Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Roland - Technikai kérdések/válaszok

Roland szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 64
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Re: Roland - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 24458Hozzászólás Asterix
2014.05.14. 05:12

Apelláta írta:És hányan élnek ilyen tévhitben. Sőt abban a tudatban, hogy az övéké ilyen. Na ezek közül kerülnek ki az "olcsójánosok".
A Musikanton elég sok stílust el lehet indítani úgy, hogy viszonylag elfogadhatóan szól alapból és tudsz is vele játszani, a nóták is eszedbe jutnak, hogy mivel mit játssz. Aztán kicsit játszol vele, hallgatod és rájössz, hogy itt egy kicsit bele kell nyúlni, ott egy kicsit bele kell nyúlni és a végén teljesen átfabrikáltad az egészet. De ez a jó dolog az egészben. És itt megint előjön az, hogy kinek milyen az ízlése, mi tetszik neki. Lehet hogy valaki azt mondja nem jó, nincs beállítva, de ha neki ez tetszik, akkor mondhatod, hogy sok a pergő, kevés a tam...
De egy a lényeg, nálam minden felső kategóriás hangszer megfordult már, de az a hangszer, amibe nem kellett volna belenyúlni, olyan még nem. De volt olyan is, amibe akármennyire belenyúltam, nekem nem sikerült azt kihoznom belőle, amire azt tudtam volna mondani, hogy ez az én ízlésemnek megfelelő. Amit persze nem szabadna a közönségre ráerőltetni, mert lehet, hogy az ízlésemmel van baj, de én elsősorban magamnak csinálom, hogy én jól érezzem magam a zenében és ezáltal tudjak jót adni a közönségnek...

A mai napig bánom, hogy amikor az Asterixtől megvettem a Yamaha DX7 hangszert, első komoly szintimet, akkor nem a Roland D-50-et választottam. Akkor azt mondta Búzás Zoli, hogy bármelyiket vihetem. Én az álmomat választottam, a DX-7-et, de a Rolandba fantasztikus hangok vannak. Azt a VENICE hangzást a mai napig nem hallottam sehol, pedig kerestem elég sokat... :dash2:

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 44
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 24461Hozzászólás Apelláta
2014.05.14. 08:22

Igen, van olyan hangszer melyhez kevéssé, és van olyan hangszer, melyhez mélyebben bele kell nyúlni a gyári beállításokba. Például a Yamik és a Musikantok is kevésbé munkaigényes hangszerek közé tartoznak. De ez csak az arranger részre igaz. Igaz nekem a Tyrosok stílusaiban is zavarnak, hogy gyárilag halkak az amúgy sem túl feszes dobok. A basszusok meg túl előtérben vannak. Tehát én még azokat sem hagynám gyári állapotukban meg. De mondhatnám a Korgok sima Pa-iban sokszor túlzengetett dobsávjait, túl magasra hangolt pergőit, vagy effektelen STS beállításait.

Viszont midi terén még egy hangszert sem hallottam, ami kapásból úgy lökte volna az alap gyári, vagy egy már beállított, csak másik típusra nótákat, hogy arra azt mondjam, hogy még elmegy kategória. Ezek megszólalása számomra egyenlőek a vicc kategóriával. Ezeket utómunkák nélkül lejátszani egy buliban audiális merénylet. Én ezért nem is vittem közel két évig magammal a Pa3-amat, mert nem mertem. Időben meg én sem bővelkedek, mint Asterix sem, ezért tartott ennyi ideig. Megelőzvén felháborodásodat Laci, időhiányában tudom, hogy te nem állítgatod előre a midiket, de mint már mondottad, te is élőben mindig rutinosan belepiszkálsz.

Emlékszem azokra a Casio-s időkre, mikor még mit nem adtam volna, hogy belepiszkálhassak a gyári katasztrófális arányokba, de azokban a hangszereimbe még nem lehetett. Ma meg már sok belépő kategóriás hangszer is tudja, még sem élnek vele sokan.

Üdv.: Apelláta

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 64
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 24471Hozzászólás Asterix
2014.05.14. 12:43

Tomi a Pad-ek. De azok akkorát ütnek, hogy nagyot...

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 29
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 24472Hozzászólás Attila
2014.05.14. 13:23

Áthelyezve !
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Attila 2014.05.15. 13:47-kor.

Atti

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 19
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 24473Hozzászólás Rolandbk5
2014.05.14. 14:09

Igen eléggé elkanyarodtunk a G70 kontra 9000pro kérdéstől.
Attila egyetértek veled, a fórumot rendeltetés szerűen kellene használni.
Ez nem könnyű. Azért, mert Magyar vér csörgedezik bennünk, és mindenki überel. Elnézek sok okost, aki ide fórumozik, óriásiakat tud mondani, de mikor rákeresek, és megnézek három demóját, akár videó akár audio, azt a következtetést tudom levonni, hogy ilyen ad nekem tanácsot, aki a saját megszólalására egyáltalán nem igényes? Hát kösz, de pont ezekre nincs szükségem.
Hála istennek van itt sok olyan jó indulatú zenész, aki őszintén segít, és nem hazudozik.
Miért féltjük a tapasztalatainkat? Mert irigyek vagyunk - tisztelet a kivételnek - és Magyarok.

