Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Yamaha szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Laca51
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 79
Hangszer: Yamaha PSR S 900
Adott köszönetek: : 106 alkalommal
Kapott köszönetek: : 26 alkalommal

Re: Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 64302Hozzászólás Laca51
2020.01.18. 15:22

Sziasztok! Nem tudom pontosan, hogy technikai kérdés-e vagy midi kérdés-e, de amikor rögzítem a kíséretemet, és utána külön játszom rá a hangszeres szólót, akkor effektek nélkül szólal meg visszahallgatáskor. Ez eddig nem tűnt fel, mert nem voltak különösképpen effektezve a hangok, amiket rájátszottam. De most szerettem volna még jobbá, szebbé tenni a készülő legújabb dalomat és nem tudom, hogy mit kell csinálnom, hogy effektekkel együtt vegye fel. Gondolok itt térhatású hangzásra és még egyidejűleg másik hangszer hangjára! Mit kell csinálni ahhoz, hogy úgy szóljanak, ahogy eredetileg a kísérethez vannak rendelve a hangszerek. Köszi, ha tanácsoltok megoldást! :777

semidim
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 56
Hangszer: Yamaha PSR SX700
Adott köszönetek: : 11 alkalommal
Kapott köszönetek: : 29 alkalommal

Hozzászólás: # 64309Hozzászólás semidim
2020.01.19. 10:15

Én nem ismerem ezt eléggé, de ha valóban midi felvételt készíthetsz csak, akkor ez a normális. Amit szeretnél, ahhoz gondolom, audio formátumú felvétel kell.

Laca51
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 64312Hozzászólás Laca51
2020.01.19. 15:05

Köszi, hogy válaszoltál! Ráment az egész délelőttöm, de végül meg lett a megoldás. Addig csinálgattam az ilyen irányú próba felvételeket és nyomogattam a gombokat, amíg egyszer csak jó lett. Mivel a kezelői könyvbe nincsen benne kristály tisztán és segítség sem jött hamar ( ezt nem rossz indulatból írtam!) elkezdtem kísérletezgetni. Szóval , ha a hangszerbe veszek fel kíséretet, akkor az midinek számít, ha jól tudom. A kíséret megvolt, jöhetett hozzá rájátszás képen a szóló hangszer. Esetemben egy zongora és mellette vonós, tehát kettős hang. És amíg rá nem jöttem, addig hol az egyiket vette csak fel, hol a másikat. A gép könyv csak annyit árult el a felvétel készítésről, hogy az 1-4 között lévő sávokra szokás általában hangszert felvenni. De azt nem írta, hogy kettős hangot hogy lehet felvenni. Nos úgy, hogy ki kellett sakkoznom, hogy az 1-4 közötti sávokat hogy jelöljem be felvételre. És amikor az a variáció került sorra a sokadik próbálkozás után, az 1,3 sáv kijelölés lett a nyerő. Az 1-es sáv vette fel a Right1 hangszert,a 3-as sáv vette fel a Right2 hangszert! Klasszul felvette az alapkíséretre az effektezett zongora és egyúttal a vonósok hangját is egyszerre tökéletesen. Ezt csak azért írom le, hogy esetleg valaki más tud majd okulni ebből. Bár tudom, hogy itt csupa hozzáértő zenész szaki van, aki nálam sokkal jobban ért ezekhez a dolgokhoz. És Ők esetleg rájátszás nélkül , egyből élőben játsszák a kíséretre a szólót is! De lehetnek még kezdők is, akinek ez segítség volt. Most már ezt is tudom. :777

semidim
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 64314Hozzászólás semidim
2020.01.19. 18:19

Na ennek örülök. Az azonban nem világos számomra, hogy valójában most mi is történt? Milyen effektekről írtál amiket nem rögzített és most végül is ez az egész egy midi fálj lett volna?

Laca51
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 64315Hozzászólás Laca51
2020.01.19. 18:53

A hangszerek alap helyzetben, meg szólalásban nincsenek effektelve, mármint a gyáriak, ami a szintibe van égetve, ha jól írom le. Tehát ha valaki szeretne például visszhangot , vagy térhangzást, hogy ne csak egyszerűen szóljanak, hanem szebben, jobban, akkor beállíthatja ezeket az effekteket és így elmentve ki lehet alakítani jobb hangzást. És a netről letölthető kíséretek, stylok szoktak tartalmazni már effektekkel ellátott hangszíneket, hangszereket. Mindenféle változatban. Nos ilyen hangszerről írtam, ami már megvolt effektelve, de a midi felvétel után csak simán szólt például a zongora hang effektek nélkül, pedig alá, mellé volt téve a vonós hangzás is. De ezeket nem vette fel, mert nem tudtam, hogy hogy kell beállítani a felvételi sávokat, hogy felvegye ahogy kell. De aztán szerencsére megtaláltam azt a beállítást. És végül kaptam egy komplett kíséretet, amire majd aztán az audio usb segítségével és persze mikrofonnal az énekemet felveszem és kész! Ezért vágytam erre az S 900-asra, mert ez tudja és Yamaha, amihez rengeteg kíséretem van, amit alakíthatok , ha úgy tetszik. Utána átkonvertálom a wav fájlt MP3 fáljba és lehet feltölteni a facebook-ra YouTube-ra. Hát ennyi! :777

semidim
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 64318Hozzászólás semidim
2020.01.19. 19:46

Értem, tehát akkor nem midi fálj ez mégsem, hanem audió.

