Hozzászólás: # 10884Hozzászólás
malko
2013.02.04. 09:21
Sziasztok!
Ígértem, hogy beszámolok ha a tyros2 vocál processzor probléma megoldódik.
A történet ugye úgy kezdődött, hogy az egyik zenész kollegám az aux kimenet kötötte vissza a hangszer mikrofon bemenetére.
Ezzel sosem volt baj eddig csak nem vette észre, hogy a hangszer aux csatornája is fel volt tekerve és így akkora jelet adott a bemenetnek, hogy utána csak nagy hangerőn működött, de nagyon torzan. A vő jelöltem eléggé ért az ilyen dolgokhoz ezért elhatároztuk, hogy megpróbáljuk megcsinálni. A tyros service manual is meglett közben (hála nektek) amiből megállapította, hogy valószínűleg egy műveleti erősítő lehet a ludas. Meg is kerestük a számát a IC-nek de sajna itthon nem lehet beszerezni ezt a típust.
Na akkor nincs mit tenni felhívtam a közeli hangszer boltost aki javítással is foglalkozik és elmondtam neki, hogy mi történt.
Ő azt mondta, hogy 10-ért megcsinálja ha nincs nagyobb baja. Mondja a vő jelöltem is, hogy ennyiért akkor hadd csinálja, főleg ha tud gyári alkatrész beszerezni. Kedden be is adtam neki a hangszert és azt mondta, hogy csütörtökön keressem. Hívom és mondja, hogy sajnos nem az baja ha nem tovább ment a jel és a processzor része sérült a hangszernek és ígérte, hogy délután vissza hív és megmondja, hogy mennyiben kerül ennek az ára. Hív és bemondja, hogy 33.500+8.000 Ft munkadíjba fog kerülni. Nem hagyott nyugodni a dolog és felhívtam egy Esztergomi srácot aki nagyon jártas a yamaha hagszerek javításában. Elmondtam neki is, hogy jártunk és, hogy most hol tartunk. A srác mondta, hogy nem is mondjam a hangszer boltos nevét mert tudja,hogy kiről van szó mert mindenkinek processzort hibát mondd bármi baja is legyen a hangszernek, és mondta, hogy ha lehetne is processzort külön venni akkor is laboratóriumi körülmények kellenek, hogy azt valaki kicserélje. Úgy döntöttünk ,hogy szólunk a srácnak, hogy hozza el a hangszert és szombaton megpróbáljuk megnézni. Közben a hangszer boltos már hívott, hogy akkor mi legyen mert neki meg kell rendelni a processzort. Mondtam neki rendeld meg majd hétfőn(ma) visszavisszük a hangszert. Közben a vő jelöltemmel utána kerestünk ennek a műveleti erősítőnek és találtunk egy hasonló paraméterű IC. Meg is vettük kemény 180Ft-ért. Szombat reggel 10 óra hangszert el kezdtük szétszedni. Kb. egy óra múlva már a vocál panel a kezünkben volt. Sajnos mérni csak úgy tudtunk, hogy a panel aljára rá forrasztottunk két darab vezetéket ami egy oszciloszkópba lett kötve aztán vissza kellett szerelni újra a panelt a hangszerbe. 4-.szer mértünk ami nem kevés idő volt és azt állapítottuk meg, hogy a műveleti erősítő után már torz a jel. IC ki másik be (ami nem pont olyan). Próba és láss csodát mindent tökéletesen működik. 13 órára már a tokban volt a hangszer. Bocsi mindenkitől. hogy ilyen hosszú voltam de azért írtam ilyen részletesen le,hogy más ne járjon így és járja körbe a témát több helyen is inkább mielőtt kifizetne 40 ezret a nagy semmire. Az a borzasztó még ebben az egészben, hogy pont egy olyan hangszerboltos játssza ezt el velem aki tavaly is 4 db tyros3 eladását köszönhette nekem. A srác akinek megcsináltuk a hangszert az tényleg nagyon hálás volt és megígérte, hogy segít ennek a hangszerboltosnak egy kicsit:) Ő adja ki az összes működési engedélyt a boltoknak:)
További szép napot mindenkinek!
Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105