Nekem is volt nagyon sok eszközöm, sőt még 01W is, amit Som Krisztián - a Barátok közt zenéjét írta - vásárolt meg tőle nagyon régen. Mégsem okoskodom, mert olyan régen volt, hogy nem is emlékszem a hangjára.
G70-m is volt, és én még mindig azt mondom Asterix, azt vásároljál, ha teheted. Vagy vegyél egy iPad 3-t, töltsd le az OnSong programot, majd a dalszövegeket töltsd fel a Dropbox-ba, és onnan tőltsd vissza az iPad-re, majd rakd fel az Mp3-Wav alapjaidat az iPad-re, majd a szöveghez tedd hozzá, és készen is vagy a dalokkal, és ez mellé már nem kell drága dolog. Ezzel tudsz a legtöbbet spórolni. Én is használom ezt a programot rendszeresen azért merek róla véleményt, tapasztalatot írni. :777
Kell venni mellé egy Roland JV1000, meg egy psr S500-t, aztán lehet menni akár lagzizni is. ...

Vagy van egy még jobb ötletem, vegyél egy Midjay plus-t. Olyan eszközt úgysem találsz annyi pénzért, ami úgy megtud szólalni.
Abban az mp3-audio dalokat is betudod tenni, még szöveget is tudja bármihez.
Ha nincs időd dolgozni a dalokkal, akkor elküldöd a kívánság listádat, és én jó pénzért elkészítem neked a Midjay-re optimalizálva a dalokat. Csak a hangnemet kell beállítanod. Mit szólsz? Szerintem ez a legjobb verzió ... ;) :777 :D

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 22
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 24483Hozzászólás ---Qgli---
2014.05.14. 17:22

Rolandbk5 írta:elkészítem neked a Midjay-re optimalizálva a dalokat. Csak a hangnemet kell beállítanod.
Ha hangnemet elállítja az áldozatod, akkor bukik az összes addig jól feljátszott dolgod.

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 19
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 24484Hozzászólás Rolandbk5
2014.05.14. 17:29

Igazad van Qgli, de ha lóvé a zsebben, utána már a saját dolga... :lol: :rolf: :777

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 40
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 24512Hozzászólás Bubamara
2014.05.15. 06:04

almatom írta:Valaki homályosítson fel legyen kedves, hogy mi lehet az egy Roland D50 vagy egy Korg M1 hangzásában (vagy bármi más ilyen oldies digitál szintikben) amitôl ma valaki hasra esik?! Mert igazán nem értem!
Tomi!
Távol álljon tőlem hogy észt osszak Neked. De talán a saját tapasztalatom leírásával néhány indokot tudok említeni, amiért ilyen hangszereket vesz a zenészek egy szűk köre.
Jelenleg N364 és Tr Rack az új zenekarban a szinti a zongora pedig Egy Triton lesz, ha megcsinálom a hangjait magamnak. A banda felállása 2 gitár, basszus, dob, 2 ének, perka billentyűsök. 7 ember. Elvittem a próbára a következő hangszereket.

i30HD, atom jól átjött a zenén minden hang tiszta, érthető zene közben a gitár riffek és szólók alatt is. '98

Sd1plus zongora e.piano viszonylag jól átjött, szintik gyengék, orgonát nem hallani, (nem halk) tehát kompromisszum.

Audya, az sd1-hez hasonló hang a zenében, csak még kevésbé jön át egy élő zenekaron. (pedig hát...)

N364, '98 Mint amit erre találtak ki, Minden hang, minden szőnyeg, e.piano, M1 piano, szintik, ütnek, tiszta érthető kis hangerőn is. A gitárok is lényegesen jobban szólnak, ebben a szituációban, mint a két ketron hangjai, annak ellenére, hogy azok egyébklént sokkal szebb hangokat tartalmaznak adott esetben, de a zenében mégis a KORG szól jobban, fúvósok, vonósok nagyon jól szólnak a zenében.

TR Rack '98 (Trinity) az N364 billentyűzetéről és kezelőfelületéről vezérelve használom motion synth, synth, Organ, piano, E.piano és rock organ hangjait. A fillinget nem tudom itt leírni, mindentől magasabban jobb a hangzása a szituációban, él, tüzes, dögös, tiszta, érthető.

pa1xpro-val is próbálkoztam de a ketronokhoz hasonlóan az is elveszett a zenében.