Laca51
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 64319Hozzászólás Laca51
2020.01.20. 05:14

A végeredmény lesz audió, mert az S 900-as mikrofon felvétele audió fájlban készül, úgy mint a többi szinti esetében is! Előtte, mint minden szinti midi-be veszi fel, amit rögzítesz rá, ha jól tudom. És erre a midi felvételre veszed fel az éneket, ami már audió lesz. Nos, érthető így? A lényeg, hogy a macera még midi állapotban volt a hangszer effektezésekor. :777

Pityus
VIP
Hozzászólások a témában: 40
Hangszer: PSR-SX900
Adott köszönetek: : 265 alkalommal
Kapott köszönetek: : 548 alkalommal

Hozzászólás: # 64429Hozzászólás Pityus
2020.01.31. 19:03

Kóstolgatom, az SX900 hangszert. A régiekhez képest,
más a menürendszere. Szerencsére érintős, és logikusnak tűnik.
A hozzákapott magyar leírás éppen csak az alapok megértéséhez való.
Amikor elmélyednék a részletekben, akkor az angol nyelvű Reference Manual
ad némileg bővebb instrukciót, de így is sokat kell kísérletezgetni,
hogy megoldjam a feladatot. A mai napon sikerült a Registration Memoriba
plántálnom egy stílussal játszott dal, más multi pad és egyebek módosítását
rögzíteni úgy, hogy a Foot pedállal lehessen léptetni. (Kis lépés az embernek de ...)
Sajnos úgy vettem észre, hogy csak mint a Multipadot érzékeli, de azon belül nem
tudtam azt elérni, hogy a 4 variációból valamelyiket konkrétan hozzáadja,
és azt megszólaltassa. Ezt külön gomb nyomással tudtam csak elérni. Ez normális?
Majd a stílus szerkesztést szeretném a hangszeren belül megoldani a Styl editor segítségével.
Itt gondolok a multipad, hangok, dobok effektek cseréjével történő új stílus létrehozására.
Hozzáértő, türelmes fórumtársak segítségét szívesen venném ez ügyben.

MMaestro
VIP
Hozzászólások a témában: 64
Hangszer: Yamaha PSR-S970
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal

Hozzászólás: # 64433Hozzászólás MMaestro
2020.01.31. 21:25

Igen, szerintem ez így rendben van.
A regisztráció egy dal elindítása előtt állít be mindent. Milyen stílussal, milyen hangszínekkel, milyen effektekkel, milyen tempóval melyik Intróval stb fogok játszani. Ilyenkor általában még nincs szükség Multipadra. Az csak később fog belépni, mondjuk a refrén, vagy szóló alatt. Tehát csak később lesz rá szükség. Elég akkor megnyomni a 4 gomb valamelyikét.
Ha mégis a játék legelején szeretnéd valamelyiket indítani, akkor használd a syncron startot a multipadnál. Tartsd ezt lenyomva és így nyomj még vele együtt egy multipad gombot is. Ha indítod a stílust, akkor indul a kiválasztott Multipad is.
Ugyanez működik midifájlnál is, tehát dallal együtt is lehet szinkronban indítani Multipadot. A syncron startot megjegyzi a regisztráció.
Üdv: MMaestro :harm:

semidim
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 64440Hozzászólás semidim
2020.02.01. 06:17

Általában a Genos oktató videókból lehet sokmindent megtudni (angol és német nyelven), bár megjelent egy három órányi videó tutoriál az SX900-hoz is

Miután már egy hónapja tanulom ezt a rendszert, ebben a vontatott előadásmódban ez eléggé nézhetetlen számomra.

Némi támpont ezen belül az idővonalhoz kötve:
6:04 Keyboard Overlay.
10:54 Favorites & Search Feature.
21:14 Assignable Buttons.
33:00 Real Time Control Knobs & Control Knob Assignable Button.
43:00 Home Shortcut Icons.
47:34 Arpeggiators & Playing Mega Voices Live.
53:44 Mixer Function.
1:01:13 Creating & Storing Registration Memories & OTS Change.
1:11:12 Registration Foot Pedal Sequence.
1:18:04 Style Reset/Tap Tempo.
1:20:59 GM&XG & GM2 Voices.
1:28:04 Creating Your Own Playlist.
1:31:22 Quick MIDI Recording.
1:34:30 Multi MIDI Recording.
1:53:47 Audio Recording.
1:59:57 Style Creator.
2:22:46 Chord Looper.
2:30:51 Bluetooth Connectivity.
2:34:24 Multi Pad Creator.
2:39:37 Multi Pad Audio Link.
2:45:22 Installing Expansion Packs.