna rajta, ismerős keverési élmény, ismerős workflow, de valahogy mégis visszalépésnek tűnt volna maga az opció.

Hát akkor nem maradt más, mint:
Wing Rack → Okos döntés + kevesebb ráfizetés + modern workflow.

Apropó fény ...
Sajnos az Eurolite BC6-os Beam-ek egy hónapja tönkrementek, így mindenképp keresnem kell valamit a helyükre.
És aztán szembesültem azzal is, hogy a KLS 200 önmagában semmire nem elegendő, valami sokkal erősebb kell a helyére/mellé.

Ha már mindenképp pénzt kell kiadni, akkor forgassuk úgy vissza a felszerelésbe, hogy értelmesen költsük el, tehát akkor bővüljön a fénytechnika.
Amikor ezt írom, még várom az új keverőt, illetve jelenleg tervezem az új fénytechnikát.
Kiindulási alap eddig 4db erősebb PAR lámpa, 2db beam/spot.
De ez idővel kialakul ...

Új hozzászólás