Tehát, arrangert még ha önmagában sokkal jobbnak is tűnnek a hangjai mint egy régi vasnak, nem tudsz használni egy 80-90-es évek pop, rock zenéjét játszó nagyobb létszámú bandában, mert egyszerűen nem hallod ki, és nem illeszkedik úgy a hangképbe, mint a korábbi szintik, vagy workstation-ök.

Aztán van még egy szempont egy szűk réteg számára, örömöt okoz egy 15-20 éves de szép állapotú és működésében hibátlan hangszer megszerzése és használata.
Hiszen ezeket ma 100e alatti összegekért lehet megvenni, ami egy mobiltelefon ára, így ha van 3-4 darab is valakinek akinek ez a hobbija, az nem jelentett kiadásban fele akkora összeget sem, mint ha megvenen egy mai csúcsdarabnak kikiáltott 1 milllió fölött árult de valójában műszaki megoldásaiban már igazán szánalmas és hangjaiban puhakaka anyagában pvc hulladék hangszer utánzatot.

Ez az én véleményem és tapasztalatom a témában.
:777

Buba

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 24518Hozzászólás Apelláta
2014.05.15. 10:17

:idea:
Szerintem ti a hangszín vastagságáról, testességéről beszéltek, nem a hangerőről.
...vagy nem?

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 24525Hozzászólás Apelláta
2014.05.15. 12:05

Tomi, te kérted, akkor tessék. :D

Amit te említesz az két külön dolog:
Egy hangszín ugyebár különböző alakú és frekvenciájú hullámformák szuperponálásai, egyszerűbben kombinációinak eredői. Mivel különböző frekvenciák halmaza határoz meg egy hangszínt, ezeket spektrálisan kivetítve (FFT transzformációval :D) minden hangszínnek megkapjuk a frekvenciamenetét, vagyis a karakterisztikáját. Na már most, ha te a hangerőt növeled, akkor a hangszínt teljes frekvenciamenetét arányosan hangosítod, nem befolyásolva ezzel a hangképet. Ha csak egyes frekvenciasávokat (közép, mély, magas), akkor viszont belenyúlsz a hangképbe is. És ezek a hangképmódosítások hatással vannak a hangszín testességére.

Példával:
Ha egy adott karakterisztikájú hangszínnél először a magas frekvenciatartományokat emeled ki, hiába csináltál ugyan akkora sávszélességben ugyan annyi dB emelést, mint ha mondjuk a közép tartományban végezted volna ugyan ezt, más hatást fogsz elérni. A teljes sávszélességre/frekvenciamenetre kivetített effektív hangerő növekedés egyforma lesz, mégis a magas emelést kevésbé érzed hangosabbnak, mint a közepét. Ebben szerepe van az emberi fül csalásának. És akkor most azonos mintákról beszéltünk. Két különböző hangszer mintái között meg még nagyobb különbségek lehetnek.

Tehát nagyon nem mindegy két hangminta karakterisztikája, függetlenül a hangerőtől. Az egyiket lehet, hogy már klippelésig feltolod, a karakterisztika legnagyobb rezgésösszetevője (az a frekvenciájú összetevője, mely a legnagyobb mértékben van jelen a hangszínben) már eléri a limiterben beállított határértéket, még sem fog olyan átütően kiszólni a zenéből, mint egy másik nagyon hasonló hangszín, melyben más rezgésösszetevők dominálnak, amik az emberi fül számára dinamikusabbnak hatnak, ezért ha ugyan olyan mértékben feltoljuk a hangerejét, hogy az abban lévő legnagyobb komponens elérje a limiter beállított határát, ez a hangszín sokkal hangosabbnak, fog tűnni. Magyarán jobban kitűnik a zenéből.

A testességet a hangszín hangkarakterisztikájának szélessége is befolyásolja. Egy szűkebb spektrumú hangszín általában vékonyabbnak, egy szélesebb spektrumú hangszín testesebbnek, vastagabbnak tűnik. De ez sem ökölszabály, mert függ a spektrum alsó és felső határfrekvencia értékeitől is, illetve a spektrumon belüli frekvenciakomponensektől is. Ezért előfordul, hogy a keskenyebb spektrumú hangszín lesz átütőbb, nem a széles spektrumú.

Ezt most lehetne még jobban kibontva tovább ragozni, de nem biztos, hogy van itt értelme. Igazából csak arra akartam rávilágítani, hogy nem olyan egyszerű ez, mint ahogy a szavaidból kivéve te gondolod. Persze sarkosítva mondhatjuk, minden hangszínt hangerővel annyira előtérbe lehet hozni, hogy biztos ki fog hallatszódni a zenéből, na de nem mindegy, hogy milyen áron, és a végeredmény milyen összhangzatot fog eredményezni.

Ezért mondtam, hogy itt a hang testességéről van szó szerintem. Én ezzel tudnám egy szóval megfogalmazni.

Új hozzászólás